Da li je san predvidjacki ili samo skrivena zelja? Sanovnik forum

Dok sam pregledala teme, nisam naisla ni na jednu koja bi mi odgovorila na ovo pitanje. Razumem da snovi reflektuju ono sto nam je u podsvesti, ono o cemu najvise mislimo i uvek sanjam ono sto mi se trenutno desava. Snove pamtim do detalja, od osecanja do mirisa ukoliko je bilo... Cesto mi se to osecanje zadrzi i na javi, kao danas. Kako vi prepoznajete koji je koji san? Da li je predvidjacki ili samo zelja? Ukoliko postoji tema, a da sam je ja greskom preskocila samo me uputite :)

Snovi - neispunjene zelje

Prvo sistematsko objasnjenje sadrzaja snova je dao Frojd, po njemu snovi predstavljaju prvenstveno neispunjene zelje, i to pre svega onih cije se zadovoljenje sprecava vladajucim drustvenim normama - odredjenih seksualnih i agresivnih zelja. Druga im je funkcija da cuvaju spavanje, zato, na primer ako smo otkriveni i hladno nam je sanjamo da pada sneg. Ono sto jos Frojd veli je da treba razlikovati manifestni sadrzaj o kom neposredno znamo od latentnog, skrivenog sadrzaja koji je pravi smisao sna. Manifestni je zamaskirani latentni sadrzaj. Maskiranje se ostvaruje delovanjem super-ega, tj. usvojenim moralnim principima. Smisao sna nije u skladu sa njima pa se potiskuje iz svesti. Obradom - prerusavanjem osoba i zbivanja, njihovim sazimanjem i pretvaranjem u metafore, posebno koriscenjem simbola (narocito za seksualne zelje, organe i akte) i pred samim sobom se sakriva smisao snova. Analizirajuci manifestni sadrzaj, koristeci postupak slobodnih asocijacija (navodjenje prve misli koja nam u vezi sa manifestnim sadrzajem padne na um), otkrivaju se nesvesne teznje i zelje koje su izvor snova. Snovi jesu prozor u nesvesno.

Dakako, uzrok snova nisu samo zabranjene zelje, to mogu biti razne neostvarene zelje (za putovanjem, slavom...), kao i dozivljaji izazvani raznim za nas nevaznim dogadjajima, posebno takvim koje nismo uspeli da objasnimo. Nadalje, izvor snova su dozivljaji i iz detinjstva, strahovanja za sebe i za druge, kao i drugi cinioci jer covek koristi simbole u snu, ali smisao je uvek individualan zavisno od uzroka i povoda za san i razliciti su za razlicite osobe. Zato sto snovi cesto kazuju o sadrzajima potisnutim iz svesti, njihovo objasnjenje moze da doprinese uvidu u psihicko stanje osobe koja sanja.

majra 

Site Admin

Ok. Sve to razumem. Pokusavam sve ovo vreme da razaznam sta moj san znaci. Cak sam pricala i sa najboljom drugaricom, ni jedna od nas ne moze da dokuci. Ukratko... Ne razgovaram sa deckom koji mi je jako drag. Nismo nikada bili zajedno, sve se to izjalovilo mojom gluposcu i dozvoljavanjem da se bivsi decko mesa u nas odnos. Kad god pokusam da ga konaktiram, on kulira, a opet proverava sta radim na najrazlicitije nacine. Danas sam sanjala da me juri neki muskarac od koga sam pobegla(to je bilo nocu) i naletela bas na ovog decka... Nekako smo se nasli zajedno u restoranu(jutro), sedeli za istim stolom, on hladan kao led, flertuje sa konobaricom. Kada sam pitala zasto, dobila sam odgovor "Pa sta me briga, ionako mi nista ne znaci.". posle toga mi je rekao "Sta ti zelis? Ionako si imala 3 sanse." U tom trenutku su mi se pojavile 3 isprepletane niti konca(bela, baby plava i ne znam koja je bila treca). Posle se sve nekako unormalilo, odnos se vratio na ono sto je zapravo nekada bio, pun paznje, ljubavi, razumevanja. Na kraju je bilo nenormalno, puno policije, on njima pomaze, jurnjava, pistolji... Kraj: policajci komentarisu za nas: "ona tako brine za tebe" i njegov ogovor: "Koliko ona za mene, toliko i ja za nju". tu sam se probudila, a osecaj punog srca i dalje je tu.
Ne mogu sama sebe da razumem i da li je ovo samo zelja ili odgovor na ono sto me muci.

