Feng shui - harmonija u kući Feng šui

Zdravo svima.

Ovo mi je prvi put da ucestvujem u nekom forumu, do sada sam to izegavala (ne znam zasto :oops: ), ali ova tema je tako interesantna da nisam mogla da odolim da kazem (tj.pitam) i ja nesto.

Jos od Nove godine pokusavam da uredim stan prema prema principima feng shui-a, ali nikako ne mogu da uklopim sve nase povoljne pravcu i onda se smorim, sto vise ucim sve manje znam. Zato sam se odusevila kad sam videla da ovde ima eksperata :)

Nadam se da ce Majra biti tako ljubazna da me posavetuje kako da napravim najbolji razmestaj da svi u kuci budemo zadovoljni i uspesni.

Pogledala sam i nase KUA brojeve:

tata 1
mama 5
ja (1980.) 4
sestra (1981.) 5
brat (1995) 2 (mada negde pise 5)

Brat je do pre 2 godine je bio sa mamom i tatom u sobi, a sada smo tu sobu pregradili da svako ima svoj mir i kutak. Mada on nesto ne voli da uci i stalno je nesto bolezljiv (hvala Bogu, nista ozbiljnije).

Ja sam student, zavrsavam fakultet jos malo, izasla sam iz veze duge 4 godine i sad sam sama. Sestra pocinje da se bavi knjigovodstvom, ali to jos uvek slabo ide. Tata ima privatnu radnju (proizvodi delove za kola), ne ide lose, ali ni nesto specijalno dobro. Ali svi se lepo slazemo, sto je vazno :)
Stan je inace na 5 spratu (poslednjem, ali nema kosine). Sa severo zapadne i severo istocne strane stana su ulice koje nisu mnogo prometne.

U stanu imam akva-terarijum sa 2 kornjace, i akvarijum sa 1 zlatnom ribicom. Puno drvenastih biljki u dnevnoj sobi (palme, dracene). Imamo i puno slika, ali su uglavnom nemotivisuce, ozbiljne.

Evo saljem tlocrt stana, ne znam da li sam sve dobro uradila. Molim Majru, ako joj nije tesko da pogleda. Hvala puno unapred!

PS. sad samo da provalim kako se salju slike

Tlocrt stana, feng shui uredjenje

Dostavljam tlocrt stana

Inter CAFFE arhiva

Feng Sui preporuke za dom clanice Nanchi

Tlocrt sam napravila mereci metrom stan. Strane sveta sam merila iz centra stana, a posto trenutno nemam kompas ne mogu reci ocitavanje sa ulaznih vrata.

Sto se tice boja i materijala u stanu:

Citav stan je u tradicionalnom stilu, odnosno nema skoro uopste metala, stakla, modernih oblika i predmeta...sve je drvo i prirodne boje.

U dnevnoj sobi namestaj je drveni, garnitura za sedenje braon-bez kombinacija (neko grublje platno). Ispod prozora ima vise vecih zelenih biljki i akvarijumi. Tatin radni sto (sada i sestrin) je tako]e u dnevnoj sobi (nactala sam ga) i na njemu je uvek nered (tata nije bas najuredniji). Na stlu je i kompjuter. U uglovima su dve police sa knjigama, jedna do plafona pored prozora, druga pored radnog stola (1.5m) i na njoj su ikone. Dnevna soba nikad nema direktnog svetla, mada je ok osvetljena.

U centralnom delu stana je samo ugkasan stolic sa lampom i jedno veliko (neuramljeno) ogledalo koje gleda na vrata od tatinog spajza (tu stoji njegov posao, zalihe, magacin). Kuhinja je braon i bez, drvena, trpezarija takodje (tepih bez u stedini, na obodima tamno braon, zavesa bez, a draperije tamno braon). Imamo sliku ulje na platnu neko voce, kucica na jezeru, i 2 grafike zanatlije koje nesto rade.

U bratovoj sobi zidovi i prekrivac su plavi, a namestaj svetlije drvo. Posto je ta soba pregradjena, nema vrata izmedju njegove i sobe roditelja, nego samo otvor. Ovu sobu je najteze namestiti. Dok uci ledjima je okrenut ka vratima, ali ne moze drugacije da se rasporedi. Inace je izlepio zidove posterima pevaca. Trenira kosarku. U sestrinoj sobi sve je pastelno zuto. Ima veliko ogledalo (otprilike 70x70) na sev-ist strani sobe.

