Feng šui metod - preuređenje stana Feng šui

Poštovana Majra
o feng shuiu čitam već par godina, naročito u knjigama Lilijan Tu. Tek pre par mjeseci sam nabavila kompas i naparavila plan svog stana a samim tim i intenzivnije se zainteresovala za feng shui. Isčitavajući knjige i net sam stekla neki osnovni uvid ali ipak bi Vas molila da mi pomognete nekim vašim sugestijama. Akcenat bi stavila na finansije ( suprug relativno dobro zarađuje ali kako god ih zaradi nekako brzo nam i odu iz ruku) i zdravlje naročito djece. Moram napomenuti da sam i ja jako dugo nezaposlena iako sam VSS ali mislim da je i to povezano sa finansiskim sektorom, valjda. U prilogu vam šaljem plan mog stana sa napomenom da je to naša porodična kuća sa tri stana gdje se naš stan nalazi u sredini (u prizemlju i potkrovlju su stanari). Moram još napomenuti da stepenice iz dnevnog boravka vode na sprat gdje je smještena samo jedna soba ( soba moje starije kćerke ) ostali dio potkrovlja je poseban stan, soba je identična kao naša spavaća soba ali joj je ulaz sa sjeverne strane odnosno lijevo od stepenica.Ukoliko vam bude potrebno još nekih podataka ja sam na raspolaganju ali i ukoliko sam svoju molbu postavila na pogrešno mjesto i za to mi oprostie nije namjerno jer sam početnik u pisanju na forumima . Veliki pozdrav

Moj datum rođenja: 13.1. 1977
suprug: 30.11.1978
starija kćerka:9.9.2001.
mlađa kćerka:20.9.2008.
kuća pravljena od 2002 do 2003, mi uselili u augustu 2003.

P.S ne znam kako da postavim slike, pa ću ih naknadno ( kad skontam :) ) ubaciti ako nije problem

Evo nadam se da ću sad uspjeti da stavim i slike
http://imageshack.us/photo/my-images/826/img0459yt.jpg/
http://img826.imageshack.us/img826/479/img0459yt.jpg

Uploaded with ImageShack.us
Prva slika prikazuje unutrašnji raspored a
druga slika prikazuje plac i skicu kuće kao i kompasnu orjentaciju.
http://img856.imageshack.us/img856/8721/pizapcom13611790828901.jpg

Uploaded with ImageShack.us
P.S Nadam se da sam sve dobro uradila

Pomoć pri uređenju stana, drugi put

Pisala sam još u februaru (i postavila slike tlocrta) u smislu da mi Majra ako uspijete pomognete u nekim opštim natuknicama prilikom preuređenja stana po feng shuiu.Ja jako mnogo čitam o fengu ali sve sam i viče zbunjena i mislim da ću negdje da pogrješim. Najviše su me zainteresovale leteće zvijezde i njihovi godišnji uplivi pa sam nešto i sama počela da primjenjujem( ali je i dalje prisutan strah da ću nešto pogrešno uraditi).

Ide proljeće pa i veliko spremanje kuće (krečenje, čišćenje i ostalo) pa te molim Majra da mi ako si u mogućnosti napišeš barem neke osnovne natuknice. Pratim i ovaj vaš sajt i pokušavam da pročitam i naučim što više sa vaših stranica. Najviše sam zbunjena orjentacijom kuće, naime fasada kuće gleda prema sjevero istoku odakle se i dolazi pred kuću( znači prilazni put dolazi sa te strane) dok se sama ulazna vrata naze na jugoistoku kompasne orjentavije jedan metar u kući (gledam prema vani) je 140 stepeni na pragu vrata 150 a jedan metar ispred je 160 stepeni.

To me jako buni, a jer sam čitala da nesmije biti odstupanja više od 5 stepeni jer u drugom slučaju nešto nije u redu. Moram napomenuti da se sa ulaznih vrata se vidi kuća od komšije koja je na dva metra od moje( nema prozora do mene) i bukvalno samo vidimo zid gdje je okačena njegova klima. Kuća zaklanja pogled 80% prostora kad se gleda sa mojih vrata samo jedan mali dio otvara pogled prema zelenoj livadi iza te kuće.

Koju stranu da uzmem za orjentaciju kuće (ja osjećam da bi to trebala biti strana fasade jer mi je i dnevni boravak okrenut prema toj strani gdje imam velika trokrilna balkonska vrata koja su ljeti stalno otvorena jer dosta vremena provodimo na balkonu))..kako da pravilno postavim lo šu kvadarat i kako da zaštitim ulazna vrata ako je to potrebno. Ja bi i sama nešto uradila ali se bojim da pogrešno ne markiram prostor zato te molim da ako imaš vremena i izdvojiš vrijeme da mi što prije pomogneš. Hvala ti u svakom slučaju. Pozz

orjentacija prostora

140 stepeni na pragu vrata 150 a jedan metar ispred je 160 stepeni.

Uzimate srednju vrednost, tj. ocitanu, ova merenja su korektna, odstupanja od 5 stepeni se odnose na ponovljena merenja na istom mestu, jer se desava da usled magnetnog polja postoje odstupanja zbog prisustva stalnih ili elektro magneta u neposrednoj blizini.

Sto se tice sagledavanja pravca pruzanja i gledanja, naime tu je medju majstori da kazem donekle podeljeno glediste, no, iako prednja fasada ima svoje znacenje i znacaj svakako ne ulazite kroz prozor u kucu, zato se glavna vrata posmatraju kao tacka tj pravac gledanja i ta direkcija koristi pri pravljenju natalne mape doma. U vecini slucajeva se radi i o pravougaonoj osnovi cija osa upravo tako se i pruza, izuzetno kada je prostor neuobicajenog oblika u osnovi, onda se siri mreza u vidu paralelograma da bi se struktura u osnovi sagledala.

