Primena feng šui-a na životni prostor, moja soba - Sladjab Feng šui

Pozdrav Marja!

Evo nekih mojih osnovnih podataka kuce. Kuca je izgradjena aprila 1981.g. a zavrsena septembar-oktobar iste godine.

Ulazna vrata:

Glavni ulaz tj. veranda, kao i kapija su na severnoj strani , sporedni ulaz je sa suprotne tj. juzne strane, ali se on upotrebljava gotovo kao glavni ulaz u kucu , jer svi ulaze na tu stranu. Ispred tog ulaza nalaze se tri stepenika i vrata gledaju u prozor od letnje kuhinje. Oko njega se sa leve strane (kada se stane u prag i gleda napolje) nalazi cvetnjak i velika zardinjera sa cvecem, a s desne strane je o zid okaceno nekoliko saksija sa cvecem i mali zidni stocic.

Ispred verande se takodje nalaze tri stepenika i sa obe strane saksije i zardinjere sa cvecem. Vrata od verande i kapija kao i prozori od soba gledaju na vanjski put. Ispred kapije celom sirinom kuce se nalazi drvece voca.

Ja licno ne mogu da ti kazem koji je glavni ulaz, da li je onaj po "zvanicnosti" (veranda) ili onaj po ucestalosti koriscenja (dvorisni ulaz), pa cu ti poslati kompasna ocitavanja sa oba ulaza, te se nadam da ces ti moci da se snadjes u svemu tome :).

U dvoristu se, takodje, proteze basta, letnja kuhinja, a iza nje su pomocne prostorije. To je ukratko sto mislim da ti moze biti vazno u opisu eksterijera.
Kuca je, inace, sa potkrovljem koje nije stambeno osposobljeno, a iznad soba tj. sa ulicne strane se nalazi terasa sa cvecem.

Sto se unutrasnjosti tice, po meni nije bas funkcionalno rasporedjeno, narocito, pocevsi od ulaza sa dvorisne strane odakle se ulazi direktno u kuhinju, a sa leve strane od ulaza je jedna manja kuhinjica sa sporetom, aspiratorom i malom stelazom. Na ulazu se odmah nailazi na veliki frizider, kuhinjske elemente i sudoperu (do zida). Odakle se ulazi u dnevnu sobu, a odvaja ih samo prozirna zavesa, koja je do poda.

Raspored dnevne sobe, da se pretpostaviti vec kakav je , sa tlocrta, sa tim sto se sa desne strane (gledano ka vratima od hodnika, nalazi akvarijum, a u desnom uglu (SI) pored njega je kompjuterski sto. Vrata od dnevne sobe, direktno gledaju u vrata moje sobe. Do moje sobe se nalazi soba mojih roditelja. Duz hodnika, se proteze, dugacak plakar, u cijem jednom delu se nalazi ogledalo u kojem se vidi samo delimican odraz (ne vidi se potpuno glava). Na kraju hodnika s leve strane je kupatilo ciji je zid zajednicki sa kuhinjskim zidom, a ogledalo u kupatilu, baca odraz na prozor. A ispred kupatila je stepeniste (koje vodi na potkrovlje) tj. prostor ispred stepenista, gde stoji obuca i stare stvari. Kompasno ocitavanje

Glavna ulazna vrata (veranda):

- na pragu - sever 5 stepeni
- 1m nazad (u prostoru) - 3 stepena
- 1m napred (napolje) - 10 stepeni

Dvorisna ulazna vrata :

- na pragu - sever 193 stepena
- 1m napred (napolje) - 195
- 1m nazad (unutra) - 200 stepeni (bilo je poteskoca prilikom ocitavanja, moguce smetnje zbog frizidera, koji je pored).

Moja soba:

- u pragu ulaznih vrata sobe - sever 195 stepeni
- 1m nazad (u sobi) - sever 187 stepeni
- 1m napred - sever 193 stepena

http://img844.imageshack.us/img844/5084/tlocrtmojesobecustom.png

Sto se tice enterijera u mojoj sobi, zidovi su okreceni svetlo zelenom bojom, a tepih je cetvrtastog oblika zeleno-braon boje. Polozaj kreveta na kom spavam je pravac J-S i oko kreveta se nalaze elektricni prekidaci, kvarcna pecka na kojoj se nalazi, radio, CD uredjaj.

