Mali prakticni saveti - velika pomoc u domacinstvu Životni stil

Savet zlata vredi ako je stigao u pravi čas i obično stigne sa mesta ili od coveka od koga to najmanje ocekujete a kako svaki covek resava na svoj nacin probleme nekada je potrebna samo rec ne teza od zrna peska da prevagne tas na dobru stranu i da kao vetrom biva odnesena sva tezina koja nas je pritiskala dok smo se osecali bespomocno nad necim.

Taj mali a zapravo veliki prakticni savet narocito u domacinstvu moze biti dragocen svakoj zeni koja voli ciste bele stolnjake, odecu bez fleka, preglednost sitnica u ladicama ali i svakom muskarcu koji sa ljubavlju neguje dom, okucnicu, alat, neke sanke ili bicikl, svoj ili deciji – radost je neizbezna.

Podelite sa nama vaše male tajne, sigurno će nekome biti velika pomoć.

Простор за менѓуши и нараквици

Честопати се соочуваме со проблемот на сместување на бижутеријата и накитот кој го имаме. Безброј несесери насекаде и во моментот кога ни е потребно одредено парче, не знаеме каде точно сме го сместиле.

http://img593.imageshack.us/img593/7095/nakit.jpg

Парче стиропор, обложено со материјал по сопствен вкус е идеално за оваа работа. Сите менѓушки ќе се најдат на едно место, секогаш на дофат.

http://img215.imageshack.us/img215/3678/narakvici.jpg

Ролна од сунѓер или било кој друг материјал одлично ќе послужи за сместување на нараквиците.

Се на едно место, уредно катче за младите девојчиња и збогум на безброј кутиички и несесери кои постојано ги преместувавме од едно на друго место.

niko650

Moderator

Обложување на полици

На почетокот на школската година кога ги укоричуваме книгите, секогаш ни преостанува некој лист од мрсната хартија.

За да не ја оставаме напразно да стои по фиоките, можеме да ја искористиме во нешто корисно.

Полиците од витрините или висечките елементи од кујната, кој постојано бараат да ги одржуваме во чиста состојба, да ги обложиме со нив.

http://img204.imageshack.us/img204/8355/sadovi.jpg

Испробајте, едноставно е, убаво на лик, практично и многу полесно за одржување.

niko650

Moderator

Желе од телешка супа

Сите знаеме колку голема улога има телешкото месо, супата од телешка коска во нашата исхрана. Меѓутоа многумина не можат да го прифатат вкусот и мирисот, па честопати и го избегнуваат.

Но тоа може да се надокнади на следниот начин:

Во поголем сад ставаме поголема количина на телешки коски и малку телешка кртина. Сето ова го вариме подолго време и кога течноста е готова, ја процедуваме. Оставаме настрана да се олади и да се желира.

Во оваа состојба сварената течност ја сместуваме во фрижидер за длабоко смрзнување. Сега можеме слободно по малку да ставаме во секое јадење, без оглед што тоа не е подготвено со телешко месо и при тоа да не се чувствува промена на вкусот на јадењето.

Супата од варена коска е добра во исхраната на малите деца. На овој начин секогаш имаме на дофат подготвена супа, која можеме да ја користиме како додаток во јадењата кои ги приготвуваме за нив.

niko650

Moderator

Медицински лекови

Понекогаш ве повикуваат на телефон и имате потреба веднаш да излезете од дома. Или пак планирате да бидете отсатни на неколку дена. Но во домот имате постари лица на кои им треба помош при земање на лекарствата.

Затоа, одвојте малку време во еден ден од неделата. Направете хартиени кесички, напишете го времето кога треба да се зема лекот и поделете ја терапијата во секоја кесичка посебно.

http://imageshack.us/a/img4/1935/lekovi.jpg

На овој начин во секое време ќе имате поделена терапија која е спремна за земање, ќе им олесните на постарите луѓе кои треба да ја земаат терапијата, но и вие ќе добиете слободен термин кој ќе го искористите за вршење на други работи во домот или надвор од него.

niko650

Moderator

   majra  Malo posla - velika pomoć i ušteda

Bravo Niko, ovo je vrlo praktično, čak i kesice za jutro, podne i veče mogu biti u odredjenim bojama. Važno je samo da se adekvatno čuvaju prema preporuci na kutiji.

Iako u apotekama ima kutija za sedmodnevni raspored lekova, ovo je zaista ušteda u kućnom budzetu. Svakako je bolje kupiti voće, a kesice napraviti i uz nužan OPREZ ih držati na pogodnom i bezbednom mestu - i za lek i za decu!

15.09.2012 21:55

Подквасување на кисело млеко

Доколку сакаме да подквасиме млеко во својот дом, еве еден практичен совет како тоа да го изведеме лесно, брзо и без размислување дека постапката нема да ни успее.

Најчесто млекото го квасиме во тенџерче, но доста практично е квасењето да се изведе во стаклени тегли од 1литар.

Свежо домашно кравјо или овчо млеко го вариме и го оставаме да се олади.

За да провериме дали е тоа подготвено за квасење , малиот прст од раката го потопуваме во млекото и броиме. Блага жештина треба да почувствуваме дури на бројот девет.