U mojoj su zidovi pastelno zuti, prekrivac pastelno zeleni (satenski), tepih krem bez jednobojan, a namestaj drveni. U sev-ist. uglu sobe je samo fotelja od pruca i razmisljam tu da stavim windchime(?). Posto mnogo volim da putujem, uramila sam neke omiljene slike sa putovanja i zakacila ih na jugoistocni zid moje sobe. Imam isto ogledalo kao sestra (uramila sam ga nalepnicom sa teksturom drveta). Inace honorarno radim posao promotera u marketima, a u slobodno vreme crtam.
I zelim da se zaljubim opet.

Stan je na 5 spratu. Kada se izadje iz stana vidi se duzi hodnik (bez prozora i ne bas dobro osvetljen kod mojih vrata). S leve strane nasih vrata je komsijin stan (fini ljudi, ali nismo preterano bliski sa njima) i preko puta (10ak koraka) je drugi stan (komsije uglavnom nisu kod kuce, putuju puno i sa njima smo na "Dobar dan"). Pored njihovih vrata su stepenice koje su u staklu i lepo osvetljene (gledaju u poluzatvoreno dvoriste puno zelenila). Lift tek treba da proradi, kasno su ga ugradili i nalazi se 4-5 koraka levo od nasih vrata. Sa svih prozora imamo lep pogled. Ne bas prometna ulica u stambenom naselju, drvece, parking, ulicno osvetljenje, druge zgrade (dve u izgradnji),bez coskova uperenih ka nama (mada se gradi trzni centar koji ce biti okrenut coskom ka mojoj sobi, vidim po temelju).

Zgrada je izgradjena negde oko 93/34 godine, a mi smo se uselili u avgustu 1995.(ne znam datum) i prvi smo stanari. Komsije u celoj gradi su ok, a bliski smo samo sa porodicom iz prizemlja. U zgradi je vise od plovine stanara dobrostojece. Mozda je bitno da pomenem da imamo sa Tajlanda dobijenog crnog zmaja sa kuglom (15ak cm),stoji na televizoru u dnevnoj sobi, dve crne kornjace-zmaj sa bebom na ledjima (na kompjuteru u mojoj sobi) i u dnevnoj na polici sa njigama kod tatinog stola i crnu morsku kornjacu (kod brata u sobi, visi na zidu). Dve slike mandarinskih patki, kod mene i kod sestre.

Pozdrav!!

U svrhu sinhronizovanja vaseg zivotnog prostora pocinjemo sa odredjivanjem Kua broja clanova domacnstva kako bi spoznali i uskladili sve licne pravce.

Kua broj vam je dovoljan da otkrijete :

  • svoja cetiri povoljna i cetiri nepovoljna pravca:
  • povoljni su :Seng Ci ( Sheng Qi), Tijen Ji ( Tian Yi), Nijen jen ( Yan Nian), Fu vei ( Fu Wei)
  • koji deo vaseg doma i koji ugao vaseg doma je za svakog ponaosob dobar i koji ce vam doneti najbolje mogucnosti i prilike

Ovo implicira da cete se uvek truditi da pravac svog sedenja i spavanja podesite u skladu sa vasom grupom povoljnih pravaca, stavise, da cete razviti svest o njima i uciniti ih delom svakodnevnih navika. Uz pravilan pravac spavanja, dobicete sate akumuliranja vitalne energije, najbolji nacin da imate koristi od dobrog feng suija jeste da vodite racuna da vam glava dok spavate bude usmerena (mora da pokazuje) tako da aktivira vas najbolji pravac – Seng Ci ( Sheng Qi). Ovo je fundamentalno za polozaj spavanja, stoga kada god ste u mogucnosti okrenite krevet tako da se uzglavlje nalazi okrenuto u pravcu iz kojeg vam dolazi blagorodna energija. Ako to nije moguce onda aktivirajte bar jedan od preostala tri povoljna pravca.