To bi bilo najosnovnije :PPP o opisu moje kuce,a ja se takodje nadam, da ces mi pomoci da resim neke dileme, oko pravilnosti u prostoru, a isto tako da otklonim postojece negativnosti i isto tako, kako da ih kompezujem i nadoknadim.

http://img138.imageshack.us/img138/5556/tlocrtkuce.th.png

Zvezde po rodjenju:

Sladja: 5 zvezda Zemlje
Povoljni pravci:
Veliki prosperitet i ugled – Jugozapad
Dugovecnost i romanticni odnosi: - Severozapad
Dobro zdravlje i harmonični odnosi – Zapad
Mir i stabilnost: Severoistok

To su cetiri povoljna pravca koja treba da koristis za orjentaciju uzglavlja, stolice na kojoj sedis za radnim stolom, trpezarijskim i bilo kada da nastojis da licem dakle budes okrenuta u svom najboljem pravcu narocito pri vaznim pregovorima tipa razgovora za posao. U pocetku to se cini malo tesko posle predje u naviku i spontano se covek u prostoru brzo orjentise.

Najboli pravac za rad i ucenje je prvi povoljan pravac, za spavanje cetvrti po redu a ukoliko zeli da se aktivira i ljubavni plan onda drugi u nizu.

Brat: 9 zvezda Vatre (I, S, JI, J)
Otac: 7 zvezda Metal (SZ, SI, JZ, Z)
Majka: 3 zvezda Drvo (J, JI, S, I)

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

Sladja

- 2 zvezda Zemlja (crna)
- 6 zvezda Metal (bela)
- 7 zvezda Metal (crvena)

Brat:

- 2 zvezda Zemlja (bela)
- 8 zvezda Zemlja (bela)

Otac:

- 1 zvezda Voda (bela)
- 2 zvezda Zemlja (crna)
- 5 zvezda Zemlja (zuta)
- 6 zvezda Metal (bela)
- 8 zvezda Zemlja (bela)

Majka:

- 1 zvezda Voda (bela)
- 4 zvezda drvo (zelena)
- 9 zvezda Vatra (purpurna)

Iz ovih izracunavamo tj, sagledavamo uzajamno harmonicne zvezde da bi prostor uredjenjem unutrasnjim prilagodili svim clanovima, birajuci one atribute koje nose zajednicke zvezde.

Majka – otac: 1 zvezda vode
Sladja – brat: 2 zvezda zemlje, 8 zvezda zemlje, 9 zvezda vatra
Sladja - majka: 9 zvezda vatra
Sladja otac: 1 zvezda voda
Brat – majka: 3 zvezda drvo, 4 zvezda drvo, 9 zvezda vatra

Kada se ovo poslozi u kartu prvo sto se uocava je da imamo zastupljena cetiri elementa (Zemlja, Metal, Drvo, Vatra) - elementi koji predstavljaju cetiri osobe i da bi se zokruzio ciklus potrebno je uvesti elemenat Vode. Zbog toga je potrebn u domu boje, oblike i uzorke vezane za elemenat Vode posebno naglasiti u domu, narocito u prostoru koji je namenjen zajednickom boravku.

Takodje atribute zajednickih uzajamno hrmonicnih zvezda izmedju pojedinih clanova treba koristiti pri uredjenju onih prostorija koje dele (majka otac – spavaca soba).

Shodno tome da se dvorisni ulaz koristi kao glavna ulzana vrata on i odredjuje pravac gledanja i pruzanja doma, i shodno tome sledi i metafora zivljenja :

Pustinjak
Kada su putevi zatvoreni bolje se vratiti na predjasnje uslove i cekati. Cuvajte se nerealnih planova. Iskoristite periode neaktivnosti da sakupite sto vece znanje, sto vam je znanje vece to su vam i sanse za uspeh na konacnom ishodu. Imacete pomoc nadredjenih, a ako ste sami dobra sreca dolazi kroz partnera.

Moram da napomenem da se metafora ocitava iz kombinacije kua broja vlasnika doma i kompasne orjentacije, dakle tvoga oca ali se indirektno odrazava i na zivot svih clanova zajednice. Ziveci u ovom prostoru vi Sladjana morate da negujete pronicljivost i da ispitate svoje potrebe. Potpuno je beskorisno kopati po proslosti i optuzivati druge za probleme. Proucavajte dostojanstvo i velikodusnost duh, razvijajte ozbiljnost svrhe i razmislite o profesionalnom usavrsavanju ili o institucijama u koje su povezane sa istrazivanjima i ispitivanjima. Ovo je nuzno da biste uklonili ogranicenja u perspektivivi.

