Webstrane.info – blogovanje: uputstva, pitanja, odgovori Caffé

Inter Caffe je forum koji ima i svoj mali blogoland. Webstrane.info je naziv servisa koji ce vam omoguciti da napravite svoj blog i uzmete “deo interneta koji vam pripada”.

Blog je ustvari publikacija na internetu koja sadrži periodično objavljene članke (priče, pjesme, eseje). Blogovi mogu biti individualni i kolaborativni. Vrste blogova kreću se od forme časopisa, preko tematskih blogova, do onih ličnih, kakve često srećemo.

Koliko je danas blog, kao vid elektronskog medija popularan, toliko može biti i koristan, i to sa različitih tačaka posmatrano. Ovdje ćemo se više fokusirati na kategoriju „ličnih“ blogova koji, svima koji su zainteresovani za ovakav vid prezentacije i komunikacije, ostavlja mogućnost da se iskažu u jednom novom obliku.

http://i.imgur.com/En43cLq.jpg

Koncept blogovanja?

Sam koncept blogovanja vrlo je široko postavljen. U principu, i onda kad se odlučite imati svoj blog, niste u obavezi pisati svakodnevno, takva vrsta angažmana se od vas ne zahtjeva. Postoje blogeri koji pišu naprimjer jednom u tri mjeseca, jednom mjesečno, i oni drugi, koji pišu svaki dan. Obje su mogućnosti pred vama. Pišete kada, i o onome o čemu želite; što je sasvim individualna odluka svakog blogera.

Sadržaj tekstova može se kretati od sasvim ličnih iskustava, unutrašnjih dilema, opisa raznih raspoloženja i svega onoga što čini vaš život u datom trenu. Međutim, nije nužno da se na blogu piše samo o sebi; naprotiv – postoji uobičajena greška po kojoj se a priori smatra da je sadržaj bloga lična priča blogera (lična – u smislu: iskustvena). Ona to često jeste, ali ne uvijek, i ne po pravilu. Šarolikost tema koje nalazimo po blogovima sad ne bih mogla ni nabrojati; sve se svodi na to da vi, i samo vi, kao bloger, sami ocjenjujete da li želite određeni sadržaj da dijelite s drugima. Tako da nema razloga da se bojite nekakvog zadiranja u vašu privatnost, jer tim pravom raspolažete neprikosnoveno. Vi pišete, vi odlučujete, vi postavljate, vi dijelite - znači, imate potpunu kontrolu. A kad je to tako, onda je odgovornost samo na vama. Kako nema nikakvog forsiranja u pisanju, odabiru sadržaja bloga i tema, tako nema i nekih strašnih sankcija.

Webstrane.info vam pružaju web prostor; imate šansu da pišete, ali - opet ponavljam kada želite i o čemu želite. Blogovi mogu biti jako korisni ako postoje u vama neispričane priče, ako postoje u vama skriveni talenti, ako imate potrebu da duboke emocije iskažete riječima – tada blog dobiva novu sliku, postaje škrinjica pažljivo njegovana i čuvana. Eto, razloga da „uspavani talenat“, kako reče jedna naša blogerka, ispliva na površinu, da ga obasja sunce dragih očiju, koje će znati cijeniti ono što stoji pred njima.

Široka paleta mogućnosti dostupna na Webstrane.info jednom blogeru zaista ostavlja prostor za jedinstveno, pažnje vrijedno i zanimljivo predstavljanje. Kreativnost svake ličnosti će biti jedini vodič kroz otkrivanje ove palete. Ruho svoga bloga možete često mijenjati, prilagođavati vašim trenutnim raspoloženjima i slično.

Pa, s tim u vezi, dat ćemo jedan prikaz osnovnih uputstava koja će vam pomoći da bez problema pišete na blogu, kao i da ga uređujete. Radi se znači o par osnovnih tehničkih uputa, koje, za početak mogu skratiti vrijeme eksperimentisanja. Naravno, pod uslovom da ste se odlučili imati blog, da ste dobili „log in“ podatke, i da ste logovanjem ušli u svoj administrativni panel.

Postavljanje teksta na blogu

Logovanjem će se pred vama pojaviti administrativni panel/kontrolna tabla. Strana koja je dostupna samo vama, kao vlasniku bloga. Da biste došli do polja u kojem ćete postaviti svoj tekst, kliknite na opciju „ New Post/Novi post“, koja se nalazi u gornjem desnom uglu.

