Analiza i predlozi za uredjenje doma - clanica katka i Viki Feng šui

Poštovana Majra,
šaljem Vam sliku svog stana koji već u samom startu orijentacijom na sjever ima nepovoljan učinak(?), a jugozapad čini kuhinja, dok je sjeveroistok smanjen zbog čega nemam pravilni oblik za postizanje sklada u područjima koja su mi važna (osobni rast, učenje, koncetracija, podrška i sl.).
Obzirom da sam namjestila stan, pokušat ću ga ukratko opisati:
1. kuhinja slijedi oblik slova L, tako da je na jednom zidu sudoper, a drugi zid zauzimaju pećnica i šporet, boja je prljavo bijela s malo smeđe i kamen dekoracija, (slobodni zid sadrži fotografija)
2. blagavaona ima žute stolice (koža) i ovalni stakleni stol te je spojena s dnevnim boravkom-između je biljka calathea i malo spušten osvjetljeni strop
3. dnevni boravak je bijeli s zelenim detaljima, bijeli tepih i žuto - bijele prugaste zavjese
4. kupaonica je bijela s policom od kovanog željeza
5. hodnik također bijeli i vješalica od kovanog željeza, a iza vrata (JI) je ormar za cipele
6. srednja soba bi mi trebala služiti za učenje te se tu nalazi samo mali (sivi) stol, trosjed (žuti), slika 9 riba (moj start u upoznavanja s feng shui) te dosta straih knjiga
7. spavaća soba je bijela s bijelo-plavim prugastim zavjesama, mornarskom posteljinom, dvije lampe u paru, dva ormarića, 2 svijeće (plave), prugati tepisi (2 ista prugasta bijelo - plava i jedan malo drugačiji bijelo-plavi)

U stanu živimo ja i dečko, a njegov kua je 6, dok je moj 1. Prvenstveno želim postći bolji sklad dečka i mene, da se pojača njegova muška uloga, a kod sebe i njega što više učenja , discipline, koncetracije, upornosti....
Naime, imam posebnu blokadu s fakultetom, i odlučila sam ovu godinu sve podrediti tome, no ne mogu se pokrenuti u tom smjeru. Radi se o pravnom fakultetu, ako vam je to bitan detalj, dok se on bavi slikanjem.

Godina izgradnje je 2007., uselila sam 10.07.2007. godine, radi se o osmom katu, koliko ih zgrada ima ukupno, iznad mene je natkrivena terasa. Ne znam koliko je važan broj zgrade (46a) ili stana (br. 29). Zgrada je sive boje sa žutim balkonima, stolarija (prozori u stanu su od unutarnja strana je drvo, a vanjska aluminij). U slučaju nedostatka bilo koje informacije, rado ću se odazvati i još jednom se zahvaljujem.

Krenucemo sa “licnom kartom”

Zvezda po rodjenju:

Katka – zvezda Vode 1 ( povoljni pravci: JI, I, J, S)
Partner – Zvezda Meatal 6 (povoljni pravci: Z, SI, JZ, SZ)

Uzajamno harmonivne zvezde::

- 1 zvezda. Vode
- 6 zvezda Metala
- 7 zvezda Metala

Srecne zvezde kljuc licno zivotnog stila:

Katka : 6 zvezda Meatal, 7 zvezda Metal – bela, crvena
Partner : 7 zvezda Metal – bela

Iz ovoga proistice da da vas dom narocito prostor zajednickg boravka treba da je elegantan i uredan, dekorisan sa kruznim, kvadratnim i ovalnim oblicima, lelujavim ali skladnim linijama u bojama Zemlje, Metala i Vode (zuto, bez, smedja, bela, srebrno plava, crna, mornarsko i modro plava i u akcentima zelena).

Ne znam ko je bio nosilac odabira boja u stanu ali definitivno ima perfektnu intuitivnu spoznaju. U odnosu na juznu komasnu direkciju ulaza oblasti ka jugozapadu, zapadu i severozapadu su vam u debalansu i moraju biti harmonizovane.