Iz dosadasnjeg iskustva kompasna direkcija glavnih vrata, dakle onih koja nas i bukvalno dele od spoljasnjeg sveta, koja zatvaramo kada ga napustamo, su mesto gde unosimo i iznosimo sve od osmeha do suza.

majra 

Site Admin

Pomoć jednom početniku u primeni feng šui metoda

Draga Majra, evo ponovo Vam pišem da mi pomognete. U izčekivanju da dođem na red da mi pomognete prilikom feng shui analize mog stan ja sam i dalje čitala i prikupljala informacije vezane za feng shui. U međuvremenu sam kupila knjigu Letećeih zvezda od Lilijan Tu i polako počela da upoznajem taj metod fenga. Sve jako jednostavno djeluje kada se čita ali naravno kada je neko početnik kao ja prilikom praktične primjene dolazi do problema.

Naime, ja sam uspjela da izračunam glavnu, planinsku, vodenu i godišnju leteću zvezdu kao i da ih rasporedim po prostoru svog stana ali problem je u razumijevanju inerakcije samih brojeva.Jasno mi je sta svaki broj posebno predstavlja ali kada treba da shvatim kombinaciju brojeva tu dolazi do raznih dilema u smislu da li treba da aktiviram ili da iscrpim pojedine kombinacije. U knjizi sam proučila pojedine kombinacije i primjetila sam da mi se u mojoj analizi javlja u svakoj palati "kombinacija bisernog niza" odnosno da mi se brojevi javljaju po redoslijedu čak su mi se i godišnje zvezde uklopile u redoslijed ali dilema je šta da radim sa tim naročito jer je kuća iz perioda 7 a sad je već period 8 (u knjizi piše da se na početku perioda 8 kuća mora revitalizovati).

Pretpostavljam da za dublju analizu treba vremena ali te molim da mi pomogneš u smislu da mi ukažeš ako ima nekih palata koje trebam da liječim jer ja ovako gledajući ništa ne mogu da shvatim. Sliku ću da stavim da bi imala predsatvu kako to izgleda. Izvini ako te previše gnjavim ali vjeruj mi da sam čitajući tvoje savjete na ovom sajtu mnogo naučila, ali vjerovatno nedovoljno još da se upustim samostalno u analizu. Veliki pozdrav Lela

P.S totalno sam zaboravila kako se postavljaju slike, čim to proučim ponovo stavljam i sliku

http://img35.imageshack.us/img35/6055/93676026562421024803111.jpg

Uploaded with ImageShack.us

leteće zvezde- pomoć pri analizi

Čekajući da mi Majra pomogne pri feng shui analizi mog doma( postavljeno na drugoj temi ) ,ja sam i sama pokušavala da što više naučim o njima i pokušam da ih analiziram.Kupila sam knjige od Lilija Tu "leteće zvezde" i "Praktični feng shui za vaš dom", (ali i čitala sam stranice ovog foruma) i krenula u proučavanje. Uspješno sam izvršila demarkaciju prostora ,izračunala periodičnu,planinsku,vodenu i tome dodala i godišnju zvezdu i tu stala. Moje skromno poznavanje ove metode fenga nije dovoljno da bi bila sigurna da li je moje tumačenje tačno.Na prvi pogled mogu da vidim odmah koje su oblasti pogođene negativnošću ali je problem u tome da me strah da nešto pogrešno ne uradim.Tako sam odlučila da probam da analiziram prvo najvažnije oblasti kao štu su ulaz, spavaća soba i tako redom.Krenuću od ulaza koji se nalazi na jugoistoku 150 stepeni ( JI3) i ima periodičnu zvezdu 6, vodenu zvezdu 5, planinsku 7 i godišnju 4. Naime periodična 6 metal mi je u drvenom sektoru a zna da metal uništava drvo, vodena 5 ( i sad znam zašto finansije kako dođu tako brzo i odu) zemlja, i planinska 7 metal. znači previše metala je kobno za JI koji je drvo. Ja sam shvatila( ali nisam sigurna ) prema ciklusu elemenata da bi trebala da u ovaj sektor uvedem vodu koja bi iscrpljivala metal a hranila drvo.Opis ulaza je sledeći: vrata su mi bijele boje sa polukružnim staklima od PVC materijala, malo uvučena u odnosu na stepenice a u hodniku koji je uzak 130 cm a dugačak 350 cm se sa desne stane( kad se ulazi u stan) na samom ulazu nalazi komoda za obuću iznad koje je ogledalo u kojom se ogleda slika sa suprotnog zida( dva konja crni i beli u prvom planu koji galopiraju prko potoka u šumi), na komodi imam dve zelene keramičke saksije cveća (krasula i ljubičica)koje se takođe ogledaju u ogledalui sliku starije kćerke u crnom okviru. Ispred vrata je zelena pravougaona prostirka. Moje pitanje je da li je pametno uvoditi vodeni elemenat na JI ako je taj sektor pogođen negativnošću vodene petice i ako je to dopustivo da li je pametno vodu uvesti u vidu male fontanice(mnogo mi se dopadaju) ili pomoću boja motiva,i slično.Mislila sam hodnik okrečiti u neku nežnu zelenu boju ?! i kakvu stazu da stavim ( boja, šara) jer planiram da je kupim,i još nešto na kraju hodnika je zid ( koji pripada centralnoj palati po demarkaciji Per.7 Vod.6 Plan.8 God.5) i on se prvo vidi sa ulaza pa me interesuje kakvu mi sliku preporučujete da stavima na njega, imaju trenutno nekave dve neodređene ali mi nisu uopšte drage i stavljene su tu samo da popune prostor. Zahvaljujem na odgovoru!

Korak po korak - feng shui

Periodi vašeg rodjenja – Kua broj

Lela: zvezda 9 Vatra
Suprug: zvezda 4 Drvo
Starija kći: zvezda 7 Metal
Mladj kći: zvezda 5 Zemlja

Srećne zvezde ključ ličnog životnog stila:

Lela: 4 zvezda Drvo (zelena)
Suprug: 3 zvezda Drvo (boja zelenog zada)

    St. Kći:

  • 5 zvezda Zemlja (žuta)
  • 6 zvrzda Metal (bela)
  • 8 zvezda Zemlja (bela)
    Ml. Kći:

  • 2 zvezda Zemlja (crna)
  • 7 zvezda Metal (crvena)
  • 8 zvezda Zemlja (bela)

Ako pažljivo pogledate videćete da je elementi ma koji predstavljaju članove porodice – Vatra, Drvo, Metal i Zemlja potrebna Voda da bi se zaokružio ciklus. Uz korišćenje atributa uzajamno harmoničnih zvezda za uredjenje prostora namenjenom zajedničkom boravku tipa dnevne sobe, trpezarije, kuhinje boje, oblike, uzorke Vode naglasiti efektnim akcentima. Druga upotrebna vrednost ovog proračuna je dobijanje osnovnih smernica pri izboru elemenata enterijera kod dece ako dele sobu (njihove uzajamno harmonične zvezde u kombinaciji sa ličnim srećnim zvezdama) tj. za vašu spavaću sobu kombinacije atributa uzajamno harmoničnih i srećnih uz uvažavanje smernica iz osnovne energetske potke - mape letećih zvezda u datom sektoru za poziciju kreveta.

