Feng Šui i leteća zvezda 5 Zemlja - "žuta petica" Feng šui

Draga Majra,

mnogo sam naucila listajuci vas forum.Uradila sam neke proracune i nacrte ali sad imam dilemu. Kako resiti problem sa zutom peticom koja ove godine zauzima nasu kuhinju, deciju sobu 2 iznad, kupatilo i sporedni ulaz?Sin i ja imamo probleme tri god u nazad sa ligamentima i zglobovima, spavanjem, nervozom. Stariji sin ima problem sa ucenjem, voljom, previse je pospan i inertan.Molila bih da proanalizirate situaciju i date mi sugestije kako da resim problem. Napominjem da deca zele da zamene sobe

KUA br
-Muz 7metal
-ja 8 zemlja
-star.sin 4 drvo
-ml.sin 8 zemlja

-Period gradnje kuce je 6(metal),fasada je topla zuta
-Osnova je 10x8m
-pravac gledanja glavnog ulaza(sprat)235 step JZ3,pravac gledanja sporednog ulaza( prizemlje) 145step JI3. Kuca je na uglu dve ulice, veca i prometnija ulica se proteze ispred dnevne sobe na SZ strani,sa velikim zelenim pojasom izmedju, dva reda velikih listopadnih stabala i jednom jelkom.Prednja kapija je kombinacija cigle i metala.Sa JZ strane je manja ulica od koje nas deli zatvoren bedem,sa malom kapijom.Smece stoji kod pregradne kapijice koja deli dvoriste na prednje i zadnje, sa strane stepenica.Na ulici na JZ ,kada se gleda sa stajalista vrata,malo desno je stub sa strujovodom, zice putuju paralelno sa bedemom.Na I je komsijska kuca vislja od nase.Na kilometar od kuce na JZ i Z je voda koja tece tj. DTD kanal.

Na tlocrtu se mozda ne vidi dobro, pa cu opisati sve sto mislim da bi moglo biti vazno, nadam se da necu udaviti.

Prizemlje

U kucu smo se uselili pre sest god ,a prizemlje je renovirano pre tri god.Tada smo dole premestili kuhinju,sredili kupatilo,a od kotlarnice napravili mali dnevni boravak.Garaza je sad i kotlarnica i garderober i susana za ves itd. Od tada koristimo svi iskljucivo taj, zadnji ulaz, preko pokrivene otvorene verande.Pod u hodniku je od bledo zutih plocica, zidovi beli,ispod stepenica stoji klavir( za sviranje i kao polica za odlaganje stvari)Skroz ispod stepenica je gomila nepotrebnih stvari.

Kuhinja

Kuhinja je banana zelena sa metalnim lajsnama, frizider je metalik veliki u krajnjem levom uglu, pored njega je mikrotalasna na pultu levo, dalje levo toster koji se stalno koristi i skroz do vrata je aparat sa vodom.U desnom prvom uglu je crni metalik sporet, zatim ka vratima, desno od sporeta, ormaric za odlaganje ispod radne povrsine, sudopera ppa masina za sudove.Sto je boje bukve kao i radne povrsine, okrugao sa cetiri zelene stolice. Pod je od plocica kao sah ,zelno i bledo zuto i nema tepih.Ima izlaz na verandu i dvoriste na dupla vrata, drvo i staklo celom duzinom.Na zidu preko puta vrata je slika voca u metalnom pravougaonom ramu i pored sat u metalik sivom okruglom ramu.

Kupatilo

Malo, belo narandzasto sa tus kabinom i ogledalom u narandzastom ramu na desnom belom zidu.Prostirka je narandzasta a donje plocice svetlo zute.
Pored kupatila, desno,je ostava sa policama i ves masinom.

Dnevni boravak donji

Pod je od bledo narandzastih plocica, sa tepihom boje bele kafe i motivom kvadrata i pravougaonika braon boje. Ugaona je koza braon, i stof tamnija bela kafa boja, sa puno jastuka.Masivan drveni starinski ormar, biblioteka, i dve masivne drvene stolice, drvrni pravougaoni klub sto i braon klubska foteljica.TV klasika na drvenoj polici. Zidovi su beli i bukvalno na svima vise slike.Na zidu desno od vrata je velika kutija sa strujomerom i osiguracima,ima dupla bela vrata i velicine je manjeg prozora.Preko puta vrata je prozor sa drvenom rezbarenom garnislom i bela heklana zavesa.Na zidu desno ,izmedju vrata i stolica je puzavica obavijena oko drzaca pa je kao drvce metar visine.
Garaza je velika ostava i cesto je u neredu puna obuce i odece i nepotrebnih stvari, sok soba.

