Logo, vizuelni identitet: feng šui dizajn, poslovna primena Feng šui

Primena feng shui u poslovanju, logo firme, poslovni, reklamni materijal - vizuelni identitet i dizajnerska resenja u skladu sa feng shui preporukama. Razumevanjem i razradom koncepta feng šui dizajna u praksi obogaćujemo konvencionalne poslovne postavke, kao i dizajnerska rešenja kojih se firma pridržava tokom svog nastupa ili poslovanja.

Logo firme

Što se tiče izbora logotipa firme, vizit - kartica i sl. da li postoje neke smernice? Ja bih našu odradila sa ovalom preko cele, u kojem se nalaze podaci, a od boja bih koristila sivu i purpurnu.

Pošto je u pitanju 2 kua zemlja, da li to znači da trebam da iskoristim i boje kua braon - žutu, braon? A takodje pravac prosperiteta je severoistok, čiji je elemenat takodje zemlja, što znači da definitivno trebaju da se iskoriste ove boje.

Od oblika - kvadrat?

http://www1.istockphoto.com/generic_image_view/63149/63149.jpg
www.istockphoto.com

Vizuelni identitet - vizit karte, logo

Vizuelni identitet treba da bude jedinstven primeren vasem poslu, industriji ili licnom stilu. Vizit karta mora da sadrzi osnovne podatke: naziv firme, ime vlasnika, titulu, adresu, telefon, mobilni telefon, imejl i veb sajt.

- obican stil: podrazumeva belu podlogu crna slova, jednostavan dizajn, cistu informaciju, nosi poruku pouzdanosti

- kombinovani stil: sa slikom proizvoda ili usluge stavlja akcenat na vizuelnu percepcija pa sama slika treba da je bojom upecatljiva

- vizit karte sa teksturom: izradjuju se od nestandardnog materijala i najcesce je prati i nestandardan oblik

- ekstravagantne: kako po materijalu tako i po dizajnu, najcesce plastificirane i sa monogramom

- visenamenske: osim promocije vaseg imena i posla, one mogu biti na primer kupon za popust ili podsetnik za sastanke

Boje koje ce te koristiti za dizajn vizit karti su monogamne i proisticu iz pripadnosti same delatnosti jednom od pet elemenata, logo treba da je upecatljiv, i u povoljnim dimenzijama u skladu sa aspiracijama.

Logo treba da bude vizuelna sublimacija atributa pripadajuceg elementa: forme, boje i uzorka. U izradi treba se voditi osnovnim konceptima Feng Shui-a, tj. detektovati kojem elementu pripada delatnost, pa shodno tome kroz odabir adekvatnih oblika i boja pristupiti izradi.

Generalno postujte princip da sadrzi atribute pripadajuceg elementa i elementa koji mu prethodi u ciklusu, i uvek u kompoziciji kljucnom yang bojom unesite naziv kompanije. Potom svakako pobrinite da sadrzi pune forme, da nema delova koji su iseceni tj. nedostaju i da svojom simbolikom jasno upucuju na samu delatnost. Apstraktni motivi su strogo specificni i treba biti pazljiv prilikom njihove upotrebe. U kompoziciji boje treba ostavriti negde priblizan odnos 80:20 u korist yang nijansi.

http://img86.imageshack.us/img86/6338/prepoznavanjesb9.jpg

Primeri nepovoljnog dizajna vizit karti:

http://img81.imageshack.us/img81/343/v01gz7.gif http://img86.imageshack.us/img86/7162/v03dx3.gif

http://img86.imageshack.us/img86/4760/v04gz0.gif http://img86.imageshack.us/img86/1364/v05hp2.gif

majra 

Site Admin

Logoto na mojata kompanija

Prelistuvajki po stranite za ureduvanje na prostorot po Feng shui, naidov na mnogu interesna tema Posao, poslovanje, poslovni prostor - uredjenje po Feng Shui.