Kua brojevi clanova porodice:

  1. Otac – Kua broj 1 (istocna grupa)
  2. Majka – Kua broj 5 (zapadna grupa)
  3. Nanchi – Kua broj 4 (istocna grupa)
  4. Sestra – Kua broj 5 (zapadna grupa)
  5. Brat – Kua broj 5 (zapadna grupa)

Uzajamno harmonicne zvezde:

  1. Otac – majka = 6 Zvezda Metala, 7 Zvezda metala
  2. Otac – sestra, brat = 6 Zvezda Metala, 7 Zvezda Metala
  3. Otac – Nanchi = 1 Zvezda Vode, 3 Zvezda Drveta, 4 Zvezda drveta, 9 Zvezda Vatre
  4. Nanchi – ostali clanovi = 9 Zvezda Vatre

Dakle, iz ovoga proisticu preporuke za uredjenje i dekoraciju doma, a posebno prostorija namenjenih zajednickom boravku, prema tome zajednicke zvezde 6, 7 Metala i 9 Vatre upucuju na upotrebu bele, srebrno sive i crvene ili pak purpurne boje uz naglasavanje dekora mekim, oblim i kruznim uzorcima i prekrasnim cvetnim aranzmanima i umetnickim predmetima.

Ako se pazljivo pogleda, uocava se da je elementima koji predstavljaju clanove (Voda, Drvo, i Zemlja ) potreban Metal i Vatra tako da naglasavajuci oblike i uzorke u domu koji su proistekli iz njihovih uzajamno harmonicnih zvezda se ujedno zaokruzuje ciklus elemenata.

Kljuc za Licni zivotni stil je upotreba skale boja na osnovu vasih Srecnih zvezda.

  • Otac – 3 Zvezda drveta – boja zelenog zada
  • Majka – 2 Zvezda Zemlje, 6 Zvezda Metala, 8 Zvezda Zemlje – crna i bela
  • Nanchi – 1 Zvezda Vode – bela
  • Sestra – 2 Zvezda Zemlje, 6 Zvezda Metala, 7 Zvezda Metala, 8 Zvezda Zemlje i 9 Zvezda vatre – crna, bela, crvena, bela i purpurna
  • Brat – 6 Zvezda Metala i 7 Zvezda Metala – bela i crvena

Njima pridruzujete i oblike i uzorke pripadajuceg elementa. Ovu paletu koristite dakle u uredjenju licnih prostora i pri izboru upotrebnih predmeta.

Kako vasa ulazna vrata « gledaju» ka direkciji Jug, domom upravlja elemenat Vatre i u cilju harmonizacije pripadajuceg elementa Zvezde po rodjenju vaseg oca neophodna je harmonizacija sto cete postici upotrebom zelene ili plave boje (postavljanjem prostirke u foaje ili u izlazni deo u blizini vrata, ili da svaki put nosi sa sobom plavu fasciklu,spise, jaknu i sl. *pogledati ranije iznete dodatne solucije).

« Ocitavanjem» prostora upravljajuci se prema pet elemenata (osam direkcija u prostoru) i dijagnostikovanjem upotrebom «Metoda osam tacaka» uocava se istaknuta SI i JZ oblast pri cemu je elemenat Zemlja u debalansu i ako tome dodamo postojanje uvucenih oblasti u pojedinim sektorima i potisnut elemenat Metala proistice sledece:

  • Prejaka Zemlja izaziva sebicnost, despotizam, tvrdoglavost, u zdravstvenom pogledu donosi probleme sa ishranom, abdominalnu naduvenost i gojaznost; istaknutost SI indikuje privremeni napredak koji se gubi zbog pohlepe i nelegalne delatnosti a kako je ovo i jedan od nepovoljnih pravaca vasega oca to sigurno donosi neki vid lose srece kao sto su kontakti sa smutljivcima, ako tome pridodate i cinjenicu da je njihova spavaca soba locirana u tom sektoru nije tesko uociti prepreke sa kojima se susrece u poslovanju.
  • Potisnut Metal indikuje pekide u komunikaciji, emocionalne blokade i konfuziju u planovima i postavljanju granica.
  • Delimicno uvucena oblast na JI donosi teskoce da se razviju finansije, moracete takodje da placate troskove nekoga drugog, da bi na kraju ostali kratkih rukava.
  • Istaknutost tacke ugleda dovodi mnogo ljudi do vas po savet ili pomoc samo da bi vam iscrpili vas C'I.
  • Uvucena tacka prijatelja vas suocava sa nepotrebnim teskocama kada vam je potrebna pomoc, ona ili ne dolazi ili dolazi prekasno, takodje verovatno veoma tesko realizujete planirana putovanja.