San i java

Kako i sama zapazas, neki konfuzan odnos se preneo u polje snova gde bih ja rekla da ti na neki nacin, na "sigurnom terenu" pokusavas da spoznas moguci ishod ako se postavis na jedan nacin prema toj osobi, sa naravno uplivom strahovanja i frustracija koja nosis iz jave kroz paralelu sanjanih zbivanja koje navodis (policija, sukob, odnosi, inat...).

Prosto mislim da tako to svi radimo u snovima kada nas nesto na javi opterecuje ili smo pred nekom preprekom a plasimo se da zbog naseg delovanja ne izgubimo zeljeno. Licno, sve dok se kroz snove "bavim" nekom tematikom ja znam da nisam sa sobom rascistila po pitanju onoga sa cim vezujem sadrzaj, da u meni nije sazrelo i iskristalisalo se resenje za kojim treba da idem.

Nadam se da sam ti ovim osvrtom bacila bar neki tacak na ono sto verujem da ti sama znas, a vreme nam uvek pokaze – to je jedino sigurno. Ovo su sve ipak pretpostavke ;)

majra 

Site Admin

Re: San i java

Hehe... pa ti si super : ). Hvala. Pocinjem bas da volim ovaj sajt : )

Snovi kroz razne periode zivota

Snovi... San. San je potreba svakog coveka da se opusti i odmori da bi mogao normalno da funkcionise. Koliko spavamo, da li i sta sanjamo, sve je individualno.

Od kada znam za sebe imala sam veliku potrebu za snom. I uvek sam sanjala. Sanjala i upecatljivo se secala svojih snova. Kao detetu, glavne uloge u mojim snovima pripadale su majci i baki. Cesto sam sanjala da mi odvode baku, da je rat... Vojnici nas opkolili, a ja se samo plasim za mamu i baku (uticaj ratnih filmova)!

U nekom kasnijem periodu, kada sam odrasla sanjala sam sve i svasta.
Obicno su mi snovi bili lepi i ispunjeni muzikom... Cesto sam sanjala muziku i neku predivnu pesmu. Nakon budjenja jos mi se melodija "vrtela u glavi", ali bih je odmah zaboravila. Sanjala sam da plesem... Plesem valcer (koji nikada nisam plesala).

Sada, skoro da i ne sanjam. Kasno lezem, premorena, mentalno i fizicki iscrpljena. Kada polazim na spavanje, skoro da mi se vrti u glavi od (ne)spavanja. Cim legnem, momentalno zaspim.

A snovi? Retko kada sanjam, ali kada sanjam, ne sanjam nista konkretno, mada me ispuni neko osecanje. Posle budjenja, shvatim da je sve samo san i ne osecam se dobro.

Sanjati emocije

Kratak san... i snovi... Snovi vrlo intenzivni... Lepi... Snovi puni emocija...
Snovi koji da su stvarnost ne bi mogao naslikati ni jedan slikar sveta,
ne bi ih mogao pretociti u note ni jedan kompozitor. Ni Matija ne bi moga stihove tako dobre napisati... Ni Mika... Ni Zeljko... Niko... niko...

I sve to ostaje zarobljeno negde u nama i pritiska... pritiska...

Predviđački snovi

Zdravo svima!

Sigurno vam se svima desilo da ste barem jednom u životu sanjali san koji je bio predviđački, koji se kasnije obistino. Evo prilike da nam pišete o tome. :) Čak i u takvim snovima, postoje neke skrivene poruke, koje dodatno pojašnjavaju celu situaciju.

Iako su najočigledniji primeri predviđačkih snova oni koji su bukvalni ili realni, dešava se da sanjamo i prikrivene snove koji su prepuni simbolizma, ali takođe imaju predviđački karakter.

Neki moji snovi

Ne znam da li je kod mene rec o predvidjackim snovima, to mi deluje preterano jakom reci, pre bih ih nazvala obavestavajucim snovima. Imala sam ih sto realne sto simbolicke ali ne nesto u preteranom broju.

