Potrošačko društvo, brza hrana, površnost življenja Životni stil

Naučna medicina je dosegla stepen na kome ne uvažava pravi naziv maženja, a još manje ljubavi i nežnosti. Maženje se naziva orvelovskom "taktilno – kinestetičnom stimulacijom." Još više orvelovski deluje prihvatanje ergonomskog "majčinog zagrljaja" u cilju obezbedjivanja potrebne celodnevne pažnje i ljubavi bebama! Moje najdublje emocije pokreću bebe koje su lišene majčinog dodira i maženja. Kada pomislim kako leže usamljene u svojim zatvorenim krevetićima u čudnom okruženju, moje srce se cepa u znak protesta. Brojna istraživanja dokazala su da čovek spada u vrstu koja treba biti nošena. Odnos nošenja, majka – beba, počinje još u prenatalnoj fazi, beba doživljava raspoloženja i osećaje majke i nalazi sigurnost u njenim ritmičnim pokretima. Nakon rođenja beba treba blizinu i dodir majčinog tela, ono ga oseća i na tom dodiru bazira doživljaj sopstvenog tela i okline. Majčin dodir i toplina neprocjenjivi su za psihofizički razvoj deteta. U mačinom zagrljaju beba doživljava najviši oblik ljubavi i komunikacije, ono spoznaje svet i sebe u realnosti preko verbalne i neverbalne komunikacije.

Autizam (authos, grč.- sam ) predstavlja retko oboljenje novorodjenčadi. Prvi put je kao dijagnoza postavljeno relativno kasno, 1943. godine; ono pogadja dve do pet beba na svakih deset hiljada, i to dečake tri puta češće od devojčica. U Evropi živi oko pet miliona ljudi sa autizmom, što je oko 0,6 odsto ukupne populacije, kod nas ima registrovanih oko dve hiljade mada se predpostavlja da je broj daleko veći zbog zdravstvene neprosvećenosti i posledičnog ne prijavljivanja pa čak i sakrivanja obolelog deteta od strane roditelja. O uzrocima autizma se još uvek raspravlja, starije psihološke teorije su ukazivale na detetovi "hladnu majku", ali danas se više u obzir uzimaju biološke hipoteze koje uzrok vide u hemijskoj neravnoteži ili možda fizičkom oštećenju koji dovodi do razvojnog poremecaja dečijeg mozga. Bez obzira na to koji su uzroci, autistično dete ne pokazuje skoro nikakvu reakciju na spoljašnji svet i druge ljude.

Upravo je u toku kampanja "Aprilski dani autizma: Kišobran za sve", a mi u danima koji su namenjeni podizanju svesti šire zajednice o autizma u našoj sredini, na drugoj tezgi života nudimo „Zaky Infant Pillow“ - ergonomski jastuk za koga se ističe da je tako savršeno dizajniran upravo da svojom oblikom i težinom verno imitra dodir majčinih ruku uz "dobronamerni" savet da ga žene ponesu sa sobom i u porodjajnu salu i zbog dobrobiti bebe namirišu svojim mirisom! Prevare tek rodjene bebe pod geslom "za njenu dobrobit", "pomoć" majci da ne čuje plač kada izvuče ruke ispod njenog temena?! Dečiji vrisak koji je jedini način komunikacije i iskazivanja želja, htenja, osećanja "naprednom" tehnologijom treba ugušiti za komforno majčinstvo?!

Na putu prema podizanju kvaliteta života prirodno je težiti da svoje potrebe i želje zadovoljavamo u najkraćem mogućem roku, ali kada uzmemo pravo i prihvatimo odgovornost da radjamo i pomažemo razvoju jednog novog bića prioritetne moraju biti potrebe onoga ko ne može sam da ih zadovolji - deteta. Autizam se danas definiše kao nemogućnost razvoja jezika komunikacije i ostalih oblika društvene komunikacije. Glavne karakteristike autizma su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja, često im nedostaje intuicija ili osećaj za druge ljude u svom okruženju.

Ako im uzdrmamo pojam istine ovakvim "darom po rodjenju" - atakom u najranijim danima života da li možemo očekivati zdravog sociusa jednoga dan? Da li je ono što nazivamo ohrabrujuća pažnja deplasirana kategorija u medjuljudskoj komunikaciji? Zamislite da ne znate kakav parfem koristim. Ja ću vam pobrojati sve esencije od kojih je načinjen i pokazati vam bočice u kojima je lagerovan u kojima se prodaje, ali kako ja mirišem znaćete tek kada vas zagrlim, kada udahnete miris sa kože. Drugim rečima, direktno iskustvo je jedino što se broji. Ako hoćete da pružite utehu, podršku, zaštitu u razvoju detetu zagrlite ga, pridržite mu ručicu kada iz puzećeg stava nastoji npraviti prve korake u životu, mazite ga kada se oseća nesigurnim i tužnim. Ne postoji alergija na majčin dodir i nije proizvod na rafu u supermarketu.

Gubimo reči kojima bi smo iskazali osnovne vrednosti i sami prihvatajući neselektivno sve što se ponudi kao napredak, radjamo mogućnosti da izgubimo i same vrednosti. Postoje stvari koje ne treba menjati, postoje odnosi koje treba zadržati i negovati, postoje vrednosti za koje se uvek i do kraja treba boriti. Razuman čovek se prilagodjava svetu, dok nerazuman istrajava u nastojanju da svet prilagodi sebi. Sledstveno tome progres svetu ne donose apriori tehnoloske novine već on zavisi od nerazumnih. Nerazumni ne prihvataju zbog komfora ništa što nosi antiljudski karakter. Budite nerazumni i nemojte sve novo aminovati kao dobro i vredno samo na osnovu spoljašnjih karaktera, sagledajte mu suštinu, uvek postoji još bar jedan par ljudskih ruku koje su izvor ljubavi za bebu. Budite srećni bez razloga, kao dete i nikada ne dozvolite vi odrasli, da ono što im pripada po zakonu prirode zahtevaju na osnovu Povelje o pravima dece.

majra 

Site Admin