Zbog svega navedenog :

  1. prvo balansirajte prostor bojama oblasti JZ, Z, SZ su vam u debalansu i moraju se harmonizovati:
  2. belo u oblasti JZ i SI (belo kao niz boja obuhvata boju slonove kosti, sivo i srebrno
  3. zuto u oblasti Z i SZ (zuto obuhvata sve od tamnosmede preko narandzaste do najsvetlije boje zlata)
  4. oblasti ka S, I, J su pozitivne i ne zahtevaju specijalan tretman, mozete upotrebiti boje zvezde po rodjenju, ili boje vasih (onih clanova koji u njima borave) srecnih zvezda u ovim oblastima, ako zelite.
  5. boja hodnika je vazna isto koliko i ostalih prostorija, zbog toga da b ste usporili ci i preobratili energiju u povoljnu i dobrocudnu kada udje u sledecu prostoriju najefikasniji nacin je da upotrebite zive boje jang) i to u skladu sa pravcem kompasa u kojem se nalazi hodnik (kod vas prvi deo uz ostavu majke zut, a levi deo plav). Ovo su boje za njegovo dekorisanje.

Zatim lecite nedostajuce oblasti postavljanjem ogledala na zidove, (*pogledajte uputstvo u ranijim postovima) kod vas je to zid desno od vrata i zid u dn. boravku uz koji se nalazi radni sto, s tim da njega u tom slucaju morate pomeriti da se onaj ko tu radi ne gleda u ogledalu,vec postavite lepe biljke da se u njima ogledaju sto ce dovesti do stvaranja efekta baste u tom uglu.

Osim toga otac i sestra ne pripadaju istoj grupi i rad za istim stolom jednom (u datom primeru sestri) uvek nepogoduje, a i sam polozaj trenutno je u liniji vrata tako da je preporuka da ga pomerite. Takodje u ovu kompasnu direkciju mozete postaviti akvarijum.

Nedostatak u SZ donosi teskoce da se privuku korisni ljudi ili zastitnici koji bi potpomogli napredovanje i uspeh stoga u trpezariji postavite bele zavese i na terasi komlet metalnih zvoncica.

Trpezarija je mesto koje utice na nacin na koji se medjusobno odnose i saradjuju clanovi porodice; drugo ona utice na sposobnost porodice da stvara i odrzava srecu i bogatstvo Izlozenost direktnom pogledu onih koji ulaze u vas stan upucuje na ometanja, stoga da bi ste obezbedili da ona bude tiho i prijatno mesto u kome cete uzivati zajedno u ishrani i razgovoru postavite deblje brokatne paravane ili pak vrata, cilj je da ona dobije status zatvorene prostorije.

Na obelezenim tackama (svetlo plave linije na crtezu) u cilju korekcije nedstataka i lecenja prostora postavite ogledala, iz vasih spavacih soba iznesite ogledala (to je jedan od tabu stavki u primeni feng suija spavacih soba), ili ih bar prekrivajte esarpama dok spavate.

Zatim da bi ste se zastitili od neprijateljske energije ostrih uglova na zeleno obelezenim tackama postavite biljke a pri izboru istrazite njihovu simboliku. Neka to bude po jedna saksijska biljka,opsta preporuka je jedna biljka na 10 kvadrata prostora.

Na tackama zuto obelezenim instalirajte osvetljenje, tako da nema mracnih uglova, a u skladistu oca i ostavi majke neka bude upaljeno tokom noci.

Orjentisite pravilno uzglavlja i pravce sedenja u svim prostorijama za svakog clana shodno pozitivnim pravcima na osnovu Kua broja.

Ovo implicira da bi namestaj u dn. boravku morao da menja raspored (osmotrite samo sofu u sadasnjem polozaju koja upucuje na to da onaj ko u njoj sedi stalno je na oprezu i primoran da se osvrce na onoga ko ulazi u prostor), kao i radni sto.

Potom toalrt u JZ nemojte koristiti (on deli zajednicki zid sa magacinskim prostorom vaseg oca sto moze uzrokovati losu srecu u poslu), a centralno kupatilo osvetlite jakim svetlom i lecite ga po osnovnim principima za takvu postavku - u cenru doma. To je od vitalnog znacaja za sve clanove, simbolicno ga nazivaju centrom srece i dobrog zdravlja – otuda i znacaj preduzetih mera.

U uredjenju svake prostorije nakon harmonizacije preporucnim bojama, unesite dekorativne i upotrebne predmete u licnim bojama datog clana ciji je prostor, a u zajednickim upotrebite predlozenu paletu dobijenu iz uzajamno harmonicnih zvezda. To mogu biti prekrivaci, jastucici, miljei, i sl.

