Pravljenje i podizanje video klipova, spotova - Youtube Računari

Jedan od najvecih servisa na Internetu je Jutjub. Omogucuje korisnicima da prikazuju video materijale sto ga cini jos uvek najuzbudljivijim servisom.

Najuzbudljivijim, gledano sa tačke gledišta onog korisnika koji i ne očekuje puno od Interneta. Naime, Internet nudi spektar raznih mogućnosti, medjutim jednom homo sapiensu koji se latio Gugla, treba neko vreme da se transformiše u homo interneticus i da spozna šta mu je sve na raspolaganju.

To što može u par klikova mišem da čuje skoro svaku pesmu koja mu padne na pamet je fascinantno i uzbudljivo, ali to će se svakako promeniti.

Promeniće se prvenstveno iz tog razloga što će Jutjub (www.youtube.com) za neko vreme biti nešto podrazumevano, uobičajeno i što će mu druge vrste servisa, možda nalik Fejsbuku (verovatno nalik Fejsbuku) uzeti primat, ili deo tog kolača "dominantnosti".

Drugo, kod Jutjuba postoji jedno delikatno pitanje: pitanje legalnosti sadržaja koji se prikazuje. Ono se rešavalo i rešava se u letu, i nije isključeno da se nekada dogodi nešto drastično i da rešavanje tog pitanja ugrozi i sam Jutjub, kao servis.

Jutjub omogućuje korisniku da prikaže video snimak sa letovanja, rodjendanske proslave, ili sličan materijal na koji ima autorska prava. Ukoliko se bavi muzikom ili videom, može putem Jutjuba podizati i prikazivati svoja dela.

Medjutim, Jutjub i slični servisi su mnogo značajniji kao okruženje nego kao sredstvo, jer predstavljaju okruženja koja podrazumevaju mogućnost "ultimativnog" izbora i okruženja u kojima konzumenti vremenom spoznaju da mogu biti i kreatori.

galeksic

Site Admin

Vindovs muvi mejker (Movie maker) i dodaci za njega

Svaki računar na kome je instaliran Vindovs operativni sistem, u okviru standardnog seta korisničkih aplikacija najverovatnije ima i program "Movie maker". To je program čija je namena izrada i obrada video materijala.

To nije program bez mane, čak bi se moglo reći da mu nedostaju neke napredne mogućnosti, ali je jednostavan za korišćenje i omogućuje "običnom smrtniku" koji se ne razume previše u režiju i produkciju da kreira neko svoje delo i potom na Jutjubu doživi onih pet minuta slave koji su nam obećani još kad smo bili mali.

Neki Jutjub korisnici su pokazali toliko kreativnosti da imaju i svoje fanove, ali nas ništa ne sprečava ni da prosto "šljapnemo" jednu statičnu sliku i jedan zvučni fajl i na taj način omogućimo da neko može samo da čuje tu pesmu i da vidi tu sliku.

Svakako morate voditi računa i o autorskim pravima. To što na računaru imate neki mp3, i to što ste negde na Internetu našli neke slike, to još uvek nije ni razlog niti vam daje za pravo da ih koristite na ovaj način. Morate proveriti da li je uz te kreacije vezana odgovarajuća licenca koja vam omogućuje korišćenje tih materijala.

Drugo - nemojte sebi dozvoliti da vam neko objašnjava ono što možete naučiti sami. Postavljajte pitanja samo onda kada do odgovora niste uspeli da dodjete, a - pokušali ste. Dakle, ovde nećemo detaljisati o tome gde treba da se klikne da bi se izvršila neka akcija, ili primenila neka podešavanja.

Za početak napravite jedan novi direktorijum, recimo C:\media-radni\cvece

Dakle, hoćemo da budemo sistematični, prvo pravimo direktorijum "media-radni" za sve radove koje ćemo raditi, a u tom direktorijumu pravimo "cvece" direktorijum, jer tu ćemo sada praviti neki klip o cveću.

