Zdravo mesto za život, harmonija uz pomoć feng šuia - Smeki Feng šui

Gomile figura, ukrasa, nekada davno dobijenih poklončića ili kupljenih sitnica koje nas podsećaju na letovanje, zimovanje, remek dela napravljena podsticajem sopstvene mašte...

Jesu li to samo svedoci proteklog vremena, možda dokazi našeg bitisanja na nekom mestu u neko, ko zna koje vreme. Drage uspomene jesu opipiljive u odnosu na sliku nekog prostora ili lika koji čuvamo u mislima.

Čuvamo mi gomile sitnica. Sitnica koje skupljaju prašinu a nemaju neku veću svrhu.

Šta činiti kada sitnice prete da nam zatrpaju vidike i ulenje maštu vraćajući nas u neko ko zna koje vreme?

Kako ubacitio sliku u poruku na ovom forumu?

Smeki, u galeriji nema Vašeg tlocrta. U temi Kako ubaciti sliku u poruku na ovom forumu imate postupak, korak po korak prikazan.

Posebno obratite pažnju na to kako ste nazvali tlocrt/sliku, jer ukoliko već pod tim nazivom postoji slika u galeriji dobićete rezultat kao u prethodnom slučaju. Takodje kada imenuje sliku nemojte pisati slova sa kvačicama (čšžš) i ukoliko slika ima dve ili više reči u nazivi (na primer plan-moga-stana-01), preporuka je da stavite ovako kao u primeru, crtice izmedju reči, bez da pravite razmak.

Ukoliko Vam ne podje za rukom da postavite sliku u poruku javite se ili na čat ili privatnom porukom pa ćemo pomoći.

majra 

Site Admin

Sitnice, sitnice...

Draga Majra,
Nadam se da nisma nesto zaboravila, ako jesam opomeni me.

Stan je trernutno u fazi renoviranja. I trebao bi izgledati po opisu i slici.
Hodnik nema prozor. Sa desne strane će biti postavljen plakar.
Iz hodnika se ulazi u dnevni boravak. Pravo po otvaranju vrata nalazi se zid od kuhinje, sa desne strane iza vrata je prostor dubine 80cm i tu se nalazi radijator. Iznad tog prostora može biti postavljena polica sa knjigama ili nešto drugo.

Levo od ulaznih vrata se nalazi dnevni boravak sa trpezarijom. U tom prostoru će biti postavljen nameštaj za sedenje i spavanje, televizor…
Do kuhinjskog pulta biće postavljen sto pravougaoni sa blago zaobljenim krajevima.

Iz dnevnog boravka ide se u mali hodnik.
Sa leve strane je spavaća soba. U spavaćoj sobi u prvo vreme neće biti plakara već samo komoda za u kojoj će biti smeštene stvari za bebu i krevetac.
Pravo iz dnevnog boravka je je dečija soba. Vrata na sobi su staklena jer ima veoma mali prozor pa samim tim i malo dnevne svetlosti. U tom prostoru se nalazi luftaž (nekada je tu bila kuhinja i izbočina na zidu, jedna vrsta odvoda za ventilaciju ili dimnjaka), pa sobica nema pravilan oblik.

Desno hodničić vodi do kuhinje u koju se ulazi sa desne strane, na tom delu nema vrata. Kuhinja će biti drugačijeg rasporeda nego što je na slici. Šporet će biti sa desne strane odvojen od sudopere.
Levo naspram kuhinje se nalazi kupatilo.
Pravo iz hodnika se nalazi ostava.

Ovako uređen prostor svakako nije idealan ali smo pokušali da dobijemo naj optimalnije iskorišćen prostor za naše potrebe.
Želela bih da uz vašu pomoću i pomoću feng šuia učinim stan zdravim i harmoničnim mestom za život.

Tlocrt stana:

http://img35.imageshack.us/img35/9089/smekiplan.jpg

Hvala u napred!