Pri uredjenju spavace sobe roditelja takodje koristite paletu uzajamno harmonicnih zvezde kao i detalje pripadajucih boja na osnovu licnih srecnih zvezda, sto bi znacilo da oni mogu postaviti krevet u severozapad ili zapad, s tom opaskom da vodite racuna o pravcu uzglavlja na osnovu Kua broja, i svakako neka uvedu prigusenu, osecajnu muziku i osvetljenje kako bi hranili svoj intimni zivot. Ovde postavite i sliku mandarinskih patki koju ste pomenuli da posedujete i to u njihovu Nijen jen direkciju.

Mandarinske patke su poznate po tome sto su verne do smrti, nazivaju ih i mocnim simbolom bracnog blazenstva, no kao i drugi potentni povoljni simboli namenjeni energizovanju i podsticanju odredjenih segmenata tj. korespondirajucih oblasti moraju se pazljivo osmotriti, i vrsta materijala i paleta uptrebljenih boja u izradi, a svakako i izbor mesta za njihovo izlaganje.Isto vazi i za Zmaja i crnu kornjacu (kod brata u sobi).

Koriscenje simbolazarad postizanja najboljeg efekta, zahteva pomno upoznavanje simbola, to je jedan ogroman korpus, vrlo efikasan aspekt feng shuija ali za impresivne rezultate zaista je neophodno sintetizovati opsta znanja i simboliku da bi doneo zeljeni efekat - a ne nas povredio. Pozitivni rezultati se narocito brzo javljaju posle pravilne primene. Praksa je da se unose tek nakon sto se zadovolje osnovni principi feng suija.

Potrazite na netu vase predmete i nadjite tacno njihovo simbolicko znacenje, kao i preporuke koje se nalaze uz opis, naprosto ja nemam uvid u njih i to je jedini ispravan put da ih adekvatno postavite.

Ovo iznosim s obzirom da ste rekli da se trenutno nalaze u sobi vase sestre i vasoj, a vi niste u braku (mada postoje mandarinske patke od rozenkvarca ili zelenog adventurina koje postavljaju mladi bracni parovi koji zele potomstvo, ili pak pojedinci sa zeljom da se inicira ljubav, cak sta vise partner koga privuku u vas prostor ce sasvim izvesno doneti srecu, ali ne garantuje savrseno poklapanje ono ipak zavisi od vase karme.

U svakom slucaju ako niste spremni da se obavezete u ovom trenutku bolje je da posegnete za drugim aktivatorima. A kako ste sami, mislim da bi prvo trebalo otvoriti put da se desi romansa stoga aktivirajte - svoj Nijen Jen - tako sto cete spavati s glavom u pravcu ljubavi, po svojoj prirodi soba treba da je vrlo jin ili zenska (tako da aktivna energija koju predstavljaju ogledala koja imate prouzrokuje neravnotezu i razvodnjava sve vase napore) i svakako pre nego sto aktivirate svoj feng suji proverite da li ste sanirali sve negativne elemente i izvore ostrih sarova sobi.

Vasa boja koja donosi parnera je svetlo zelena, a sestrina svetlo zuta, pa ih potrebite u datom sektoru pri dekoraciji u vasim sobama.

Iako imam podatak o periodu izgradnje objekta nedostaje precizno ocitana kompasna direkcija ulaza, pa je nemoguce odrediti srecne sektore zgrade.

S obzirom da si se ti angazovala oko prakticne primene feng suija i da ja pri tome ne znam da li domacini kuce (a hijerarhija se ipak mora ispostovati) imaju nameru da sprovedu sistematicno uredjenje doma po feng sui principima, nisam ulazila u detalje, a i tebi preporucujem da ih animiras i aktivno ukljucis u celu pricu, tek tako neko moje detaljisanje ima smisla, i tvoja dela i akcije nece imati notu «preturanja tudjih ormarica sa donjim vesom» bez obzira sto ne sumnjam u tvoje duboko iskrene dobre namere!

Za pocetak kreni sa osnovnim preporukama, potom uredite dn. boravak - to simboliizuje mali c'i doma, pa vasu sobu ukoliko pri tome budete imali bilo kakvih dilema slobodno se obratite da zajednicki iznadjemo najbolje resenje.

(Navescu vam primer: Rekli ste da se kod brata u sobi na zidu nalazi crna morska kornjaca koja visi na zidu.

