Ba zi - Četiri stuba sudbine Feng šui

Cetiri stuba sudbine je metod izracunavanja i tumacenja pet faza elemenata kao komponenata prisutnih na vasem rodjenju nalik feng suiju to je precizan sistem predvidjanja nazvan Bazi ("osma karaktera") na kineskom Cetiri stuba sudbine odredjuje mogucnosti, ne izvesnosti u pogledu vašeg životnog puta.

http://i.imgur.com/UuWr0pSl.jpg

Recite molim Vas, kad se pravi tu analizu, jer se gleda samo na Pa Kua, kakve su tamo zvezde i kakav je odnos sa Kua brojem ukucana ili treba isto znati kakav nam je "For pillars destiny" (ne znam kako je to na nasem)...

Ja tu na nekom forum isto citam u vezi sa FS i tamo mi rekao neki tip da to jos ovisi o tim Four Pillars.... :???: a ja to ne znam pronaci za nas - trazim za sad po netu...

On kaze da za mog sina koji je metal (po Kua broju) treba dodati vodu, jer mu u tom ".." four pillars fali voda. I sad tek nista ne znam. Ja mislila da metalu steti voda i da bi ga ojacali treba jacati metal... A taj mi rece da u slucaju mog sina treba dodati vodu i nesto malo drvo.

Kad sam piatla kako mogu toga da se naucim on kaze najbolje na kurs, jer nema knjiga... Samo strane a ne kaze kakave.

Eto mi sad totalna zbrka u glavi...
Po njihovom najbolje to ne dirati ako ne mislis da se stvarno tome posvetis, jer to treba mnogo praktike itd. i ne vredi se uciti delomicno...
Tako da ja za sada malo odustala.

Ajte pozdravljam Vas sviju..., citam tu redovno al ne pisem.., kad nemam sta... ako trafim na sta novo onda cu...

(napomena: uvod dodala majra)

Four Pillars Of Destiny

Four Pillars Of Destiny predstavlja tradicionalni kineski horoskop. Metod Cetiri stuba sudbine Ba Zi, ili Osam karaktera je kineska astroloska metoda. Autenticna kineska astroloska metoda.

Kada se podaci iz datuma rodjenja "prevedu" (uz pomoc kalkulatora) u kineski kalendar, oni se upisuju u cetiri kolone, koje se nazivaju stubovima sudbine. Svaki stub sadrzi podatke o godini, mesecu, danu i satu rodjenja osobe, izrazene u elementima u jin ili jang svojstvu. Najvazniji deo u analizi Cetiri stuba sudbine upravo i jeste procena balansa elemenata.

Kada su elementi u natalnoj karti podjednako zastupljeni, tada je i sudbina bez velikih uspona i padova. Kada postoje ozbiljni nedostaci elemenata u sudbini, to ukazuje na sustinske nedostatke: novca, moci, sigurnosti, podrske, kreativnosti.

Podatke iz Stubova o snazi pojedinih elemenata cesto koriste lekari kineske medicine, da bi ustanovili slabe tačke telesnog i energetskog sistema osobe - organi, meridijani, i da bi napravili taktiku za terapiju. Poznavanje je zaista dragoceno za kvalitetnu, vrlo suptilnu i duboku primenu Feng Suija.

U samoj korekciji koristi se teorija o pet elemenata (Vu sing). Imena elemenata odnose se na supstance cije osobine podsecaju na uvazene elemente, pomazuci nam da razumemo razlicite osobenosti pet ci tipova. Otuda izuzetna vaznos upravo u dobrom poznavanju elemenata i njihovog medjusobnog odnosa, jer da bi se povecao uticaj elementa, pre svega treba dobro poznavati kategorizaciju oblika, godisnjih doba, brojeva, pravca, predmeta i svega ostalog sto ima veze sa svakim elementom ponaosob.

Prilazem linkove gde mozete sami da uradite kartu, no ja Vam od srca preporucujem da se sada ne sirite toliko, i ovako ste uzeli prilicno velik zalogaj krenuvsi u upoznavanje feng suija enterijera. Budite sigurni da ce svi uzivati bonus od dobrog feng suija doma.

Four pillars
Tradicional feng shui

majra 

Site Admin

Hvala Majra. Ma vidim ja da je taj Feng Shui vise od dobre zabave.

Jedva nekako da sakupim na jedno mesto to o ba gua i interpretaciji toga, a tu mi sad zbrku napravili sa nekim novostima. A internet imam samo do 20.9. pa vise necu moci kao sada, svako malo u netu, nego s vremena na vreme.