Sprat

Stepenicama uz zid kuce se dolazi do ulaza u mali vetrolov,okrecen modro plavo, cipelar i kacaljke za garderobu su sa desne strane, laminat je na podu.Odatle je ulaz u hodnik, narandzasto krecen, laminat svetle boje bez prostirke.Naspram vrata na levom zidu izmedju decije i dnevne sobe je starinsko masivno drveno ogledalo,pravougaono naslonjeno na starinsku policicu s fijokicama. tu je baza telefona i zelena vaza u kojoj je bio bambus pa se osusio a nisam nabavila novi.U levom uglu ,na samom ulasku u dnevnu sobu je ugaona polica sa gomilom knjiga dole , a na gornjim delovima je nakit i neke drangulije te kadionica i sl.Na zidu desno od vrata na dva slobodna prostora izmedju vrata su dva niza po tri slike cveca u manjim drvenim ramovima.

Spavaca soba

Boja zida blago ruzicasta.Klasik francuzer za spavanje, sa pravougaonim uzglavljem ,drvenim, kao resetke. Garderober boja bukve,ceo desni zid.Pored kreveta je mali ,visoki ormar na prvom levom uglu.U dijagonalnom levom uglu je drveni mali civiluk za odlaganje odece.

Kupatilo

Pod i zidovi su kombinacija svetlo zutih i sivih plocica.Kada je ugaona ,masazna, na levom gornjem uglu. Ormar ugaoni zatvoren, na desnom gornjem uglu. Desni zid nosi veliko ,pravougaono ogledalo u belom ramu, ispod lavabo na belom ormaricu.Ispred wc solje je mala zuta prostirka.Na prozoru, naspram vrata, nema nista, puno je svetla.

Decija soba 1

Na J je soba starijeg sina.Boja zidova je plava, namestaj boje bukve samo je jedna povrsina marinsko plave boje( na levom zidu na polici iznad kreveta, vrata od ormarica)Na prozoru su beli venecijaneri. Na desnom zidu je racunar i gitara.Nema prostirku preko svetlog laminata.

Decija soba 2

Na I je soba mladjeg sina.Zidovi su benaton zelene boje, namestaj nordijski belo s teksturom. Bez prostirka na podu, mnoogo plisanih i ostalih igracaka na pomocnom lezaju i u fijokama ispod kreveta.Na prozoru beli venecijaneri.

Dnevni boravak

Zidovi su svetlo bez sa mnogo slika na svim zidovima, osim prozora koji imaju bele venecijanere i svetlo bez mrezastu zavesu. Ugaona je kombinacija tamno braon i bela kafa boje, stof.Na podu je bez tepih sa nekim aplikacijama visnja boje i plave,pravougaone forme.Dve drvene siroke komode,niske.Fotelja ,velika ,braom sada je odmah levo na ulasku u sobu,na komodi u produzetku je nekoliko cvecki ( spatifilijum), a TV je premesten na komodu kod prozora(zbog vizure gledanja plazme, sa veceg rastojanja). U levom krajnjem uglu je polica sa akvarijumom iznad kojeg je klima.
Toliko od mene , nadam se da sam uspela poslati tlocrt,veliki pozdrav:-)

http://img196.imageshack.us/img196/3002/spratkuce.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/7316/prizemljekucesdvoristem.jpg

TLocrti za lecenje zute petice

Nadam se da je sada uspelo:-). Hvala Majra na instrukcijama.Znam da sam zabrljala na chatu:-(, jako sam nespretna na ovom fforumu. Do sad sam mogla bez problema da ubacim slicice iz mog racunara direktno. Ubi me ova napredna tehnologija. Taman naucim jedno ,a ono novo izmisle,naprednije.

http://img854.imageshack.us/img854/3718/prizemljekucesdvoristem.png

Uploaded with ImageShack.us

http://img4.imageshack.us/img4/715/spratkuce.png

Uploaded with ImageShack.us

Ocitavanje kompasa

S obzirom da se radi o spratnoj kuci potrebno je ocitati kompas ne samo na glavnim ulaznim vratima donjeg sprata, vec i na podestu gornjeg sprata - na mestu kao kada nameravate da silazite na donji sprat gde bi ste zakoracili na prvi (gornji) stepenik, okrenuti, dakle kao da islazite.