Direkcija glavnih vrata

Smeki,

sve što si priložila u prethodnim postovima i podacima kojima raspolažem iz privatne poruke su korektni. Ono što nedostaje da bih mogla uraditi numeričku mapu doma, ili mapu Letećih zvezda na osnovu koje se temelji analiza je kompasna vrednost očitana na glavnim ulaznim vratima, izražena brojčano u stepenima ( na primer 256,7°).

Na tlocrtu sam naznačila tačkom crvenom mesto gde treba da izvršite očitavanje. Uzmete kompas i odredite koju vrednost nosi ona jedna crtica. Stanete na prag doma, licem okrenuti kao kada izlazite vani, kompas postavite na dlan u visini struka, nadjete sever na brojčaniku (njega uvek pokazuje onaj deo obeležen fluorescentnom bojom,) i očitate (izbrojite podeoke izmedju severa i linije pravca gledanja doma), jer vam je sever uvek 0° tj. 360°.

Ukoliko bude nekih poteškoća javite se ima tema sa podrobnim opisom kako očitati kompas a i mi ćemo pomoći ukoliko zatreba.

http://img220.imageshack.us/img220/1886/smekiplan02.jpg

majra 

Site Admin

Pravac gledanja, očitavanje kompasa

Ukoliko pretpostavljam dobro da kompas držite na dlanu okrenuti kao što sam naznačila strelicama na slici, onda kompasna direkcija ulaza odgovara vrednosti od 130 ° tj. jugoistočnom pravcu.

Molim te da proveriš oznake na slici i potvrdiš da sam pravilno shvatila kako ste slikali. Gledajući tlocrt rekla bih da onjeste jugoistok, ali je važno da vi pogledate obeležene vrednosti.

http://img690.imageshack.us/img690/3346/pravacgledanjas.jpg

majra 

Site Admin

Ulazna vrata

Smeki
Ulazna vrata
Uazna vrata stana gledaju ka jugoistoku, 130 stepeni je ugao kao ste napisali. Jedino je moja nedoumica bila treba li da okrenem kompas ka severu tj da se poklopi sever sa strelicom ili da ga postavim ravno na dlan u pravcu ispred sebe.

Smeki, u redu je slika je dovoljno jasna pa sam preko vrednosti jednog podeka mogla izračunati pravac gledanja, tj. kompasnu direkciju ulaza.

Sada raspolažem sa potrebnim podacima i molim samo malo strpljenja dok ne uradim analizu. Na kompasu inače kada vršite očitavanje onaj spoljašnji limbus uvek poravnite sa obelezenom kazaljkom tako da vam pokazuje čist sever, i onda ocitavanje vršite direktno u tački koja odgovara zamišljenom vektoru od centra kompasa koji se pruža kao i vaš pogled u istom pravcu.

majra 

Site Admin

Analiza prostora metodom feng šui, predlozi za uredjenje

Zvede po rodjenju:

Smeki: 8 zvezda Zemlja
Suprug: 9 zvezda Vatra
Kci: 7 zvezda Meta

Uzajamno harmonicne zvezde:

Smeki/suprug:

  • 2 zvezda Zemlja
  • 8 zvezda Zemlja
  • 9 zvezda Zemlja

Metafora:

Zena koja tezi ognjistu

Za vas, zivot kod kuce je mnogo udobniji nego usponi i padovi u zivotu van doma, u dostizanju slave i bogatstva. Budite prijemcljivi i pazljivi. Bicete veoma srecni ako uzivate pomaganju drugima, ako kreativno radite kod kuce prosperacete. Dom je za vasposebno mesto za ljubav, zdravlje i srecan porodicni zivot.

Smeki za vas mala napomena:

Nesigurnost i nerazborito delovanje u trenucima kada ste suoceni sa profesionalnim nesporazumima kao i problemima kod kuce treba da prevazidjete. Cuvajte se da ne postanete indiferentni prema onima koje volite. Sacuvajte veru u vremenima iskusenja i ucite iz svojih gresaka, pravovremeno delovanje donosi dobru srecu i izvesnu pomoc od nekoga na visokom polozaju. Svojom razboritoscu mozete otvoriti bilo koja vrata.