Тогаш ставаме една лажица кисело млеко во него ( подквасот може да го користиме од било какво кисело млеко кое ни се наоѓа во домот). Тенџерчето го заклопуваме или теглата ја затвараме со капаче и замотуваме во подебело ќебе, наменето за оваа постапка.

Доколку млекото го квасиме наутро, по неколку саати, а посигурно во доцните вечерни саати е веќе подвасено и можеме да го одмотаме садот и да го одложиме во фрижидер, подготвено за користење.

Доколку млекото го подквасиме потопло, тоа ќе биде ретко или ќе избие вода на површината, а доколку е многу оладено, тоа нема воопшто да се подкваси.

Овој трик за успешно подквасување на млекото, го користеле со години нашите мајки и баби кои секогаш во својот дом имале вкусно свежо домашно квасено млеко.

http://www.odlican.com/d/15768-2/mleko.jpg
www.odlican.com/niko650

niko650

Moderator

Домашни кифли

Доколку сте замесиле кифли, но прекратко ви е времето за нивно расукување, направете од тестото мали топчиња и поставете пред себе три или четири од нив.

http://i.imgur.com/6dhheWR.jpg

Со сукалото поминете преку сите топчињата одеднаш и развлечете ги во должина. Засежете со нож во горниот дел и замотајте го тестото во вид на кифли.

http://i.imgur.com/dsLg0rwl.jpg

На овој практичен начин,ќе го скратите времето на подготовка на кифлите.

niko650

Moderator

Нега со глицерин

Глицеринот (вискозна течност, без боја и мирис со сладок вкус и ниска токсичност) наоѓа широка примена во козметиката.

Се користи за нега на рацете, кожата на лицето, косата.

Се користи при изготвување на мелеми, како и домашни сапуни и креми.

http://i.imgur.com/fi2X6Wos.jpg

Но глицеринот наоѓа примена и во одржување на домот, посебно за дрвените и кожени предмети.

Сипете капки од глицеринот на дрвената површина на вашата комода од дрво и со памучна или волнена крпа добро исполирајте. Дрвото ќе добие сјај.

http://i.imgur.com/tyADAeGl.jpg

Глицеринот создава заштитна површина која не дозволува да се таложи прашина по неа.

niko650

Moderator

Прашокот за облека во вашата кујна

Доколку сакате да ги освежите филџаните за кафе кои најчесто ги користите во вашиот дом, да го вратат својот сјај, одвреме навреме ставете ги во поголем сад во кој ќе додадете прашок за перење на облека и оставете да вријат половина час.

Ставете ги настрана, водата да се олади до степен вашите раце да можат да ја поднесат топлината и протријте ги со сунгер. Потоа убаво исплакнете ги.

Оваа постапка можете да ја примените и кај приборот за јадење. Меѓуто треба да внимавате на матријалот од кој е изработен. Неквалитетниот прибор може да корозира.

На тавите за пржење, како и тавите за печење, при постојана употреба се наталожуваат мрснотии кои при обично миење на садови и во машина за садови не можат да се одстранат. Но доколку ги извриеме со прашок за облека, повторно ќе го добијат својот првичен изглед, ќе се освежат.

http://www.odlican.com/d/17779-4/DSCN0734.JPG

niko650

Moderator

Пакување квасец во алуминиумска фолија

Големото пакување на свеж квасец е секако поисплатливо, а воедно во секое време имаме квасец на располагање во замрзнувачот.

Свежиот квасец внимателно го сечеме на помали парчиња (поголеми и помали)во зависност за која намена ќе биде употребен. Настрана подготвуваме парчиња од алуминиумска фолија, кој ќе ни користат за замотување на квасецот.

Секое парче го замотуваме со фолија. Оваа постапка може да ја изведеме и со друга хартија или најлон кеса, но фолијата е најпогодна за овој начин на пакување.

При сечењето секогаш се одронуваат помали парченца,кои ги соединуваме и формираме поголемо парче.

Откако ќе завршиме со постапката, парчињата ги сместуваме во пластична кутија и ги одложуваме во замрзнувачот.

На вака одложениот квасец во замрзнувач, го продолжуваме рокот на користење, за разлика од квасецот кои го чуваме во обичен ладилник.

http://i.imgur.com/zmMpnbul.jpg

По потребаа, го вадиме квасецот од замрзнувач и го оставаме одредено време на собна температура да се одмрзне. Потоа го користиме на ист начин како и секогаш за подготвување на вкусни пецива.

niko650

Moderator

Чипка на полиците за чаши

Доколку имате заостаната чипка која стои во вашите фиоки, бела или во боја по ваш вкус, би можеле да ја искористите практично и да ја поставите на предната страна на рабовите на полиците.

http://i.imgur.com/007C74kl.jpg

Истата можете да ја најдете во продавниците кои нудат работи за шиење и кроење или рачни изработки.

На пазарите, често наречени женски пазари ги среќаваме со различна боја, дебелина и шара.

Повичните во работа со игла за плетење можат сами да ја изработат. На интернет денес среќаваме безброј шеми, како и видеа кој ни нудат начин на изработка на чипкани плетенини.

http://i.imgur.com/WsLLfPml.jpg

За кој вид на чипка да се одлучите, таа ќе представува прекрасен украс на полиците за чаши и шољи за кафе и чај.

niko650

Moderator