Planiram naruciti jos jednu knjigu o FS, autora je vise - Moran Elizabeth, Yu Joseph, Biktashev Val, pa mozda tamo jos nesto pronadjem. A sad idem pogledati te linkove od Vas. Dok jos mogu. Pozdrav svima.

Ba zi - Četiri stuba sudbine

Pomoću tehnike četiri stuba sudbine otkrivamo u kakvoj su ravnotezi nasi elementi prema casu, danu, mjesecu i godini rodjenja, i naravno ukoliko postoji nesklad, dominacija ili nedostatak odredjenog elementa, postoji nacin da se kroz razumijevanje interaktivnog ciklusa elemenata, suvisni elemnti iscrpe, a nedostajuci nadomjeste upotrebom odgovarajucih boja i oblika.

Svaki stub sastoji se od dva dijela, Nebeskog stabla i Zemaljske grane. Nebesko stablo je ono što nam je za ovaj život predodređeno (sudbina), a Zemaljska grana predstavlja ličnu sreću i potencijal da nešto postignemo. Ona nam daje mogućnost slobodnog izbora, da od svojih života napravimo više (ili u nekim slučajevima manje) od onog što je predodređeno.

Medjutim, ukoliko elementi u pojedinim stubovima nisu u skladnom odnosu, onda necemo znati ili moci iskoristiti sve blagodeti koje nam nebo daruje, jer ce oni jednostavno da iscrpe ili uniste jedan drugog dajuci nam pogresne poteze ili krivo mjesto, krivo vrijeme, krive osobe itd. Naravno, nikome zivot ne servira na tacni niti bogatstvo, niti ljubav, niti srecu, vec smo svi na neki nacin stvoreni da se borimo za to, mada nam se cesto cini da su neki ljudi jednostavno rodjeni pod sretnom zvijezdom, jer zaista neki imaju prilicnu ravnotezu medju elementima i nemaju neke velike turbulencije kroz zivot. Takvih je naravno mali procenat, jer svi prije ili kasnije dozive uspone i padove, no oni koji su doveli svoj zivot u ravnotezu lakse ce podnijeti i teske zivotne situacije.

Ovdje se moze uraditikarta četiri stuba sudbine:

Četiri stuba sudbine kalkulator - Four Pillars

Dovodjenjem elemenata u ravnotezu postize se unutrasnji sklad kao glavni preduslov za uskladjivanje sa okolinom i iskoristavanjem chi energije. Jer, upravo ovaj nesklad i prevlast jednog elementa stvara blokade i zastoje energije zbog kojih cesto nismo u stanju da aktiviramo pojedine vrste srece, iako smo preduzeli sve moguce korake ka postizanju savrsenog feng shuija u svom stambenom prostoru.

Naime, upotrebom nekog elementa kao aktivatora odredjene vrste srece, mozda nismo svjesni da stvaramo disharmoniju i ulazimo u destruktivan ciklus sa samim sobom, unistavajuci zemaljski potencijal srece koji mozemo postici snagom sopstvene volje.

Na primjer, za mene, kojom dominira 'yang metal' , sa nedostatkom vode i vatre, u nebeskom stablu i zemaljskoj grani, nije preporucljivo unosenje metala i zemlje u svoje okruzenje, dok primjena vode i vatre pocev od odjece pa nadalje, bi trebala ublaziti i nadoknaditi ovaj nedostatak. No, to ne znaci da treba potpuno izbjegavati metal, vec samo drzati ga pod kontrolom i umanjiti njegovu moc. Time bi trebale da se otklone neke blokade, tvrdoglavost, strogo rasudjivanje, pretjerivanje, nedostatak takta i sl., dok bi element vode crpio metal i podstakao osjecajnost, emotivnost, fleksibilnost, prilagodljivost i sl.

Sve sto dominira, narusava ravnotezu. U kartama gdje dominira element zemlje osobe su teske, trome, rigidne, letargicne i njima caruje zudnja. Kineska astrologija je holistička, pa se ovdje uvijek vodi računa o tome da višak izaziva i manjak - na nekom drugom mjestu, nekog drugog elementa. Ako nedostaje drvo, osoba će biti spora i teško će se odlučivati na promjene. Nedostatak metala ukazuje da ce osobi nedostajati izvrsna sposobnost. Pod dominacijom vode doci ce do povucenosti, stidljivosti. Dominacija drveta ce proizvesti nove ideje i zamisli, ulazenje u nove projekte i sl.

Yang Drvo je kao stablo, visoko, čvrsto, tvrdoglavo, i želi samo ići naviše.

