Koliko smo bezbedni u saobracaju Posao

Bezbednost saobracaja, nacelno posmatrano jeste svojstvo koje odredjuje mogucnost ili verovatnocu izvrsenja pojedinih saobracajnih aktivnosti bez negativnih posledica po zivot i zdravlje svih ucesnika u saobracaju, kao i bez materijalnih i drugih vrsta steta pri tome.

U danasnim uslovima motorizacije, svi cinioci opsteg razvoja drumskog saobracaja i njegove bezbednosti mogu svrstati u nekoliko grupe i to:

http://img120.imageshack.us/img120/2138/3043879533e41e86945fh8cla2.jpg

- Covek - sa odgovarajucim psihofizickim i zdravstvenim svojstvima, znanjem i navikama, nejednako prilagodjen situacijama.

- Putna mreza - cija tehnicka stanja pod uticajem klimatsko - vremenskih faktora, ma koliko bila razgranata i snabdevena saobracajnim signalizacijom, ima granice svojih propustnih i eksploatacionih moci i nivoa bezbednosti.

- Klimatski uslovi
- Saobracajni zakoni
- Sredstva za reguliranje putnog saobracaja

Osobine civeka su relativno trajne karakteristike i u zavisnost od sredine, njihova aktivnost,mogu da se menjaju i transformiraju.

Oni mogu da budu: pozitivni i negativni.

Pozitivne osobine imeju pozitivan odnos u saobracaju.Primer je umesnost u rukovanju sa vozilom, emocionalnost, uzdrzanost, nesebicnost, solidarnost, humanost, razbiranje, energicnost, ispravni stavovi i dr. Negativne osobine imeju negativan odnos. Primeri su: pogresna odluka reagiranja, brzo vozenje vozilom, zakasnjeno reagiranje, nesigurnost, nerazumevanje izmegju ucesnicima u saobracaju, nediscipliniranost, nesovesnost, neodgovornost, agresivnost, pogresni stavovi i dr.

Preventivnih mera ima zaista mnogo. Megjutim, znacajnu ulogu imaju pre svih saobracajno vaspitanje i obrazovanje dece, omladine i odraslih, zdravstvena selekcija, obuka vozaca motornih vozila i vozacki ispit, kontrola i regulisanje javnog saobracaja, sredstva javnog informisanja, tehnicka ispravnost vozila, propisi iz oblasti bezbednosti saobracaja i dr.

U saobracaju ucestvuje populacija stanovnistva od rogjena pa sve do povlacanje iz aktivnog ucesca. S tim u vezi, vospitno-obrazovni proces mora da zapocne od uzrasta kada se sticu pojmove o okolini, pa do duboke starosti. Deca prve pojmove o druskom saobracaju i ponasanju stice u porodici i u predskolskim ustanovama.

Omladina nastavne procese trebalo bi zapoceti kroz osnovno obrazovanje,a potom nastaviti u srednim skolama. Megjutim, nastava a ni slobodne aktivnosti u skolama ne daju neke posebne efekte na podrucju saobracajne kulture, sto bi u narednom periodu moralo biti jedan od zadataka. Odrasli cine u saobracaju najvecu kategoriju ucesnika.

Buduce vozace, pri obuke za vozace motornih vozila, potrebno je osposobiti ih dakle za njihovo bezbedno ucesce u javnom saobracaju, a da pored toga vozilom upravlja na takav nacin da moze da izbegne eventualne greske drugih ucesnika u saobracaju, da predvidi njihovo opasno ponasanje. Kod vozaca obukom je potrebno razvijati navike razumnog ponasanja, svest o opasnosti koju pretstavlja motorno vozilo i njihovo ucesce u saobracaju. Zadatak obuke je da od samog pocetka obuke buducih vozaca stvaraju navike, shvatanja, vrednosti, budnost i zapazanje, snalazlivost i sposobnost za brzo reagovanje.

http://img91.imageshack.us/img91/6834/33528656hi4.jpg

Ali, da li je dovoljno samo ta jedna obuka u avto skoli
i polozen vozacki ispit da se neko od ucesnika u saobracaju
ponasa agresivno i arogantno u voznji?

niko650

Moderator

Sigurnosni pojasevi i autosedalice za decu

Sljedeći link koji ću staviti je usko vezan s temom sigurnosti na cestama.

Ne znam kako u Srbiji, ali u Hrvatskoj je zakonom propisano da se sve osobe moraju vezati pojasom,a kazna za nepoštivanje je 500 kn. Mogu reći da je to pravilo zaista usvojeno jer je kazna visoka i provodi se često od strane policije.

Ono što najviše zabrinjava je da se isti ti vozači vežu, a svoju djecu ne stavljaju propisno u automobil. Zakonom je također propisano da sva djeca do pet godina starosti moraju biti smještena u odgovarajuće AS ovisno o kilaži, a ona starija moraju biti vezana u boosteru. Djeca do dvanaest godina se ne smiju voziti na prednjem sjedalu.

Nažalost, često viđam neodgovorne roditelje čija djeca nisu adekvatno vezana ili još gore uopće nisu vezana. Osim ljudske savjesti i informiranosti, i ovdje je zakazalo provođenje zakona jer zaista nisam čula da je itko kažnjen jer nije vezao svoje dijete. Žalosno da se o tome tako malo vodi računa, a podatak da AS može spasiti život djetetu i to u čak 70% slučajeva mislim da govori dovoljno.

Evo linka da svi skupa shvatimo značenje autosjedalica:

PDF fajl: Brošura o AS