Generalno kombinacija direkcije ulaza i zvezda po rodjenju daje metaforu življenja u datom prostoru:

Zalazak Sunca iznad užarene pustinje
Delovanje unapred pod nepravilnim okolnostima će vam doneti samo gubitke. Bolje je sačekati da se uslovi promene. Iskoristite period čekanja da proširite svoje mentalne horizonte. Pažljivo preispitajte svoje unutrašnje porive i razloge vaših teškoća i čuvajte se da ne optužujete druge. U pravo vreme ćete biti u mogućnosti da kreativno delujete. Put će se otvoriti i vi ćete prosperirati.

Za vas Lelo jedna napomena, s obzirom da se ključna metafora očitava u odnosu na domaćina. Za vas život kod kuće je mnogo udobniji nego usponi i padovi u životu van doma, u dostizanju neke slave ili bogatstva. Budite prijemčljivi i pažljivi, uživajte u pomaganju drugima. Ako kreativno radite kod kuće prosperitet je izvesan. Dom je za vas posebno mesto za ljubav, dobro zdravlje i srećan porodični život.

U odnosu na samu direkciju ulaza, preporučljivo je da starija kći ima na primer neki mornarsko plav privezak na ključu od kuće, ili neki detalj na rancu, ili bilo kom drugom predmetu koji se nalazi kod nje svakodnevno. Mladja može da ima crveni ili purpurni detalj tipa narukvice i sl.

Harmonizacija prostora bojom zahteva uvodjenje u oblasti:

  • jugozapada i severoistoka crveno i/ili purpurno
  • zapada i severozapada crno ili modro plavo

lelalo
Čekajući da mi Majra pomogne pri feng shui analizi mog doma( postavljeno na drugoj temi ), ja sam i sama pokušavala da što više naučim o njima i pokušam da ih analiziram.Kupila sam knjige od Lilija Tu "leteće zvezde" i "Praktični feng shui za vaš dom", (ali i čitala sam stranice ovog foruma) i krenula u proučavanje. Uspješno sam izvršila demarkaciju prostora ,izračunala periodičnu,planinsku,vodenu i tome dodala i godišnju zvezdu i tu stala. Moje skromno poznavanje ove metode fenga nije dovoljno da bi bila sigurna da li je moje tumačenje tačno.Na prvi pogled mogu da vidim odmah koje su oblasti pogođene negativnošću ali je problem u tome da me strah da nešto pogrešno ne uradim.
Tako sam odlučila da probam da analiziram prvo najvažnije oblasti kao štu su ulaz, spavaća soba i tako redom.

Uvek u sagledavanju konfiguracije brojeva u natalnoj mapi krecemo od ispitivanja kombinacije pocevsi od centra koje se naziva i srcem doma, potom se dalje krecemo do sektora pravca pruzanja, a dalje nastavljamo u kretanje u pravcu kazaljke na satu po planu kuce. Osnovno sagledavanje podrazumeva da prvo posmatramo poziciju brojeva gde su smesteni u okviru zivotnog prostora, potom svojstvenu prirodu samoga broja, a zatim sta se desava sa brojevima kada su u paru sa drugima.

Razmatranje parova obuhvata:

    Znacenje kombinacije brojeva:

  1. planinske i vodene zvezde
  2. planiske i periodicen zvezde
  3. vodene i periodicne zvezde
    [*}godisnje i periodice zvezde

  4. godisnje i planiske zvezde
  5. godisnje i vodene zvezde
  6. mesecne i planinske zvezde
  7. mesecne i vodene zvezde

2. Sagledavanje medjusobnog odnosa izmedju elemenata i brojeva

3. Znaceneje medjusobnog odnosa izmedju elemenata i sektora

I ono sto je od kljucnog znacaja je cinjenica: Da bi se na ukucane odrazio odredjeni uticaj bilo dobar ili los vodene i planiske zvezde moraju biti aktivirane, u suprotnom ukucani ne osecaju uticaj svake zvezde odnosno ne osecaju energetska kolebanja u toj meri u kojoj bi ostali zapitani sta se desava, iako bi najcesce pripisivali sve "kolotecini zivota", pravdajuci i objasnjavajuci neke izvesne dogadjaje, optuzujuci druge (krivi su svi, politika, mama, tata, komsija...), a kada se stvari sa odredjenom ciklicnoscu u svojoj konacnosti ponavljaju i covek stekne utisak da nesto nije u redu sada "definitivno!" desava se da, ili pocne opet traziti pomoc najcesce u ordinaciji (psihosomatske bolesti), ili pokusavada se oslobodi napetosti praznjenjem negativnog naboja i besa spram sebe i drugih ("mrzi sebe do podne od podne ceo svet"), ili odustajanja od sopstvenog sirenja vidika i odlaska u depresiju i apatiju.

Ni jedan od izbora nije bezbolan, donosi parcijalno i kratkorocno olaksanje, a samo jedan donosi istinski pomak – okretanje sebi, analiza i sagledavanje onoga na sta mozemo uticati i sto je u nasoj moci - da menjamo sebe i svoje zivotno okruzenje i pravljenje plana i strategije promena koji odgovara nasem kapacitetu.

Rezultat se nekada vidi vec kroz nedelju dana, praksa je pokazala da obicno treba oko godinu dana kada se postavi baza ili uradi bazicna korekcija prostora primenom feng shui-a i istovremenim i jednako vaznim radom na sebi.