Preporuka je da se upotrebi bela u oblastima jugozapada i severoistoka, i zuto u oblasti zapada i severozapada. Oblasti ka severu, istoku, i jugu su pozitivne i ne zahtevaju specijalan tretman. Mozete upotrebiti boje zvezde po rodjenju, boju koja harmonizje vasu zvezdu po rodjenju i ulazna vrata ili boje vasih srecnih zvezda, ako zelite.

Metafora :

Ceremonija uvodjenja, prenosenje svetla
Budite prijemcivi i skromni. Ako zadrzite egoisticno ponasanje i nastavite da insistirate da budete vodja, ne samo da cete pogresiti vec cete biti pri tome i potpuno iscrpljeni. Ostavite se toga. Budite otvoreni za kreativne inspiracije. Dozvolite sebi da udruzite snage sa drugima. Budite kooperativni i fleksibilni. Bicete postovani zbog svojih obdarenosti.

Imam potrebu da dodam da ukoliko ste bas vi vlasnik prostora, da postoji jedna tendencija da se desavaju komplikacije koje vuku koren iz gresaka u proslosti koje vas mogu navesti da ponovo pocinite greske. Budite pazljivi kada ste pod pritiskom, i sledite primer ostalih koji su strucniji od vas i otvorice se put ka napretku. Drzite se onoga sto osvezava vas duh.

Zbog disharmonije kompasne direkcije ulaza i vasih zvezda po rodjenju neophdno je u neposrednoj blizini vrata integrisati zeleno ili plavo i zuto. Standardne preporuke ukljucuju farbanje vrata, jedne ili obe strane, najbolje bi bilo da je to zeleni bajc sa unutrasnje strane a spolja plasirajte otirac zut , ili pak kombinujte zeleni otirac a sa unutrasnje strane u neposrednoj blizini vrata plasirajte sliku sa zutim ramom i dominantnim zutim koloritom, a prostirka da bude trava zelena, sa belim obodom, uzorak mogu biti vodoravne linije ili kvadratici.

U neposrednoj blizini rata treba da su postavljena vetrena zvona ( zvoncici) sa sest stapica, lepa veca. Na samim vratima treba da se nalazi istaknuta ovalna zlatna plocica sa ispisanim imenom i prezim,enom pisanim slovima nagnutim malo u desnu stranu. A ispred treba da bude adekvatno osvetljenje, koje (izuzev ove godine zbog upiva godisnjih negatinosti) treba da gori i nocu da simbolicno predstavlja jedan svetao hol i dobrodoslicu. Cak mozete birati i otirac sa natpisom – Welcome

Pozicija koju ste odabrali za radnu sobu je odlicna i ukazuje na vasa ocekivanja u profesionalnim krugovima budete priznati. Zato bi bilo odlicno da to podrzite i nekom slikom, ecimo nekog uglednog advokata i sl. moze to biti i istorijaska licnost samo dobro upoznajte biografiju da ne biste odabrali recimo sjajnog advokata koji je karijeriu zavrsio neslavno, ili koji nije imao porodicni zivot kakv zelite tj. birate dakle pazljivo sta cete projetovati za sebe i javno mnenje.

U pogledu rasporeda namestaja ja sam unela predlog naprosto ovakva pozicija nije inspirativna jer, em se nalazite na direktnom udaru energije sa vrata sto cesto ume da deluje uznemirujuce, em ste okrenuti zidu ( da biste me razumeli, probajte bilo gde u stanu stati ispred zida i stajati 10 minuta pa cete se sigurno sloziti da se vrlo brzo javlja osecaj blokiranosti i nepremostive prepreke.

Ono sto je primarno kod postavke ranog stola je tzv. komandni polozaj i usmerenost ka prostoru u cilju koncentracije. U periodu kada smo primarno usmereni na rad na sebi, ucenje, usavrsavanje u bilo kom smislu najpozeljnije je da se bude usmereno u cetvrtom povoljnom pravcu sto je za vas kao pripadnika elementa Vode – Severna kompasna direkcija. Ovakva pozicija (ucrtani predlog) vam pruza podrsku severa za licni razvoj i orjentaciju ka vasem najjacem pravcu JI. Vazno je da svaki dan kada zavrsite sa radom potpuno raspremite sto i operete ga hladnom vodom. Bilo bi sjajno kada biste nabavili kristalnu kuglu, ili cak sta vise sest manjih poput ovih na slici i nju drzali izlozenu na stolu.

