Veliko spremanje - redizajn i unapredjivanje Inter CAFFEa Caffé

Profesionalci to znaju: nijedan sajt se nikada ne moze smatrati zavrsenim. Sa poslovne strane da, ali sa tehnicke nikad nije gotov - uvek moze bolje.

Prvo malo istorije. Nije na odmet...

Naš Inter CAFFE forum i Inter.RS sajt su uvek bili progresivni i vanprosečni, od samog nastanka, i dalje - tokom razvoja. Inter.RS je nastao kao nešto što je u ono vreme moglo da se zove "primitivni meta pretraživač" (uzor nam je bio Metaeureka, Predraga Vujića, 4C Software, Holandija). Inter CAFFE je jedan od prvih phpBB foruma na ovim prostorima, i od samog početka nije koristio gotovo rešenje kao template - imali smo nešto što je "teška modifikacija", tj prilagodjeno rešenje.

Primetili ste da kod nas nema puno promena. Mi ne volimo promene radi promena, i uvek je bilo tako - svaki put kada je radjen redizajn, bio je nadogradnja na ono predhodno.

Trenutno rešenje se najduže zadržalo, od svih do sada. Nastalo je aprila 2006 godine (ili 2005?...) i u ono vreme je bilo pravi podvig. I sajt i forum su uradjeni uz poštovanje HTML semantike, i mogućnosti koje pruža CSS, uz vrlo uspešna java skript / AJAX rešenja, što u ono vreme nije bilo baš uobičajeno, i što je izazivalo poštovanje, (pa čak i) strahopoštovanje i slične emocije kolega. To sada može zvučati svakako (ukoliko u to vreme niste primetili razgovore na tu temu, na Inter CAFFE čatu - onda znate o čemu pričam), ali to su tada bila druga vremena.

A sad idu gusle i violine...

Tri su glavna razloga zašto ništa bitno nismo menjali do sada: prvo zato što je rešenje iz 2006 dobro, drugo zato što se ima drugog posla od kojeg se mora živeti, i treće zato što ako bi smo nešto menjali, ta izmena bi morala ići na uštrb upotrebljivosti: nudimo dodatne mogućnosti, ali da bi se to videlo ili funkcionisalo - posetilac mora da ima dobru internet konekciju, ili dobar računar. A to nije ono što smo mi želeli - mi smo forum i sajt pravili za nas, a ne za one koji najviše vremena i novca mogu da izdvoje za net i računar. Naravno - svaka čast svakome: svi su ljudi i posetioci dobri, mi govorimo o "kursu", tj nekoj strategiji našeg sajta i foruma.

Medjutim, vremena se menjaju i čini se da sada komotno možemo planirati bogatije okruženje kod nas: svi već imamo konekciju koja može da prikaže (bez seckanja) Jutjub klip, a takodje, što se tiče i naših računara - uglavnom su to dovoljno dobre mašine, sa procesorom i monitorom na kojem možemo uraditi ipak možda više nego što trenutno radimo.

E sad ono konkretno

Svaki put kada govorim ove stvari, volim da govorim u množini: "mi" ovo radimo. Jer zaista jeste tako, ovo nije niko od nas napravio, ovo smo mi uradili sve, i uradili smo to za nas, i niko ne treba da nam pravi neke nagle rezove, i lomove.

Zato - ne planiramo ništa naglo i drastično. Planiramo redizajn i unapredjenje, i možete videti dokle smo stigli kada se ulogujete i kliknete na link "v8". To je to - glavno, što želim reći ovim što pišem.

Dakle, ono što vidite na "v8" je "radna" verzija, ili recimo "trenutna skica"* onog što planiramo da imamo ovde. I zaista ne bi bilo loše da kliknete, pogledate i ukoliko imate neko mišljenje, da ga ispoljite. To je cilj pokretanja ove teme: da ovde u nastavku možete reći svoje mišljenje, želju, utisak, ili šta god. Bitno je samo (i naravno...) da to ne bude "aha", "super je", ili "bljak" - dakle, ne treba da budete presažeti, kažite slobodno šta želite, ako želite.

--

* skica - znači neke stvari ne dolaze u obzir da ostanu tako, to je samo radna verzija, gde se može videti dokle smo stigli i u kojem pravcu idemo.

http://img121.imageshack.us/img121/4140/intercaffev8mala.jpg

Planovi i ciljevi

1. Planiramo da osvežimo forum, i da ta promena bude "na bolje". Ne želimo da menjamo bilo šta bez razloga.

2. Ne žurimo. Planiramo da to uradimo u sledećih tri do dvanaest meseci - do ove jeseni ukoliko se "zaletimo", ili polako da ga radimo, i da nam taj rad bude zajednička zabava, na duže vreme.