Takodje posaljite na prvatne poruke pune datume rodjenja ukućana, i godinu gradnje i eventualne dogradnje kuće.

majra 

Site Admin

Draga Majra
Dosta sam ovih dana citala tekstove na ovom forumu i na lokvi,pa mi je palo na pamet da bi i ovo trebalo da ti dostavim.
Shvatajuci koliko spoljne opasne strele mogu da remete zivot u kuci, saljem ti pogled na kucu od gore,jer se kuca nalazi tacno na udaru svih automobila koji ulaze u obe uluce koje okruzuju kucu.Ulice se spajaju zapadno od Z ugla kuce , desno od glavnih vrata,u obliku slova Y i slivaju se u glavni put . Kuca ima sivi krov i odmah pored na I je krov ogromne komsijske svapske kuce.
http://img84.imageshack.us/img84/1092/zamamukuca.png

Uploaded with ImageShack.us
Procitala sam takodje neke tekstove o letecim zvezdama -81 kombinacija-zanimljiva mi je kombinacija brojeva 5/8 na J,koja govori o problemima sa kostima, zglobovima i extremitetima, u tom slucaju ulaz bi se racunao kao JZ3. Meni je u prizemlju na J ostava sa ves masinom i tu se (samo tu od cele kuce) pojavljuje vlaga na J cosku.
Ukoliko se ulaz racuna kao Z1,onda imamo kombinaciju planinske i periodicne zvezde koje u zbiru daju 10 ali je kuca nesrecna za malu decu?!
Jedva cekam tvoju procenu situacije.Srdacan pozdrav :-)

vapaj

Majra, plz,plz,plz,pomagaj oko resavanja ove zute petice!
Decaci se vec sele iz sobe u sobu, kako da resim problem u par poteza.
Petica hvata gornje kupatilo i deo decije istocne sobe i dole kuhinju.Prosto je nemoguce ne koristiti taj deo kuce. Donji ulaz na JI sam vec zabarikadirala ali ovo ne znam da resim.Rekla si da petica mozda i nije tako opasna u zavisnosti od ostalih brojeva?!Molim te pogledaj koliko stete moze kod nas da napravi.
U tvom clanku o letecim zvezdama 2012,kazes da na prozor treba staviti metalnu garnislu i bele zavese. Ja tu imam u dec. sobi bele venecijanere i drvenu garnislu bez zavesa.Metalni zvoncici ;gde kaciti, na sva krizna podrucja, prostorije , kod prozora, vrata?Kako namestiti u toj situaciji krevet i radni sto?STa sa kuhinjom ,petica hvata bas sporet i sudoper,a tu se najvise muvamo?O kupatilu da i ne pricam,prooometno.
Ima li neki link za kombinaciju let. zvezda za period 6?
Pozdrav,cupkam iscekujuci bilo kakav odgovor.

   majra  Podatak

Talija,

koje godine je napravljena kuća, i koja je kompasna direkcija sprata?

Utadiću mapu pa pišem ostatak, ne mogu bez godine gradnje trenutno da uradim za donji sprat. Napišite pa postavim odmah samo pamu letećih zvezda za dati period.

16.02.2012 00:58

odgovor

Draga Majra,
kuca je dobila upotrebnu dozvolu u martu 1971god,predpostavljam da je pravljena od 1969-70god jer je sprat montazni.Dakle kuca je br 6 metal
Gornji ulaz(ponovo sam merila)je na 240-245step.Silazak na donji nivo na vrhu stepenica je isto 240step.
Mi smo uselili 2006god. u martu.

Dilema oko pozicije glavnih ulaznih vrata

Talija,

molim Vasda mi pomognete, naime mesta na kojima ste ucrtali glavni ulaz na donjem spratu su prosto ovako gledano nemoguća, pre toga morate proći kroz neki prostor - (stepenice, terasa?) ili ja nisam dobro shvatila žuti obrub - stazu oko plana kuće.

Ucrtala sma na tlocrtu tačke gde je dilema.

Naime, pozicija za donji sprat gde ste vi ucrtali glavna vrata ima ispred površinu na koju se sa dvorišta ulazi sa neke strane, zar ne?

Molim vas da pojasnite, jer ako ste vi očitali na ovim vratima kompasnu direkciju za donji sprat 235 stepeni, onda to nije relevantan podatak, jer na planu se vidi prostor koji služi kao trpezarija do koje se stiže kroz neka vrata/ulaz.

Molim vas da pogledate plan donjeg sprata i pomognete mi da dokučim gde je zapravo ulaz u kuću.

Što se tiče gornjeg sprata, ako gledam tlocrt, dakle vrednost je očitana (240) na podestu iznad najviše stepenice (ucrtala sam na tlocrt) i na osnovu toga sam pmapirala prostor.

Ukoliko je ulaz na opciji koju sam na tlocrtu označila - ulaz opcija jedan, onda treba korigovati poziciju sektora.

Pogledajte oba tlocrta pa Vas molim da mi pojasnite, mapu ćemo onda lako aplikovati.