Otvoriće se stranica slična word dokumentu pod nazivom „Add New Post/Dodaj Novi Post“. Pažljivo i mudro birajte naslov svakog teksta. A onda sam tekst kucate u prazno polje ispod. Ukoliko niste ljubitelj word dokumenta ili neke druge opcije, wordpress vam svojim postavkama omogućava da direktno kucate tekst na blog, da ga editujete kako vam volja (naći ćete u alatima: bold, italic, navodnike, poravnanja i sl.). Ukoliko ste ranije napisali tekst, dovoljno je samo iskopirati ga u ovo polje.

Sljedeći korak je da odaberete tagove, par ključnih riječi koje su suština teksta, koje će pomoći prilikom pretrage na internetu da se do vas lako dođe, da vaš tekst vidi što veći broj čitalaca. Polje za tagove nalazi se na desnoj strani kontrolne table. Nakon što ste unijeli relevantne riječi, klikom na “Add/Dodaj” završili ste postupak.

Ispod tagova, u opciji „Categories/Kategorije“, postoji i podopcija „Add New Category/Dodaj novu kategoriju“, postavite određeni naziv, za koji mislite da može biti zajednički element nekolicini vaših postova. Tako će postovi ostati povezani kao jedna cjelina, po smislu, poruci, sadržaju ili nekom vama bitnom značenju.

Kada ste sve to obavili, treba da kliknete da opciju „Save Draft/Sačuvaj Predložak“, koja se nalazi u gornjem desnom uglu kontrolne table, čime je post je sačuvan, i spreman za objavljivanje.

Klikom na opciju „Publish/Objavi“, vaš tekst postaje javno dostupan.

U gornjem lijevom uglu nalazi se opcija „Visit site/Posjeti stranicu“ koja će vas odvesti na stranicu vašeg bloga, onakvu kakva je nama vidljiva, javno. Ukoliko bilo šta želite da mijenjate, dovoljno je kliknuti na opciju „Edit/Izmjeni“ koja se nalazi uz svaki post, i ponovo ćete se vratiti u svoj administrativni panel/kontrolnu tablu, u kojem možete vršiti izmjene.

Postavljanje fotografije uz tekst

Želite da vaš tekst bude popraćen fotografijom? Nakon što ste napisali tekst, odlučite na kojem mjestu želite ubaciti fotografiju. Važno je da kursor bude pozicioniran na mjestu gdje fotografija treba da se pojavi.

Iznad trake sa alatima, postoji opcija „Add media“. Kada otvorite tu opciju, pojaviće se novi prozorčić, koji sadrži dugmiće preko kojih ćete fotografiju „vući“ sa svog kompjutera.

Dakle, fotografija nalazi na vašem računaru, idete na opciju „Choose files to upload/Izaberi fajl za podizanje“, odmah pored stoji boldirano polje “Select files/Označi fajl” preko koje ćete odabrati željenu fotografiju; kliknete na nju, a nakon toga kliknete na opciju „Upload/Podigni“. Slijedi odabir pozicije koju će fotografija zauzeti u postu (lijevo, centar, desno), kao i veličine (umanjena, srednja, originalna).

Postupak se završava klikom na opciju „Insert into Post/Ubaci u post“. Fotografija je time smještena u vaš tekst.

Postavljanje video klipa uz tekst

Vaš tekst želite da obojite i muzikom, odnosno video klipom? Webstrane.info vam do omogućavaju. Precizne instrukcije priredjene su od strane našeg administratora. Ako vam je na webstranama promakao taj link, sigurnosti radi ostavljam put prema njemu i ovdje:
ubacivanje ju tjub videa uz vaše tekstove.

Mikica

Site Admin

Kako da promenite WordPress temu na blogu

Krajem prošle godine Webstrane.info su doživele unapredjenje u pogledu raspoloživih mogućnosti programa za blogovanje. Nova platforma WordPressa nam je ponudila više gotovih alata i u startu nam dala mogućnost da lakše kreiramo svoj blog.

Najčešće pitanje koje se postavlja je dizajn bloga, pa ćemo u nekoliko koraka proći postupak izmene teme (podloge, pozadine).

Nakon što ste uneli vaše korisničko ime (username) i lozinku (password) i ulogovali na ekranu ćete imati otvorenu kontrolnu tablu (dashboard). U ovom administrativnom delu možete da pišete članke i tekstove, upravljate komentarima i izmedju drugih opcija da menjate vizuelni izgled tj. WordPress temu.