Sledeći put, recimo kada budemo hteli da pravimo klip o šetnji kroz park, onda možemo u direktorijumu "media-radni" da napravimo poddirektorijum "setnja" i tako smo izbegli haos jer su nam na jednom mestu svi naši radovi.

Onda prikupimo slike i prekopiramo ih u C:\media-radni\cvece

Potom, nadjemo neki zvučni fajl za podlogu i prekopiramo i njega u C:\media-radni\cvece

I onda se malo zaustavimo i zapitamo - hoćemo li da to uradimo lepo ili ćemo da to uradimo bilo kako?

Ako hoćemo da to uradimo lepo, onda se setimo da su na Jutjubu klipovi u proporciji 16 prema 9 (širina prema visini). I naravno, bilo bi lepo da naš video klip koji radimo bude tih proporcija i da izbegnemo one dva crna stuba sa strane.

U tom slučaju moramo zasukati rukave i napraviti dve stvari: prvo u direktorijumu "cveće" napravimo još jedan poddirektorijum, recimo "slike-finalne".

Drugo, otvorimo neki program za obradu slika koji imamo na računaru, recimo Photoshop je odličan za ovu namenu. U njemu otvorimo svaku od slika koje smo pripremili i promenimo im veličinu tako da im proporcija bude 16 prema 9. Najbolje je možda pojednostaviti postupak tako što svaku sliku kropujete na 640 puta 360 piksela.

I onda takve slike snimate u direktorijum koji smo napravili za "finalne" slike.

To je težak posao i zahteva stpljenje. Neke slike ćete možda morati i da odbacite, recimo ako ste odabrali neku sličicu koja je jako mala (naprimer 100 piksela puta 100 piksela), ona je možda i neupotrebljiva. Ukoliko je uvećate, biće jako loša, tako da je najbolje da se od takve slike oprostite i ne koristite je.

Kada to završimo, onda možemo otvoriti "Movie maker". I u njemu sada podesimo iste proporcije: kliknemo na TOOLS > OPTIONS i predjemo na ADVANCED tab.

Na sredini ADVANCED panela primetićemo grupu VIDEO PROPERTIES.

Tu podesimo da nam video bude 16:9

Potom kliknemo na OK.

Potom bi recimo bilo poželjno da kreiramo fajl tako što kliknemo na FILE > SAVE PROJECT AS... i u direktorijumu C:\media-radni\cvece napravimo fajl pod imenom, naprimer: cvece.MSWMM

Naime, program "Movie maker" ume da bude veoma nestabilan i vrlo je poželjno steći dobru naviku redovnog snimanja posle svake unete promene.

U protivnom, može vam se desiti isto što i mnogima od nas: da provedete nekoliko sati u kreativnom radu u koji ste uložili i jako puno strpljenja, a da sav trud nestane u jednoj jedinoj sekundi. Ta sekunda obično traje dugo: sedite i čekate pola sata da se miš odmrzne, a onda resetujete računar i otvorite svoj fajl koji ste radili, ali u njemu nema ništa od onog što ste radili, jer niste blagovremeno snimali svaku promenu.

Postoji i opcija koja automatski snima promene i spasava što se spasiti može, ali zašto se zadovoljavati mrvicama ili računati na sreću: stičite dobre navike i snimajte redovno ono što radite.

Dosta priče, krećemo da radimo. Imamo radni direktorijum, imamo obradjene slike, spremili smo audio mp3 fajl i u "Movie maker" programu nam je otvoren fajl cvece.MSWMM - dakle sada krećemo u ono najzanimljivije.

Prvo možemo iz "Windows explorera" da prevučemo i na "Movie maker" pustimo zvučni fajl.

Sačekamo malo da ga "uveze"... i idemo dalje. Sada isto to napravimo i sa slikama iz onog "final" direktorijuma.

Udjemo u "Windows explorer", potom selektujemo odjednom sve slike i prevučemo i pustimo na "Movie maker".

