Aplikacija principa feng šui-a - oliveira, zamaloidealno Feng šui

Drage moje, evo i mene da se oglasim. Dugo vas citam, a sad i da ucestvujem. Laik sam za ovu temu, ali jako zainteresovana

Uradila sam tlocrt, ali nikako da ga prikacim za poruku. Pokusacu ponovo.

mm i ja zivimo u porodicnoj kuci gradjenoj od 1999., zavrsena je 2002, a useljavana od tada do pre godinu, tesko se zivi u zemlji, pa smo mic po mic.

mm je kua broj 4, kao i ja, metal je, a ja zemlja. Moze li neki savet.? Glavni ulaz u kucu je okrenut ka severu.
Hajd da pokusam da prikacim tlocrt!

pozdrav

feng shui - porodicna kuca u seoskom ambijentu

evo tlocrt moje kucice
http://img230.imageshack.us/img230/9452/porodicnakucicauw3.th.jpg

Hajde drustvo, pomozite mi da uradim potrebne korekcije. Ovde vidimo prvi sprat kuce, saljem i suteren i potkrovlje.

Kuca se nalazi u seoskom ambijentu, smestena je na padini velikog komada imanja. Kako je gradjena nedavno, 2000., dodata je vec postojecem dvoristu, odnosno sagradjena je iznad stare kuce koja se jos uvek tu nalazi sa jos jednom manjom kucicom u kojoj zive mm roditelji. Dakle kada smo podizali novu kucu dvoriste smo prosirili i sve uklopili u jednu celinu. Izmedju ove tri kuce kao neku bazu postavili smo letnjikovac u kojem od aprila do oktobra svi provodimo dosta vremena.

Kuca je iz tri nivoa, u suterenu je prostorija za slavlja (sluzi i kao letnja kuhinja) i kotlarnica. Ulaz u suteren je sa zapada, a glavni ulaz u kucu koja je na drugom nivou je sa severa.
Do glavnog ulaza u kucu vodi desetak velikih ovalnih stepenika. Ispred ulaza je veca terasa koja kao i stepenice jos uvek nije nicim oblozena (treba mi predlog), glavna ulazna vrata (podljena na kvadratice ispunjene staklom) su drvena u tamno braon boji kao i sva stolarija na kuci.
Vrata se nalaze na sredini prednje strane kuce. Fasada je u drecavo zutoj boji.

Hodnik se nalazi po sredini kuce i vodi do kupatila koje se nalazi na zadnjoj strani okrenutoj ka jugu. U hodniku postoji (sa leve strane od ulaza) drveno stepeniste koje vodi na trecu etazu -potkrovlje.
U hodniku se nalaze plakari i cipelarnici smesteni u slobodan deo pored i ispod stepenista (u narandzastoj boji sa zelenim sitnim detaljima).

Dnevni boravak, trpezarija i kuhinja su na zapadnoj polovini kuce, dok na istocnoj strani prema jugu lezi spavaca soba. Sve je prikazano na tloccrtu Imam dilemu da li ova spavaca soba ima dobro mesto, ili da je premestim u potkrovlje gde omam tri prazne sobe namenjene takodje za spavanje- eventualno za izdavanje, ali jos sam u dilemi.

Update 03.02.2008 19:37 -

A, kada je kompasna orijentacija u pitanju, trenutno nisam u mogucnosti da Vam dostavim precizne podatke, osim da glavni ulaz gleda direktno na sever.

Kuca je gradjena 199. a useljena 2000 godina.
Uspela sam da nabavim kompas, pa ti dostavljam polozaj objekta u odnosu na strane sveta: Znaci glavni ulaz je na 32stepenu od severa ka zapadu, tako nekako, ustvari to je precizno, al ne umem da se pravilno izrazim. Nadam se da se razumemo
Pozdravcic,
zamaloidealno

Aplikacija principa feng šui-a - oliveira, zamaloidealno

Zdravo majra, vec duze vreme se interesujem za feng shui, nabavljam literaturu i postajem sve zbunjenija i zbunjenija po pitanju uredjenja stana, sta ako pogresim?

