Analiza mog doma metodom feng šui Feng šui

Pozdrav svim članovima foruma, posebno Majri.

Budući da je mene Feng Shui tek nedavno zaintrigirao imam mnoge dileme prilikom uređenja mog novog doma. Zato bi (oduševljena njenim konkretnim komentarima) zamolila Majru da napravi virtualnu šetnju mojim stanom te da me počasti ponekim savjetom.

Zgrada:
Sagrađena je i prvi put useljena 1978. godine. Broj ulaza je 1. Ulaz u zgradu je na sjeveru (5°). Ulaz se nalazi između dvije garaže. Sa sjeverne strane su garaže, a sa južne strane je poslovni prostor (trenutno banka), a iznad (banke) su 4 sprata sa stanovima (po dva stana na svakom). Prozori gledaju na sjever i jug, dok su bočne strane zajednički zidovi sa drugim zgradama. Sa sjeverne strane je dvorište i parking, a s južne strane široki trotoar pa zelena površina s velikim platanima pa cesta.
Stan je kupljen 2010. godine, a renoviran 2011.-2012. Nalazi na 2. spratu, stan broj 3 (trenutno nije označen brojem). Zajednički zid sa drugim stanom je zid kupatila. Preko puta su vrata tog drugog stana. Udaljenost između vrata dva stana je 2,5 metra. Lijevo od mojih ulaznih vrata (kad gledam van) je zid. Na zidu (pri vrhu) je razvodna kutija za kablovsku tv (rekli su mi da je to razdjelnik-samo kablovi, nema nikakvog zračenja). Desno od ulaznih vrata su stepenice koje vode na 1.
Unutrašnjost stana:
Pod u dnevnom boravku, trpezariji i hodniku je parket-hrast (boja konjaka). Na ulazu u trpezariju nema vrata, tu je prolaz uokviren bijelim lajsnama. U trpezariji prema balkonu su otvori od poda do stropa, s kliznim vratima. Balkon je na jugu (170°). Na balkonu je keramika boje čokolade i crvena (vanjska) ograda.
U sobama je parket bukva. Prozori gledaju na sjever. Spavaća soba je nježno žute boje, namještaj (krevet, noćni ormarići i ormar) je bijeli (drvo). Na zidu gdje je uzglavlje kreveta je foto tapeta sa slikom Poljubac (Gustav Klimt).
Zidne pločice u kupatilu su bijele (80%) i crne (20%), podne pločice su crne. Sanitarije i namještaj su bijele boje. Prozorčić gleda na jug. Vrata se (jedino ovdje) otvaraju u hodnik.
U ostavi su zidne pločice bijele i svijetlo zelene, podne pločice su bijele. Vrata su ovdje klizna (drvena bijela lakirana). Unutra je veš-mašina, bojler (iznad mašine), korpa za veš i police na kojima je složena obuća u kutijama, sredstva za čišćenje, metla, usisavač...
Sva unutarnja vrata su bijele boje. Ulazna vrata su blindo vrata s unutarnje strane bijela, a s vanjske smeđa boja drveta.

Kompas:
Čini mi se da zidovi u stanu nisu baš svi pod 90° jer mjerenja u istom pravcu na različitim vratima pokazuju mala odstupanja?!
Jedino veće odstupanje je na ulaznim vratima. Kompas na ulaznim vratima (mjereno u hodniku, metar iza ulaznih vrata) pokazuje 265°, dok ispred vrata pokazuje 280°?! Ne znam je li odstupanje samo zbog konstrukcije blindo vrata ili je nešto drugo?

Ja:
Kua broj 4
Siže: ljubav i novac.

Najviše me brinu (po mom skromnom poznavanju Feng Shui principa) tri stvari:
1. Nepovoljan pravac ulaznih vrata
2. Ostava u središtu stana
3. Položaj kupatila
Trpezarija, dnevni boravak, hodnik, soba 1, balkon i dio kuhinje nisu još namješteni pa se tu još može značajno intervenirati kod uređenja. Sve nacrtano u tim prostorijama je trenutni plan.

Unaprijed se zahvaljujem.
Lijep pozdrav.