Dva braon pravougaona objekta su police za knjige, naime u poziciji gde se sada nalazi radni sto, mozete postaviti i neki stalak i izloziti na njega samo posebno vredne knjige, moze to biti i jedna antikvarna ali je vazno da bude iz domena profesije, a u desni ugao izlozite vasu literature s tim da sortirate na donje police knjige koje su stivo polozenih ispita i gore one koji predstoje. Dvosed bi trebao namenjen biti vasim kolegama koje ugostite i sa kojim vodite strucne razgovore. Na stolu treba da je lampa (zuta tacka na locrtu) ili ak jedna lepa stojeca tako da osvetljava jednim svetlom radnu povrsinu a drugim mali stalak.

Prostor generalno treba da odise vasim srecnim bojama, dakle kombinujte sivo srebrne akcente sa tamnije plavom prostirkom krzna forma., i unesite par jastucica patlidzan plave i violet na dvosed. ili eventualno crvene kroz nijanse ka puurpurnoj, dakle ne jarko crvene. Ova uputstva se odnose i na poziciju stalka za slikanje partnera, mislim na takav nacin treba da iskoristi svoje, gore napomenute povoljne pravce.

Standardna pravila za vrata od kupatila se podrazumevaju – zatvorena obavezno! Pozeljno je da se u kupaonicu unesu zeleni frotiri i zelena cupava prostirka a na prozor postavite biljku puzavu sa zad zelenim liscem, ali neka nebude preobimna. A na zid da se istakne slika koja motivom prikazuje biblioteku to mozeda bude i tapiserija ili stampa na tkanini, veci format.

Kuhinja treba da je dominantno bela, zbog projekcije jz jer je to indikativno da zena u datom prostoru postane prezahtevna i kruta sa tendencijom da dominira i posto-poto namece svoje stavove. Opis koji ste dostavili u pogledu materijala odabira boja je adekvatan, jedino sto ne vidim sa tlocrta je pozicija elemenata, ukoliko su interponirani pozeljno je da ubacite manju pamucnu zelenu prostirku kako bi smo ublazili konflikt, a sto se tice fotografija pobrinite se da imaju povoljne motive. Znaci osnovno sto mora da se zadovolji je bezbednost (sto podrazumeva kada kuvate da niste okrenuti ledjima ulazu a i bilo bi dobro da postavite neki zastor, najbolji iybor su s perlice od malih kristala ili staklica koje mogu ujedno biti jako dekorativne, cak i u boji.

Na ovaj nacin se ipak ona prostorno definise i zaklanja od paznje posetilaca a samim tim utice i ne avid druzenja koje ne treba obavezno da podrazumeva konzumaciju djakonija u vasem domu ;) Glatke povrsine, radne treba da su besprekorno ciste, bez elementata previse koji nisu u stvarnoj funkciji, ostri predmeti remete harmoniju i njih obavezno treba drzati u kutijama za nozeve ili fiokama.Na zid do kupatila postavite plutu koju naravno mozete iskoristiti I ao podlogu za izlaganje slika. Kako je ovo ujedno i polje trigrama Kun morate ga tako aranzirati da se vi licno u njemu osecate udobno, lako poletno i zadovoljno.

U blagovaonici je pozeljno da sto pomerite od zida i da ukoliko zelite prosirenje porodice i aktivnije kontakte sa porodicom, menjate mesta sedenja ali pri tome vodite racuna da uvek zaokrenete stolicu pod odredjenim uglom kako biste bili u poziciji da vidite “ko ulazi” a i da ste usmereni u jednom od vasih poovoljnih pravaca. Ukoliko imat bilo kakve nepozeljne uplive od strane clanova porodice, dobro pregledajte sta ovde drzite izlozeno, pa i ako su u pitanju pokloni radije ih se oslobodite.

Generalno prostirka treba da je kvadratne forme, zelena, i sa izlozenom svetnicom ili rezanim cvecem na stolu. Ovo je mesto gde mozete drzati izlozene i zajednicke fotografije, kao i slike sa motivom blagostanja, cinije voca i sl.Sve sto kod vas i vaseg parnera asocijativno ukazuje na izrazitu kreativnost, sto mozda motivom asocira na stil kvalitet i stil zivota koji preferirate a ujedno je ovo i dobro polje da parner pravi skice, i sl.