Hvala, Majra na brzom odgovoru.Potrudicu se da nadjem godinu gradnje i posaljem uskoro trocrt stana, nisam osoba ostrog karaktera vec naprotiv u bliskom okruzenju sam takvih osoba, kaktuse sam igrom slucaja pocela da dobijam od supruga, svekrve, majke i njihov broj se stalno povecava..i volim ih.

Ulazna vrata stana se nalaze na severu,hodnik je plavo bele boje,spavaca soba je na istoku,narandjasta. Kupatilo i decija soba su na zapadu, a dnevna na jugoistoku,trpezarija na jugu i kuhinja na jugozapadu. Kaktusi su na istocnom delu dnevne sobe na prozorskoj dasci, gde je smesten kompjuterski sto. Sada smo u fazi renoviranja stana pa razmisljamo o bojama, i da zamenimo spavacu sobu sa decijom mada neznam koliko je to pametno? Kako da pojacam energiju za dobro zdravlje,dali mogu da obojim jugozapadni zid u prolecno zelenu boju?Ja sam rodjena 26.novembra 1982, suprug 25.decembra 1984, a sin 26.aprila 2005.

Unapred hvala.

Elementarni podaci

Rado cu vam izaci u susret sa predlogom, ali bez elementarnih podataka koje sam navela naprosto nemam sa cim.

Znaci napravite tlocrt, pitajte susede neku baku i sl. kada je gradjen objekat, i izmerite kompasnu direkciju na ulaznim vratima, ovo je neophodno da bi se uradila natalna karta doma, i ocitao kvalitet Chi energije u pojedinim sektorima a samim tim i sagledale mogucnosti i harmonizovao prostor.

Uz ove podatke neophodan je kratak propratni tekst o poziciji samog objekta, okruzenju, istoriji prethodnih stanara, pogledu sa vrata i prozora, sazet opis svake prostorije, tipa kvaliteta podova, dominantnih boja i sl.

Samo ovako mogu da stojim iza onoga sto napisem, sve ostalo je kako sam rekla obojeno proizvoljnoscu i ja tako ne radim.

Kratak osvrt samo na kaktuse, dakle, jedno je voleti pokazivati nesto kao posebnost a drugo je voleti nesto jer je to nas odraz. Sami pravimo odabir.
Verujem da su vam to uistinu dragi ljudi, ali ukoliko sa bilo kim nemate harmonican odnos razmislite i o poklonu koji primate.

Nadam se da vas nisam obeshrabrila jer to nije bio cilj, i da cete nam se pridruziti na forumu i na chaticu, pa cemo skupa korak po korak sklopiti pazl ;)

majra 

Site Admin

Oliveira feng shui...

http://img508.imageshack.us/img508/8584/oliveirawb8da8.th.png

Za Majru

Trocrt stana je tu,u prethodnoj poruci.Sto se tice stana on je u kuci na prvom spratu sazidan 1998 god.,kuca1988god..Uselila sam se 2004 god.kada sam se udala..Kuca je spolja od bele fasadne cigle sa crvenim ciglicama oko prozora i vrata . Ulazna vrata kuce su na istoku i gledaju na put,plastenik koji je u visljem nivou nego kuca, jer je na brdu. Stepeniste ima velike svetlarnike na svakom medju spratu ,sive je boje ,gelenderi su od mesinsa ,zvona rade uvek.Ispred ulaznih vrata stana su garderober,cipelarnik i strujomer sive boje. Vrata gledaju na vrata susednog stana,od drveta su tamne mahagoni boje kao i sva vrata u stanu. Hodnik je mracan bez prirodnog izvora svetlosti ,bele boje sa plavim detaljima i velikim drvenim ogledalom na istoku pored vrata spavace sobe. Dnevna soba je narandjaste boje ,sa plavim detaljima(zavese,tepih,saksije...lampice],parket je u celom stanu ,sem u kuhinji,trpezariji..gde su plocice bele boje sa sivim nepravilnim linijama. Kuhinja je svetlo braon boje sa belo -sivom radnom plocom. Decija soba je plave boje sa zelenim ormarima i zelenim tepihom sa decijim motivima...plava fotelja i plavo-zelena zavesa . Spavaca soba je narandjaste boje sa po nekim detaljem plave i zelene boje.Ima pogled na plastenik,i neasvaltiran put.Severni zid je i zid stepenista pa se konstantno cuju koraci .Iznad naseg stana je potkrovlje koje se koristi kao ostava,siri se ves,odlazu se nepotrebne stvari .U kuci su tri stana i jedan prazan stan u prizemlju.Kupatilo je malo ,belo-narandjaste boje. Gde bi bilo najbolje da stavim krevet u decijoj sobi?francuski lezaj?Koje boje bi poboljsale stanje hodnika?