Potupak promene teme bloga

Postoje dva načina da postavite željenu temu:

a) Izborom novog šablona iz postojeće galerije tema

1. otvorite WP administrativni panel (kontrolnu tablu)

http://img686.imageshack.us/img686/8523/kontrolnatablablog.jpg

2. u levoj bočnoj koloni- izgled kliknite na batončić – tema
http://i.imgur.com/f1dafZq.jpg

3. otvara vam se strana "Upravljanje temamama" na kojoj imate:

- naznačenu trenutnu temu

- galerija sa raspoloživim šablonima

http://i.imgur.com/92T4SBz.jpg

Trenutno u galeriji je na raspolaganju oko šezdesetak tema, odabirom željene teme iz raspoloživih i klikom na opciju uključi koja se nalazi ispod svakog šablona vi ste načinili izmenu. Da bi ste videli primenjenu temu kliknite na batoncic – vidi izmene i bicete prebaceni na javno vidljivu stranicu bloga. Ukoliko niste zadovoljni ponovite postupak povratkom na kontrolnu tablu.

b) Želte novu WordPress temu

Postoji verovatnoća da vam se ne dopadne neka od raspoloživih tema, tada jedino što vam preostaje je da krenete u pretragu. Jednostavnim unošenjem ključnih reči u polje za pretragu (free wordpress templates) izlistaće vam se raspoloživi resursi koji sadrže galerije sa obiljem tema.

http://i.imgur.com/P4P1x4E.jpg

Prilikom listanja galerija primetićete da ispod svake teme imate dve opcije: View i Download. Nakon što ste definitivno izabrali po vašem senzibilitetu temu, klikom na download vi ćete preuzeti željenu temu na vaš računar u .zip fajlu koji ćete poslati na adresu:

email: teme@webstrane.info

Vi ste vaš posao ovim završili, budite samo malo strpljivi dok neko od adminitratora ne instalira i ažurira vašu temu za blog.

majra 

Site Admin

Upotrebite blogroll funkciju WordPressa

Upotrebite blogroll funkciju WordPressa da bi ste ukazali na linkove ka drugim blogovima koje rado čitatate i koje poštujete. Ti blogeri će biti obavešteni o vašem interesovanju i možda će vam uzvratiti pažnju. Uključivanje tudjih linkova u blogrolls može da bude indikator kvaliteta bloga za Google.

Postupak se izvodi u par koraka:

1. Predpriprema označava da ste otvorili u novom tabu blog koji želite da linkujete

2. Ulogujte se na svoj blog i otvorite kontrolnu tablu, ispred sebe ćete videti sledeći prikaz:

http://i.imgur.com/I8ptUlT.jpg

3. U vertkalnoj koloni odaberite u odeljku Veze – Nova veza

http://i.imgur.com/8zFBPOn.jpg

4. Pažljivo popunite svaki rubriku, sledeći navedeni primer, personalizujte unos i kliknite na kraju na batončić u desnom gornjem uglu – Dodaj vezu. Od ovoga trenutka na javno vidljivoj strani vašeg bloga u odeljku Blogoroll prikazivaće se naziv linkovanog bloga.

Internet je ogroman kao i blogosfera, istražujte mogućnosti WordPres platforme i stalno poboljšavajte blogovanje na različite načine. Imajte na umu da vas potencijalni čitaoci upoznaju kroz svaki detalj na blogu, zato ga personalizujte do maksimuma. Dizajn bloga je važan on vizuelno boji vaše postove i zato treba da je autentičan. Budite malo narcis, odvojite vreme za sebe, pretražujte galerije na internetu jer je blogovanje sjajna prilika da pokažete vašu osobnost – vaš blog je vaše ogledalo.

majra 

Site Admin

Postavljanje avatara na blogu

Svaki korisnik racunara koji uzima ucesce na forumima i drugim internet zajednicama u svom profilu pored imena ili nadimka sebe predstavlja i vizuelno, postavljanjem avatara – ikone koja dodatno personalizuje predstvljanje. Unatoc siroko rasprostranjenoj praksi da se avatar pridruzi korisnickom imenu, nije poznato kada se prvi put zapocelo sa ovom praksom. Standardno avatar je (slika dimenzija 80x80 ili 100x100 pixela, obicno na forumima) uvek pozicioniran u vidu pravougaonog polja ispod korisnickog imena u poruci (post) koja se postavlja na forumu sto omogucava vrlo laku identifikaciju autora posta.

