Slagalice - puzzle, lekovita igra strpljenja Životni stil

Šta su puzzle - to je tip slagalice u kojoj je zadatak od velikog broja malih delova nepravilnog oblika koji se medjusobno uklapaju sloziti trazenu sliku ili oblik u dve ili tri dimenzije. Posto sam primetio da ovaj forum nema temu o puzzlama, a mislim da bi to trebalo, i mislim da je to nesto sto je svima interesantno, resih da je otvorim.

Zelim da ovo bude mesto na kome bi se razmenjivala iskustva sa izradom, pakovanjem i nabavkom puzzli kod nas.

Kao što sam raspolozen da od vas cujem nesto novo, tako sam raspolozen i da pomognem svakome ko je ovo nekad radio pa prestao, a sad bi da se reaktivira. Takodje i onima koji bi poceli, a ne znaju gde bi nabavili i kako bi zapoceli citavu avanturu sa puzzlama. Kazem "avanturu" zato sto ja svako otvaranje nove kutije puzzli vidim kao otvaranje prasnjavih teskih vrata i prvi korak u nepoznato...

Puzzlama se bavim oko godinu i po dana, sa izvesnim prekidima, ali za sad imam spakovanih sedam komada od kojih su četiri po 1.500 delova, i tri po 1.000 delova.

Trefl John James Audubon Exotic Birds
http://img14.imageshack.us/img14/4411/puzzle1a.jpg

Trefl Moyland Castle, North Rhine
http://img252.imageshack.us/img252/3884/puzzle2f.jpg

Trefl The mysterious bay
http://img7.imageshack.us/img7/6185/puzzle3a.jpg

Trefl Mona Lisa
http://img214.imageshack.us/img214/2474/puzzle4a.jpg

Trefl Grand Canal Venice
http://img194.imageshack.us/img194/4305/puzzle5p.jpg

Imam još dve koje nisu nešto naročito, ali su mi se slike dopale. Slike njih cu kasnije upload, kad budem slikao.

Pre neki dan, osmog marta, za rodjendan sam dobio i jos jednu, Trefl Cartographia od 3.000 delova i ona je do sad najveci zalogaj. U slucaju da se neko zainteresuje, trudicu se da podelim ovde svoj napredak.

A sad ponovo malo teorije, za one koje zanima.

Puzzle ili slagalica – igra strpljenja

Puzzle je tip slagalice u kojoj je zadatak od velikog broja malih delova nepravilnog oblika koji se medjusobno uklapaju sloziti trazenu sliku ili oblik u dve ili tri dimenzije. Slagalica je jedna od najkreativnijih dostupnih igri koje potpomazu razvoj logickog misljenja, paznje, pamcenja koja podstice pravilan razvoj fine motorike ruku i uočavanja veza izmedju pojedinacnih elemenata u celini.

Prve mozgalice u formi puzzle su se pojavile u XVIII veku, kada je nastavnik John Spilsbury nacrtao geografsku kartu na drvenoj dasci i isekao je ma mnoštvo malenih komada, učinio je to ne iz radoznalosti već kao promućuran pedagog da bi lekciju učinio deci zanimljivom i kroz igru ih uveo u svet geografije. Ova ideja je okrilatila i puzzle su iz učionice izletele i u javnost, prvo kao uzbudljiva zabava za tadašnju aristokratiju.

Vrste pazli

Do danas je stvoreno više vrsta ove logičke igre koje mogu zadovoljiti i najzahtevnije ukuse.

Puzzle su dostupne u nekoliko varijanti:

- Trodimenzionalne puzzle (od pojedinačnih delova se grade trodimenzionalni objekti) i,

- "Ravne" puzzle (iz pojedinih delova se sklapa dvodimenzionalna slika)

Dvodimenzionalne puzzle se pojavljuju u raznovrsnim varijacijama koje daju konačan rezultat. One mogu imati raznobrazan:

  • Oblik – gotove slike mogu biti okrugle, kvadratne, pravougaone
  • Motiv – kao osnov može služiti fotografija, crtež, kolaž (sa fotografijama ili crtežima). Kolaž tehnika je bila i ostala poseban izazov za kreatore puzzl-i.
  • Broj delova - se kretao od svega nekoliko komada pa do nekoliko hiljada delova, a trenutno Ravensburger Puzzle objavljene 2010 godine sadrže 32 256 delova i predstavlja kolaž od 32 izmešana dela Keith Haring, razmera 544 x 192 centimetra. Najčešće se prema uzrastu budućeg korisnika i klasifikovala odredjena serija sa odredjenim brojem delova iz kojih se pazl sastavljao.
  • Materijal – pazzle su se izradjivale najčešće od kartona i plastike, a površina slagalice može biti pokrivena posebnom bojom koja svetli u mraku.