Re: feng shui - porodicna kuca u seoskom ambijentu

hoce li neko da mi konacno pomogne? Cekam strpljivo na red od 14. januara, ali do sada nista. :(

Sagledavanje tlocrta

zamaloidealno:
hoce li neko da mi konacno pomogne? Cekam strpljivo na red od 14. januara, ali do sada nista. :(

Nadam se da sam pravilno shvatila kompasnu direkciju po tome kako ste napisali vas ulaz se nalazi na SZ3 tj. 328 stepeni. Nemam datume rodjenja, po vasem proracunu mogu samo reci da ako ste i vi i suprug Kua broj 4 onda ste pripadnici elementa Drvo a ne Metal. Na osnovu toga jasno vam je da se ulaz nalazi u nesrodnom pravcu.

Metafora:

Onaj koji zloupotrebljava
Ne dozvolite rusilackim prilikama da zakace i vas zivot, cuvajte se sabotera i ne zapocinjite prijateljstva sa destruktivnim ljudima. Budite strpljivi u smislu zabrana. Bicete izlozeni velikim gubicima ako budete izazivali granice strpljenja kod drugih. Bolje je cekati na povoljne znake. Pomoc ce doci od dubokoumnih osoba. Velika radost sledi iz posvecenog odgajanja dece.

Harmonizacija prostora bojom ukazuje da u oblasti severa (oblast koju poklapa stepeniste) upotrebite zeleno ili svetlo plavo; crno, mornarsko plavo ili modro plavo u oblastima ka istoki i jugoistoku (spavaca soba, deo kupatila i deo kuhinje), zuto u oblasti ka jugu (drugi deo kuhinje i trpezarijski sto). Predlozene boje unosite ili kroz moleraj ili kroz dekorativne tkanine.

Stepeniste koje gleda direktno na ulazna vrata takodje se ne smatra povoljno pozicioniranim, i najcesci lek koji se primenjuje u datoj situaciji je da se promeni smer prva tri stepenika i na taj nacin stvorio prividan utisak o preokrenutom pravcu stepenista. Druga stavka je da posebno obratite paznju sta drzati ispod stepenista, jer po tome «gazite» svakodnevno.

Feng Shui spavace sobe ima veliki uticaj na bracnu srecu para a samim tim i cele porodce. Kada je chi neharmonican u ovom prostoru izostaje medjusobna podrska, nerazumevanje je prisutno svakodnevno i vremenom se produbljuje, upliv energije iz kupatila indikativan je i za mesanje i trece strane sto cesto vodi ka konfliktnoj komunikaciji.

Ako ste procitali elementarne smernice u pogldu uredjenja spavace sobe jasno vam je da sve ono sto se na neki nacin smatra nepovoljnim je kod vas zastupljeno, mada se iskreno nadam da ste to i sami uvideli i da ste poduzeli lekove. Drugo je postavka kupatila koje sa jedne strane stvara spavacu sobu u obliku slova L sto povlaci nekoliko vezanih nepovoljnosti.

Prvo je pojava ugla koji nedostaje, a drugo je postavka toaleta sa dobrom stranom sveta koja korespondira sa povoljnim sektorom supruga i Vas cime se sreca potiskuje.(uslovno pisem ovo, dakle ako ste zaista Kua broj 4 kako ste napisali). Takav ugao takodje stvara i neprijateljsku energetsku salvu upravljenu ka krevetu sto pokazuje ucrtana crvena strelica.

