Astroloski bukvar - ucimo zajedno Životni stil

Astrologija ostvaruje neke svoje najvece uspehe donoseci nam distancu koja nam pomaze da upoznamo sebe radi se o nacinu psiholoskog ulaganja koje cesto ima ulogu pokazatelja zahvaljujuci kome bolje razumemo nase porive i nase reakcije, bolje nalazimo svoj put u procesu stalne metarmofoze kako mikro tako i makrokosmosa.

U tom pogledu ova tema zasluzuje paznju, i to joj je i cilj: upoznati osnove astrologije i pokusati kroz konstruktivnu diskusiju istraziti, spoznati i razjasniti ponasanje u racionalnom zivotu pojedinca.

Astro igro-ucionica

Voleli biste da naucite ponesto ili mozda sve o zvezdama, o njihovom uticaju na coveka i na svet uopste?

E pa bas fino i mi bismo voleli, dakle nasli smo se. Dobro dosli u astro igro-ucionicu gde cemo se pre svega igrati. Znate kako deca fino kroz igru uce, nadam se da cemo tako i svi mi koji ovde budemo piskarali i muvali se, nauciti ponesto jedni od dugih.

http://www.odlican.com/d/3802-2/Jos+nesto.jpg

Nije nam cilj da se na ovoj temi ispunjavaju "muzicke zelje" u vidu tumacenja natala i "gledanja u dlan". Ako, pak neko bude sam hteo to dobrovoljno da radi, ja sam prva u redu :lol: Neka svako makar malo, najmaleckije doprinese svojim znanjem ovoj temi i uskoro cemo imati pravo blago. Diskutujmo, vezbajmo, ucimo kroz druzenje, i neka zvezde budu uz nas.

Sta je astrologija?

Astrologijaje nauka koja se bavi proucavanjem simbolickog uticaja polozaja i kretanja nebeskih tela na coveka, na covekovu sudbinu, i na zbivanja na Zemlji. Mi se radjamo i zivimo na Zemlji, unutar Suncevog sistema u kojem planete kruze svaka po svojoj putanji, po svom prstenu. Imamo osam planeta i dva svetla Sunce i Mesec, svako sa svojom simbolikom.

Sunce je oduvek bilo izvor zivota, simbol oca, moci, vlasti. Prvi planet koji trcka oko njega jeste Merkur u svojoj ulozi glasnika i prevoznika. Druga je potom lepotica Venera, planeta koja svugde simbolizuje ljubav. Treci ,"kamen" od Sunca je nasa Zemlja, dok ju u stopu prati Mesec, simbol majke. Cetvrti planet je ratnik Mars a peti je Saturn koji predstavlja granicu, vreme, starca. Pluton, Uran i Neptun su tek kasnije otkriveni jer nisu vidljivi na nebu osim teleskopom, ali to ne znaci da su manje bitni. Naprotiv, oduvek su bili tu gde i sad jesu - na nebu sa bezbroj drugih nebeskih tela.

Oni svi zajedno uticu na nas, na sve ljude rasute po kontinentima Zemlje, a nauka koja proucava taj uticaj jeste - Astrologija.

Zodijacki krug i znaci zodijaka

Zodijacki krug je pojas po kome se prividno krecu Sunce, Mesec i ostale planete, sacinjen je od dvanaest sazvezdja po kojima su nazvani horoskopski znaci-sazvezdje Ovna Bika, Blizanaca, Raka, Lava, Device, Vage, Skorpiona, sazvezdje Strelca, Vodolije, Jarca, Riba...

U astrologiji zodijacki krug ima360 stepeni, podeljen je na dvanaest segmenata od po 30 stepeni. Svaki taj segment, dakle, pripada jednom horoskopskom znaku.