U ono ratno vreme svaki dan sam pricala sa jednim drugom iz Bosne po sat i vise vremena jer je on bio stalno u stanu, nije smeo da izlazi iz njega. Jedne noci sam sanjala kako mi jedan glas kaze da od sutra necemo moci da se cujemo jer ce veze biti prekinute. I stvarno sutradan sam pokusala da se cujem sa njim ali nije imalo sanse. Nismo se vise culi. Posle jedno mesec dana, vise se ne secam tacno, sanjala sam kako mi opet neko kaze da cu cuti neki glas od njega a ja sam se ljutila da necu da cujem glas vec da hocu pismo. Sutradan popodne me je pozvao jedan radio amater da mi javi da je on dobro i da javim njegovima.

Jednom prilikom sam sanjala da moj drug juri niz neku strminu ko neki divljak i da sam pomislila nedaj boze da padne. Sutradan sam mu san ispricala, a posle dva dana me pozvala njegova devojka i zamolila me da ga ne sanjam vise jer predhodnog dana kad se na bicikli vracao iz sela, na jednoj krivini posle koje je izla velika nizbrdica okliznuo tocak i sa sve biciklom vozao asfaltom jedno 30m. Srecom samo se malo ugruvao i ogulio kozu.

Jutros mi je jedan delimicno ostao u secanju, verovatno nije sve bilo vazno i da su samo tih nekoliko detalja bitni.

Ne secam se sta sam pre toga sanjala ali u jednom momentu gledam svoju saku i u njoj je nekoliko krhotina stakla, jedno parce je narocito veliko i izgleda da se duboko urezalo u misic, ne boli me. Dok tako promatram shvatam da ne smem sama da to diram i da mora neko da mi pomogne jer bi trebalo siti tu gde je to veliko parce stakla. Odjednom se nalazi da tako kazem u nekoj ambulanti i jedna zenska osoba se nudi da mi pomogne sa velikim osmehom na licu. Prihvatam, i sama izvucem taj komad stakla iz sake, nema krvi ali ni posekotina nije toliko duboka koliko sam se nadala. Ona mi kako ispira tu ranu ali ove ostale i ne primecuje i polako pocinje da se udaljava. Ja je pratim i pokazujem da nije zavrsila svoj posao i da treba jos dosta toga da se uradi ali ona se pravi nezainteresovana i da kazem "hvata krivine". Naravno ja ne odustajem, tu sam oko nje.

Onda prelazimo u neko dvoriste sa kucom, ne secam se sta se sve tu desavalo. Ali ostalo mi je u secanju da je to kao njena kuca, mislim ne poseduje je ali tu dolazi i obitava. Nalazimo se u prizemlju koje lici vise na podrum, u jednom delu vidim cesmu iz koje tece voda, to je kao kupatilo tj, ozidani mali bazencic kao za tusiranje, nekih 25-30cm i pocinje da se polako puni vodom. Ono sto mi je takodje u tom prizoru privuklo paznju je da ispred tog tusa ima puno stvari koje ne dozvoljavaju da neko pridje cesmi i zavrne je. Pocinjem cak da se pitam kako je neko i uspeo da pusti vodu ako nije mogao da prodje od tih stvari. Bazence se vec napunilo do vrha vodom i pocinje polako da se preliva. Okrecem se toj osobi i pitam je da li zna ko je pustio vodu, odgovara mi da je ona to ucinila, ucinilo mi se da sam primetila neki skriveni osmeh na njenom licu. I dok pokusavam da razumem sta se tu desava dok pocinjem polako da se budim.

E sad iz nekog svog licnog iskustva sto se snova tice ja sam to delimicno protumacila ovako.

Da ovaj san nije u vezi mene, vec da me obavestava kakava je osoba koja zeli da mi pomogne.Ovo povredjivanje staklom nije mojom krivicom, to mi je neko nametnuo tj. neko desavanje mi je neko nametnuo svojom voljom. Kad sam otisla da potrazim pomoc javila se neka osoba koja se pravila da zeli da mi pomogne a u stvari da zeli nekome da zamaze oci kako je ona fina i dobra. Kao i da je ona kriva za mnoge probleme koji se desavaju u njenoj kuci u kojoj obitava, i da je zbog toga prilicno zadovoljna u sebi.