Yin Drvo je kao grm ili trava, taktično, beskompromisno, uvijek raste. Yin Drvo je zapravo jače nego Yang Drvo, jer je više dobrohotno i zna kako se savijati pod pritiskom zatim vratiti snažno, ali ne i slomiti kao Yang Drvo.

Yang Vatra je poput šumskog požara, velika vatra koju je teško zaustaviti i kontrolisati.

Yin Vatra je kao oganj peći, topla, sagorijeva polako, bez davanja velike vrućine.

Yang Zemlja je teška, neplodna zemlja u pustinji bez kiše.

Yin Zemlja je kao vrtna zemlja, rastresita, bogata hranjivim tvarima iz koje raste prekrasna hrana.

Yang Metal je prodoran prema vani, inteligencija koja treba znati sve, agresivna i jaka.

Yin Metal je introspektivan um, inteligencija koja je mudrost, ljepota i snaga.

Yang Voda je kao ocean, dubok i veoma aktivan, s mnogo valova.

Yin Voda je kao jezero, duboko i mirno na površini, ali ispod jakih struja.

Ovi tipovi Qi također dolaze u kombinacijama sa 12 životinja koje predstavljaju kineski zodijak: pacov, goveče, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i svinja.

Još jedna bitna stvar koju je važno znati je da se četiri stuba sudbine ne temelje na gregorijanskom kalendaru, već na kineskom solarnom kalendaru odnosno solarnoj godini koja ne počinje 1. januara, već 4. do 5. februara.

Pet vrsta energije u svojim Yin i Yang oblicima se nazivaju ''deset nebeskih stubova" i 12 životinja se naziva ''dvanaest zemaljskih ogranaka". Energetski su u interakciji jedni s drugima, kao što smo mi u interakciji sa drugim ljudima. Na taj način se mogu sukobiti, ojačati, oslabiti, pomoći i kontrolisati.

Najvažniji stub je 'dan' stub, koji oznacava dan rodjenja. On predstavlja nas, naš duh. Donji dio ovog stuba je palača braka i on će pokazati kvalitet našeg braka.

'Mjesec' stub se naziva roditeljska palača. To je mjesto gdje možemo vidjeti odnos između nas i naših roditelja. Također možemo vidjeti naše djetinjstvo i obitelj u kojoj smo odrasli.

'Sat' stub zove palača djece. To je mjesto gdje možemo vidjeti odnos između nas i naše djece. Ovaj stub takođe pokazuje našu starost.

'Godina' Stub se naziva palača djedova. To je mjesto koje pokazuje naš odnos sa djedovima i precima, ali može predstavljati i našu obitelj kao pozadinu, podlogu našeg društva, i ono što je imalo suptilan uticaj na naša lična dostignuća.

Bazi - metod odredjivanja pet faza ci-a na rodjenju

Postoje dve glavne skole kineske astrologije, jedna je Cetiri stuba sudbine (Ziping Bazi) – sistem analiziranja „stubova“ sudbine koji se ispoljavaju u godini, mesecu, danu i satu rodjenja. Druga je Purpurno sazvezdje izracunavanja sudbine, ili Zivej Dousu na kineskom.

Koliko je slobodna volja slobodna

Svi znamo sta znaci slobodna volja, to je ono sto nas odvaja od svih drugih zivih bica na zemlji. Slobodna volja nam dopusta da pravimo izbore i aktivno ucestvujemo u stvaranju svog zivotnog puta. Da li smo potpuno slobodni? Nismo. Fizicka ogranicenja ipsiholosko uslovljavnje ogarnicavaju nas da pravimo izbore koji su stetni, socijalno ili moralno neprihvatljivi. Na primer, imamo slobodu da skacemo sa litice. Da li to zelimo? Takodje imamo slobodu da kazemo bilo sta, to je nase ustavno pravo. Da li zelimo to da uradimo?

Jasno, nase odluke u izvesnoj meri odrazavaju sistem verovanja nasih roditelja, drustva i drzave, ali na nase odluke takodje utice nas karakter ili licnost, onaj deo nas koji je u velikoj meri neobjasniv. Neki veruju da je nas karakter odredjen genetskim kodom, nmeki da su na Bog ili Visa sila podarili urodjeni karaker, talente i okolnosti; tu je i reainkarnacija, verovanje da zakonitost uzrok – posledica, ili karma odredjuju ishod naseg zivota. Kinezi veruju da je nasa sudbina mesavina predodredjenog i slobodne volje, harmonija nebeskog, zemaljskog i ljudskog ci-a i na taj nacin ona nije iskljucivo stelarna astrologija. Oni veruju da je nas karakter sporedni proizvod nase sudbine, a sudbina da je odredjena prvim udahom narodjenju od ci-a prisutnog u tacno tom ternutku.