Vo nea stoi medjudrugoto i slednovo:

“Logotip kompanije takodje mora biti jasno prepoznatljiv i po mogucnosti sacinjen od preovladajucih jang boja, jer bi kompanija trebala biti jang u odnos prema saradnicima.”

Citajki ponatamu, se sretnav so toa deka boite koi se koristat za izrabotka na logoto treba da odgovaraat na dejnosta na kompanijata.

Vednas se nadovrzuvam na mojata kompanija, cija primarna dejnost e obrazovanie i obuka. Spored toa boite koi treba da se koristat i koi se povolni se: crvena, roze, lila i purpurna.

Ova e logoto na mojata kompanija.

http://i.imgur.com/IdVGd97.jpg]

Na prv pogled, sovrseno izraboteno logo, medjutoa se gleda nedostatok od boite koi treba da se koristat vo odnos na dejnosta.

Isto taka, vo delot za ureduvanje na rabotniot proctor, veke imam sretnato deka potpisot na odgovornoto lice e odraz na kompanijata i toj nikogas ne treba da zavrsuva nadolu.

Spored nekoi moi licni razmisluvanja i logoto na kompanijata e eden vid na potpiis na samata kompanija. Vo mojot primer, poslednata bukva “O” zavrsuva nadolu, licno ne mi se dopaga i bi sakala da izvrsam korekcija.

Poradi site ovie gorenavedeni pricini, se obrativ na clenovite na Inter-caffe, za nivni viduvanja i sugestii.

Eve ja korekcijata koja ja napraviv:

http://img535.imageshack.us/img535/9890/10511086107510867.jpg

A moze i vaka:

http://i.imgur.com/c28diAd.jpg

Po sugestija od Galeksic, od tehnicka strana, izvrsiv podelba na bukvite, kako bi mozelo imeto na kompanijata podobro da se prepoznava, gi zdebeliv liniite na kolata, no sepak na krajot mozam da kazam deka promenata dade mnogu losi rezultati.

Taka dojdov vo dilema – dali celosno da go menuvam oblikot na logoto, ili pak so mali korekcii i promena na bojata ke moze da se koristi i dosegasnata forma.

Sto bi rekla Majra ti za seto ova?

Mozebi i nekoj drug bi mozel da izlozi svoe mislenje, razmisluvanje, svoja sugestija, sto navistina bi bila blagodarna!

niko650

Moderator

Moj mali doprinos

Vizuelni identitet treba da bude jedan od vidova komunikacije sa ciljnom grupom a s obzirom da vozacke ispite najcesce polazu mlade osobe, mozda bi malo moderniji dizajn bio jedan od mogucih izbora.

Evo moj mali doprinos
u tom smeru:)

http://img163.imageshack.us/img163/6168/nikoz.jpg

j@

Site Admin

Idejna resenja logotipa za auto skolu

Prilikom kombinovanja boja treba voditi racuna o nekoliko stvari, kao prvo da su boje kompatibilne da pripadaju elementima koji slede jedan drugi u produktivnom ciklusu elemenata kao i da se dozira kolicina (kvantitet) boje koja je zastupljena da bi se postigao ne samo vizuelni sklad vec i optimalna odnos toplih i hladnih nijansi. Da bi se zadovoljio osnovni zahtev feng suija – dostizanje sklada logo bi trebao da sadrzi sve boje, ali kako s druge strane takva kombinacija dovodi do sukobljavanja razlicitih energija sto u najblazem obliku zamara vid, nuzno je opredeliti se za:

  • bazicnu boju podloge
  • glavnu ili nosecu boju za samo ime
  • pratecu boju za delatnost

Ako ovo uzmemo kao postavku jasno je da birajuci crvenu za ime i plavu za prateci natpis stvaramo suprotnosti koje treba uravnoteziti odgovarajucim kontrastima boja koristeci ih u detaljima. Radi kontrastnog efekta najpovoljnije je postaviti na uniformnu pozadinu belu.

Upravo smo o tome i ranije razgovarale pa se kao resenje nametnulo uvodjenje zelene koja bi povezala vec zastupljene boje na logu (crvena- vatra i plava- voda) i ciklus okrenula u produktivnom pravcu.