Sačekamo da i njih "uveze"... ovaj proces na brzim računarima traje jako kratko. Ako se oduži, verovatno je vaš računar malo slabiji.

Potom... snimamo. Kliknemo na FILE pa SAVE PROJECT, ili na tastaturi CTRL i S.

Sada pred sobom u programu Muvi mejker vidimo naše slike i naš MP3 fajl. Ispod toga se nalazi radni deo. Taj radni deo može biti prikazan kao "Storyboard" ili kao "Timeline". Nama sada treba "Timeline". Dakle, ukoliko u tom radnom delu vidimo maleni natpis na kome piše "Show Timeline", onda kliknemo na njega (i on će se promeniti). A ukoliko vidimo natpis "Show Storyboard", onda ostavimo tako.

Sada možemo da ubacimo muzičku podlogu: selektujemo naš MP3 iz gornjeg dela, prevučemo i pustimo ga dole na traku koja se zove "Audio/Music".

Šta ćemo sad?

Naravno: kliknemo na FILE pa SAVE PROJECT, ili na tastaturi CTRL i S.

Snimanje promena je divan jedan osećaj, zar ne?

A sada dolazimo već do dela gde vaša kreativnost treba da proradi. Sada treba ubaciti slike, a to se može uraditi na mnogo načina i pitanje kako to uraditi je zapravo pitanje šta vi želite da napravite. Možete redjati slike jednu po jednu, tako što ih isto kao MP3 fajl prevučete i pustite na traku koja se zove "Video". Potom im možete menjati vreme trajanja, ili ako ste nezadovoljni, možete im menjati redosled.

Takodje, kad naredjate slike, možete desnim klikom kliknuti na prvu sliku i odabrati opciju "fade in", a potom desnim klikom kliknuti na zadnju sliku i odabrati opciju "fade out".

Čeka vas i puno nervoze, pa i nerviranja: dešava se kad unesete neku promenu da se sve ostalo poremeti. Ako ste perfekcionista, nema vam spasa, morate se navići na to. Ili odabrati neki profesionalni softver za video obradu.

Ali, da pojednostavimo trenutno na sledeći način: hajde da selektujemo sve slike odozgo iz "Collections" panela i da ih prevučemo, i pustimo, dole, na "Video traku".

Opet malo čekamo...

Šta ćemo sad?

Naravno: kliknemo na FILE pa SAVE PROJECT, ili na tastaturi CTRL i S.

Snimanje promena... mmm, divno...

Sada pogledamo dole na "Timeline" i šta vidimo? Naš cilj je da nam traka "Video" i "Audio" budu iste po širini. Ako je traka "Video" uža, to znači da nam slike traju kraće nego muzika. Kako to da rešimo? Ma hajde da iskopiramo neke slike ponovo, neka se ponavljaju.

Snadjite se sami kako to da izvedete. Možete jednu po jednu sliku odzgo dodavati dole, a možete i ponoviti isti postupak kao malo pre. Sve ih još jednom prevučete dole, na "Timeline".

Ali nemojte biti još uvek perfekcionista: ukoliko je traka "Video" šira od audio, neka tako, nemojte još uvek brisati slike.

Naime, čak je i poželjno da vam traka "Video" bude šira. Ako je tako, sada možete razmišljati o dodavanju efekata i tranzicija.

Kako?

Prvo snimimo ovo što smo do sada uradili.

FILE pa SAVE PROJECT, ili na tastaturi CTRL i S.

Potom možemo da predjemo na "Storyboard", tako što kliknemo na "Show storyboard".

U gornjem delu, iznad naših slika, vidimo padajući meni na kome piše "Collections"? Odlično! Sada tu kliknemo i odaberemo, naprimer, prvo efekte.

I krenemo da eksperimentišemo. Prevucite i pustite neki efekt dole na sliku, i probajte kako izgleda.