Sta su cetiri stuba sudbine

Jednostavno, Cetiri stuba sudbine je metod izracunavanja i tumacenja pet faza kao komponenata ci-a koji ste udahnuli na rodjenju. Kako je istakla Supernova, to je vrlo precizan sistem predvidjanja, koji drzi otvorenu mogucnost za nasu aktivnu ulogu i stavlja u pogon upravo slobodnu volju. Na primer, karta koju napravite moze da ukazuje na potencijalno veliko bogatstvo, tako sto stvara potrebu za uspehom. Ali kako se vi odnosite prema toj potebi mesto je na kome slobodna volja ulazi u igru. Drugim recima, bez obzira na ono na sta ukazuje karta, slobodna volja utice na ispoljavanje vase sudbine.

Dakle, cak i ako u vasoj karti preovladjuje sreca, nece vam novac pasti s neba., na vama je da izaberete sta cete da uradite sa vasim urodjenim talentima i aspiracijama. Ako ste blagosloveni povoljnim mogucnostima, od vas zavisi da li ce one doneti plodove. Cetiri stuba sudbine odredjuju mogucnosti, ne izvesnosti u pogledu zivotnog puta.

Sta znace „stubovi“? dakle, svaki stub je ustvari komponenta vremena. Jedan stub predtsavlja godinu, jedan mesec, jedan dan, i jedan sat. Svaka komponenta vremena opisuje petofaznu strukturu elemenata prisutnih u trenutku vaseg rodjenja. Odnosi i pozicija svake faze pomaze da se odredi vas moguci zivotni put. Svaki stub je podeljen u stablo – granu komponentu. U stvari stablo je skracenica za Deset nebeskih stabala, a grana je skracenica za Dvanaest zemaljskih grana.

http://i.imgur.com/2HsSulKl.jpg

Dest nebeskih stabala Tjan Gan

Kako su Kinezi razvili taj koncept vremena? Prica kaze da je Huang Di poznatiji kao Zuti Car naredio coveku po imenu Da Nao da izmisli sitem belezenja vremena, da bi to ostvario on je zapoceo posmatranjem kako se pet faza ci-a transformise tokom godisnjeg ciklusa,. Jedna vrsta ci-a raste zatim opada uz oplodjenje drugog tipa. Etapa rasta je jang ci,a etapa opadanja jin ci, i odatle je razvio ono sto se danas naziva Deset nebeskih stabala.

http://i.imgur.com/AA29fvMl.jpg

Dvanaest zemaljskih grana

Kao sto su reci „nebo“ i „vreme“ medjusobno zamenjive, isto vazi i za reci „zemlja“ i prostor“ Dvanaest zemaljskih grana obelezavaju mesto gde razlicite vrste ci-a preovladjuju na zemlji. Vatreni ci preovladjuje na jugu a metalni ci na zapadu. Ne koristimo zodijacke znake za izracunavanje cetiri stuba, ali kako je kineski zodijak izveden iz dvanaest zemaljskih grana – svaki znak je povezan sa jednom.

http://i.imgur.com/sbNSsOMl.jpg

Ciklus od sezdeset

Deset nebeskih stabala i Dvanaest zemaljskih grana se kombinuje u ciklus od sezdeset, stablo – grana para. Ako zamislite dva zupcanika jedan od deset zubaca a drugi od dvanaest zubaca i pustite ih da se rotiraju i spajaju, zupcanik sa deset zubaca zavrsi rotaciju punu pre onoga sa dvanaest. Ako biste oznacili prvi zub svakog zupcanika u zapoceli rotaciju zapazili ste bi da je potrebno sest rotacija za deset i pet rotacija za zupcanik sa dvanaest zubaca, pre nego sto se prvi zub svakog zupcanika poravna kao na pocetku. Prema tome, nakon sezdeset spajanja zapocece ponavljanje ciklusa. Na taj nacin, postoji sezdeset mogucih parova kada se kombinuju stabla i grane. Pocevsi sa Dzia Zi godinom 2697. p.n.e. oznacena je prva od sezdeset godina, ili 60- stablo – grana ciklus. Ciklus pocinje sa Dzia - stablo (drvo) i Zi – grana (voda), zato sto je to vreme rodjenja i obnavljanja.