Obrazac doma se moze uspesno korigovati, s tim da niko nema 100% stambeni prostor po principima feng shui-a, ali jednako vazan je i obrazac cinjenja/ponasanja spram sebe i drugih jer je on bilo da u ovom trenutku razmisljate o svojim produktivnim ili destruktivnim obrascima ponasanja, je toliko puta ponovljen da je gotovo doveden do automatizma i nuzni su zaista svest i veliki napor da ga korigujemo. Retko kada je put upoznavanja sebe poplocan prijatnostima i odustajanje je izbor – vazno je samo da toga budemo svesni – nas izbor.

Ako krenemo u analizu numericke mape doma i medjusobnih odnosa pojedinih kombinacija, uz napomenu da rec "zvezda" samo figurativno ukazuje na energetsku fazu, kvalitet iste onda mozemo reci sledece:

lelalo
Krenuću od ulaza koji se nalazi na jugoistoku 150 stepeni ( JI3) i ima periodičnu zvezdu 6, vodenu zvezdu 5, planinsku 7 i godišnju 4.
Naime periodična 6 metal mi je u drvenom sektoru a zna da metal uništava drvo, vodena 5 ( i sad znam zašto finansije kako dođu tako brzo i odu) zemlja, i planinska 7 metal. znači previše metala je kobno za JI koji je drvo. Ja sam shvatila( ali nisam sigurna ) prema ciklusu elemenata da bi trebala da u ovaj sektor uvedem vodu koja bi iscrpljivala metal a hranila drvo.

Kompasna orjentacija doma

Dom pripada Cien trigramu (pravac pruzanja SZ3) i pravac gledanja Jugoistok, tacnije JI3, planina Hai. Ovo naglasavam zato sto u Vasem radu vidim da u analizi u jednom trenutku koristite metodologiju Osam kuca, a potom se vracate na formulu Letece zvezde. Pratim Vas u radu pa zato pocinjemo sa ulazom, s napomenom da sam metaforu navela na pocetku.

Ulaz u dom:

  • Periodicna zvezda 6 Metal; Planinska zvezda 7Metal; Vodena zvezda 5 Zemlja
  • Godisnja zvezda 4 Drvo; Mescna zvezda 1 Voda

7P5V – ukazuje na mogucnost prekidanja, nesuglasica, eksplozije i pucanja veza/odnosa. Na prvi pogled reklo bi se da elemenat Zemlje gledano kroz ciklus stvara Metal iako se radi o produktivnom odnosu, on je los za medjuljudske odnose i zdravlje. S obzirom na prirodu broja (fazu energije) 7 koji u periodu 8 (opet zemlja koja radja metal) nosi sa sobom narocito u kombinaciji sa energijom zvezde 5 koja pojacava negativan potencijal planinske su indikativne tegobe od strane delova tela koje reprezentuje: usta, zubi, jezik i kod zena grudi. Na primer, trovanje hranom, koje bi inace proslo kao epizoda sada se moze negativno odraziti na opste zdravlje clanova. Takodje ovo iziskuje redovne preventivne kontrole dojki.

6T5V – ovakav upliv ukazuje da se poslodavac moze naci u sukobu sa predstavnicima svoji zaposlenih, Pa ukoliko ste Vi ili suprug neko ko radi u oblasti trgovine, komercijale, veleprodaje i sl. i nadredjeni ste odredjenom broju ljudi napor koji cete ulagati da sve drzite pod kontrolom ce davati rezultat jer je 6 bela zvezda ali ce biti stresan, prisutan konstantan osecaj pritiska, rastrojenosti i napetost, mogu dovesti do narusavanja psihickoga zdravlja.

6T7P – S obziom da su obe zvezde nosioci energije Metala, ovakva kombinacija vodi ka silnom suparnistvu. Verovatni su eksesi, afektivne svadje, rasprave tipa: ko i koliko i sta zaradi, trosi, odlucuje i privredjuje, ko je glavni u kuci, kome je teze kome lakse u zivotu... Ukoliko se politicki angazovano lako moze doci do borbe za autoritet i vlast . Takodje moze ukazivati na povrede nozem ili metalnim predmetom.

7P4G – pod uticajem ovakve kombinacije preovladava energija zena. Ovo moze dovesti do ogovaranja, traceva i cestih svadja.

5V4G – Bolesti koje se prenose polnim putem, oboljenja koja iziskuju dugotrajno lecenje.

6T4G - Stanovnici ce biti cenjeni za svoje mudro postupanje i promisljenost.

7P1M – ukazuje na mogucnost daljih putovanja, a mladim zenama pogoduje u ostvarivanju ili sticanju necega sto same smatraju oznakom glamuroznog stila zivota.

5V1M – ukazuje na opasnost povezanu sa vodom i tecnostima (zato sve drzite bezbedno odlozeno od mladjih clanova, a i sve druge tecnosti kontrolisite obavezno datume trajanja i na koncu nije uputno prepustati se uzivanju u alkoholu). Osim toga treba voditi racuna o finasijama jer je vrlo izvesno da se lako moze potrositi vise nego se planiralo i upasti u besparicu ili ako rizikujete u poslu izgubiti, zato se klonite od rizicnih transakcija, a shodno korespodentnom delu treba voditi racuna o usima, krvi, bubrezima i zastiti od bolesti prenosivih polnim putem.

4G1M – za sve one koji uce ovo ce biti izuzetno povoljan mesec, sticanje znanja ce biti lako I uspesno. Takodje predispozocije da se u zizi zanimanja nadju emotivna preispitivanja i zelja za romanticnim odnosima i prisustvo obilja aktivne jang vode moze privuci sa sobom vanbracne veze.

http://i.imgur.com/FBqUlgB.jpg

lelalo
Opis ulaza je sledeći: vrata su mi bijele boje sa polukružnim staklima od PVC materijala, malo uvučena u odnosu na stepenice a u hodniku koji je uzak 130 cm a dugačak 350 cm se sa desne stane( kad se ulazi u stan) na samom ulazu nalazi komoda za obuću iznad koje je ogledalo u kojom se ogleda slika sa suprotnog zida( dva konja crni i beli u prvom planu koji galopiraju prko potoka u šumi), na komodi imam dve zelene keramičke saksije cveća (krasula i ljubičica)koje se takođe ogledaju u ogledalui sliku starije kćerke u crnom okviru. Ispred vrata je zelena pravougaona prostirka. Moje pitanje je da li je pametno uvoditi vodeni elemenat na JI ako je taj sektor pogođen negativnošću vodene petice i ako je to dopustivo da li je pametno vodu uvesti u vidu male fontanice(mnogo mi se dopadaju) ili pomoću boja motiva,i slično.Mislila sam hodnik okrečiti u neku nežnu zelenu boju ?!