Kad napravite jedan eksperiment, onda eksperimentišite dalje. Dodelite efekte svuda gde želite. Niko vam ne brani da jedan efekat dodelite na sve slike. Kako? Nemam pojma, snadjite se.

Potom, promenite izbor na padajućem meniju sa efekata na tranzicije, i ponovite eksperiment. Tranzicije dodeljujete na prostor izmedju slika. Naime, tranzicije odredjuju kakav će prelaz biti izmedju dve slike, a efekt odredjuje način kako će se slika prikazivati.

Kad budete zadovoljni unetim promenama, obavezno snimajte fajl.

I sad se spremite za jedan mali šok, ako ste bili perfekcionista onda kada smo vam lepo rekli da nema potrebe.

Naime, sada kad kliknete na "Show timeline", a ako ste primenili efekte i tranzicije, primetićete da se dužina video trake verovatno smanjila. Dakle, ukoliko ste vrlo precizno podesili trajanje svake slike i postigli da su vam "video" i "audio" traka bile izjednačene, sad ste pali u očaj, zato što se sad sve poremetilo.

Ali, bilo kako bilo idemo dalje i žurimo da ovo konačno završimo. Nema saveta, sad nastavljate sami samcijati. Redovno snimate željene, a unete promene, i unosite promene i trudite se da vam odredjena slika bude na odredjenom mestu, a i da se video i audio traka na kraju izjednače po širini, tj po trajanju.

Kako sada ubrzati? Evo ovako. Poželjno bi bilo da je video traka malo duža. Ako jeste, onda vratimo klip na početak i pustimo ga, pregledamo ga celog. Ako je sve u redu, ako nema nekih propusta, naravno primetićemo da se slike prikazuju duže nego što traje muzika. Selektujemo onda sve slike koje "štrče" i obrišemo ih. Sada nam je video traka malo uža? Odlično! Sada mišem uhvatimo desnu ivicu zadnje slike i vučemo na desno, da se poklope po širini audio i video traka.

Šta ćemo sad?

Naravno: kliknemo na FILE pa SAVE PROJECT, ili na tastaturi CTRL i S.

Snimanje promena... mmm...

Sada ponovo provera: vratimo klip na početak i pregledamo ga celog. Ukoliko je sve u redu, mi smo skoro i gotovi, sad možemo video eksportovati u neki oblik koji možemo podići na Jutjub, naprimer.

Hajde i tu da pojednostavimo. Ako ste radoznali - eksperimentišite. A ako ćemo ovo da uradimo kako smo počeli, onda hajdemo ovako: kliknite na FILE pa na SAVE MOVIE FILE... potom kliknite na MY COMPUTER, pa onda na NEXT, potom odaberite ili zapamtite ponudjenu lokaciju gde će biti snimljen WMM fajl, a onda naravno - NEXT

I sada malo stanemo.

Ako vidimo opciju "Show more choises" onda kliknemo na nju.

A ako vidimo opciju "Other settings", onda je selektujemo i sa njene desne strane odaberemo "Video for local playback (2.1MBps).

I eto nas na kraju. Sada kad kliknemo na NEXT, počinje stvaranje našeg video klipa!

To zaista ume da potraje. Recimo od desetak minuta, pa nekad i pola sata ili par sati. Zavisno od snage računara, njegove opterećenosti ostalim rezidentnim procesima i dužine i strukture video materijala koji upravo renderujemo.

Eto, vi renderujete, a možda i ne znate šta to znači, ali šta nas briga... renderujemo....

I kad izrenderujemo naš video fajl, onda ga nadjemo i podignemo na Jutjub.

I to je sve za ovaj put.

Pribeležite sebi i sledeća dva linka:
http://www.thefxarchive.com/index.php?os=XP&category=Effects
http://www.thefxarchive.com/index.php?os=XP&category=Transitions

Kada se malo uhodate, recimo kad napravite desetak ili dvadesetak video klipova, primetićete da postajete polako uobraženi jedan umetnik sa dignitetom malo višim od Mount Everesta, a i haker jedan nadrndani koji ne voli da odgovara na pitanja, ali i još nešto: primetićete da vas postojeći efekti i tranzicije ne zadovoljavaju. Sa ove dve lokacije možete preuzeti dodatne efekte i tranzicije, i to će vas prilično obradovati.