U knjizi koju imate na raspolaganju u resursima nalaze se prilozene tabele uz pomoc kojih mozete i „peske“ izradjivati kartu, no ono sto je predlozila Supernova je mnogo brzi metod a i mozda pozeljniji, da bi smo se ovde zajedno upustili u razjasnjavanja.

majra 

Site Admin

Analiza Ba Zi

Evo ja da se ukljucim, vidim da niko ovde nista nije postavljao :)
Ja sam pokusala da analiziram po kalkulatoru koji ste mi dali da izracunam, ali ja tamo stvarno nista ne razumem pa molim za pomoc.
Evo ovako:
Ime: Jovana
Rodjenje 21.01.1989. u 8:10 ujutru u Beogradu.
Evo i preko ovog kalkulatora koje ste mi vi Majra dali, nadam se da sam sve unela od podataka sta je trebalo.

karta

Ali ne znam nista tu da protumacim, posebno onu dole tabelu, ne znam ni cemu sluzi pa ako neko ima volje da mi "procita" moj BaZi.
Pozdrav,
Jovana

Ba Zi analiza

Da malo oživimo temu :)

Analiza Jelenine bazi karte:

Iako je bazi analiza komplikovan i obiman posao, nastojaću da analizom ove karte istaknem bar neke osnovne faktore koji su neophodni za tumačenje:

Referentna tačka bazi analize jeste "day master" i kompletna analiza se bazira na interakciji između DM i ostalih 7 elemenata karte.

- Prvi korak je određivanje "day mastera" ili skraćeno DM, što je nebesko stablo dana rođenja, ovdje je to Xin metal yin. Zatim, na osnovu sezone rođenja, određujemo snagu DM. Sezona rođenja je kasna zima (mjesec Ox) kada se voda povlači i glavni element je zemlja. S obzirom da zemlja predstavlja element koji podržava, hrani i štiti metal, možemo procijeniti da imamo jak DM, odnosno pravovremeno rođenje. Takođe, Xin je ukorijenjen u skrivenom korijenju zemaljske grane mjeseca, što ga čini stabilnim. Chi faza u kojoj se nalazi DM jeste "uskladištenje, pohranjenost". Kako je u karti prenaglašeno prisustvo elementa zemlje, i nije prisutan niti jedan samo-element (isti element kao DM), u ovakvoj postavci DM je suviše ušuškan i prezaštićen (u utrobi zemlje), jer element roditelj se uvijek brine za rodni element i nastoji da mu pruži ljubav, hranu, podršku i zaštitu, što u ovom slučaju može dati previše lijenosti, nepokretnosti, nesamostalnosti, izolovanosti i potrebe za sigurnošću.

- Dalje, na osnovu snage DM određujemo povoljne i nepovoljne elemente karte:

Povoljni elementi su:

- drvo (element bogatstva). Drvo je element nad kojim DM ima kontrolu i povoljan je iz razloga što jak DM ima dovoljno snage da kontroliše. Jak DM voli kontrolu.

- voda (element "izlaz"), jeste element koji se rađa iz DM i kroz koji se DM izražava u kreativnom i produktivnom smislu, i povoljan je zbog toga što jak DM ima dovoljno snage da stvara i rađa. Voda je prisutna u stubu sata rođenja koji predstavlja djecu, karijeru, kreativnost, umjetnički izražaj, produktivnost, stvaralački kapacitet i sl., što znači da je DM "plodan" i sposoban da kanališe svoj potencijal. Voda kao element izlaza, smještena u stubu sata može ukazati na izbor profesije, a to se prije svega odnosi na komunikacije, pokretni biznis, turizam, rad sa tekućinama, higijena, hemija, ali i umjetnost, muzika i sl. Voda pomaže da drvo, kao element bogatstva raste. Međutim, ovdje nemamo prisustvo yang drveta koje predstavlja zvijezdu "direktnog bogatstva", već imamo yin drvo kao "indirektno bogatstvo" koje se odnosi na nasljedstvo, iznenadne i neplanirane dobitke i povremeni priliv novca koji brzo dođe i ode.

- vatra (element kontrole nad DM koji u ženskoj karti predstavlja supružnika), povoljan je iz razloga što jak DM ima dovoljno snage da podnese kontrolu.

Nepovoljni elementi:

- metal (s obzirom da je DM jak on ne treba društvo istog elementa).