Na osnovu mape letecih zvezda jasno vam je da se ulaz nalazu u jednom od nepovoljnih pravaca po vaseg oca, u cilju harmonizacije prostora ispred ili neposredno oko samih ulaznih vrta treba uneti zutu boju. Ako osmotrimo tlocrt kuce u celini jasno je da u oblasti juga i jugozapada imate projekciju i blagu u oblasti istoka, neravnoteza elemenata treba da se koriguje upravo upotrebom boje bele i zute u ovim oblastima ka juguozapadu i jugu. Mozete dakle spoljasnje zidove molovati u belo a samo zid na kome „leze“ ulazna vrata u neku nijansu zute.

http://img818.imageshack.us/img818/2064/tlocrtkuceimapacustom.jpg

Harmonizacija celokupnog prostora bojom zahteva uvodjenjeu oblasti:

- Severozapada i zapada zute
- Jugozapada i severoistoka bele

Sto se tice unutrasnjeg uedjenja, kako si i sama zapazila da se svako ko ulazi susrece prvo sa kuhinjom, s jedne strane to dovodi u dom ljude koji se samo „posluze“ i odu, a sa druge strane ovaj deo zahvata i jugozapdni sektor i bilo bi vise no pozeljno da se uredi narocito mali prostor gde je sporet i stelaza, a ako se stvari ne koriste i da se prosto iznesu u prirucne objekte - prostorije a ovde da se napravi ostava vrlo uredna, besprekorna i da se ostavlja svetlo da gori minimum tri casa nocu, no ako nije moguce ako je ovo u funkciji onda treba da sporet uvek bude poklopljen kada je van upotrebe i police besprekorne. Cinjenica je da je ovaj prostor vrlo izolovan i shodno trigramu, govori i o samoj zeni a pomalo i braku u tom smislu.Takodje bi bilo pozeljno da se napravi vizuelno pregrada u odnosu na ulaz (recimo postavkom zavese ali u frontalnoj ravni) pa da se sa ulaza ide u dnevnu bez „pogleda“ na kuhinju.

Sto se tice mape ona ukazuje da se u zapadnom sektoru doma ali i tvoje sobe (jer je ulaz u oba slucaja Jug 3, nalazi veoma povoljan broj 8 smesten na poziciji vodene zvezde ili na strani bogatsva, cineci ovo podrucje povoljnim recimo za kucnu kancelariju i sve sto se tice finasija, a da bi se povecale sanse za finasijski uspeh, potrebno je postaviti lek u formi elementa Vatra (crvena boja, slike, motivi dekorativna tkanina, crveni feniks) da bi povezao drvenu i zemljanu fazu. Takodje u ovom delu nije povoljno postaviti recim deciji krevet jer bivaju ucestalije povrede ruku ili nogu.

http://img192.imageshack.us/img192/2743/mapadomacustom.png

U hodniku ste pomenuli ogledalo, i ono sto bi bilo dobro je ili da se skine ili da se oslika da se simbolicno pretvori u dekorativni objekat, nije povoljno to sto se u njemu ne moze videti cela figura. Prostor oko i ispod stepenista kod vas potpada u polje zapadnog sektora i potrudite se da zarad povoljnog upliva koji ovde imate, podrzite ga i uredjenjem. Dakle sve stvari koje nemaju funkciju odstranite, a ostalo uredite.

Severozapadni sektor ukazuje na napredovanje u karijeri i posledicni finasijski dobitak ali i na gubljenje strpljenja narocito muskih clanova. Zato je potrebno uvesti elemente metala u centralni deo i ovde da bi se nadjacao previse jak uticaj majke koji moze da dovede do bracnih problema.

Takodje u jugoistocnoj oblasti potoji upliv koji ukazuje na jedna razdor medju partnerima i preporuka je da se ovde uvedu biljke za iscrpljivanje planiske zvezde i da se ojaca uz to i elementa zemlje. Dakle dobro bi dosao recimo kristalni luster. Pozicija radnog stola sa racunarom nije povoljna jer ste izlozeni direktnom udaru sa ledja, morate orjentisati tako radni sto da zauzimate komandnu poziciju dok sedite, znaci da vidite ko ulazi u prostor.
Ako se sada fokusiramo na sobu ono sto sam iznela gore primenite po sektorima u sobi. Moj predlog je da oslobodite prostor od drugog lezaja koji nema funkciju i da ovde unesete svoj radi sto. Uzglavlje okrenite tako da aktivirate jedan od povoljnih pravaca. Znaci kada stanete ispred dela gde su vam noge gledate ka uzglavlju i tako orjentisete pravac.

http://img837.imageshack.us/img837/9541/sladjacustom.jpg

Takodje ovaj prostor treba da vise oplemenite u smislu da ga vise personalizujete. Boja kojom bi bilo pozeljno da je okreceno je iz palete elementa zemlje (zuta, boja peska, bez), ovako gledano zeleni zidovi unose energiju drveta a to u ciklusu elementa iscrpljuje fazu Zemlje, tj. vaseg kua broja sto moze da rezultuje bas tim osecajem.