Harmonizacija prostora bojom zahteva uvodjenje u oblasti:

  • Jugozapada i severoistoka crvene ili purpurne
  • Zapada i severozapada crneili mornarsko plave.

Ako sada sagledamo tlocrt u celini jasno se uocava projekcija u jugoistoku tj. Sami ulaz, sto prenaglasava enegriju drveta i unosi bes. Da bi ste ovo sanirali u ovom delu obojite ovu obast u boju bresve ili pak mozete staviti crvenu vazu sa puno raznobojnih cvetova, jarkih boja po njoj.

No kada god imamo ovakav upliv na samom ulazu neizbezna su ogovaranja, shodno njima i problemi ali i problem koji moze biti vezan sa ustima. Da bi umirii ovako rastucu energiju i bes sveli na podnosljivu meru treba uvesti i jin vodu. Sto mozete uciniti uvodjenjem staze koja ima atribute vode sa talasastim uzorkom. Birajte takav i otirac ispred vrata.

Kako se krecemo dalje deo ulaza u kome ste naznacili mesto za police kao i cela kuhinja treba ojacati zvoncicima, nadjite neke lepe da vam se uklope u enterijer, moze te i improvizovati pa uvesti lepo metalno zvono kojim bi ste oglasavali na primer obrok, ali ga drzite dostojno, dakle da ima svoje mesto i najvaznije je da vam se zaista dopada, da vas raduje kao vas osobni detalj i izgledom i zvukom.

Druga varijacija je na primer da na zid pored polica sa knjigama stavite redne zvoncice, verujem da ste imali priliku da ih vidite poredjane poput klavirskih dirki, mogu biti i veci, upecatjivi i slobodno svakodnevno predjite preko nih da se oglase. U polici sa knjigama drzite ono sto bi trebalo da vam se posreci, vama licno kao zeni, pa i u profesiji, vama vazne knjige, ili znacajni autori. Kada ih pogledate, sadrzaj mora u vama da pobudi nadu ka iznenadnoj sreci – sta god dakle to za vas licno znaci, tu mu je mesto.

U kuhinji vas molim sve metalne predmete drzite odlozene u fijoke, i nemojte nozeve nakon upotrebe u brzini odlagati sa secivom ka onome ko otvara. Pazljivo uvek rukujte jer postoje da kazem indicije da se ovde mozete povrediti metalnim predmetom a to u kuhinji biva najcesce nozem, redje padne serpa na nogu :)

Dnevna soba deo koji sada na tlocrtu zauzima dvosed i fotelja tj. juzni sektor zahteva da ukucani budu pazljivi kako bi izbegli nezgode i to ne samo fizicke prirode vec probleme i sa zakonom, Ovde nemojte drzati nikada dragocenost, tasni, ili ostavljati novcanik da se ne bi pojavio lopovluk u uci. Zelena je ovde dobro dosla, i svakako ovde posadite bambus. Sto veci i lepsi to i snazniji izgledi za dobru srecu.

Jugozapadni sektor zbog upliva neuvremenjene zvezde 3 lako nosi svadju prgavost koja ce se iz doma onda preliti i na posao a za posledicu imati finasijski gubitak. Dovoljno je da covek osvesti neke momente i prosto da ih kanalise drugacije. Dakle nemojte se upustati u raspravu, ne samo vi vec i drustvo koje vam dodje. Probajte da ako vec znate da ce biti sedeljka postavite na sto ciniju sa vodom, naravno da cete je dekorisati, obojiti bojama za hranu ili nekim drugim nacinom, i staviti na primer jedan lotos da izgleda kao aranzman na stolu a on ce svoju umirujucu energiju vec uneti u prostor. Slobodno dodajte i esencijalnog ulja lavande ili limuna u tu vodu. Tepih bi bio pozeljan kao trava zelen, mogao bi i onaj shagi koji doslovno i lici na travnjak. Dakle bez/zeleno/tirkiz. Shodno ovome purpurna koja naginje vise lavanda boji je ovde dobar izbor iz palete boja predlozenih za harmonizaciju.