- zemlja - s obzirom da je prenaglašena u karti i predstavlja faktor neravnoteže, previše zaštite, inercije i "ukopavanja". Zemlja je najteži i najgušći element i predstavlja faktor pritiska, prepreka, zastoja i čekanja. Ona predstavlja materiju, fizičko tijelo i opipljive oblike. Naglašena zemlja daje potrebu da se prije akcije unaprijed sagleda cilj, bez upuštanja u bilo kakav rizik, što može da opterećuje misaone i kreativne procese. Voda kao element "izlaz" ne voli zemlju jer je ista kontaminira i zagađuje, tako da zemlju treba "liječiti" elementom koji je kontroliše a to je drvo. Drvo, dakle predstavlja element "medijator" s obzirom da posreduje između povoljnog i nepovoljnog elementa. Drvo svojim korijenjem prodire u zemlju i razara njenu tvrdokornost. Zemlja je prisutna u zemaljskoj grani mjeseca i predstavlja majku, koja je vjerovatno zauzela previše zaštitnički odnos. Takođe, element zemlje postoji u stubu godine koja predstavlja pretke, babe, djedove i našu genetiku, kao i u stubu sata rođenja koji se odnosi na djecu. Rekla bih da je ovdje jako izražena porodična karma i genetsko naslijeđe. Zemlja kao nepovoljan element ukazuje na mogućnost problema sa želucem i probavnim sistemom, prekomjernim konzumiranjem mesa ili slatkiša, što može s vremenom dovesti do povećane težine ili problema sa probavom.

Drvo, kao medijator, pripada istočnoj grupi i njegove korespondencije su: istok, jutro, proljeće, zelena boja, visoko drveće (yang) ili nisko rastinje, voće, povrće, trava, loza, cvijeće i lišće (yin). Da bi se razbila zemljana nepokretnost, potrebno je izbjegavati dugo spavanje i buditi se što ranije, boraviti u prostorijama istočnog sektora, šetati se po travi, kroz šumu, baviti se hortikulturom ili vrtlarstvom, zdravom prehranom, preferirati zelenu boju i sl.

Drvo je prisutno u nebeskom stablu stuba mjeseca koje predstavlja oca. S obzirom da postoji sukob sa DM, to govori da postoje određeni problemi i neslaganje sa ocem. Kako metal kao jak DM povređuje drvo, ovdje treba malo oslabiti metal pomoću vode koja kao element "izlaz" ukazuje da se to može postići radom, inteligencijom, komunikacijom i kreativnim trošenjem energije ili pak rođenjem djeteta, jer dijete, kao element koji se rađa iz DM može igrati ulogu "arbitra" između "zaraćenih" strana.

Kod same analize karaktera i ličnosti trebamo se rukovoditi sljedećim:

- Nebesko stablo opisuje vladajući chi, naš vidljivi odraz, eksternu percepciju, karakter, ono što prezentujemo o sebi u javnosti, što je očigledno, utisak koji ostavljamo o sebi i to je svojevrsna "ambalaža" u koju smo upakovani.

- Zemaljska grana predstavlja naše tijelo (meso), naše unutrašnje sopstvo, naš stvarni lik, nešto što ne pokazujemo javno, naše misli, osjećaje, namjere, potencijali, bolest, intimu. To je ono što drugi ne vide. Ljudi nas doživljavaju kroz naše nebesko stablo (DM), kada nas gledaju, misle o nama kako smo lijepi, ružni ili bogati, ali ne mogu da dopru do našeg sopstva i da saznaju šta istinski mislimo i osjećamo. Oni mogu znati samo ono što mi ispoljavamo ili govorimo kroz DM.

- Svaka zemaljska grana ima 1 do 3 skrivene stabljike koje predstavljaju našu skrivenu unutrašnjost, nesvjesno i potisnuto, skrivene potencijale kojih nismo svjesni, tajne i istinski kodeks sudbine. Skrivene stabljike predstavljaju vezu između neba i zemlje, kako bi naše skrivene stvari izašle na površinu i otvorile se vanjskom svijetu. Kada se skrivena stabljika aktivira u nekom vremenskom ciklusu, onda ti skriveni potencijali postaju vidljivi.

Xin metal kao DM, za razliku od geng metala, predstavlja fini, obrađeni metal, poput zlata, srebra, nakita, odnosno metal koji je prošao proces kaljenja, savijanja, obrade i uljepšavanja, pa kao takav prezentuje osobu ugodne i atraktivne spoljašnjosti koje vole da pokažu svoju ljepotu, eleganciju, sposobnost i inteligenciju. Element kontrole metala jeste vatra, koja je neophodna za njegovo oblikovanje, međutim, Xin metal ne treba vatru da bi ga oblikovala, njemu je potrebna vatra kao svjetlo pozornice, koja će ga obasjati i otkriti njegovu ljepotu, stoga i ne čudi što najviše osoba iz show-biznisa ima Xin metal kao DM.