Izbor avatara treba da bude promisljen, time svako od nas salje jos jednu informaciju o sebi ostalim ucesnicima zajednice. Avatar nije obicna slika, ona je nas alter ego. Cak i kada ostavite polje predvidjeno za vizuelnu poruku o sebi prazno i tada saljete snaznu poruku.

Avatar na blogu

Povratna informacija koju dobijamo ili ostavljamo u vidu komentara na blogu je ono sto svi rado citamo. Ona je spona izmedju autora i drugih clanova i kada izostaje cesto deluje i destimulativno na inspiraciju za pisanje. Saznanje da ono sto pustimo u etar u vidu posta na blogu ima citanost, ima vrednost i za druge ljude pruza satisfakciju autoru. Bilo da je posredi preispitivanje ili propitivanje stavova, reagovanje, ostavljanje pisanog traga ispod teksta koji smo procitali je dragoceno za svakoga ko se upustio u blogovanje.

Ponekada diskusija moze da slici forumskoj i upravo zbog toga i ovde je nuzno uz korisnicko ime pazljivo odabrati avatar, jer ce on pratiti sve nase komentare, bilo gde da ih ostavimo u okviru zajednice.

Jos uvek nemamo tehnicku mogucnost da samostalno vrsimo upload slike na Webstrane.info koja ce pratiti nase komentare; resenje za ovu situaciju moze biti:

- Koriscenje posrednickog servisa (Gravatar) ili,

- Slanje slike na teme@webstrane.info

Postupak prikljucivanja avatara na blog sa Gravatara

1. Posetite www.gravatar.com

http://i.imgur.com/TALZYZv.jpg

2. Registrujte se klikom na opciju u padajucem meniju sing up

3. Uneti istu email adresu koju ste ostavili prilikom otvaranja bloga na Webstrane.info

4. Potvrdite registraciju na Gravatr-u klikom na aktivacioni link (u mejlu koji ste dobili u vas inbox)

5. Ulogujte se na svoj nalog na Gravataru i uploadujte sliku – avatar

Ovim ste zavrsili postupak. Slika ce za kratko vreme biti automatski generisana i prikljucena u vas profil na blogu. Avatar ce se pojavljivati kod nas, ali i na svim drugim blogovima na Internetu, koji isto kao mi koriste Gravatar, a gde prilikom komentarisanja ili uclanjenja, unesete identicnu email adresu za koju ste povezali sliku.

Drugi nacin je da odabranu sliku posaljete na adresu teme@webstrane.info i sacekate da neko od administratora azurira vas profil.

majra 

Site Admin

Podešavanje bloga na Vebstranama

Ojla! Hvala moderatorima za Webstrane.info – blogovanje: uputstva, pitanja, odgovori. Predobro je! Našla sam sebi konačno prekrasan dizajn bloga na Vebstranama i eto - zahvaljujem moderatorima u množini ili jednini.

Sad samo da shvatim sistim stavljanja fotki, pa ću biti ona "stara": da slika ponekad govori umjesto riječi.

Pozdrav svima s mora!

Administriratori - upravljanje temama na Webstrane.info

Upravljanje temama od strane korisnika

Svaki korisnik Webstrane.info može sebi da uključi bilo koju od zajedničkih tema: zajedničke teme su na raspolaganju svim blogerima i sasvim je u redu ako jednu istu uključe dva, tri ili više korisnika. Bloger koji želi temu posebno za svoj blog, to mora sa administratorom dogovoriti.

Postupak izmene i uključivanja teme je vrlo lepo i podrobno opisala majra:
http://www.inter-caffe.com/lista-1046.html#11991

Ukratko - korisnik temu bira i uključuje na adresi:
http://webstrane.info/adresa-korisnikovog-bloga/wp-admin/themes.php

Ta lokacija se unutar Kontrol panela nalazi na poziciji Izgled / Teme. Na toj listi su teme koje su korisniku stavljene na raspolaganje, i to su:

- zajedničke teme
- posebno dodeljene teme, ukoliko ih ima

Posebno dodeljene teme dodeljuju administratori:

- kada korisnik priloži temu kakve nema na Vebstranama (dostavi adresu teme gde se može preuzeti, ili zip fajl)
- kada korisnik želi da tema koju je dostavio bude raspoloživa samo njemu (što je uglavnom u redu, ako tako želi)
- kada posle toga administrator proveri i ustanovi da je dostavljena tema tehnički ispravna, bez sigurnosnih propusta i može biti uključena

Dakle: korisnik može uključiti na svoj blog samo temu koja je već instalirana, a administratori imaju ovlašćenje da instaliraju nove teme.