Gledajuci sadasnje resenje koje je Niko postavila ne mogu da ne zapazim da na slici kao prvo imamo nedostajuci deo auta, sto meni licno ne daje vizuelano dojam celovitosti. Ako auto posmatramo kao osnovni simbol delatnosti nije pozeljno da slika moze da izaziva osecaj nedostatka. Takodje postoji jedan nesklad u samim slovima, narocito slovo „K“ koje ima vidno produzen krak ka nize sto sa feng sui gledista ukazuje na silazecu putanju energije. Ako se zeli vec eksperimentisati sa fontom, formom onda je preporuka da zavrsne tacke uvek idu lucno ka navise, to simbolikom ukazuje na rastuci trend.

S obzirom da se radi o edukativnoj kuci takodje mislim da vizuelni identitet ne trpi dozu da kazem umetnicke slobode, detelina sa cetiri lista izaziva asocijaciju da je nuzna sreca, a ono sto jedna ovakva kuca treba da poruci je – sigurnost. Sigurnost u smislu kvaliteta kursa i obuke nakon kojega izlazite sigurno osposobljeni za ucesce u saobracaju. Prosto, mislim da logo treba da se uozbilji. Da se stilizuje, da bude jasan, pa i sematski prepoznatljiv u smislu delatnosti (saobracaja). Logo ce se verovatno nalaziti i na automobilima koji sluze za obuku vozaca treba teziti jasnoci i citljivosti da bi i to bio jedan od vidova komunikacije sa buducim polaznicima.

Dizajn logotipa

Predlog br. 01

Kombinacija plave i bele je standardna i vec usvojena kod ljudi za elemente u saobracaju kao sto su znakovi obavestenja. Na ovaj nacin se obracamo podsvesno usvojenim slikama kod potencijalnog korisnika usluge, u sam znak smo uneli dodatnu specificnost - krov i auto pod krovom cime kod istoga takodje prizivamo osecaj sigurnosti jer podsvesno „osvezavamo“ sliku auta zbrintog a ujedno hranimo zelju da ukoliko se polozi vozacki ispit (u datoj auto kuci) da ce se stici do cilja, a to je sopstveni auto i dom. Ujedno kako se radi o auto kuci i nju simbolicno predstavljamo tim prikazom kao pouzdanu auto kucu.

http://img260.imageshack.us/img260/2773/nikoautoskolalogo.jpg

Predlog br. 02

U ovom predlogu uz vec pojasnjeno znacenje dve boje (plave i bele) imamo implementiranu jang crvenu za sam naziv auto skole i imamo dva objekta, tj. tocka kao simbola kretanja; tocka koji je u istoriji ljudske civilizacije posle pisace masine done najveci napredak. Crvena u ovoj nijansi (nama poznatoj najcesce kao novogodisnja crvena) je je boja povoljnih pocetaka, ali je takodje treba koristiti sa dozom. Da bi se aktivirali atributi i priznanja, visokih polozaja i dobrih prilika ne bi bilo lose u samu podlogu ispod slova uneti zlatan odsjaj ili ovu tablu na kojoj stoji naziv „Niko“ obojiti zlatno zutom nijansom. Dominantna boja na ovom primeru jeste crvena i ona prvenstveno stavlja akcenat na aktiviranje povoljnih atributa imena tj. naziva auto skole.

http://img72.imageshack.us/img72/1962/atutoskolalogo.jpg

ili

http://img28.imageshack.us/img28/440/avtoskolanikologo.jpg

Mislim da planski razvoj, postepen uvek donese i zvucno ime zato bih se opredelila za prvi predlog, no ukoliko se u samoj auto skoli studiozno odradio plan razvoja, obuke, ukoliko su i drugi elementi dovoljno razradjeni i kao takvi u poredjenju sa drugim auto kucama predstavljaju savremeniju i kvalitetniju uslugu a na trzistu nedovoljno kao takvu percepiranu onda bih se opredelila za drugu opciju.

majra 

Site Admin

Moguce resenje za logotip

Curice drage, hvala vam puno za ovaj prelepi rad.