Feng šui analiza i predlog za uredjenje stana

Zvezda po rodjenju: 4 zvezda Drvo

Srećna zvezda kljuć ličnog životnog stila:

  • 7 zvezda Metal

Metafora:

Podzemno jezero
Ono čemu težite biće van domašaja sve dok ne uklonite prepreke. Biće malo onih koji će vam pomoći i imaćete problema da nadjete saradnike. Vaš napredak će biti ograničen sve dok ne upotrebite sopstvene resurse, nastojte da otkrijete i razvijete svoje unutrašnje talente i snage. Kada jednom dostignete samospoznaju, kada budete samostalno delovali i mislili, upotrebljavajući svoje talente za dobro drugih, bićete uspešni, poznati i srećni u ljubavi.

Harmonizacija prostora prostora uz pomoć boja ukazuje da su oblasti ka severu, istoku, jugoistoku i jugu izvan harmonije i potreban im je balans. Upotrebite:

  • bilo koju nijansu zelene i/ili svetlije nijanse plavog u oblasti severa;
  • crnu, modroplavu ili mornarsko plavu u oblasti istoka i jugoistoka
  • žuto u oblasti juga

Takodje sa na tlocrtu uočava debalans metala pa je poželjno u istaknutoj (kupatilo) oblasti upotrebiti crnu ili modro plavu, što vi već imate inkorporirano kroz izbor pločica.

http://img11.imageshack.us/img11/2470/tlocrtmini.jpg

Shodno gore iznetom i uzimajući u obzir natalnu mapu doma negde ispred ulaznih vrata ili u neposrednoj blizini ulaza upotrebite crni ili mornarsko plavi otirač. Na vrata na sam dovratak istaknite broj stana a u novou očiju vaše ime i prezime. Generalno u zapadnom sektoru imate odličan upliv koji otvara mogućnosti za napredak u poslu i finsijsku sreću i poželjno ga je ojačati metalom. Kao prvo možete krenuti od izbora elemenata unutrašnjeg uredjenja, na primer briljantno bela boja, srebro, kovano gvoždje, srebrne i zlatne niti, tkanine u zlatnoj boji, pozlaćeni ramovi za slike, gravure, grafike. Pokušajte da nešto od ovoga na neki način inkorporirate kroz izbor prostirke, i eventualno ako dobro shvatam da je ovde i plakar da te prednje stranice plakara ukrasite nekim od predloženih elemenata.

Prva soba ako idemo sada s leva na desno ima u jedan težak upliv koji treba nastojati ublažiti unosom boje predložene za korekciju. Vodite računa da ovde treba da su nijanse koje nose energiju vode i jin, da nema uznemiravanja tipa neke velike buke (na primer muzički stub, ozvučenje i sl.); Takodje pri izboru nameštaja idite za bojama metala. Drugi pak deo sobe koji poklapa severni sektor je povoljan za postavku kućne kancelarije, naročito ako pokrećete novi posao. I onda bi tu na zid ka spavaćoj sobi došao u obzir motiv vodopada, brodova i sl. tipa: mala fontana; pusko plava, zelenkasta i ljubičasta; akvareli ili slike uradjene tuševima ili mastilom u boji. I naravno uvek pozicija radnog stola komandna – da se ima pregled ko ulazi na vrata.

Spavaća soba koja takodje delom potpada u ovaj sektor može da se energizuje postavkom prostirke ispred kreveta u nekoj od predloženih boja. Slika „Lekoviti poljubac“ bi bila primerenija da je ispred vas, tj. da gledate u nju kada se budite i ležete, no šta je tu je, mislite o tome i iskoristite na maštovit način zid koji dele ove dve sobe. A takodje i pri izboru ostatka enetrijera, zavesa na primer. Do plakara na noćni stočić možete staviti neki lep metalni predmet (vazicu i sl.), ne lampu. Radije birajte levi deo kreveta za spavanje.

Što se tiče kuhinje upotrebite tamnozelenu prostirku, a generalno ima visok potencijal za lagodan život. Nemojte ovde nikada postaviti feng shui zvončiće ako bi Vam neko preporučio jer bi to bilo kontraproduktivno.

Generalno dnevni boravak bi trebao da ima akcentovane elemente u bojama koje sam predložola za harmonizaciju prostora u istoku i na jugoistoku. To možete uvesti kroz odabir, tepiha, mebla, detalja, jastučića, a s obzirom da je ipak u kontinuitetu sa trpezarijom i jugom za koji je poželjno da ima iz palete žute (zemljane energije) zidove, da bi ste napravili i vizuelno jednu celinu možda da povežete na izvesan način preko izbora boje za zid na kome ste ucrtali tv aparat s tim da uvek uvedete elemente u pravcu produktivnog ciklusa.