Ja Vas molim da nastavimo prepisku, bas ovako sektor po sektor, rec Vi rec ja, jer zelim povratnu informaciju za ovo sto iznosim. Naime, kada pogledamo sve sto sam navela a sto proizilazi iz numerickog sklopa u datom sektoru i napravimo sagledavanje u prostoru shodno ovome sto ste naveli:

1. pvc stolarija, bela, forma polukruzna, uvucena (energija Metala)
2. cipelarnik, drvo, boju ne znamo i cije cipele stoje i kako... (Drvo)
3. ogledalo – ne znamo formu i velicinu, ram? (u osnovi energija Vode), funkcijski duplira prizor! - "dva konja crni i beli u prvom planu koji galopiraju preko potoka u šumi."

Za mene je ovo zajedno sa krasulom (novac) i ljubicicom (ljupka zena, ali i gorcina i nije u paru sa drugom ljubicicom vec sa krasulom), toliko slikovito da i ako Vas ne poznajem licno sam sigurna da svakodnevna trka (galop), zestina zelja i odnosi se sve vise privode kulminaciji. Da se dosta ogovara (svaki razgovor o licu koje nije prisutno se tako karakterise), i s gorcinom ide u krevet.

Da je fokus na novcu ali da se zarad njega vodi borba u kojoj zena svojim adutima (ne mislim fizickim) vec ljupkoscu ali i mudrim proracunatim potezima ipak vodi u ratu, a cerka je tu kao jedna strana medalje koja se pokazuje kao dokaz za trud i brigu i ulozeno vreme, jer Vi zaista jeste onaj roditelj koji ulaze mnogo truda i brige u vaspitanju upravo starije cerke, koja opet na oca ima uticaj pod kojim se on savija i tako – sve spolja izgleda solidno a sukob misljenja i gledista sve vise tinja i postaje izrazen.

Mislim da se vodi "hladni rat", a upravo bi trebalo da se vodi borba za ljubav.
Ono na sta ova kombinacija jos stavlja akcenat je potreba da se obavljaju redovne kontrole zena – dojke a da se na sve druge tegobe odmah odreaguje i naprosto blagovremeno sanira. Ne treba prosto zanemarivati signale koje dobijemo.

Feng shui ne izmislja toplu vodu pa tako i odavde proistice da ne mozemo imati vise prioriteta u zivotu, odnosno da medju vaznim stvarima uvek ima onih koje su po stepenu najvaznije, po redosledu vaznosti treba i delovati. Jasno se opredeliti i biti svestan da ako nam je, na primer sada stalo da osnazimo finasije da steknemo neki kapital, i u tu svrhu idemo da aktiviramo vodenu zvezdu onda automatski treba da prihvatamo odsustvo od kuce, brojne casove rada, nemanje odmora, malo vremena zajedno provedenog, retki trenuci intime i mira u dvoje – izvesan period, nakon koga se prioriteti na polici smenjuju. Oduvek su stvari na dva tasa vage, ravnoteza je vrlo suptilan momenat i nikako statican.

Drugi momenat u analizi koju ste izneli radja pitanje: zasto ste energizovali sektor sa nepovoljnom vodenom zvezdom simbolickim objektom kao sto je drvo novca, koje dakako da bi bilo simbolickim objektom treba da se aktivira novcicima? Naime, ovo napominjem jer na ovom mestu se uocava mesanje dve skole. Svaki covek bira shodno sopstvenom bicu koju skolu ce praktikovati. Po ovome sto ste prikazali za vas je jugoistok univerzalna palata koja se odnosi na sticanje bogatstva – kazem palata ne sektor jer to su dva pojma koja odvajaju dve skole jasno.

lelalo
i kakvu stazu da stavim ( boja, šara) jer planiram da je kupim,i još nešto na kraju hodnika je zid ( koji pripada centralnoj palati po demarkaciji Per.7 Vod.6 Plan.8 God.5) i on se prvo vidi sa ulaza pa me interesuje kakvu mi sliku preporučujete da stavima na njega, imaju trenutno nekave dve neodređene ali mi nisu uopšte drage i stavljene su tu samo da popune prostor. Zahvaljujem na odgovoru!

Konkretno u datoj situaciji, mozete uvesti vodu, no vec postoji ogledalo pa treba samo imati meru. Ostali kolorit moze da se krece od tamnije zelene do boje lavande sa crnim elementima u vidu talasa ili vodoravnih linija. Osvetljenje treba da je centralno ali diskretno, forma zaobljeni kvadrat (tipa neke plafonjere), i ako postavite tablet fontanu onda neka bude kaskadna s tim da vodite racuna da uvek bude pri pogledu na levo u domu.

Sve sto vam nije drago nema potencijal koji podrzava vasa htenja pa tako ni te slike. Nekada je i prazan zid zahtev da ga ispunite ali ne po svaku cenu. To je vas dom.

Dakle, ovo sto dajem kao predlog ne podrazumeva nikave palate, jer licno ne praktikujem skolu TTB, sto samo znaci da je to moj izbor koji ne mora dakako biti i Vas, i ako nije, takodje ne znaci da je pogresan. Sloboda volje je data coveku s razlogom., a vise o skolama mozete procitati u resursima

Ono sto je jos upadljivo na tlocrtu, a sto mislim da je veoma znacajno jeste da vidim da postoji balkon, stepeniste spolja i da sve to nije ukljuceno u demarkaciju sto u startu moze da menja pozicije sektora, a mozda cak i numericki sklop narocito sto dolazite u dom stepenistem, i kako bi se sa tlocrta dalo zakljuciti izlazite na podest pa tek onda na ulazna vrata. Ovo prakticno znaci da tlocrt treba da ukljuci sve strukture, balkone i da kompas treba da se ocitava na podestu iznad prve stepenice, kao kada biste krenuli da silazite na isti nacin kao i na vratima.