I sad, da je bio jedan logo - rekla bih: To je to!

Sva cetiri su ljepa na svoj nacin. Majra je lepo objasnila znacenje i cilj svakog logoa posebno.

Kombinacija plave i bele je standardna i vec usvojena kod ljudi za elemente u saobracaju kao sto su znakovi obavestenja. Na ovaj nacin se obracamo podsvesno usvojenim slikama kod potencijalnog korisnika usluge, u sam znak smo uneli dodatnu specificnost - krov i auto pod krovom cime kod istoga takodje prizivamo osecaj sigurnosti jer podsvesno „osvezavamo“ sliku auta zbrintog a ujedno hranimo zelju da ukoliko se polozi vozacki ispit (u datoj auto kuci) da ce se stici do cilja, a to je sopstveni auto i dom. Ujedno kako se radi o auto kuci i nju simbolicno predstavljamo tim prikazom kao pouzdanu auto kucu.

http://img260.imageshack.us/img260/2773/nikoautoskolalogo.jpg

Nekako mi ovaj predlog posebno privukao paznju, al htela bih opet da to razgledam sa vama.

Jos jednom, hvala od srca drage curice sto ste odvojili vremena za mene:)

niko650

Moderator

A nesto ovako...

Zamolila sam muza da pogleda prvi logo sto je postavljen i rekla o cemu se radi dok je bio na poslu. Poslao je ova resenja, inace on radi u firmi koja se bavi izradom reklama. Nadam se da ce pomoci u daljoj potrazi za pravim logom.

http://img171.imageshack.us/img171/5962/niko1a.jpg

http://img215.imageshack.us/img215/4945/niko1b.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/6709/niko1c.jpg

Dirnula me do srca sto si tako pazljiva i potrudila se - naravno uz pomoc tvog supruga, da uradite ove lepe primerke za logotip. Od srca ti zahvaljujem!

niko650

Moderator

logo firme i vizit-karta

Evo me opet. Ako uspem, naravno. Htela sam da vidim koji je najbolji logo za moju firmu i izgled vizit-karte po feng shui-u.
datum registracije firme: 06.07.2011.
datum rodjenja vlasnika: 10.08.1970.
naziv firme: "AVANS" knjigovodstvena agencija.

Hvala unapred!

Vizit karte po Feng Shui-u

Danas prakticno svaki covek poseduje vizit kartu. Njen sadrzaj pruza elegantan nacin da nekome ostavite svoje kontakt podatke a ujedno i sacuvate dragocene minute koje biste utrosili na zapisivanje istih. Obicno je vizit karta izradjena od papira, ukrasena inicijalima i logotipom firme. Za mnoge vizit karta predstavlja sredstvo putem kojeg se ostvari kontakt-veza sa potencijalnim klijentima i cesto predstavlja krepku tananu nit od cijeg pravilnog dizajna zavisi vise no se u prvi mah i pretpostavlja.

Ukoliko zelite da vas posao ili karijera imaju uzlaznu putanju, posebno obratite paznju na sve detalje koji su prikazani na vasoj vizit karti.

Kakve zahteve postavlja dizajn vizit karti po Feng Shui-u?

Logotip na vizit kartama

Pobrinite se da simbol vase kompanije nema ostrih uglova. Od geometrijskih figura nastojte uvek izbeci trougao, naime uglovi "radjaju strele" neprijateljstva koje se mogu negativno odraziti na uspesnost u poslovanju. Uvek je povoljnije birati zaobljene, talasaste forme bez izrazito krupnih slova koja drasticno odskacu od ostalog pisanog sadrzaja svojom velicinom. Takodje se moze napraviti slikoviti akcenat na podlozi: prikaz planine, vode i nekog drugog motiva vam moze doneti realan osecaj zasticenosti i stabilnosti.