3. Shvatamo da nova rešenja ne mogu, ili ne moraju svima da se dopadnu ili odgovaraju. Stoga planiramo da, ako i kada aktiviramo to neko novo rešenje, član ima mogućnost da se vrati na staro.

4. Tokom predhodnog redizajna, stradale su neke mogućnosti koje bi možda trebalo "reinkarnirati". Recimo mogućnost izbora jezika. Imamo makedonaca, možda bi oni voleli da imaju mogućnost da im interfejs bude na makednoskom, imamo i srba naravno, možda bi oni voleli sve na ćirilici da im bude, i slično. Ili mogućnost izbora prikaza, u nekoj meri. To su stavke koje su mogle da funkcionišu, ali smo ih onemogućili (iz možda opravdanih, tehničkih, razloga)

5. Planiramo da počnemo, i da sačekamo povremeno vaše utiske i sugestije. Ne postoje teoretske šanse da svaku sugestiju realizujemo, ali potpuno sam siguran da će svako mišljenje biti uzeto u obzir. (primer: Kale je pomenula "jao pa gde su naše ribice, gde nam je akvarijum u novoj verziji?!" i tu se rodila ideja da ih stavimo "iza" čata. pokušao sam, i uspeo možda, ali videćemo da li će tako ostati.)

6. Planiramo da razmotrimo integracije sa društvenim mrežama, kao što su Fejsbuk, Gugl plus, možda Jutjub, ali - samo razmišljamo i kalkulišemo (što su oni bolji od nas, ovakvi kakvi jesmo?). Radije ne bi smo to radili, nego da uradimo nešto protiv sebe. Znači, recimo - ako bi ste voleli da se ulogujete na Gugl, ili Fejsbuk, i da samim tim budete ulogovani i na Inter CAFFE, javite da razmislimo o tome, da li da tu mogućnost implementiramo. Ukoliko znate šta je OpenID, i ukoliko ga koristite, javite nam obavezno.

7. Voleli bi smo da na Inter CAFFE ubacimo i dodatne mogućnosti. Da li pratite neki sajt koji svakog dana izbacuje nove vesti, da li znate šta je RSS? Ako je odgovor "da", javite nam da pokušamo i takve stvari - ne zaboravite, ovo je "naš" forum, možemo na njemu praviti sve što se dogovorimo.

8. Nemamo nameru da oponašamo druge. To drugi rade, ne mi. Ali, ako imate nešto što ste videli na nekom drugom sajtu, forumu i što bi ste voleli imati i ovde, javite da znamo. Lično sumnjam da ćemo ubaciti svaku funkcionalnost predloženu po ovom osnovu, ali potpuno sam siguran da ćemo je razmotriti.

Šta ja kao član sada, i na osnovu ovoga, da radim?

Ništa.

Ako osećaš da pripadaš "ovde", onda povremeno prati šta se dešava na "v8".

Ukoliko imaš neku sugestiju, proceni šta ti je raditi:

- napiši je ovde javno da svi videćemo
- ili je pošalji privatnom porukom nekom od administratora foruma

I ne brini, dovoljno je čak i ako svoje utiske neke napišeš i na čatu.

Zaključak

To bi bilo to. U nastavku, neka piše ko ima šta da kaže. Hvala što ste pročitali ovo.

galeksic

Site Admin

Ubacivanje slika u tekst, i ostale izmene

Verovatno ste svi primetili izmene na više mesta duž foruma, neke malo manje bitne, neke malo više. Obzirom da je jedan deo unetih izmena uradjen na osnovu sugestija članova, nadam se i nadamo se da vam odgovaraju, ili vas ne iritiraju.

Trenutno je u toku rad na poboljšanju načina kojim unosimo slike u naše članke i privatne poruke. Sve ono što stoji kao objašnjenje kako se to radi, uskoro će biti zastarelo.

Primetićete verovatno da trenutno ovaj deo gde ubacujemo slike ne obiluje intuitivnošću (nije jasno na prvi pogled kako se ubacuju slike), ali kad završimo, naravno, i tome ćemo posvetiti pažnju.

Ono što je izvesno:

  • od sada će slike biti mnogo jednostavnije podizati i unositi u post
  • imaćemo mogućnost da vidimo koje smo slike podigli, a moći ćemo i da ih korigujemo naknadno
  • imaćemo takodje mogućnost i da ih uklonimo sa ImageShack(!)

Vrlo bitna novina je i sledeće: sve slike koje se pošalju na ovaj način, idu na ImageShack korisnički nalog "InterCAFFE". Dakle, proizilazi da je tu sliku podigao ovaj forum, i njen je vlasnik. Tome ćemo u objašnjenjima posvetiti dužnu pažnju kako bi članovi kojima bi to moglo da zasmeta znali unapred postupak, i odustali ukoliko im se ne dopada.

Radi probe, ubacujem jednu sliku : )

http://img847.imageshack.us/img847/97/dsc00070j.jpg

galeksic

Site Admin