Kako je spavac soba mesto odmora i relaksacije, energija koja dominira treba da je vise yin, posto isuvise yanga moze uzrokovati preveliku aktivnost, u svetlu toga velike povrsine prekrivene ogledalima i naspram i bocno predstavlja sa stanovista feng shui-a nepozeljne objkte. Ogledala u spavacoj sobi veoma donose nerazumevanje i cesto pojavu trece strane, u sustini sve sto pravi bilo kakav odraz treba drzati izvan spavace sobe.

Format tlocrta je velik i nepregledan za rad, pa vas molim da sa potpunim podacima posaljete i adekvatan tlocrt jer se i iz vaseg opisa stice utisak da nije ucrtana terasa na ulaz u sam dom, sto u startu menja izgled celokupnog tlocrta a samim tim i poziciju centra doma.

Osim toga negde postoji nejasnoca ili greska u ocitavanju jer ako ste pravilno ocitali kompasnu direkciju vrata, onda se kupatilo ne moze nalaziti nikako u juznom sektoru ili kako vi kazete “na istocnoj strani prema jugu lezi spavaca soba.” Kako nemam podatke o clanovima domacinstva ne mogu izracunati Kua brojeve, uzajamno harmonicne zvezde, i srecne zvezde za svakoga ponaosob i shodno tome dati predlog za uredjenje prostora namenjenih licnom i zajednickom boravku.

http://img91.imageshack.us/img91/3518/zamaloidealno2gt3.th.jpg

majra 

Site Admin

Harmonizacija prostora clanice - oliveira

Zvezde po rodjenju:

- Oliveira: 6 zvezda Metal
- Suprug: 7 zvezda Metal
- decak : 4 zvezda Drvo

Srecne zvezde kljuc licnog stila:

- Oliviera: 7 zvezda Metal - paleta crvene
- Suprug: 1 zvezda VOde, 2 zvezda Zemlje, 5 zvezda Zemlje, 6 zvezda Metal, 8 zvezda Zemlje - paleta bela, crna, zuta, bela, zad zelena
- Decak : 1 zvezda vode - bela

Uzajamno harmonicne zvezde:

Oliviera - suprug: 1 zv. Vode, 2 zv. Zemlje, 6 zv. Meatl 7 zv. Metal, 8 zv. Zemlje,

I kao sto i sami uvidjate paleta uzoraka i boja kojima treba biti uredjen vas dom je odista jedna prava lepeza, povrsine generalno kvadratne, i ovalne, zaobljene, siroke, ravne sa skladnim linijama i uzorcima u bojama Zemlje, Metala i Vode (zuto, smedje, bez, bela, srebrno siva, crna, mornarsko plava i modro plava)

Dom treba da je elegantan i uredan, recimo u koloritu patlidzan plave pa kroz nijanse do boje lavande sa zutim jastucima, belim detaljima i crvenim akcentima, metalnim svecnjacima i sl.

Decija soba treba da je u kombinaciji boja kompasne direkcije ukoliko mu je prijateljska i elementu Drvo i palete njegove srecne zvezde 1 zv. Vode.

S obzirom da nemam preciznu kompasnu direkciju izrazenu u stepenima ne mogu uraditi natalnu kartu doma, uz to koliko sam razumela vas opis postoji i terasa koja nije ucrtana na tlocrtu i to menja osnovni pogled na tlocrt i pomera centar doma ako je duzine vece od 1/3 duzine zida na kome se nalazi U zavisnosti od njene povrsine i forme kao i drugih atributa zavisi i njen efekat na clanove obitelji tj. na odredjenu sferu zivota. No, za sada mogu izneti sledece:

- raspored namestaja tj. kreveta nije odgovarajuci, u poziciji direktno naspram vrata koja su pri tome suceljena i sa vratima od kupatila unose uznemirujucu energiju sa velikom verovatnocom ukazujuci na to da se u ovoj poziciji nema miran san, da se nerado ovde odlazi na relaksaciju. Ucrtala sam predlog promene rasporeda namestaja.