Xin metal sjedi na zemaljskoj grani yin vatrene Zmije, pa tako možemo reći da imamo jedan topao metal. Zmija personifikuje mudrost i lukavost, sposobnost da se sakriju prave misli i namjere, pa bih rekla da ovdje imamo osobu koja ima lijepu spoljašnjost i unutrašnju mudrost koja daje jednu dozu unutrašnje svjetlosti/karizme kojom osoba zrači. Prisustvo zvijezde "breskvin cvijet" govori da je osoba privlačna suprotnom polu.

Što se tiče partnerskih odnosa, sama atmosfera i odnos između partnera je opisana zemaljskom granom dana rođenja, dok je supružnik predstavljen elementom kontrole DM suprotnog pola (Zheng guan), što je ovdje Bing (yang vatra), koja je prisutna u skrivenom korijenu zemaljske grane dana i ukazuje na potencijalni problem u vezi sa partnerskim odnosima, mogućnost ulaska u tajne veze ili tajne/izdaje od strane partnera.

Zmija u palači supružnika predstavlja vatru koja je u sezoni zime mrtva, posebno jer zemlja kao vladajući element sezone crpi njenu snagu, pa je potrebno dodatno pojačati element vatre orijentacijom ka jugu i uvođenjem špicastih oblika, crvene boje i sl. Vatra predstavlja strast i to je ono što je neophodno da bi se partnerstvo održalo u životu.

Skriveno korijenje ove palače sadrži dva nepovoljna elementa i to yang zemlju (kao "direktni resurs") i yang metal koji u ovoj karti predstavlja zvijezdu "pljačka bogatstva", neprijateljstvo, konkurencija. Ova terminologija se odnosi na koncept "10 bogova" što zapravo predstavlja efekte koje DM stvara u interakciji sa drugim elementima karte. Ova nepovoljna zvijezda smještena u palači supružnika indicira gubitak bogatstva, kontradiktoran i ćudljiv temperament, nesmotrenost, impulsivnost, kasniji brak, ali kako je ista skrivena u korijenju, njeni efekti nisu vidljivi na prvi pogled i predstavljaju skrivene tajne i namjere partnera. S obzirom da je u palači supružnika prisutan znak Zmije, koja voli novac i luksuz, kao element vatre treba drvo da bi gorjela, a drvo je u karti element bogatstva prisutan u grani koja opisuje oca.

Kako su vatra i drvo elementi u direktnom sukobu, gdje vatra uništava drvo, ovdje je potreban treći element kako bi izmirio situaciju, a to je voda, koja će staviti vatru pod kontrolu i podržati drvo. DM je element koji stvara vodu, pa tako osoba treba konstantno da radi i stvara, da gradi karijeru, kako bi se održao balans. Element vode se može aktivirati postavljanjem vodenih simbola u sjevernom sektoru, korištenjem valovitih oblika, te crne i tamno plave boje.

Pravo vreme vašeg Dan-gospodara

Kada uz pomoć kalkulatora sastavite svoju kartu treba da je protumačite, nastavićemo a metodom Četiri stuba sudbine i njenom primenom uzimajućiu obzir pet faza, usmerićemo se na procenu Dan-gospodara (Day Master/DM). Dan gospodar pomaže da odredite u kojoj od pet faza pripadate. On može odrediti da li imate jaku ili slabu kartu i poznavanje relativne snage karte može da vas vodi jasnijem razumevanju vašeg odnosa prema pet faza.

Sledeća ilustracija pokazuje gde se Dan–gospodar (DM) pojavljuje u vašoj karti. Dan gospodar je jedna od komponenata u fazi stabla dana.

http://i.imgur.com/hNanWQml.jpg

Pravo vreme vašeg Dana-gospodara

Pravo vreme se odnosi na godišnje doba u kome ste rodjeni. Da se podsetimo kako se pet faza odnosi prema godišnjim dobima:

  • Drvo odgovara proleću
  • Vatra odgovara letu
  • Metal odgovara jeseni
  • Voda odgovara zimi
  • Zemlja je prelazna faza

U metafizičkom smislu, elementi opisuju stanja Qi (energije), gdje svaki od pet elemenata ima svoju yin i yang fazu:

  • Mu ili stablo (drvo), gde se Qi uzdiže i raste;
  • Huo ili vatra - Qi u stanju širenja;
  • Tu ili zemlja, Qi se spušta i prizemljuje, traži svoje temelje;
  • Jin ili metal, Qi se skuplja i centrira;
  • Shui ili voda, Qi u fazi opuštanja i razlivanja.