Upravljanje temama od strane administratora

Dodavanje teme (postavljanje, instalacija)

Pozicija na kojoj se može dodati tema je:
Izgled / Dodaj novu temu (naslov: Postavi temu)

webstrane.info/wp-admin/theme-install.php

Prva opcija koja je na raspolaganju je pretraga.

Pretraga

Nemojte se zbuniti: iako rezultate vidite izlistane unutar našeg Vebstrane Kontrol panela, ta pretraga se zapravo odvija na sajtu Wordpress.org i teme na toj listi se ustvari fizički još uvek nalaze na Wordpress.org, a na našim Vebstranama će biti tek - ukoliko ih dodate.

Pokrenuli ste pretragu i pojavili su se rezultati. Ukoliko želite neku od izlistanih tema da dodate kod nas, onda kliknete na "Postavi" (i na taj način pokrećete postupak postavljanja, dodavanja, tj. instalacije).

Kad kliknete na "Postavi" iskočiće mali ajaks modal prozorčić (popap, jednostavno rečeno). Primetite na njemu, sa desne strane skrolbar: povucite klizač naniže i kliknite na "Postavite sada". A obzirom da je "sada" ponekad relativan pojam, sada vas čeka "trenutak istine": ukoliko tema bude uspešno pridodata (postavljena, tj. instalirana) onda će se ukazati izveštaj o uspešnosti.

Ukoliko je došlo do greške, videćete ili izveštaj o grešci, ili izveštaj u kome se pominje da je tema preuzeta, i potom samo otpakovana (to znači da nedostaju sledeći koraci, jer instalacija je stala kod otpakivanja). Ukoliko je instalacija protekla uspešno, na raspolaganju su vam opcije "Pregled" i "Uključi".

Sada sledi najvažniji momenat od svih(!): na toj "Izveštaj" strani NE SMETE kliknuti na "Uključi". Ukoliko to uradite, promenićete temu na http://webstrane.info/ a to NIJE ono što želimo.

Ostale opcije prilikom dodavanja teme

Posle pretrage, sledi opcija "Slanje" - pomoću nje se može dodati tema koju smo kao zip paket preuzeli sa nekog sajta.

Opcija "Izdvojeno" je vrlo preporučljiva ukoliko tražite nove, lepe teme koje bi ste možda uključili. Na toj strani su izlistane one koje Wordpress.org smatra kvalitetnim po nekom kriterijumu, ili su popularnije od ostalih.

Opcija "Najnovije" nudi najsvežije teme, koje nisu uvek i najbolje.

Opcija "Nedavno ažurirano" su teme koje su nedavno bile osvežene.

Postupak dodavanja (postavljanja, instalacije) tema koje su izlistane u "Izdvojeno", "Najnovije" i "Nedavno ažurirano" je potpuno isti kao postupak koji smo opisali prilikom korišćenja opopcije "Pretraga".

Trudite se da ne dodajete previše tema i da ne dodajete one teme, za koje znate da ih nećemo koristiti, ili smatrate da ne bi trebalo da koristimo.

Ukoliko želite da obrišete neku od tema koje ste zatekli instaliranu, morate biti oprezni i obratiti pažnju na dve stvari. Prvo morate proveriti da li je tema uključena na nekom od naših blogova, a to možete proveriti na Admin bloga / Theme stats. Ne bi trebalo brisati uključenu temu.

Drugo, postoje sistemske teme, kao naprimer BuddyPress ili Default tema. Ukoliko niste sigurni da je bezbedno obrisati temu, onda je bolje da se pre toga konsultujemo.

Mali predah, i terminologija

Ovo je bio prvi korak dodavanja (postavljanja, instalacije) teme na Vebstrane, ukoliko smo ga okončali sa uspehom.

Primećujete da imamo jednu terminološku "začkoljicu". Obzirom da se u "novim tehnologijama" sva "nova" imena i nazivi dodeljuju na Zapadu, na engleskom jeziku, mi često napravimo nesporazum pokušavajući da se sporazumemo na našem.

"Dodavanje", "postavljanje" i "instalacija" zapravo mogu da znače bilo šta. Ali mi ćemo se dogovoriti da termin "dodavanje" koristimo za ovaj postupak koji smo malopre opisali.