Pozicija trpezarisjkog stola je takva da vam pruza uz dodatno aktiviranje svojih najboljih pravaca (stolica ko gde sedi) snaznu osnovu da se u kuci uspostavi autoritet i ujedno da napomenem da ko god da uci slobodno neka koristo trpezarijski sto.

Spavaca soba deo koji pripada zapadnom sektoru, pa i deo bracnog kreveta koji dobija ovaj upliv verovatno vi koristite, ako to nije slucaj probajte misljenja sam da ce vam daleko vise prijati ova polovina a suprugu ona. Ujedno ovo nosi i odlican upliv za dobro zdravlje pa je i namera da krevetac bude tu u sustini dobra, s tim da ako je moguce bude nesto (simbolicno kao prepreka na koju ce se energetski tok malo umiriti) ispred krevetica ka vratima, ili prosto neka na kreveticu bude posteljinom zasticen taj kako to obicno i biva. Slobodno ovde na prozor postavite kristale ili pak koristite kristalnu lampu. Mozete i neke kristalne visuljke da postavite, em ce rasipati svetlo em ce snaziti i finasije. Beba ce biti sigurno dobro darovana.

Ono sto ne treba je dozvoliti duze zadrzavanje rodjaka ovde, niti vi kada ostanete sami nemojte sa suprugom raspredati o nekakvim rodjackim svadjama... da ne na kraju doslo do zucne rasprave.

Sa suprugove strane tj. U severozapadu ne treba da se nadje otvoren plamen, i kao lek mozete postaviti sliku oveceg kamenja, ili prosto napravite malu ikebanu, znate da sada ima da se kupi onog lepog vulkanskog kamenja pa ga lepo samo aranzirajte.

U decijoj sobi uzglavlje i radni sto ne treba da dele zid sa kupatilom, Nekada moramo birati mozda i manje dopadljiv na prvi pogled raspored zarad dugorocnog dobra. Svakako dai redni poredak unosi staticnost i moze stvoriti nevoljan pristup ucenju. Probajte da organizujete namestaj tako da do zida sa kupatilom ide komodicapa krevet duzinom sobe, a radni sto tako da zauzima komadnu poziciju, tj. Da gleda ka vratima, ako to prostor dozvoljava iskoristite ispust tako da dnvna svetlost pada na plocu radnu.

Takodje u severoistoku imate u debalansu energiju zemlje i dobro je da ova oblast ima sto vise bele, to je kod vas predeo kupatila i ostave, i nastojte da enterijer uredite tako da bude kombinacija bele i metalnih elemenata policem drzaci, ram za ogledalo..) sa crveno/purpurnim detaljima.

Generalno u ovom sektoru postoji jedna tezina i uz dodatnu otpadnu energiju koju nosi kupatilo treba koliko je to moguce u prostoru mislim s obzirom na raspolozivu svetlost ovde uneti biljke koje vole vode. Takodje ako sam prostor to ne dozvoljava posegnite u krajnjem i za fototapetom, vodenih biljaka, ili ih sami oslikajte. Vazno je ovde ih uvesti kao lek da bi se zbog blizine i kuhinje ali napominjem i tezine koja ovde perzistira uneolo lekovito sredstvo. Mozete slobodno posegnuti i za cvecem od svile, ili slikama biljaka na svili, akavrelom i sl. Vazno je da se unese snaga biljke koja crpi vodu.

Ako sam dobro razumela tu postoje i vrata od kuhinje koja se suceljavaju sa vratima kupatila. Njih drzite zatvorenima, a ako vam zboh funkcije to nije prakticno postavite baar neke trakaste zavese da vrata od kupatila nisu vidljiva na prvi pogled.

Čuvamo mi gomile sitnica. Sitnica koje skupljaju prašinu a nemaju neku veću svrhu. Šta činiti kada sitnice prete da nam zatrpaju vidike i ulenje maštu vraćajući nas u neko ko zna koje vreme?