Donji sprat - tlocrt: dilema oko glavnog ulaza

http://i.imgur.com/eiRex.jpg

Gornji sprat - tlocrt: dilema oko ulaza:

http://i.imgur.com/qiRap.jpg

Gornji sprat - mapiran prosto - Numerička mapa

http://i.imgur.com/52MiL.jpg

majra 

Site Admin

pojasnjenje tlocrta

Glavni ulaz u kucu je na spratu 240-245step JZ(ponovo merila i ovo je naj pribliznije).Do njega se stize penjuci se uz ucrtane stepenice sa spoljne strane kuce. Tu se ulazi u mali prostor,tzv vetrolov iz kojega se prelazi u hodnik. Iz hodnika se stepenicama silazi(240 step) u prizemlje.
U prizemlju je drugi ulaz ( 150-155 step JI),koji unosi zabunu,a koji koristimo leti zbog verande. Zuto obrub oko kuce je betonska staza, a veranda je natkrivena, otvorena ka dvoristu, bez ograde i podignuta za samo 20-30cm od zemlje.Taj ulaz sam sada eliminisala( zbog zute petice) iako je bio naj vise koriscen poslednjih par godina.Kuhinja ima dupla staklena vrata ka verandi- dvoristu.
Crno polje oznacava prostor ispod stepenica kojima se ulazi na sprat.
Kuca je uglovima pozicionirana ka glavnim stranama sveta,sto znaci; glavni ulaz sprat JZ, sporadni ulaz prizemlje JI, Garazni ulaz SZ.
Nadam se da sam sad pojasnila:)

glavni ulaz - sprat i prizemlje

Ako ja dobro razumem, vi u kuću ulazite direktno na gornji sprat pa iz njega idete na donji. Tako svakodnevno? Ulaz za gornji sprat (stepenice, vetrolov - onda tu treba očitati kompas za gornji sprat). Ako je tako, onda kompas treba očitati na mestu gde sam na tlocrtu ucrtala crvenu tačku.

http://i.imgur.com/E4vn2.jpg

U prizemlje kuće se uvek ulazi idući prvo na gornji sprat pa onda silazeći stepeništem u prizemlje? Tada imamo samo jedan glavni ulaz u kući (stepenice, vetrolov).

Ili prizemlje kuće ima ulazna vrata (koja ste na prvoj slici označili kao glavni ulaz), do kojih stižete prvo penjući se na terasu (tačka, mesto za očitavanje kompasa, jer vi tu stupite na vaš prostor)sa te prilazne staze koja vodi od kapije.

Ako sam dobro shvatila sada je taj prilaz i ta glavna vrata van funkcije jer ste vi zbog godišnjeg upliva to blokirali.

http://i.imgur.com/lBS7U.jpg

Što praktično znači da uvek da bi stigli u prizemlje vi se penjete stepeništem na sprat, pa onda iz hodnika silaznim stepeništem spuštate se u prizemlje?

Bez obzira na godišnji negativan upliv ako je ovo slučaj ne treba blokirati ulaz u prizemlje kuće, ako u istom nivou (prizemlju) nemate neki alternativan ulaz koji bi preuzeo funkciju glavnog.

Žao mije što ne uspevam da dokučim prostor ali eto to je izazov ovakvog vida komunikacije. Molim vas da snimite sebi na računar crteže i nacrtate tačke gde ulazite u prizemlje, a gde ulazite na gornji sprat - mesto gde stupate nogom od tla na prostor doma.

majra 

Site Admin

Majra zao mi je sto vas zbunjujem :)ali kuca zaista ima vise ulaza. Mi smo na pocetku koristili glavni ulaz na spratu, zatim smo renovirali prizemlje koje je po projektu bilo predvidjeno za pomocne prostorije i pretvorili ga u udoban prostor 2008god. Nakon toga logicno je bilo ulaziti kroz prizemlje.
U pravu ste ,apsurdno je ulaziti prvo na sprat pa silaziti dole ali tako je kuca koncipirana. Izmerila sam kompasom i ucrtala pravac gledanja sa vrha spoljnih stepenica, pravac gledanja sa praga vratavetrolova na spratu-GLAVNI ULAZ U KUCU PO PROJEKTU;takodje i pravac gledanja sa praga donjeg sporednog ulaza u kucu(iskljucivo taj ulaz smo koristili poslednje tri godine, zato sto je logicnije i lakse, nrocito leti kada se sedi na verandi),kao i pravac gledanja stepenika verande.
Postoji i koristi se povremenoi ulaz kroz garazu,narocito zimi kada je sneg, pa sam obelezila i taj pravac gledanja.Prilazem slike

http://img576.imageshack.us/img576/3718/prizemljekucesdvoristem.png

Uploaded with ImageShack.us

http://img560.imageshack.us/img560/715/spratkuce.png

Uploaded with ImageShack.us