Dimenzije vizit karte

Pri izboru dimenzija koristite kao pomoc vodic o povoljnim dimenzijama. Izaberite dimenzije cije znacenje ukazuje na napredak i finasijski procvat kako pri izboru dimenzija za duzinu tako i za visinu same vizit karte. Ukoliko vec posedujete izradjene vizit karte i nakon citanja i provere dimenzija ustanovite da se ne nalaze u razmerama koje nose pozitivno znacenje skracivanje makazama bi bilo nepodobno sa vise aspekata. Sta uciniti u tom slucaju? Mogu vam pomoci obicne olovke: povucite linije sa obe strane koje odgovaraju dimenzijama koje ste zbog znacenja odabrali, prakticno nacrtajte novi okvir-granicu. Koliko god ovaj cin delovao krajnje jednostavno i vama se cinio kao besmislica, eksperimentisite na nekoliliko i pratite krajnji ishod kada te iste vizit karte podelite.

Inicijali na vizit karti

Najbolji izbor je ako se vase ime i prezime nalaze pozicionirani iznad naziva vase kompanije. U tom slucaju posao za vas ce biti lak i bez osecanja pritiska povodom istog. Ukoliko su inicijali postavljeni tako da se nalaze ispod naziva institucije razmislite o problematici koja vas svakodnevno prati na poslu, narocito ako uocite da su ka vasem imenu i prezimenu usmereni ostri uglovi logotipa kompanije.

Boja vizit karte

Vizit karte po Feng Shui-u se temelje na postovanju boja koje bi trebale odgovarati elementima poslovanja. Odabir shodno ciklusu elementa i pridruzenim atributativnim bojama bi trebao da rezultuje paletom koja podrzava rast i prosperitet u poslovanju. U cilju pronalska najboljeg resenja pogledajte prilozenu tabelu.

http://i.imgur.com/dD192qP.jpg

majra 

Site Admin

Pokretanje posla

E ovako :) Ja sam se vinula u preduzetnicke vode :)
Registrovala sam firmu za internet prodaju, tacnije pokrenula sam sajt za grupnu kupovinu koji se sad u izradi. Registrovala sam firm 25.03. ali sa odlozenim startom (dobila sam resenje-maticni i pib ali mi doprinosti i ostale obaveze ne idu) to cu naknadno da prijavim verovatno krajem aprila ili bas pocetkom maja u prvih 5 dana maja.
Sajt bi trebalo da bude gotov do 30.aprila , tako mi je receno. Moj datum rodjenja je 21.01.1989.
Ne znam sta jos treba da kazem... Zanima me bilo sta sto mi moze pomoci da razvijem posao, to mi je najvaznije. Ono sto bih da napomenem je da cu raditi od kuce, da ce mi spavaca soba ujedno biti i radna (s obzirom da mi treba samo komp i telefon) pa ne znam kako se tu koristi feng sui u prostoru.
Ako treba da kazem naziv firme i sajta to mi kazite :)
Ono sto sam izabrala je da ce sajt biti ljubicaste boje, i da ce belim slovima pisati naziv sajta. E sad logo jos nemam jer ne znam koji je povoljan, ali mi se svidela neka sovica koja namiguje pa ne znam koliko je sova povoljan logo?
Unapred hvala,
Jovana

Dodatak

Draga Majra, sto se logoa tice moze i pcelica ili sta god da je povoljno :) Ja sam isto gledala te neke letece, razmisljala sam se izmedju bubamare ili leptirica ali imam i slikice nekih pcelica tako da ako je to Vasa preporuka svakako da bi moglo.
I pcelica mi se vrlo svidja :)

   Sturibu Pcelica

Da li ovakvi neki odgovaraju ili ne? :) Ako bude u pitanju pcelica
http://static8.depositphotos.com/1378583/985/v/950/depositphotos_9856187-Bee-logo.jpg

http://s3images.coroflot.com/user_files/individual_files/original_271042_56x6BI_EBGQBp55IeO_0T6cK4.jpg

https://muhlenberg.ca.uky.edu/sites/muhlenberg.ca.uky.edu/files/bee_logo4.png

16.04.2014 21:12