Sledeće što trebamo učiniti je "aktivacija" teme, tokom koje ćemo omogućiti da jedan korisnik, ili svi korisnici mogu da vide, i po želji - uključe temu koju smo dodali. Korisnici u svojim listama tema mogu da vide samo zajedničke teme (koje su aktivirane svima) i one teme koje su specijalno za njih aktivirane, ukoliko ima takvih.

Dakle, to su tri aktivnosti koje razlikujemo: dodavanje teme, aktivacija teme i uključivanje teme.

Sledeći korak je - aktivacija.

Aktivacija teme

Ukoliko dodatu temu želite da stavite na raspolaganje svim korisnicima, to činite na poziciji "Admin bloga / Teme" (Site themes), koja se nalazi na lokaciji:

webstrane.info/wp-admin/wpmu-themes.php

Na listi koja se prikaže, u koloni "Active" odaberite opciju "Da", potom snimite promene i od tog trenutka svi korisnici će moći da je vide, i eventualno uključe.

Ukoliko dodatu temu želite da aktivirate samo za jednog korisnika, onda učitajte panel "Admin bloga / Blogs" koji se nalazi na adresi:

webstrane.info/wp-admin/wpmu-blogs.php

Kada predjete pokazivačem preko bloga kome želite aktivirati temu koju ste dodali, ukazaće vam se dodatni meni u kome treba da odaberete opciju "Uredi".

Na sledećoj strani, u desnom stubu, unutar boksa pod imenom "Blog themes" je lista onih tema koje nisu zajedničke teme. Sada na toj listi čekirajte onu temu koju želite da aktivirate samo za ovog korisnika.

I time je postupak aktivacije okončan. Sledeće što treba uraditi je - uključivanje teme.

Uključivanje

Postupak uključivanja je jasno i sažeto opisan u dva posta iznad. Ono što je dobro podsetiti je sledeće: tema koja se uključi je od momenta uključivanja vidljiva javno na blogu.

Možete javiti korisniku da može uključiti temu koju ste mu aktivirali.

Ili mu kao administrator uključite temu, tako što se vratite na panel "Admin bloga / Blogs":

webstrane.info/wp-admin/wpmu-blogs.php

Na toj listi predjete pokazivačem preko putanje korisnikovog bloga i odaberete opciju "Backend". Sada ste u njegovom Kontrol panelu: možete uredjivati njegov blog i možete uključiti željenu temu.

Mali komentar u vezi linkova u ovom tekstu

Primećujete da je više adresa navedeno u čisto tekstualnoj formi, tj. na način koji onemogućava automatsku konverziju u hiperlink. Radi se o adresama koje nisu dostupne svim posetiocima i stoga je bolje ne prikazivati ih kao link.

galeksic

Site Admin

Postupak dodavanja slike u post na blogu – korak po korak

Da bi ste vas tekst ilustrovali i slikom potrebno je poduzeti nekoliko koraka:

1. Pripremite sliku koju zelite uploadovati na blog:

- Naslovite je adekvatno (na primer: miris-lavande.jpg), oznake tipa Dc65849 su beskorisna informacija o slici koju zelite da podelite sa potencijalnim citaocem bloga

- Optimizujte njene dimenzije shodno vasoj blog temi da bi i estetski moment bio zadovoljen.

2. Nakon sto ste se ulogovali na blog i odabrali opciju Novi clanak, otvara vam se prozor za unos teksta vaseg novog posta na blogu (Dodaj novi clanak). U meniju ispod polja u koji unosite naslov vaseg novog clanka pojavice se dijalog prozor sa nazivom :

- Novi upravljac sadrzaja*

http://i.imgur.com/RB6h0T7.jpg

Klikom na "batoncic" (*♫) otvara vam se novi prozor: Dodaj sadrzaj sa opcijama da dodate fajl:

- Sa racunara

- Sa url

- Biblioteka sadrzaja

http://i.imgur.com/FNw9hWZ.jpg

Kada izberete datoteku za slanje (u primeru je izabrana opcija "sa racunara") sacekajte par sekundi da se slika uploaduje.

3. Unesite naziv slike, alternativni naziv i kratak opis

4. Odaberite velicinu i poziciju slike iz donjeg menija po zelji i potvrdite komandu klikom na batoncic Umetni u clanak.

5. Ovim je postupak ubacivanja slike u post na blogu zavrsen, u sta cete se uveriti videvsi kod slike u telu poruke (polje u kome ste uneli tekst clanka) sa pozicijom koju ste naznacili iz izbornika.

majra 

Site Admin