Verujem da s obzirom da ste Vi u prostoru da je demarkacija ipak izvrsena pravilno s tim sto mozda moze jedino doci do malog pomeranja sektora ako se ukljucuju balkoni, usled pomeranja samog centra (tacke gde se ukrstaju dijagonale kada docrtamo tlocrt do pravilne forme i od koje vrsimo razmeravanje sektora).

Da ne bismo dalje nastavljali dok ne otklonimo ove dileme, molim da se potpuno jasno izjasnite bez bilo kakvih ustrucavanja povodom iznetoga u tekstu. Samo ovako kroz dijalog mozemo sagledati osnovu sa kojom treba raditi.

majra 

Site Admin

Analiza letecih zvezda po sektorima

Majra , evo i mog odgovora.Čitajući analizu koju si uradila za mene ostala sam zatečena i mogu samo reći da sam još uvijekm pod utiskom.Kao prvo, metafora me oduševila, a nakon nje i sve ostalo. Hvala ti na dugom i iscrpnom objašnjenju kako se prilazi samoj analizi kao i kojim redoslijedom se analiziraju odnosi letećih zvijezda. Zaista to nisam nigdje mogla da pronađem i mnogo će mi pomoći u mom daljem učenju feng shui analize doma.

Kolko je Vaša analiza rekla istina o meni samoj ali i odnosima u kući suvišno je i pisati ali ću se osvrnuti na jedan detalj:

majra
5V1M – ukazuje na opasnost povezanu sa vodom i tecnostima (zato sve drzite bezbedno odlozeno od mladjih clanova, a i sve druge tecnosti kontrolisite obavezno datume trajanja i na koncu nije uputno prepustati se uzivanju u alkoholu). Osim toga treba voditi racuna o finasijama jer je vrlo izvesno da se lako moze potrositi vise nego se planiralo i upasti u besparicu ili ako rizikujete u poslu izgubiti, zato se klonite od rizicnih transakcija, a shodno korespodentnom delu treba voditi racuna o usima, krvi, bubrezima i zastiti od bolesti prenosivih polnim putem.

Ja sam pre oko tri nedelje opekla desnu nadlanicu vrelim uljem tako da još uvijek osjećam posledice.

U svojoj težnji da pokušam da naučim što više o feng shui-u kao i da to svoje znanje primjenim na primjeru svog doma ja sam napravila niz početničkih gresaka na samom početku. Ali, čovjek se uči dok je živ pa tako i ja.

majra
a Vas molim da nastavimo prepisku, bas ovako sektor po sektor, rec Vi rec ja, jer zelim povratnu informaciju za ovo sto iznosim. Naime, kada pogledamo sve sto sam navela a sto proizilazi iz numerickog sklopa u datom sektoru i napravimo sagledavanje u prostoru shodno ovome sto ste naveli

I meni odgovara da pravimo prepisku sektor po sektor, jer tako mogu mnogo naučiti a samim tim napisati i utiske ali i posledice mojih izmjena u prostoru kojih će sad sam uvjerena i biti.Tako onda krenimo od ulaza.

Nadam se da su Vam slike pomogle da "doživite" prostor u kojem ja obitavam i da nema potrebe da naširoko opisujem pa ću samo dodati "cipelarnik, drvo, boju ne znamo i cije cipele stoje i kako... (Drvo) ".. boja je bukva/bež i unutra su smještene cipeli svih nas ,uredno složene, u kutijama je velika većina.

Ogledalo nema ram (pročitala sam da to nije dobro po fengu) i nisam sigurna šta da radim povodom toga.

majra
Da je fokus na novcu ali da se zarad njega vodi borba u kojoj zena svojim adutima (ne mislim fizickim) vec ljupkoscu ali i mudrim proracunatim potezima ipak vodi u ratu, a cerka je tu kao jedna strana medalje koja se pokazuje kao dokaz za trud i brigu i ulozeno vreme, jer Vi zaista jeste onaj roditelj koji ulaze mnogo truda i brige u vaspitanju upravo starije cerke, koja opet na oca ima uticaj pod kojim se on savija i tako – sve spolja izgleda solidno a sukob misljenja i gledista sve vise tinja i postaje izrazen.
Mislim da se vodi "hladni rat", a upravo bi trebalo da se vodi borba za ljubav.

Vaše rijeći su mi rekle toliko toga što ni sama nisam bila svjesna... kako da zaustavim taj "hladni rat" i uvedem borbu za ljubav, zar sam energizovala sektor ulaza umjesto da sam ga stavila pod kontrolu ili liječila... ima li pomoći, ja sam spremna da naučim kako ali najviše sam spremna da radim na sebi.

majra

Feng shui ne izmislja toplu vodu pa tako i odavde proistice da ne mozemo imati vise prioriteta u zivotu, odnosno da medju vaznim stvarima uvek ima onih koje su po stepenu najvaznije, po redosledu vaznosti treba i delovati.

Moj dom je kao što ste rekli moja oaza koja me ispunjava i iz koje crpim sreću, ljubav, udoban život sa svojom porodicim ali postoji jedan dio mene koji je jako neispunjen (zbog čega sam se i zainteresovala za feng shui)i koji me prosto gura da djelujem ali stalno nailazim na prepreke. Naime,zamislite kako se osjeća neko ko je završio fakultet među najboljim studentima i magistrirao sa najvišim prosjekom a već 10 god. "sjedi kod kuće" ?! Moja tiha patnja je neispunjenost u sferi posla za koji sam se školovala i ovo pišem da bi shvatili kolko mi je potreban taj vjetar u leđa koji bi mi dao feng, naravno uz moj konstani trud i rad na sebi.

majra
Ono sto je jos upadljivo na tlocrtu, a sto mislim da je veoma znacajno jeste da vidim da postoji balkon, stepeniste spolja i da sve to nije ukljuceno u demarkaciju sto u startu moze da menja pozicije sektora, a mozda cak i numericki sklop narocito sto dolazite u dom stepenistem, i kako bi se sa tlocrta dalo zakljuciti izlazite na podest pa tek onda na ulazna vrata. Ovo prakticno znaci da tlocrt treba da ukljuci sve strukture, balkone i da kompas treba da se ocitava na podestu iznad prve stepenice, kao kada biste krenuli da silazite na isti nacin kao i na vratima.