Kolaž tehnika je prvi put korištena u Kubizmu, a prvi kolaž pojavio se 1912 u radionicama Džordža Braka (Georges Braque) i Pabla Pikasa (Pablo Picasso). Danas se najčešće prema uzrastu budućeg korisnika i klasifikuje odredjena serija, sa odredjenim brojem delova iz kojih se slagalica sastavlja.

Sastavljanje slagalice

Otvorite kutiju i pred vama stoji stotine ili hiljade komadića u boji, sakupljeni u plastičnoj vrećici. Kada je otvorite i prospete obično u poklopac od kutije prva osećaj najčešće bude mešavina neverice, strepnje i želje – iz haosa komadića sastaviti jedinstvenu sliku. "Stvoriti svet" iz hrpe delića počinje uvek nekakvom pratećom zbunjenošću – "kako početi?" Dakle... počinjemo rešavanje ovog globalnog problema.

Prva faza slagalice

Izabrati glatku površinu na kojoj ćemo slagati pazl (hamer papir, tabla za crtanje ili bilo kakva druga glatka ploča). Ovako će te uvek biti u prilici da bezbedno preselite vaš rad u neki zgodan kutak u domu.

Od ukupne mase delova buduće slike vršimo sortiranje u grupe (može poslužiti i list iz bloka za crtanje broj V):

  • 1 list – izdvajamo sve delove koji imaju glatku ivicu
  • 2 list – izdvajamo sve delove koji imaju dve glatke ivice – ovi delovi se stavljaju u uglovima buduće slike koje prema boji (obično) biramo po ugledu na sliku sa kutije

Ovo sortiranje delova koji će načiniti okvir pod vodjstvom slike sa naslovnice je prva faza kojom ćete formirajući prvo uglove, daljim slaganjem stvoriti osnovu – Okvir je sada spreman!

Druga faza slagalice

Imamo okvir za mozaik, svi rubni delovi su našli svoje mesto, a sada idemo na novo sortiranje preostale mase delića na pripremljene površine (listove). Sortiranje možete vršiti po dominatnoj boji, obliku ili već prema nekoj karakteristici koju uočavate da se učestalo pojavljuje na većem broju komadića. Ovo u velikoj meri pojednostavljuje put ka cilju. Fokusirajući se na referentnu sliku počinjete popunjavati pojedine blokove slike.

Glavni princip rada – formirati blokove sa što više detalja – delova uklopljenih jedni u druge tj. da što manje imamo delova koji stoje usamljeni, izdvojeni pojedinačno. Čak su i dva delića ujedinjena vredna informacija o njegovoj poziciji u slici. Dakle, nastojte graditi što više blokova od desetak ili stotinak delića slagalice, i kroz izvesno vreme doći ćete do tačke kada uklapajući poslednji pečatite referentnu sliku.

Treća faza

Mozaik je spreman, svi delovi su jedna celina koja priča priču zahvaljujući vašoj pomoći i strpljenju da ugleda svetlo dana. Šta dalje? Zavisi samo od vas, da li ćete je staviti u poseban ram pod staklo i postaviti na zid, držati na kartonu ili šperploči sa okvirom izloženu na mestu gde vas i nju spaja u neku treću "sliku", ili ćete je prosto rastaviti na komadiće i odložiti u kutiju do nekih boljih vremena za nju, za vas ili nekog trećeg.

(pisanje ovog uvodnog posta je malo pomogla majra)

Trefl puzzla, kolekcija Kartografija

Evo par slika o mom novom "projektu". U pitanju je Trefl puzzla, 3.000 delova, iz kolekcije Cartographia.

http://img542.imageshack.us/img542/4389/image0487.jpg

http://img820.imageshack.us/img820/6321/image0491.jpg

http://img851.imageshack.us/img851/1106/image0496.jpg

U nekom od kasnijih postova cu postaviti slike vec zavrsenih, a o ovoj cu blagovremeno upucivati svakog ko se nadje zainteresovan, ili pak slucajno zaluta na temu i naknadno se zainteresuje.

Razvojna faza

blagi napredak je primetan a blag je samo zbog nedostatka slobodnog vremena i manjka prostora jer su gabariti zaista pomalo previse zahtevni :)

http://img835.imageshack.us/img835/8616/image05041.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/1923/image0509.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/7713/image0512q.jpg

http://img585.imageshack.us/img585/2823/image0514g.jpg

http://img521.imageshack.us/img521/3686/image0513.jpg

http://img818.imageshack.us/img818/8913/image0526.jpg

naravno, sa razvojem "projekta, i nove slike cu dodavati blagovremeno ;)
hvala svima koji prate temu :)