Trpezarija jeste "na izvolite",i vaš predlog je sasvim adrekvatan, to mogu biti i imitacije kristala i slične perlice. Generalno ovde će sigurno biti dobre konverzacije i društva za stolom, ali moram da napomenem da generalno u ovom delu stana ne držite ništa što bi moglo biti predmet neke pljačke. Uvek kada izlazite proverite dobro da li su vrata zatvorena od balkona. Na balkonu imajte čuvarkuću cvet, a svakako ga možete takodje držati i u prostoru.

Središte stana jeste nosilac povoljne vodene zvezde i kako i sami kažete zauzima ga ipak prostor koji ste namenili ostavi. Predložila bih vam da bar sredstva za čošćenje i pribor koji tome služi ne bude ovde, i da osim urednosti nastojite da obezbedite jarko osvetljenje, koje možete ostavljati i noću bar tri časa da gori.

Što se tiče povoljnih datuma u tekućem mesecu to su: 5, 10, 12, 13, 17, 22, 25. Ako možete da birate neki od ovih i želite da to bude u ovom mesecu onda 25 i 22 su da kažem bez prepreka, iako i svi koje sam pobrojala su takodje povoljni.

majra 

Site Admin

Zahvala i dodatna pitanja

Poštovana Majra, najljepša Vam hvala za analizu mog doma, ali i za sve ono što ste do sada podijelili sa nama.
Uz Vašu pomoć i uz pomoć literature koju ste preporučili polagano ulazim u svijet Feng Shuia, ali meni, kao i mnogim početnicima, puno toga još nije leglo na svoje mjesto što ćete vjerovatno i sami zaključiti iz mojih pitanja.

Dakle, bit ću slobodna postaviti Vam još neka pitanja:
Može li ime i prezime biti na zlatnoj pločici, pisanim slovima, odnosno može li stajati samo prezime?
U zapadnom sektoru između ulaznih vrata i vrata kupatila razmišljam da stavim sliku ili jelena ili konja (volim te životinje) pa me zanima Vaše mišljenje o poziciji i motivu slike. Na temelju Vašeg prijedloga slika bi bila u srebrenom ili pozlaćenom ramu.
Zid na kojem se nalaze vrata od soba i ogledalo bi obojila nekom intenzivnijom bojom ili stavila neku tapetu pa me zanima kako ću odrediti koje su to boje, jer ga ne znam svrstati u pravi sektor (isto se odnosi i na zajednički zid trpezarije i dnevnog boravka-zid na kojem je tv).

Što se tiče prve sobe planirana je (između ostalog) i za kućnu kancelariju, ali položaj stola nikako da odredim jer ako želim da imam pregled vrata i da gledam u jednom od svojih pozitivnih pravaca prozor mi je iza leđa?! Što se tiče motiva vodopada zanima me odnosi li se i na njega ono pravilo „ne vodu sa desne strane“?

Kako mi je majstor „malo“ razvukao radove postoji mogućnost da prebacim „Poljubac“ na suprotni zid, pa me zanima ima li veze što je to zapad (moj nepovoljni pravac)?
Isto tako, zanima me stvaram li debalans sa jednom lampom na noćnom stočiću? I mogu li mandarinske patke od roze kvarca na lijevi noćni stočić?

U trpezariji/dnevnom boravku sam planirala neke lagane čipkane zavjese pa me zanima je li to „prelagano“. I što se tiče stolova i stolica na balkonu i trpezariji koji su preporučeni oblici i materijali?

Mogu li negdje u dnevnom boravku smjestiti malo veću krasulu?

Pročitala sam negdje da „takozvane štedne lampe onemogućavaju čoveku oslobađanje od starih, misli, osećanja i problema.“ Misli li se tu na obične štedne sijalice?

Izvinjavam se unaprijed, ali šta ću kad mi je mala konfuzija u glavi, a sad opremam stan, a finansije baš ne omogućuju metodu pokušaja i pogreške. :)

Odgovori na pitanja

Može li ime i prezime biti na zlatnoj pločici, pisanim slovima, odnosno može li stajati samo prezime?