Sitematsko sagledavanje podrazumeva:

  1. lik - kornjaca : u pejzaznom feng suijupredstavlja jednu od cetiri nebeska bica prilikom procene lokacije, imenima ovih zivotinja se mogu nazvati cetiri osnovna pravca na kompasu – tako je Sever = crna kornjaca = trigram Kan;
  2. prema legendi, magicni kvadrant brojeva Lo Su je nosila na ledjima nebeska kornjaca ( posmatrajte sare na ledjima), vaznost i mudrost brojevnog kvadranta Lo Su spoznaju svi koji dublje zadju u primenu feng suija
  3. crna boja – ima simbolickoznacenje blagoslova neba
  4. kornjaca – ima sibolicko znacenje dugovecnosti
  5. ona je mocan simbol koji se postavlja zarad snaznog aktiviranja srece u karijeri.

Sve ambiciozne osobe koje teze da imaju dobru karijeru, trebalo bi da tu svoju karijeru i srecu vezanu za nju zastite u svrhu cega se izmedju ostalog postavlja i lik kornjace u univerzalni ugao karijere – a to je severni ugao vase dnevne sobe, ili u vas licni srecan ugao ili se pak terarijum sa barskom kornjacicom postavlja na radni sto ili na policu iza vasih ledja.

Ovako postavljena je mocan simbol za podsticanje srece vezane za karijeru, a takodje osigurava i zadrzavanje radnog mesta.

Sada verujem i sami uvidjate kakav smisao i svrhu ispunjava lik crne kornjace sa Tajlanda na zidu sobe dvanaestogodisnjeg ucenika, i da li je c’i ovog nebeskog stvorenja bas smisleno iskoristen?!

Na ovaj nacin sagledajte sve dakle: Kua broj, pravce, elemente pripadajucih kompasnih direkcija, oblik, materijal, boju, motive i upotrebljene uzorke u svakoj prostoriji i za svakog clana.

Pristupite svemu opusteno i na zabavan nacin, neka promene budu postepene, kada god imate osecaj da se kako rekoste - smorite, dajte sebi vremena da procitano odlezi u vama i da ga upijete.

Naprosto radite nesto drugo dok se opet «ne upali svecica» i ne brinite uradicete prave poteze u pravo vreme – carobni stapic je u nasoj glavi ;), a mi smo uvek na istom mestu i dostupni kada god pozelite.

majra 

Site Admin

Izmene u stanu u skladu sa Vasim preporukama

Hvala majra puno! Izvinjavam se sto nisam proveravala ranije forum, ocekivala sam da cete mi poslati mail. Nisam jos dobro naucila da koristim forum, pa nisam sigurna da li su vam raniji postovi stigli ili su poslani vise puta. Izvinjavam se unapred.

Dakle, pre mesec dana sam zamenila sobu sa mojim roditeljima, misleci da je to mozda bolja pozicija i za mene i za njih. Nadam se da nismo pogresili? Inace, pri razmestanju imam podrsku ukucana, to nije problem :) , a u skladu sa vasim savetima napravili smo sledecu izmene u stanu:

- vertikalno ogledalo je sad iza ulaznih vrata (kad se ulazi u stan desno)

- kupicemo otirac plave boje zbog tate (ispred vrata, napolju)

- dnevna soba je okrenuta tako da je sad TV i DVD na strani gde je ranije bio trosed (SZ dnevne sobe), a trosed tamo gde je bio TV (JI). Iznad TV-a smo postavili dve sivo crne slike u sivo crnim ramovima. Na jednoj su dve ruke koje se drze, tj. jedna mladja pruza pomoc starijoj, a na drugoj slici su dve zebre kako negde odlaze (malo kao trce).

- tatin radni sto je sada na Severu dnevne sobe, izmedju TV-a i prozora (gde je ranije bilo cvece). Tata kada sedi gleda na JI. Iza njegovih ledja na zidu je ona crna morska kornjaca. Tu iza bi trebalo staviti i neku sliku (prazan je zid) i levo od stola (u ravni prozora). Kakve bi to slike trebalo da budu? Problem je samo sto i sestra koristi taj sto, a njoj je taj polozaj nepovoljan, ali tu nema resenja

- u dnevnu sobu smo uneli i ogledala tamo gde ste predlozili. Stavili smo dva 55x70 umesto jednog dugackog, jer smo sestra i ja dale iz nasih spavacih soba (valjda nije problem da budu dva ogledala tu?). Ispod ogledala su i kornjacice i zlatna ribica. Kupili smo sefeleru, spatifilum i onu biljku novca. Sad stvarno izgleda kao basta. Da li tu treba da stoji metalni ili drveni stalak za akvarijum i biljke?