Treba da imate kutak u kome su knjige koje su od vaznosti za vasu profesiju, da diplomu izvadite na vidno mesto, da imate neko obelezje iznad nje na zidu koje vasu profesiju u javnosti karakterise. Ako postoji mogucnost za to iskoristite sevrozapadni sektor(ne znam da li mozete deliti regal), ne znam sta je ono iza vrata, ali recimo da bi tu dobro dosla polica, (ili deo u regalu sa policama ako ima) koja bi trebala da je i lepo osvetljena. Takodje pobrinite se da je regal zaista besprekoran i da u njemu stoji odeca popeglana i slozena, u delu koji je SZ neka bude sortirana odeca za poslovne svrhe i neka ostane malo prostora u tom delu slobodnog.

U jugozapadnu oblast mozete postaviti sliku koja odrazava vase teznje u partnerskim odnosima, mozete staviti sliku bozura, takodje ovde ako izneset drugi krevet mozete napraviti jedan prijatan kutak gde cete slusati muziku, postaviti lepu lampu i uneti crvenu u detaljima, uvek parnim. (tipa dve svece mirisne i slicno.

Izneiste kvarcnu pec, pa kada bude potrebna za grejanje onda je unesite, ili je bar prekrijte za sada nekom dekortivnom tkaninom. Podna prostirka treba da je kruzna boje slonove kosti bez cvetnog motiva. Zvesa treba da je bela sa vodoravnim ili talasatim linijama, bez cvetnog motiva. U izboru posteljine i svih licnih predmeta koristite paletu boja koja proistice iz srecnih zvezda.

majra 

Site Admin

Uredjenje zivotnog prostora

Draga Majra, jos jednom ti se zahvaljujem za analizu moje kuce kao i sobe !

Iz tvoje analize vec imam toliko opipljivih stvari za koje sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je tako.Npr ako se mozda secas mog tlocrta gde kazes da u SZ sektor treba uvesti element metala,(da se nadjaca uticaj majke)trba mi neki konkretan primer da ne bih ja sama eksperimentisala po sopstvenom nahodjenju:-)

Dalje :kako mozemo pojacati element vatre kad prizamo o slikama(kakve slike) i kakve dekorativne tkanine bi odgovarale?

Npr.rekli smo da u JI delu treba da se postave vise biljke jer postoji upliv za razdor medju partnerima (sto i jeste bas tako)kao i kristalni luster pa me zanima neka kompenzacija i alternativa za taj luster jer je to mesto nepristupacno za njega ili mozda neka komkretna vrsta cveca?

Sto se tice moje sobe u analizi mi stoji sa bi valjalo da u sobu unesem radni sto pa me zanima da li valja da kompjuter bude u sobi ?

Ako nije problem da ponovo pogledas moj tlocrt, pa onda mogu da pitam direktno i konkretno na kojem zidu moje sobe je naj bolje da stoji diploma(mislim da je sz)ali nisam sigurna i da li je to tacno da je na severnoj strani kuce univerzalni sektor karijere i da li bi ga valjalo pojacati npr slikom vodopada ili nekim drugim vodenim elementom pod uslovom da je to spavaca soba?

Mislim da su to pitanja sa kojima se cesto sreces pa da ti nece biti problem da mi pomognes u nekim mojim zbrkanim mislima :?

Veliki pozdrav!

Re: Uredjenje zivotnog prostora

["Sladjab"]Draga Majra, jos jednom ti se zahvaljujem za analizu moje kuce kao i sobe !

Iz tvoje analize vec imam toliko opipljivih stvari za koje sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je tako.Npr ako se mozda secas mog tlocrta gde kazes da u SZ sektor treba uvesti element metala,(da se nadjaca uticaj majke)trba mi neki konkretan primer da ne bih ja sama eksperimentisala po sopstvenom nahodjenju:-)

Nije poenta u tome da ja biram stvari, vec vi, ja nastojim da pomognem da ostvarite balans, ali vi ste ti koji birate sta vam prija oku shodno onome sto objekat treba da prenese kao poruku.

Dalje :kako mozemo pojacati element vatre kad prizamo o slikama(kakve slike) i kakve dekorativne tkanine bi odgovarale?