Resite ih se, ovo ukazuje na potisnut ogroman egzistencijalni strah. Ono što vam je drago odložite u neku kutiju namenjenu samo tome, nesto ako je moguce mozete i iskoristiti za stvaranje necega novog (na primer, stare razglednice uramiti; od skoljki napraviti slike...), nesto poklonite, a ostataka se resite.

http://img818.imageshack.us/img818/9205/smekiplanmapafinal.jpg

majra 

Site Admin

Nedoumice

Hvala Majra.
Nisam sigurna koliko pitanja imam... 100, 200... Hmm... Odakle početi?

Majra:"Ako sada sagledamo tlocrt u celini jasno se uocava projekcija u jugoistoku tj. Sami ulaz, sto prenaglasava enegriju drveta i unosi bes. Da bi ste ovo sanirali u ovom delu obojite ovu obast u boju bresve ili pak mozete staviti crvenu vazu sa puno raznobojnih cvetova, jarkih boja po njoj".

Mislite li na prostor ispred prvih ulaznih vrata ili prostor ispred drugih vrata posle hodnika?

Upotreba metode pet elemenata

Kada je prostor nepravilno oblikovan, jedan elemenat tj. odredjena faza energije, shodno tome će biti prejaka, tj. u debalansu. Ovo je metod balansiranja prostora upotrebom elemenata, tehnika koja je vrlo efektna u balansiranju energije prostora bez obzira na zvezde rodjenja korisnika prostora i zato veoma zahvalna za rad.

Na tlocrtu sam zelenim linijama naznačila koji delovi prostora se tretiraju kao projekcije, jer zahvaraju manje od 1/3 ukupne dužine date strane doma.

http://img33.imageshack.us/img33/7450/smekiplanmapafinal02.jpg

majra 

Site Admin

pitanja

Delove stana koje si označila zelenom bojom je pretehodni vlasnik dodao svom stanu. Prvobitni stan bio je bez hodnika i ostave.

"Da bi ste ovo sanirali u ovom delu obojite ovu obast u boju breskve ili pak mozete staviti crvenu vazu sa puno raznobojnih cvetova, jarkih boja po njoj".

Na ulazna vrata prema trpezariji i dnevnom boravku treba postaviti "lek" ili to treba učiniti u prostoru hodnika?

"Pravo po otvaranju vrata nalazi se zid od kuhinje, sa desne strane iza vrata je prostor dubine 80cm i tu se nalazi radijator. Iznad tog prostora može biti postavljena polica sa knjigama ili nešto drugo".

Razmišlajmo da u taj prostor iza vrata stavimo računar iznad kog će biti polica. Imate li neko drugo rešenje za računar?

"Majra"=Dnevna soba deo koji sada na tlocrtu zauzima dvosed i fotelja tj. juzni sektor zahteva da ukucani budu pazljivi kako bi izbegli nezgode i to ne samo fizicke prirode vec probleme i sa zakonom, Ovde nemojte drzati nikada dragocenost, tasni, ili ostavljati novcanik da se ne bi pojavio lopovluk u uci. Zelena je ovde dobro dosla, i svakako ovde posadite bambus. Sto veci i lepsi to i snazniji izgledi za dobru srecu.

U tom prostoru bice lezaj koji ce sigurno služiti da se na njemu spava. Da li je i koliko to loše? Kako postaviti ležaj na kom će se sspavati? U tom prostoru predviđene si i dve fotelje i njihov raspored yavisi od postavke ležaja.

Majra"Pozicija trpezarisjkog stola je takva da vam pruza uz dodatno aktiviranje svojih najboljih pravaca (stolica ko gde sedi) snaznu osnovu da se u kuci uspostavi autoritet i ujedno da napomenem da ko god da uci slobodno neka koristo trpezarijski sto.

Koje je dobro mesto na kome bi bilo poželjno da sedim ja a na koim mestima suprug i ćerka?

boje

Hodnik je u beloj boji. Trpezarija, dnevna soba, hodnik i kuhinja okrečeni su u nijansu tople žute. Spavaća soba je zelena. Dečija soba i kupatilo su svetlo ljubičastom bojom okrečeni.

Ulazu u kuhinju je otvoren prema kupatilu tu nema vrata. Hoće li biti dovoljno samo da stavim neku zavesu? (ima li neka posebna boja , dezen..)?