- moja nova soba (sad ja delim pregradjenu sobu sa bratom) izgleda ovako. Krevet sam okrenula tako da ide duzinom prozora, uzglavlje je ka severu. Krevet je stao knap, jer je soba bas mala. Na mom "ljubavnom" zidu je samo crni double happines znak sa zelenom pozadinom u drvenom ramu. Na poklon sam dobila zlatni satenski prekrivac, a ranije sam imala zeleni satenski, koji je bolji? Paralelno sa krevetom, na suprotnom zidu je orman, celom duzinom. Ormar je oker boje. Kompjuterski sto ce nazalost morati na SZ sobe. To je jedino moguce. E sad, ne znam u koju boju da okrecim sobu. Moze slonova kost?

- soba roditelja (moja stara) je na Severu stana, a uzglavlje kraveta zahvata i Jug i Jugozapad (tata je ka Jugu). Boja zidova je malo jaca pastelno zuta, moze li tako da ostane? Kakave boje da bude prekrivac na njihovom krevetu? Zakacili smo sliku mandarinskih patki i maminu i tatinu sliku na Zapad njihove spavace sobe. Sad su u drvenim ramovima, ali kupicemo metalne.

- U trpezeriji cemo staviti bele zavese, a na terasu metalne zvoncice, ali ne znam sa koliko frulica?

- U bratovoj sobi je sve isto, osim sto smo stavili policu na zid iznad njegove glave. Da li je to dobro mesto?

- gde bi bilo najbolje staviti sobni bicikl?

Inace, ulaz u nasu zgradu gleda na SZ, proverila sam.

Izvinite sto imam toliko pitanja. Nastavljamo sa reorganizacijom u skladu sa vasim savetima. Hvala vam na svmuu sto ste napisali i izvinite jos jednom sto nisam odmah videla vas post na forumu.

PS. koliko ste nam puta bili potrebni ovde da pogledate uzivo i da nam date savet! :)

Dopuna

Izvinite Majra, imam jos nekoliko pitanja:

1. postoji li nesto sto moze da zameni ogledalo sa spoljne strane vrata od kupatila i Wc-a? To je jedino cemu se moji roditelji suproststavljaju

2. kupila sam 4 metalna zvoncica. Jedan ima 6 metalnih frulica i njega cu na terasu, dvoje zvoncica imaju po cetiri frulice i crne su boje, a jedan ima 5 frulica koje su mat srebrne boje, a iznad frulca je drveni zuti cvet (lici na sunce). U koji deo stana da postavim koje?

3. pronasla sam na internetu da kupatilo treba da mi je crvene boje, jer je u centru stana. Da li je to tacno? Da li je to jedina boja, mogu li nijanse crvene (cigla, bordo)? A koje boje da bude WC s obzirom da je na JZ?

4. kojim bojama i simbolima da popravim srecu na fakultetu?

5. da li moja soba uopste moze biti jin ako imam kompjuter u sobi koji cesto koristim?

A ja? Nadam se da me niste zaboravili :(

Feng shui - harmonija u kući

Majra,
molila bih vas za pomoc oko uredjenja stana. Decko i ja smo se uselili u stan oktobra 2012 godine (te godine je i izgradjena zgrada). On je kua broj 5 a ja kua broj 9. Kompasna direkcija ulaznih vrata je 260 stepeni.

Opis stana:
Dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom:Zid izmedju dnevne sobei spavace sobe je u S tako da je u spavacoj sobi ugradjen plakar a u dnevnoj sobi je tv komoda i tu se nalazi i cvece. Ziz gde su prozor i rata od terase je obojen u zeleno (limun zeleno ili jabuka zeleno kako vec zovu tu boju) takva je i boja kuhinje. U dnevnoj sobi je krem - zlatna ugaona garnitura.

Kuhinja : Frizider je do prozora a pored njega je sporet. Njih sam razdvojila ormaricem koji je 15 cm jer znam da ne valjeju da budu jedan pored drugog ali nisam mogla nikako da ih razmestim

Spavaca soba: Bracni krevet i plakar su u krem (bez) boji. U koju boju bi trebala da okrecim ovu sobu?