Kada Vas neko pita bilo gde da se identifikujete ( banka, socijalna služba i sl. ) uvek kažete ime i prezime, zbog toga toga logika nalaže da i na vratima piše ko tu živi. Tako je pravilno, ali ja ne mogu da utičem na onaj deo kako ćete se Vi osećati povodom toga. Ako se javlja otpor, pokušajte da malo razmislite zašto se on javlja i šta mu je suštinska poruka. Šta želite a šta ne želite i zašto?.

U zapadnom sektoru između ulaznih vrata i vrata kupatila razmišljam da stavim sliku ili jelena ili konja (volim te životinje) pa me zanima Vaše mišljenje o poziciji i motivu slike. Na temelju Vašeg prijedloga slika bi bila u srebrenom ili pozlaćenom ramu.

Kineska reč za "jelen" je Is Lu – reč "Lu" znači i vveliku zaradu i napredak - "prihod", stoga se smatra simbolom bogatstva i zajedno sa ostalim značenjima simbolizuje i dugovečnosti.

Konj u feng šuiu simbolizuje jang energiju, njegov odgovarajući pravac je jug. Označava lojalnost, čistoti i izdržljivost.

Zid na kojem se nalaze vrata od soba i ogledalo bi obojila nekom intenzivnijom bojom ili stavila neku tapetu pa me zanima kako ću odrediti koje su to boje, jer ga ne znam svrstati u pravi sektor (isto se odnosi i na zajednički zid trpezarije i dnevnog boravka-zid na kojem je tv).

http://img811.imageshack.us/img811/8763/bojeo.jpg

Ovde su vam priložene palte za oba zida, s tim da zid koji pripadaju trpezariji "poklapaju" ka kupatilu jugozapadni sektor a kaa drugi ka središtu gde oba sektora nose energiju elemeta Zemlja pa ih je najbolje i oslikati u bojama elementa Zemlja ili elemeta Vatre, jer u ciklusu vatra radja zemlju. S obzirom na prisusvo broja pet ne bih Vam savetovala na zidu kupatila da posegnet za takvim opredeljenjem, a za središnji zid procenite intuitivno da li vam od ovih nijansi neka prija i slobodno je plasirajte. No, ako sada sagledamo u celini deo stana s obzirom da je povezana i dnevna, ovaj centralni deo mislim da bi neka od nijasni žute ili beige, da bude "kuća sunca".

Ono što treba izbeći je zelena, crna koja bi aplikovana na zid do kupatila mogla lako uzrokovati umorom kod žene ili zamorom u partnerskim odnosima ali i sa edukacijom. Crveni elementi se mogu naći (bogata tamnocrvena) da kao burgundunac spaja dobro društvo uz prekrasna jela i živ razgovor! Romansa svakako tada cveta indirektno jer nema isključivosti niti zahteva, sve je na nivou želje, što ostavlja prostor i da činimo aktivno neške korake u pravcu njenog ostvarenja. Na nivou zahteva ona nas blokira i ne ostavlja snagu da napravimo bilo kakav korak i preduzmemo neku akciju, već nas tera u osećaj "da mi to ne možemo da izdržimo; da je to strašno; da smo očajni..."

Što se tiče hodnika i zida od radne sobe treba da dominiraju boje metala (bela, siva, beige sjajna), koje možete kombinovati sa eventualno nekom bojom patlidzana.

Kako mi je majstor "malo" razvukao radove postoji mogućnost da prebacim "Poljubac" na suprotni zid, pa me zanima ima li veze što je to zapad (moj nepovoljni pravac)?

S obzirom na Vašu srećnu zvezdu zapad nije ad akta za vas nepovoljan, no shvatite čim u vama postoji dilema nešto vas tu uznemirava i tada čovek ne treba da ide protiv sebe. Slobodno ga ostavite tu gde ste ga već zamislili.

Isto tako, zanima me stvaram li debalans sa jednom lampom na noćnom stočiću? I mogu li mandarinske patke od roze kvarca na lijevi noćni stočić?

Što se tiče lampe, "jedna lasta ne čini proleće", ali u ovom slučaju ona nosi energiju vatre koja bi aktivirala nepovoljnu zvezdu bolesti 2 zato sam rekla ne sa ove strane. Sa leve imate kombinaciju 9P4V2T neka bude bar u formi neke zvezde (ili zvezdica).

I mogu li mandarinske patke od roze kvarca na lijevi noćni stočić?