Očitavanje kompasa na podestu iznad prve stepenice je 71 stepen a skicu sa ucrtanim balkonima i stepenicama sam Vam poslala sa ostalim slikama pa bi Vas zamolila da stavite na post(centar se neznatno pomjerio i sad je tačno na ulazu u dnevni boravak ispred stepenica). Naravno ostaje dilema i pitanje što se tiče samog ulaza kako popraviti stvar da li biljke potpuno ukloniti ili staviti neke druge sa drugom simbolikom a što se tiče uvođenja boja krečenje će morati sačekati proljeće a u skorije vrijeme ću se dati u potragu zastazom, onakvom kakvu si mi savjetovala da stavim.... da više ne bi dužila toliko za sada u isčekivanju daljih sugestija i prijedloga.

RETROSPEKTIVA

Već duži period želim da napišem svoje feng shui utiske i iskustva, a vjerujte da ih je bilo mnogo. Naime, prije godinu i nešto više sam pisala na ovom sajtu i zamolila našu Majru da mi pomogne prilikom analize mog doma, i čekala. Ali kako je za analizu trebalo više vremena(jer svi mi na kraju imamo i svojih obaveza pa tako i Majra) a ja nisam mogla čekati prvi pokušaji su bili moji lični.

Čitajući na ovom sajtu ali i na drugim mjestina koje su mi bili dostupni putem neta, mnogo sam naučila i saznala o ovoj drevnoj mudrosti. Puna entuzijazma ali i naoružana informaacijama hrabro sam krenula u praktikovanje i analiziranje.

Princip ili škola letećih zvijezda me je odmah u početku najviše privukao tako da sam se toga držala od samog početka. Ali kada misliš da najviše znaš shvatiš koliko u stvari si samo zagrebao pod površinu feng shui-a i na koliko dilema i kontradiktornosti možeš da naiđeš kada nešto pokušaš da praktikuješ na prostoru. Ni to me nije zaustavilo, hrabro sam krenula u praktikovanje a usput se nadala da će i analiza koju mi uradi Majra doći da mi potvrdi to što sam i sama pomalo praktikovala.

A onda hladan tuš, sve ono za što sam ja mislila da je ispravno, bilo je skroz pogrešno i morala sam krenuti ispočetka. Ovo pišem najviše iz razloga jer želim da ukažem svim entuzijazistima, kakav sam i ja bila i još uvijek sam, da vrlo oprezno počnu sa primjenom feng shui savjeta jer greške su moguće ali i ispraviti ih, isto tako. Konkretno, ja mogu reći da je u mom slučaju aktivirajući nepovoljnu vodenu zvijezdu, bilo „hladnog rata“ u mojoj porodici, tenzija između supruga i mene , mene i starije kćerke tinejdžerice.... kazni što u saobraćaju, što u privatnom biznisu (vjerujte da su mi dolazile sve moguće i nemoguće inspekcije) da sam se počela pitati šta se dešava. Ja sam svoj fokus stavila na ulaz, nesvjesno miješajući dvije škole i umjesto kako mi je bila namjera da osnažim malo finansije (jer tu je ulaz kako sam razmišljala i treba da ulazi novac) ja sam postigla sasvim suprotan efekat.

Primjera ima još i mogla bi pisati o tome ali nije mi namjera sad da detaljišem pa ću navesti uopšteno šta sam zapazila. Prošla godina mi je u svakom slučaju bila jako teška i kad se sad vratim unazad mogu slobodno da kažem da je bilo svega, od napetih odnosa, nestabilnih finansija, mehaničkih povreda( koje su na sreću prošle sa minimalnim posledicama), ogovaranja (i mog lično, što me najviše i začudilo jer mu nisam bila sklona), poremećenih prijateljskih odnosa... a sve to jer sam htjela „sve sada i odmah“, odnosno svaki sektor(odjednom) sam po ličnom nahođenju a ponekad i intuitivno ja aktivirala određenom bojom, keramičkom saksijom, sobnom biljkom, pa sam kupila tri tronoge žabe, sretnog budu, figuricu zmaja, krasulu, služila sam se i umjetničkim slikama koje sam već imala, kupovala nove, stalno nešto premještala i kombinovala... i svo to vrijeme i sama bila u konfuziji i nedumici šta i kako.

Kad se sad osvrnem vjerovatno se i energija (ili či) u kući tako ponašala jer ni ja sama nisam bila sigurna i stalno sam nešto eksperimentisala i dovela do faze haosa. Nagdje u vrijeme kulminacije tih odnosa mi je Majra i napravila uvodnu analizu i ukazala na moje početničke greške nakon čega sam dugo razmišljala i preispitivala samu sebe o mojim ličnim prioritetima.

Bio mi je potreban i jedan period da se odmaknem od feng shui-a što sam i uradila. Da se razumijemo ni u jednom momentu nisam posumnjala u principe ili da li „radi“ feng shui, u to sam bila više nego sigurna. Ali sam shvatila da kao što je Majra negdje napisala „ni kineski zid nije napravljen za jedan dan tako i fen shui“.

Svjesna svojih prioriteta, sada mnogo opreznije i sistematičnije prilazim analizi vodeći se Majrinim uopštenim preporukama na mjesečnom i godišnjem nivou i prilagođavam svom prostoru, što je ponekad moguće a ponekad i ne. Na kraju ne možemo sve ni imati u datom trenutku ali možemo težiti ka tome. Nadam se da ovi moji lični utisci i razmišljanja neće nekoga demoralisati u smislu primjene i praktikovanja feng shui-a jer mi to zaista nije bila namjera. Stara poslovica kaže „na greškama se čovjek uči“ a ja samo želim da nešto naučite iz mojih grešaka.