Pelaz ka dnevnom boravku treba naglasiti postavljanjem lepih sakija od grncarije sa lepim primercima biljaka. Raspored pozelan sam ucrtala, zelene tacke su biljke a zuta je lepa lampas a abazurom, prostirka treba da je kruzna veca da prepokrije dobar deo povrsine, a odabrane boje su sasvim dobre. Na zidu do radne sobe treba veci formati slika i pazljivo birajte motiv, nije pozeljna apstrakcija ukoliko ne zelite da odnos bude nedefinisan. Na sedecu garnituru ubacite toplo zute jastucice, ili laganu pamucnu dekorativnu tkaninu.

Sto se tice spavace sobe malo mi je nejasno na tlocrtu (jer ste poslali mali format) pa ne mogu da uocim tacnu namenu oblasti u jugoistoku kao ni to da li je taj prostor odeljen fizicki od sobe. U svakom slucaju ako je ovo gardarober nastojte da je adekvatno osvetljen, mozete unutar postaviti i lepo vece osmouglo ogledalo u zlatnom ramu da se vidi cela figura, i nastojte da ovde drzite luksuznu gardarobu, pravilno sortiranu i uvek ostavite malo praznog mesta simbolicno ostavljajuci prostor za novo. Svakako podrazumevam pri tome da je zatvoreno u odnosu na spavaci deo i da je ogledalo unutar datog prostora.

Vas ves treba da stoji u prostoru za spavanje, dakle odvojen od ovoga. Ono sto kroz boje i dezen mozete uneti to je energija biljaka kojerastu u visinu to ce vam pomoci da se usredsredite na razvoj svoje seksualnosti i da izbegnete staticnost. Unesite blage boje kao sto su boja pistac, nane, cvetova badema, lavande, zelena poput zalfije, ili plavog razlicka. Valovite zavese od muslina, talasaste tkanine popt voala i svile, kao i tkanine koje imaju mrezast dizajn poput tkanina koje se vezuju u cvor pa potom farbaju na krevet. Vodite racuna da ukoliko unosite motiv biljak da lisce ne pada ka zemlji. Pozeljno je da partner spava na levoj strain kreveta

S obzirom da niste izneli preciznu direkciju ulaza izrazenu u stepenima nemam uvid u natalnu kartu tj. tacnije osnovu imam ali kombinacije planinske i vodene ne mogu izracunati pa vas molim da to ukoliko ste u mogucnosti dostavite da eventualno unesemo neki lek ili dodatno energizujemo polje gde je kombinacija prosperitetna.

http://img221.imageshack.us/img221/969/katkaim4.th.png

majra 

Site Admin

Zdravo svima

Nova sam na ovom forumu pa nadam se da ce mo se dobro druziti. Htjela bi da znam nesto vise o feng shuiu zato sam se i prijavila tu. Imam neke informacie ali su veoma mle. Pronasla sam svoj Gua Number i on je 9 pa sam po nejemu malo dodala sitnica u svom stanu ali mislim da to nie dovoljno. Napravila sam skicu svog stana i evo cu je poslati pa ako neko moze da mi kaze kako to da preuredim da bi imala bolji protok pozitivne energie.

SOS

Nikako ne mogu ubaciti sliku u svoju poruku. Molim vas pomozite. :roll: :roll:

Viki

Ono sto je nuzno da bi se uradila natalna karta doma je tlocrt, ocitan kompas i godina gradnje objekta; potom kratak opis eneterijera i eksterijera i vasi puni datumi rodjenja (koje mozete ostaviti na pp, ako ne zelite da se postuju javno)

Naravno uz sve ovo vas molim za malo strpljenja, mala pomoc kako ubaciti sliku na forum, i naravno dobro nam dosla :D

majra 

Site Admin

feng shui

http://img171.imageshack.us/img171/2995/stanwu1.png
[IMG]http://img171.imageshack.us/img171/2995/[/IMG]probam da unesem sliku svog stana ako i ovaj put ne bude nista probacu opet.