Na forumu ima mnogo sadrzaja koji upucuje na atribute elementa Vatra. Takodje na forumu, mozes se malo upoznati sa osnovnim atributima elemenata i sa njihovim ciklusima interakcije, i tada na osnovu elementarnih karakteristika po sopstvenom ukusu izabrati motiv. Nekom je vatra samo plamen otvoren, jer vatra je jedini elemenat koji mora biti stvore, za nekoga je vatra crveni zid, za nekoga vulkan, za nekoga smiraj sunca, za nekoga makovi...

Za tkanine ako ste pazljivo iscitli analizu mogli ste videti da naglasavam da shodno podudaranju kompasnih direkcija ulaza u kucu i u vasu sobu koristite istu shemu za harmonizaciju prostora:

Harmonizacija celokupnog prostora bojom zahteva uvodjenjeu oblasti:

- Severozapada i zapada zute
- Jugozapada i severoistoka bele

Npr.rekli smo da u JI delu treba da se postave vise biljke jer postoji upliv za razdor medju partnerima (sto i jeste bas tako)kao i kristalni luster pa me zanima neka kompenzacija i alternativa za taj luster jer je to mesto nepristupacno za njega ili mozda neka komkretna vrsta cveca?

Umesto listera, ako razmislite da smo ovde unosili elemenat stabilizacije tj. energiju zemlje onda svi kristalni predmeti dolaze u obzir, tipa vece kristalne kvadratne cinije svecnjaka i sl.

Sto se tice moje sobe u analizi mi stoji sa bi valjalo da u sobu unesem radni sto pa me zanima da li valja da kompjuter bude u sobi ?

Dobro je kada se ima opcija da nije u sobi za spavanje, ali ako sa druge strane pogledate da li vi zelite da provodite svoje vreme u dnevnoj ili zelite da ostavrite svoj "spejs" unutar doma, to morate odluciti opet sami. Ako vas racunar u spavacoj sobi uznemirava onda je bolje da ga ne unosite. Morate slusati sebe, svoje potrebe.

Ako nije problem da ponovo pogledas moj tlocrt, pa onda mogu da pitam direktno i konkretno na kojem zidu moje sobe je naj bolje da stoji diploma(mislim da je sz)ali nisam sigurna i da li je to tacno da je na severnoj strani kuce univerzalni sektor karijere i da li bi ga valjalo pojacati npr slikom vodopada ili nekim drugim vodenim elementom pod uslovom da je to spavaca soba?

Ja sam u postu napisala gde je povoljan pozicija za diplomu, priznanja, sertifikate i ostalo od znacaja za profesiju, vi ste trazili da se fokusiramo na vasu sobu, a to znaci da moramo i pri poziciji tako vaznih dokumenta da uvazavamo licne elemente kao sto je vas kua broj i vas najsrecniji pravac. Sever nije univerzalan za karijeru, po tradicionalnoj skoli feng shui nema univerzalnih i predodredjenih sektora, to promovise sekta Crnih sesira tzv. zivotne teznje (karijera, obrazovanje...), vec sve zakljucke izvodimo na osnovu kombinacija letecih zvezda u mapi doma. Vise o ovome i mnogim drugim vrednim informacijama mozete da se upoznate u nasoj riznici.

Mislim da su to pitanja sa kojima se cesto sreces pa da ti nece biti problem da mi pomognes u nekim mojim zbrkanim mislima :?

Veliki pozdrav!

Morate da date sebi vremena da vam se slegnu informacije, ako to znaci da malo i napravite pauzu pre samih aktivnosti napravite je. Prosto ne treba da vam sve ovo stvori opterecenje, vec da vas inicira da sami prvo u sebi definisete nedoumice koje su vas dovele do toga da do sada zanemarujete svoj prostor, okruzenje, pa da onda krenete sa osnovnim preporukama, i tek na kraju da definisete sa kojim sektorom krecete sa preuredjenjem. Uvek se krece sa jednim.

Iz iskustva vam ne bih savetovala da pravite velike akcije u kojima bi ste za nedelju dana uneli veliki broj promena, jer to nadje odraz u realnosti pa se desava vrlo cesto danakon takavog pristupa sama osoba usled novih i do tada nepoznatih i raznolikih energetskih upliva se nadje u stanju koje zargonski opisujemo kao "haos".

Zato nisam odgovarala na poruke odmah, sve ovo treba da se praktikuje, postepeno, korak po korak, nista sto se radi na brzinu ne donese trajni rezultat niti ga prate promene u nama koje moraju da budu sinhrone ako shvatimo da feng shui nije puko prebacivanje namestaja, a nije.

majra 

Site Admin