- Ispred vrata koja vode u toalet je neophodno postaviti pregradu, ja bih postavila vrata, ali vi mozete to improvizovati pa postaviti deblji zastor ili bar vitku biljku da ne budu prva u vidokrugu kada se stane na vrata od spavace sobe.

- Potom sam ucrtala na tlocrtu crvenom strelicom putanju od ostrog ugla da biste to lecili potrebno je postaviti biljku ispred a i malo pomeriti radni sto sa date linije

- Naime, ceo prostor se doima kao da se polako ogradjujete od drugih zasto to vi znate ali je pozicioniranje namestaja indikativno za poduplavanje zidova, u samom boravku se ne uocava usmerenost na komunikaciju i druzenje vec na neki vid separisanog funkcionisanja.

Na forumu ima dosta toga recenog oko povoljne organizacije elementata i u dnevnoj sobi je (a vasa je prostorno velika) pozeljno organizovati tako sedece elemnete da ljudi budu usmereni na razgovor, tj. jedni na druge a da centralna tacka recimo TV bude na JI ili u nekom o smerova koji su povoljni.

- Osim toga kompasne direkcije koje sam vam navela u elementarnoj analizi pripadnosti po elementima i na osnovu vaseg Kua broja treba iskoristiti da pozicionirate sedece elemente da svaki clan zauzima svoj najbolji polozaj. Preporuka je dale da svi vazni elementi mesto sedenja u dn. sobi, trpezariji radni sto i pozicija uzglavlja usklade sa njima.

- Iz ovoga sto sam iznela proistice i da pozicija radnog stola nije adekvatna jer je okrenuta ledjima, i uglu dva zida od 90 stepeni, a takodje kaktuse treba pozicionirati tako da se ne sedi u njihovoj liniji, ostra je to energija, mada pomazu da se izdrze stojicki neki tezi periodi.

- Potom ukoliko dobro zapazam da su u kuhinji suceljeni sporet i frizider sto takodje ukazuje na sukobe i tu treba pomeriti poziciju i izmedju postavaiti lek tj. zelenu prostirku, a na zid do upatila tj. na gornji elemenat postavite lozicu koja ce se prizati preko toga zida.(ucrtala sam poziciju zelenom tackom
)
- Generalno s obzirom da kazete da je ulaz severne kompasne orjentacije harmonizacija i balansiranje prostora bojama zahteva upotrebu bele u oblastima severoistoka ( vasa spavaca soba) i jugozapada (kuhinja deo do prozora i polovina celnog zida izuzev dakle druge polovine zida i zida do kupatila), no kako se bela moze neograniceno rabiti a u cilju harmonicnog i estetski prijatnom dojmu naravno da cete celu kuhinju molivati ili upotpuniti dekorativnim tkaninanma u datoj boji, a u oblasti zapada i severozapada zeleno i/ili svetlo plavo ( kupatilo, i decija soba).

- U decijoj sobi je malo nejasno da li se radi o ugradnom krevetu a ukoliko to nije posredi vec deciji krevetic isto vazi kao i za sve ostale prostore, dakle ne u liniju sav namestaj vec prvo povoljna pozicija i cvrsto uzglavlje kreveta a veci komadi bocno organizovani.

- Kako nemam natalnu kartu doma ne mogu se izjasniti preciznije u pogledu povoljnosti pojedinih sektora doma u odnosu na smetsaj clanova, generalno mozda bi vama ipak vise odgovarala pozicija spavace u severozapadnom delu doma s obzirom da ste vi pripadnici zapadne grupe a decak istocne.

Za sve dileme i nejasnoce koje se pojave u radu slobodno se obratite.

Metafora:

Osvezavajuci potok tece iz jezera u dolinu
Sreca ce vam cvetati. Mudro je da svoje zelje sledite konzervativno. Budite oprezni kada pravite promene. Bicete u prednosti, ako definisete i odredite svoje granice. Nemojte gristi vise no sto ste u stanju da sazvacete. Bicete u dobitku ako stvarate i dobre prilike za druge, jer i vi iziskujete pomoc prijatelja.

http://img241.imageshack.us/img241/3779/oliveirawb8da8ay6.th.png

majra 

Site Admin