Kako se to radi? Sve u svoje vreme, a mogli bi ste i vi nešto nama da objasnite, a ne samo mi vama.

Toliko za danas, hvala na pažnji.

galeksic

Site Admin

Jedan dan na planeti Zemlji - eksperiment

"Life in a day" je film koji je nastao kao globalni eksperiment - film koji su kreirali korisnici Jutjuba sa svih meridijana. Svako je bio pozvan da 24. jula 2010 godine napravi i pošalje neki snimak iz svog života.

Od prispelih osamdeset hiljada video zapisa, u trajanju od četiri ipo hiljade sati, režiseri Ridli Skot i Kevin Mekdonald su napravili devedesetominutni film "Life in a day", koji 28. januara 2011 biti premijerno prikazan na Sandens filmskom festivalu.

U bioskopima bi trebalo da se pojavi 24. jula 2011 godine.

A ukoliko želite da ga pogledamo zajedno, možete nam se pridružiti - 28. januara 2011, u 2:00 noću po srednjeevropskom vremenu, Jutjub će ga direktno sa festivala prikazivati uživo, na adresi http://www.youtube.com/lifeinaday

Imajte u vidu da se film neće prikazivati onako kako smo navikli, kao video klipovi, već kao "live streaming" - svima zajedno, u realnom vremenu.

Dakle slično kao klasična televizija: nema premotavanja nazad, ni napred, svima nam se u istom trenutku prikazuje isto. Ukoliko zakasnite na početak, nećete moći da vidite šta ste propustili.

galeksic

Site Admin

IrfanView - program za obradu digitalnih fotografija

IrfanView je mali ali izvrstan program koji je prvenstveno namenjen obradi digitalnih fotografija ali uz dodatne plug-in module pruza mogucnost gledanja i slusanja multimedijalnog materijala. Program je besplatan (freeware) mozete ga preuzeti sa oficijelnog sajta ukoliko ga koristite u privatne i edukativne svrhe, dok za komercijalnu primenu nuzno je zatraziti licencu od autora.

Na nase zadovoljstvo autor ovoga programa Irfan Skijan je sa naseg podneblja, naime rodjen je u Jajcu a zivi u Becu. Do sada je IrfanView izasao u nekoliko verzija, trenutno aktuelna je verzija 4.28. Na zvanicnom sajtu sa koga mozete preuzeti (download) IrfanView u okviru sekcije FAQs mozete naci pomoc za gotovo sva pitanja i dileme koje se jave u toku koriscenja programa. Na ovom mestu shodno nameni – izrada videoklipa za upload na Youtube, mi cemo se pozabaviti samo mogucnoscu promene velicine slike uz koriscenje programa IrfanView.

Kada pozeite da napravite video uradak odaberete pesmu i obicno tada poneseni melodijom krenemo u potragu za slikama koje cemo koristiti za izradu. Najcesce u Google search unosite kljucne reci (keywords) i birate opciju Images, eventulano dodatno odabirate medium ili large size i ostalo prepustate oku. No, ono sto je najtoplija preporuka da uvek nastojite da birate tj. uzimate slike koje su po autorskim pravima kao i audio fajl oznacene pod CC licencom Creative Commons Attribution. Na taj nacin cete vas uradak u pravom smislu pretvoriti u jedno reprezentativno autorsko delo u kome je limit samo vasa kreativnost.

Buduci da su svi počeli koristiti iste izvore fotografija, cesto se dogodi da istu sliku nadjemo na nekoliko uradaka na Youtubu. Kako bi prosirili vidike sledi popis sajtova na kojima mozete besplatno naci odlicne fotografije.