Kuhinjski otvor tj. pult - treba li i tu osmisliti neku zavesu ili nešto slično?

Krevet u spavaćoj sobi može uzglavljem biti okrenut i ka severozapadnom zidu ili je ovako bolje?

Odgovori na pitanja

Mislite li na prostor ispred prvih ulaznih vrata ili prostor ispred drugih vrata posle hodnika?

1. Mislim na prostor od samih ulaznih vrata, taj ulazni foaje, na tlocrtu sam ga obeležila kvadratom.

http://img585.imageshack.us/img585/6605/smekiplanmapafinalo.jpg

Na ulazna vrata prema trpezariji i dnevnom boravku treba postaviti "lek" ili to treba učiniti u prostoru hodnika?

2. Preporuka za postavljanje vaze i pokretanja ciklusa u pravcu produktivnog se odnosi isto naovaj ulazni foaje.

Razmišlajmo da u taj prostor iza vrata stavimo računar iznad kog će biti polica. Imate li neko drugo rešenje za računar?

3. Ukoliko bi ste ovde postavili računar, korisnik bi uvek bio u vrlo skučenom prostoru sa zidom vrlo blisko postavljenim ispred a sa druge strane istok je jedino suprugu povoljan pravac, vama bi ova pozicija donela glavobolje, ljude sa skrivenim i ne uvek pozitivnim namerama, svadje koje bi mogle da kulminiraju do pravnih sporova.

Radni sto uvek mora imati komandnu poziciju gledano u odnosu na ulazna vrata u datoj prostoriji gde god ga postavite , tj. takvu da sedeći jasno vidite ko ulazi sa vrata a da pri tome aktivirate i jedan od vaša četiri povoljna pravca. Kada naizmenično koristite isti radni sto, malo zakretanje stolice je nekada dovoljno da se postigne povoljna orjentacija. Merite je kompasom takodje, tako što stanete ispred stola i gledate put stolice i očitate vrednost na kompasu. I sama svrha, tj namena za koju se koristi primarno računar treba da se svakako uzme u obzir.

U tom prostoru bice lezaj koji ce sigurno služiti da se na njemu spava. Da li je i koliko to loše? Kako postaviti ležaj na kom će se sspavati? U tom prostoru predviđene si i dve fotelje i njihov raspored yavisi od postavke ležaja.

4. Povoljniji je položaj za ležaj koji ćete koristititi (u dnevnoj dakle varijanti, jer postoji spavaća soba), u ovom delu gde ste na tlocrtu ucrtali dvosed nego u delu gde je trosed. Sitnih čarki može biti, ali kažem primarno je da ovde ne držite vreden stvari da prosto ne bi "dobile noge".

Koje je dobro mesto na kome bi bilo poželjno da sedim ja a na koim mestima suprug i ćerka?

5. U odnosu na vaše Kua brojeve povoljni pravci su:

Smeki:

  • Veliki prosperitet i ugled , položaj koji je najpovoljniji za rad, učenje – jugozapad
  • Dugovečnost i romantični odnosi – zapad
  • Dobro zdravlje i harmonični odnosi – severozapad
  • Mir i stabilnost , ujedno i najbolji položaj za spavanje - severoistok

Redosled sa istovetnim značenjem za supruga: Istok, Sever, Jugoistok, Jug
Kći: Severozapad, Severoistok, Jugozapad, Zapad

Ulazu u kuhinju je otvoren prema kupatilu tu nema vrata. Hoće li biti dovoljno samo da stavim neku zavesu? (ima li neka posebna boja , dezen..)?

6. Da bilo kakva pregrada,koja samo vizuelno odvaja prostor, sasvim je adekvatna.

Krevet u spavaćoj sobi može uzglavljem biti okrenut i ka severozapadnom zidu ili je ovako bolje?

7. Pozicija kreveta u spavaćoj sobi je objektivno najbolja moguća shodno vratima i prozoru a ujedno ako tačno vidim orjentacija uzglavlja je upravo jedan deo severozapad jedan sever što je za vas i supruga dobro, jer je za njega sever drugi povoljan pravac.

majra 

Site Admin