Krečenje - boje u domu

Od: lelalo

Draga Majra,
imam jednu nedoumicu pa te molim da mi pomogneš. Naime spremam se da krecim svoj stan i nisam sigurna kako da postupim a da ispostujem fs principe. Sav stan ce biti okrecen u bijelo osim djecijih soba ( starija je izabrala žutu za svoju a mladja ljubicastu)…

Bela može da se koristi bez ograničenja, ukoliko vama tako prija. Što se tiče boja za sobe devojčica, ako sam sve dobro shvatila, mladja devojčica koristi sobu levo od vrata i radni sto joj je u poziciji ka zidu od kupatila u liniji vrata pa bi zaista bilo poželjno da se isti prebaci.

Naime njeni najboli pravci su:

  • veliki prosperitet – jugozapad; ovo je pravac u kome treba da je licem usmerena kada uči
  • mir i stabilnost – pravac u kome treba daje glavom usmerena (temenom dok leži u krevetu) tokom sna da bi obezbedila dobar odmor i san, ako je nemoguće onda koristimo severozapad ili pak zapad.

Generalno s obzirom da je na osnovu Ba Zi elemenat njene ličnosti Voda jin, a godine rodjenja Zemlja jang – ono što u feng shui slengu nazivamo akademskom zvezdom kod nje poklapa oblast:

  1. Istok-2 (82.6 - 97.5) ili,
  2. Jugo-zapad -3 (232.6 - 247.5)

Ovo su dva sektora koja treba naći postavljanjem šablona od 24 planine na stan ili na samu njenu sobu i iskoristiti za postavku radnog stola. Onaj koji lakše nadjemo, je onaj koji upravo trebamo (pevi ili drugi navedeni) jer ništa nije slučajno; na primer desi se da jedan od ovako predloženih sektora se nadje u ostavi ili na terasi, pa svakako nećemo dete tamo staviti da uči.

http://i.imgur.com/eiHeMiS.jpg

Što se tiče boje za ovako pozicioniranu sobu često se kaže da je to "soba sunca", i izbor zelene, pink ili boje lavande a moj favorit je i boja kože. Paleta uključuje paletu smedje, crvene i ružičaste. S obzirom da je ovo ujedno spavaća i radna soba, ne treba da bude u jednom tonalitetu kako toobično većina ljudi čini, tj. ako ste izabrali boju lavande onda nemojte da posteljina zavese tepih i sve drugo bude u toj boji. Imajte u vidu da deo za spavanje treba da je više jin mirniji a deo namenjen radu vise jang sa efektnijim akcentima i intenzivnijim nijansama iz predloženih paleta boja. Na slici sa uzorcima prvi se biraju kao oni koji ce pojačati energiju, drugi niz se bira kada želimo da održimo već postojeću a treći niz kada nastojimo da smirimo učinke energije, pa ih recimo možete birati za uzorke na posteljini.

http://i.imgur.com/oOFSSYW.jpg

Što se tiče starije ćerke, znam da je njena soba u potkrovlju i nemam ostale relevantne podatke (kompas potkrovlja i ulaznih vrata sobe da bih nešto više rekla.

Od: lelalo
Dilema se odnosi na to da mi npr. hodnik zahvata jugoistocni, južni sektor i dio centralnog pa ne znam da li da čitav hodnik okrečim u jednu boju ili samo taj sektor. Prva varijanta mi je mozda privlačnija estetski ali se ponovo bojim da nesto ne zabrljam. Ideja je da zidovi budu u npr.zelenoj boji a staza boja lavande sa crnim prugama(ako pronadjem slicnu). Izvini ako sam ti dosadna ali mnogo sam zagrijana za fs nacela i necu ponovo kreciti za dve godine pa ne bi voljela da nesto opet zabrljam.

Jugoistočni pravac gledanja kuće upućuje da je to dom u kome postoji akcenat ili okupiranost korisnika prostora na aspekt zdravlja i medjusobnih odnosa u porodici. Sa ovakvom orjentacijom najbolji izbor boja za ulaz pripada paleti boja elementa Voda (plava, crna i ljubičasta) ili elementa Drvo (zelena i smedja).

http://i.imgur.com/154fVQK.jpg

Savršen primer za to je recimo kuća sa zelenim zidovima i crnim ulaznim vratima ili pak roletnama ako se ima prozor, ili bledo plava sa sa belim obrubom (lajsnom) u kombinaciji sa tamno patlidzan bojom za ulazna vrata. U svakom slučaju tvoj izbor shodno gore navedenom je sasvim u skladu l korektan, mint zelena a stazu možeš u bilo kojoj boji iz grupe koju sam navela kao primer ili iz palate sa slike.

http://i.imgur.com/lL9GHSk.jpg

Što se tiče uzorka na stazi i drugim detaljima birajte neke ili kombinacuju prikazanih na slici.

majra 

Site Admin

boje za deciju sobu

lelalo
Dopuna podataka za sobu starije kćerke:

-kompasna direkcija ulaza stana u potkrovlje je 269 stepeni

-kompasna direkcija ulaza u sobu( kada stanem na vrata kao da cu izaći iz sobe) je 340 stepeni

Budući da kad se izlazi iz sobe odmah se staje na stepenice koje silaze u dnevni boravak našeg stana( a pruzaju se duž zida na kome se nalaze vrata sobe) kompasna direkcija kada stanemo na prvu stepenicu i krenemo silaziti je 79 stepen

Lelo da bih uradili harmonizaciju prostora upotrebom boje potreban mi je tlocrt gornjeg sprata i na njemu naznačena soba od devojčice da bih mogla da sagledam gde se tačno nalaz iu prostoru i kakva numerička kombinacija letećih zvezda zauzima isti.

Ovako bez toga mogu samo da preporučim kombinacije boja koje proističu iz proračuna njenih srećnih zvezda i Kua broja.

majra 

Site Admin

Napokon i pravi plan...

Zahvaljujuci dragoj wind koja me je uputila na "Floorplanner" program, koji toplo preporucujem svima koji zele sami da naprave plan svog stana, evo i ja sam uspjela da ga zavrsim. Plan koji sam napravila je u 2D dimenziji ali u gore pomenutom programu jednim klikom se lako prelazi u 3D i tako plasticnije osjeti prostor. U nekom narednom pisanju cu staviti i koju 3D slicicu...
http://i.imgur.com/Sl4RmXkl.jpg