feng shui

ovo je veliko ali evo popravicu to.
[URL=http://img514.imageshack.us/my.php?image=stanbq5.png][IMG]http://img514.imageshack.us/im
Ovo je moj stan

Zgrada je izgradzena 2001
Stan se nalazi na sestom spratu.
U okolini nalaze se druge zgrade.Na na tri strane severoistok, severozapad i na jug nalaze se transformatore za visok napon sruje.
Dnevnu sobu koristim i kao spavacu sobu.
U stanu zivim s mojom majkom
11.01.1986
24.07.1966

Uredjenje prostora po feng shui

Viki:
Zgrada je izgradzena 2001
Stan se nalazi na sestom spratu.
U okolini nalaze se druge zgrade.Na na tri strane severoistok, severozapad i na jug nalaze se transformatore za visok napon sruje.
Dnevnu sobu koristim i kao spavacu sobu.
U stanu zivim s mojom majkom
11.01.1986
24.07.1966

Zvezda po rodjenju:

Viki – 9 zvezda Vatre
Majka – 8 zvezda Zemlje

Uzajamno harmonicne zvezde:

Viki – majka:
- 2 zvezda Zemlje
- 8 zvezda Zemlje
- 9 zvezda Vatre
-
Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

Viki: 4 zvezda Drvo (zelena)
Majka:
- 2 zvezda Zemlje (crna)
- 5 zvezda Zemlje (zuta)
- 6 zvezda Metal (bela)
- 7 zvezda Metal (crvena)

Iz ovoga sublimacijom proisticu preoruke da dominantan kolorit prostora namenjenih zajednickom boravku nosi atribute , foramu, boje korespodentne uzajamno harmonicnim zvezdama, a pri odabiru i uredjenju licnih elemenata i prostora koristiti boje iz licnog stila.

S obzirom da niste uneli tacnu vrednost kompasne direkcije ulaza, iz prilozenog tlocrta ako je uradjen u srazmeri se moze locirati kao jugozapadni pravac gledanja. Ovo daje metaforu:

Blagoslov dolazi od postovanja predaka

Pronaci cete dobru srecu usvajanjem skromnog ponasanja. Razvijajte prijateljski odnos sa susedima , budite pazljivi u svim zivotnim sferama koje se odnose na rodbinske veze, duhovi predaka snazno uticu na vas na ovom mestu, oni vam nude blagoslov dugog zivota, prosperiteta, sve ukazuje na uspeh.

Vama Viki bih samo kao noticu dodala da negujete strpljenje. Uspeh zavisi od vremena cekanja u strpljenju i delovanja u pravom trenutku. Budite dobri ka samoj sebi, negujte zdravlje.

Sagledavanjem tlocrta jasno se uocava da postoje u odnosu na zamisljenu pravilnu formu odstupanja u pojedinim sektorima. Ono sto je naistaknutije je usek koji se javlja u istocnoj oblasti pri cemu je elemenat drveta van ravnoteze. Suspregnuto drvo izaziva konfuziju, blokade misli i emocija, stalno osecanje zarobljenosti u zamci, stesnjenost gusenje, jednako kao i slabost udova i bolesti jetere i zucne kese. Zbog svega navedenog da bi se sanirao dizbalans ovaj zid na koji ukazuje strelica

Takodje usek u severozapadnom sektoru indikuje da je elemenat metala preslab i van ravnoteze, sto indikuje prekide u komunikaciji i emocionalne blokade. Da bi se ovo saniralo nuzno je upotrebiti belu za zidove koji ogranicavaju datu oblast.

Sto se tice harmonizacije prostora bojom ako je ulaz u jugozapadnoj direkciji oblasti ka jugu i severu zahtevaju upotrebu bele boje, a oblasti ka istoku i jugoistoku crvene. S obzitom da postoje potisnute oblasti crvenu uneti kroz dekorativne elemente, tipa ramova i dominantnog kolorita na slikama, ili detalja na dekorativnim tkaninama. Kao sto je recimo za istok neka lavanda zelena zavesa sa crvenim sveticima diskretnim.