Moram i da dodam da se ja u snove ne razumem bas nesto, nisam citala a ni ucila iz knjiga tako da je ovo samo neko moje vidjenje ovog mog sna. A da li je ili nije dobro moje tumacenje ko ce ga znati... kao sto mi rekose "ne opterecuj se, inako se sve to vec desilo". Zato samo opusteno :)

osecam se sludjeno sada :(

sanjao prelep san.....da sam gledao u predivnu zelenkastu vodu prozirnu na moru sa neke kamene terase da me je neko pustio da budem u vodi,plivao sam se tako i video delfine bilo ih je jedno 4-5 delfina jednog sam cak sta vise nazvao po nekim imenom kako sam ja hteo,onda su me u jednom trenutku stipkali grickali po butini od radosnalosti i tog jednog koga samimanovao bio mi je mnogo drag njega sam poceo da jasem bio je poslusan da pliva gde mu ja kazem,onda bi se sve nekako u sekundi zbrkalo morao sam da izadjem iz vode da idem i bio sam tuzan....san se zavrsio i uzeo sam lap top i imao sam sta da vidim smrt najblizeg,a ja bas par dana pogledam moju mamu kad spava komirana pomislim ne daj boze da nije preminula :((((

Čudan san i jedan divan susret

Inače nemam jako česte snove, ponekad ih pamtim, češće ne - posebno kada imam utisak da su to samo utisci od aktuelnih dogadjaja. Jutros tik pred budjenje, baš pred zoru sam sanjala belog malenog psa, kako leži na ledjima potpuno rasporene utrobe iz koje su rasuti maleni komadići nečega što je možda unutrašnjost. ALI da napomenem, nema krvi, prizor nije bljak, samo sasvim logično povezivanje govori o tome da je neko rasporio utrobu... ALI psetance leži na ledjima, umiljava se i veselo maše repićem. Kada pročitate ovo VAŠ utisak će biti "GROZAN SAN", ali kada sam se probudila uopšte mi nije bilo grozno, jednostavno sam se čudila kako takav ružan san nije ostavio ružan utisak iako je bio tik pred budjenje.
AKO neko ima ideju kako da rastumačim ovaj san vrlo sam radoznala.

Dakle, otišla sam jutros da predam za pasoš i ličnu kartu, inače akcija koju planiram od avgusta ali obzirom da sam se prošlog Januara i zvanično razvela (a ne živimo zajedno od Oktobra 2012.) odložila sam kompletno vadjenje dokumentacije jer sam želela da mi sva dokumenta budu sa devojačkim prezimenom. I to je potrajalo, nisam ni žurila, evo do danas. Skupila sam svu dokumentaciju ranije, uplatila još krajem leta... i danas oko 10:30. U čekaonici sam srela dve poznanice sa treninga, i pošto se nismo videle skoro tri godine baš smo se raspričale, o poslu i drugim temama. U par navrata sam pogledom proveravala ženu koja je sedela na drugom delu čekaonice, jer je trebalo da udjem nakon nje. Primetila sam lepog muškarca koji je sedeo pored nje i povremeno su nam se pogledi sreli, ali mi je bilo čudno i iz nekog razloga pomalo neprijatno. To što sam osetila u tih sat vremena meni se ne dogadja tako često, da kažem da mi se nije dogodilo godinama, čak sam pomislila da je to nešto što se ne dogadja više u ovim godinama (42). Znate onaj osećaj Leptirići i žmarci, slatko uzbudjenje... Ma nisam se osmelila ni da se okrenem da ga pogledam kasnije prilikom izlaska, eto toliko sam se smušila. Kako je moguće da to osećam samo kada čujem njegov glas a pritom ga ni ne poznajem. Sada čitav dan ne mogu da ga izbacim iz glave, vrtim film i grdim sebe - kako je trebalo da reagujem, trebalo je sigurno da uzvratim nečim na kompliment. Nisam se snašla i strašno se ljutim. Znam da je kasno, ali mi je neverovatno da nam se putevi neće ukrstiti makar još jednom, nadam se ubrzo.

sjetit se datuma

vecer ..molim vas mozete li mi rec .. nije da sam sanjala datum nego sam ga vidjela bice na tv i onda sam se ujutro sjetila tog datuma i mozete li mi rec sta to znaci ??hvala