Dodajmo tim fazama/godišnjim dobima povezanost sa pet mogućih stanja:

  1. pravovremen
  2. slab
  3. zaključan
  4. mrtav
  5. spreman

http://i.imgur.com/YJoOHthl.jpg

Ova stanja se odnose na snagu faze u odredjenom godišnjem dobu. Faza je pravovremena kada je dominantno njeno godišnje doba. Faza je slaba kada je energija iscrpljena. Faza je zaključana kada je blizu smrti. Faza je mrtva kada je potpuno kontroliše druga faza (u svom pravovremenom stanju). Faza je spremna kada je blizu da započnenovi ciklus.

Zemlja je pravovremena u oktobru, januaru i aprilu ili 18 poslednjih dana jeseni, zime i proleća.

Tokom leta Zemlja nije ograničena na poslednjih 18 dana zbog uključivanja kasnog leta kao posebnog godišnjeg doba. Zemlja je slaba na jesen, zaključana tokom zime, mrtva na proleće i spremna u leto.

Odnosi Dan-gospodara

Budući da je ovaj početak svima nekako nejasan, za trenutak ćemo da ponovimo:
Četiri stuba sudbine imaju 8 komponenata, od kojih je jedan Dan-gospodar. Svaka komponenta je povezana sa fazom (vatra, zemlja, metal, voda i drvo). Da biste rastumačili životnu kartu ispitajte kako na Dan-gospodara utiču ostalih sedam komponenti. Različiti odnosi su kategorizovani u pet faza tumačenja.

Izvor

  1. Ako faza stvara Dan-gospodara to je faza izvora.
  2. Faza izvora je za Dan-gospodar majka sinu.
  3. Izvor odgovara podršci roditelja i poslodavaca
  4. Obiljeizvora upućuje na to da možete biti razmaženi
  5. Nedostatak izvora znači da ste skloni da radite stvari na svoj način.

Delo

  1. Ako Dan-gospodar stvara fazu to je onda faza dela.
  2. Dan- gospodar je za fazu dela majka sinu
  3. Delo odgovara vašim talentima, ostvarenjima i dostignućima
  4. Mnoga dela govore da ste veoma talentovana osoba
  5. Nedostatak dela ukazuje da čvrsto stojite na zemlji.

Moć

  1. Ako faza kontroliše Dan-gospodara to je faza moći
  2. Faza moći je Dan-gospodaru nepopustljivi otac sinu ili strog učitelj učeniku.Onaj ko teži da vas kontroliše takodje vam omogućava da ojačate i uspete.
  3. Obilje moći ukazuje na previše ograničenja.
  4. Nedostatak moći može da znači nedostatak ambicija i discipline.

Bogatstvo

  1. Ako Dan-gospodar kontroliše fazu onda je to faza bogatstva.
  2. Faza bogatstva je za Dan-gospodar sin strogog oca.
  3. Faza bogatstva ukazuje na novac, posede i uspeh.
  4. Obilje ove faze ukazuje na mogućnost da lakše od drugih stvorite i/ili zadržite uspeh i/ili novac i posede.
  5. Nedostatak bogatstva ukazuje na to da sami morate da stvorite prilike. To ne znači da nećete imati novca ili uspešnu karijeru.

Poklapanje

  1. Ako je faza jednostavno ista kao Dan-gospodar, onda je faza isti element.
  2. Faza poklapanja pomaže Dan-gospodaru i čini ga jakim.
  3. Faza poklapanja su vaši prijatelji i konkurenti.
  4. Obilje faze poklapanja može značiti da ćete se nadmetati za sve uključujući i novac i ljubav.
  5. Nedostatak faze ukazuje na usamljenost i nedostatak pomoći kolega i prijatelja.

Očigledno je da je ovakva analiza vrlo složena, zato ćemo u osnovama ići polako i postepeno.

http://i.imgur.com/GP88aZVl.jpg

Na primeru karte za početak pokušajte identifikovati Dan-gospodara i odnose, budite slobodni da se u temu odazovete sa svojim razmišljanjima i sagledavanjem.

Učimo zajedno korak po korak, dva para očiju uvek vide više. Najbolje se usvaja novo kroz praktičan primer, zato istupite napred strana je vaša ;)

majra 

Site Admin

Evo probacu ja za pocetak dok su proste stvari u pitanju.
Dan gospodar je yang drvo a faza vatra.
Kod Izvora imamo negativnu situaciju jer faza ne stvara dan gospodara. Zato imamo Delo jer dan gospodar stvara fazu, to je onda faza dela.
Za moc mi nije jasno da li faza kontrolise dan gospodara ili obrnuto...koja od mogucih interakcija je u pitanju.