Najpoznatiji stock photos su Corbis i DeviantArt, zahvaljujući lakom pretrazivanju i izvrsnom kvalitetu fotografija bicete vise nego zadovoljni ovim resursima. Corbis spada pod ono sto se karakterise kao komercijalna fotografija, dakle namenjen prodaji fotografija visokog kvaliteta, no da bi ste mogli preuzeti fotografiju oslobodjenu od ziga tzv. Wotermarka potrebno je da obavite registraciju. Vrlo slican njemu je Inmagine koji vam pruza mogucnost pretrazivanja svih kolekcija ali i unutar odredjene kolekcije odredjenog sajta i takodje je nuzna registracija da bi se uklonio watermark.

Nakon sto ste pronasli i sacuvali na svom racunaru fotografije u novu napravljenu datoteku (New folder) koju mozete nazvati "yt-slike" (u daljem tekstu kod mene je to folder "tutorijal"), mozemo krenuti sa obradom fotografija uz pomoc programa IrfanView uz pomoc koga zelimo da sve fotografije imaju ocuvan odnos izmedju sirine i visine tzv. Aspect ratio 16:9, da bi nas uradak nakon sto ga uploadujemo na Youtube bio lisen nepopularnih crnih polja sa bocnih strana, i da bi smo imali potpuno vizuelno zadovoljstvo pri gledanju istog.

Promena velicine fotografije uz pomoc programa IrfanView

Promena velicine fotografije u programu IrfanView se postize kroz nekoliko vrlo jednostavnih koraka koriscenjem prve i osnovne palete opcija. Idemo akciju po akciju da prodjemo uz ilustracije:

1. Otvorite program IrfanView

- odaberite naredbu u prvoj paleti opcija: File - Open

http://i.imgur.com/4VmC2c0l.jpg

- Pronadjite na vasem racunaru folder u koji ste smetili slike "yt-slike"

- Kliknite na Open folder, selektujte sliku i potvrdite opet klikom u dijalog prozoru na Open

2. Sa menija daberite naredbu Edit iz padajuceg menija selektujte– Create custom selection otvorice vam se prozor za dijalog:

http://i.imgur.com/078Gdnnl.jpg

- U polju ovog dijalog prozora: Set ratio for width: heightcekirajte kruzic ispred 16:9

- U polju ovog dijalog prozora: Selection size/position videcete na primeru da su njene dimenzije: sirina (width) 850 pixela a visina (height) 478 piksela, s tim da je rezolucija ili DPI (dots per inch) tj. broj tacaka po jednom incu 96. Smanjicemo velicinu ali sa istom rezolucijom od 96dpi klikom na taster – Save and apply to image

3. Komforniji nacin da ovaj isti korak ucinite je da odaberete iz menija: Edit pa iz padajuceg menija selektujete – Create maxsimized selection (ratio): i u novom bocnom padajucem meniju kliknete na odnos: 16:9

http://i.imgur.com/AIxTiYVl.jpg

4. Sada cinimo zavrsnu akciju za promenu velicine slike tako sto odaberemo iz menija: Edit pa iz padajuceg menija kliknemo na – crop selection

5. Poslednji korak cinimo da bi smo sada promenjenu sliku sacuvali u novoj velicini:

– na meniju kliknete na File – Save as i u novootvorenom dijalog prozoru odaberete naziv, format i mesto gde cete je sacuvati (preporuka je da napravite opet novu datoteku koju naslovite sa "yt-slike-final" ( u primeru je to folder "tutorijal-final"), zbog preglednosti u daljem radu.

http://i.imgur.com/Ju5FG6vl.jpg

Ukoliko u toku rada napravite pogresan potez uvek ga mozete anulirati zahvaljujuci izboru iz menija Edit – Undo.

Kada na ovaj nacin obradite sve fotografije mozete otvoriti Movie Maker ili drugi program koji koristite i uvozom slika iz ovog foldera (ytslike-final) zapoceti vasu kreaciju.

majra 

Site Admin