Sagledavanjem rasporeda elemenata toplo vam preporucujem da pomerite trpezarijski sto od zida tako da mu se moze prici sa svih strana, smatra se da trpezarija sluzi ocuvanju porodicne harmonija i nije povoljno je sa jedne strane «zazidati» a na dati zid plasirajte lepo vece oslouglo ogledalo u zlatnom ramu i pri tome se pobrinite da u njemu bude prijatan odraz. Ogledalo treba da je veci format da se vidite kada sedite, nikako da «sece» neki deo tela, kako se to najcesce desi... Nemojte dozvoliti da odrazava sliku sa ekrana, pstavite neku vitku biljku kao «pregradu». Osim toga pozeljno je da nekim paravanom napravite simbolicnu pregradu izmedju kuhinje i trpezarije. U kuhini na oznacenom mestu stavite biljku ili sliku u drvenom ramu, korpicu od pruca i sl.

Potom bih vam sugerisala da okrenete radni sto tako da zauzimate komandnu poziciju, tj. da sedite tako da vidite ko ulazi u prostor a ujedno cete imati zid iza vas kao oslonac a ne ispred kao prepreku. U vasoj sobi pozicija kreveta odaje da se nalazite pod stalnom strepnjom od iznenadnih situacija, da vam je tesko da ostvarite poverenje u bliske ljude, , pa ukoliko prostor dozvoljva manevrisanje pozeljno bi bilo daga dislocirate u krajnji gornji desni ili levi ugao. Terasa trevba da poseduje dosta cvetnica, a na samim uglovima da ima dve vece saksije, koje ce pomoci da se ovaj deo bolje integrise, i dakako da nastojite da bude adekvatno osvetljena.

Pozicija vrata kupatila nepovoljna i da biste delimicno ublazili postavite pored visoku vitku biljku a na desni zid istaknite zanimiljive slike koje ce odvalciti paznu od njega a na zid na ucrtano mesto plasirajte lepo ovalno ili okruglo ogledalo u belom ramu s tim da naspram postavite ciljano sliku tako da se.prizor odrazava u njemu. Neka motivom ona ukazuje na prijateljstvo ljudi.

Na samom ulazu postavite manji okruglu ili ovalnu prostirku oivicenu belim, laganu a iznad neki luster sa visuljcima koji zveckaju na strujanje vazduha. I dakako obavezno na vrata istaknite plocicu, i pobrinite da ispred uvek bude osvetljene, koje cete ostavljati da radi i u toku noci.

U pogledu unosenja detalja i simbolicke dekoracije, vodite s opstim smernicama koje postoje, a ukoliko ste u mogucnosti ocitajte precizno kompasnu direkciju ulaza, pa uz pomoc natalne karte doma mozete sami ili uz nase sugestije naci najpovolniju poziciju.

http://img186.imageshack.us/img186/4392/stanwu1640x480zf2.th.pnghttp://img186.imageshack.us/images/thpix.gif

majra 

Site Admin

Puno hvala, Majra!

Danas sam procitala tvoj odgovor i odma sam preuredila svoj stan. Mislim sad je puno bolje. Zaboravila sam da kazem da zidovi moga stana su narandzaste boje. Okrecila sam ih Aprilom i nakon 1 mesec na ljubovnom planu je krenulo sve naopako.

Nisam se setila do sada da je to uzrok ali sad znam jer ja i moj decko vec nedelju dana nismo zajedno pa sam imala puno vremena da razmisljam o svemu i zasto smo stigli gde smo jer medzu nama nema nekih teskih nesuglasica vec samo onako smo se svadzali zbog sitnice. Takodze sam se setila i da krevet u drugoj sobi treba biti tamo gde si ti rekla jer kad je ranije bio tamo ljubavni zivot bio mi je mnogo bolji.

Iskreno hvala na tvoju pomoc jer nisam znala sta da uradim a znala sam da nesto nije u redu sa prostorom gde zivim i zbog toga sve mi ide naopako. Ali sada se nadam da ce biti bolje. Htela bi da pitam dali mogu sve dzidove oboiti zelene boje ako ne onda recimi dal mogu sve zidove biti razlicite bije zelena, zuta i crvena, ako je moguce savetuj koj zid kakve boje.

Hocu da kazem svima kad upotrebljavaju narandzastu boju jer meni i zidovi, radni sto i sedeca garnitura su narandzaste boje pa od kad je upotrebljavam krenulo je sve naopako. Jos jednom puno hvala.