Mandarinske patke su objekti koje treba da koriste osobe koje su u bračnoj zajednici. Roze kvarc je dobar za jačanje ljubvi prema sebi dok se prolazi kroz odredjene faze sazrevanja, pomaže emocionalnom sazrevanju i ublažava konfrontirajuću negativnost, kao i od negativnosti u prostoru tehničkog pokrekla.

U trpezariji/dnevnom boravku sam planirala neke lagane čipkane zavjese pa me zanima je li to „prelagano“. I što se tiče stolova i stolica na balkonu i trpezariji koji su preporučeni oblici i materijali?

Zavese možete birati u bojama kao što smogore pisali, uzorak može niti cvetan, terasa drveni namestaj, svetlo drvo vidljive strukture, boje sedalica kao i za trpezariju. Materijali nastojte da su uvek prirodni, pamuk, lan...

Mogu li negdje u dnevnom boravku smjestiti malo veću krasulu?

Na tlocrtu sam ucrtala pozicije za biljke, ali svakako shodno tome što ste Vi Kua 4 istočni zid ili ugao doma može da bude lokacija za vašu biljku.

Pročitala sam negdje da „takozvane štedne lampe onemogućavaju čoveku oslobađanje od starih, misli, osećanja i problema.“ Misli li se tu na obične štedne sijalice?

Ne znam zaista odakle potiče ova informacija, no ono što je sigurno je da štedne sijalice sadrže živu koja je toksična za čoveka, a sigurna sam da ste upoznati da su i aparati za merenje krvnog pritiska i telesne temperature povučeni iz upotrebe upravo iz bezbedonosnih razloga.

Drugo ne znam da li ste lično probali da radite pod ovim osvetljenjem, mislim da je prilično nepodobno, jer iz ličnog iskustva sa sigurnošću mogu reći da je iziskivalo dodatno naprezanje u radnom prostoru. Svetlost jeste drugačija, ali sve zavisi verovatno i gde se tj. kakvoj nameni prostor služe u kome su plasirane.

http://img856.imageshack.us/img856/4139/jelenl.jpg

majra 

Site Admin

   Minnie HVALA

Poštovana Majra, hvala Vam na strpljenju i na nesebičnom dijeljenju svog znanja i iskustva.

06.12.2012 08:28

   Minnie

Majra, molim Vas prijedlog oblika i boje pločice za ulazna vrata kao i broja u dovratku. Unaprijed se zahvaljujem.
Pozdrav,
Minnie

30.09.2013 07:25

Pomoć pri realizaciji

Poštovana Majra,

Trenutno sam u fazi završnih radova pa Vas još jednom molim da otklonite neke moje nedoumice i prokomentirate ove planove.

Prva soba s lijeva: tri zida bijele boje, a na zidu prema spavaćoj sobi (umjesto vode jer ne bi vodu sa desne strane) plavo-bijele pruge.
Bijeli radni stol je postavljen ispod prozora u sjevernom sektoru (kad sjedim za njim gledam na jug). Desno od ulaznih vrata (na istoj poziciji kao i u spavaćoj sobi) je bijeli ormar.

Spavaća soba: Zid prema prvoj sobi (zapadni zid) je nježno zelene boje (Može li ovdje zelena boja? Crpi li to vodu?)

Balkon: Drveni stol (četvrtasti) i dvije stolice. Desno (zapadno) je mrežica uz koju se "penje" jasmin. Prema jugu tenda (crveno-bež).

Kupatilo: Mogu li u kupatilo detalji boje ciklame (prostirka i peškiri?) Svijeće i bambus?

Dnevni boravak: u jugoistočni sektor (uz istočni zid) akvarij sa zlatnim ribicama?

Trpezarija: Kakav bi okvir ogledala (na zidu prema kupatilu) bio najprikladniji?
Zanima me još i oblik stolova u trpezariji i u dnevnom, pretpostavljam da je zbog elementa vatre bolji četvrtasti od okruglog oblika u trpezariji ili ipak može i meni draži okrugli?!

Hodnik: Umjesto plakara Klimtov "Poljubac". Središnji zid u hodniku je u boji čokolade (već su ga počeli farbati kad sam dobila vaš odgovor), ne znam gdje bi svrstala tu boju (zemlja?!), ali ako nije dobar izbor mogu još uvijek tu staviti neku tapetu jer nije velika površina. Okvir ogledala koje je na tom zidu je bijele boje.

Hvala Vam!