Kupatilo: Plave i sive plocice

Hodnik: Sa desne strane ulaznih vrata kada se gleda prema napolju je plakar gde smo sakrili kotao sa etaznim grejanjem i naravno prostor za cipele. Sa desne strane plakara (sa leve strane kada se ulazi u dnevnu sobu) su 3 otvorene police do visine struka iznad koji bih stavila ogledalo,ali onda ogledalo gleda u vrata od kupatila (ali onda ogledalo gleda nekih 10 cm u vrata od kupatila).

dobila sam na poklon figuricu slona sa uzdignutom surlom kojeg sam stavila na tu policu u predsoblju tako da mu surla gleda prema dnevnoj sobi.

Takodje imam i 3 tronoge zabe :jednu sam stavila ispod tih polica i gleda prema ulaznim vratima, druga je ispod prozora kod trpezarijskog stola i gleda u centar dnevne sobe, a treca je ispod tv komode i takodje gleda u centar dnevne sobe.
Kako da aktiviram sektore za ucenje i posao jer ja jos uvek studiram a decko radi. Kako da okrecim ostale prostorije? Namestaj ne mogu da pomeram jer je stan mali i sve je napravljeno u knap.
Hvala puno.

Sliku nisam mogla nikako da ubacim pa vam saljem ovako.

http://img521.imageshack.us/img521/8818/1001721v.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Feng šui uredjenje vašeg doma

Harmonizacija prostora bojom shodno kompasnoj direkciji ulaza ukazuje da su oblasti ka severu, istoku, jugoistoku i jugu izvan harmonije i potreban im je balans. U tu svrhu preporuka je da upotrebite:

  • u oblasti severa bilo koju nijansu zelene i/ili svetlije nijase plavoga
  • u oblasti istoka i jugoistoka: crno, plavo ili mornarsko plavo
  • u oblasti juga žuto

Kod vas severni sektor obuhvata deo dnevnog boravka sa ugaonom garniturom. I s obzirom na ostatak uredjenja neće vam biti teško da ubacite neko zeleno jastuče na garnituru. Takodje ono što je ovde povoljnost je upliv koji pruža podršku za uspešno bavljenje trgovinom, i ako je garnitura boje zlata, naročito ako je posao partnera vezan sa momentom trgovine treba ojačati metalom, takodje ako neko ima sklonosti ka pisanju u ovom sektoru bi radni sto bio povoljno pozicioniran jer podstiče kreativnost u pisanju. No, ono što ovde stoji kao predispozicija koju ne treba aktivirati nikakvim vodenim objektima jeste mogućnost ljubavnih afera (ne držite ovde mobilne aparate), i iz čiste predostrožnosti na ovom zidu bi trebalo da se nadje slika koja vama lično daje intiman doživljaj Božanske pomoći. Slika može biti i u metalu ili u metalnom ramu. Vi najbolje znate čemu se molite ili pak, od koga dobijate blagoslov srca.

http://img46.imageshack.us/img46/8246/d88w.jpg

Istok nosi dobru energiju za sticanje materijalnih stvari, i možete je ojačati ili podržati sa kristalima, budite kreativni dakle počevši od zidne lampe sa kristalnim elementima do slike koju bi ste sami uradili, ili na zid izložite sliku većeg formata u boji rama preporučenoj za harmonizaciju ili sa dominatnim koloritom motiva. Motiv ne treba da bude mrtva priroda, već ono što vas asocira na težnje u toj sferi. Imajte na umu da striktna fokusiranost na materiju nosi i usamljenost, pa nadjite ravnotežu, da ne dobijete na jednoj strani a na drugoj ostanete kratkih rukava. Želje su onošto nas pokreće, ali i ograničava, važno je biti naćisto sa sobom šta se želi, imati plan i ne zaboraviti polazišnu tačku kada se on pravio. Radite zajedno na onome čemu težite i ne gubite iz vida, početni period kada se želja radjala.

Vrlo je važmo da u dnevnom boravki imate dobro osvetljenje, bilo bi poželjno da ukoliko ste u prilici i u samom ćošku gde se ugaona garnitura previja u slovo L, dakle na severoistoku imate neku podnu lampu, kombinacije metal staklo kružne forme sa parnim osvetljenjem, može imati i formu zvezde uku takav uzorak.

Na terasi nemojte uzgajati cveće koje spada u puzavice tipa muškatli, to je pravac i kretanja energije pa nastojte da to budu dve na primer kao što je hibiskus, mandarina i sično, to jest koje rastu u visinu.

Na komodi gde je tv treba da se nadje i neka knjiga koja je važna ili simbolična za vaše obrazovanje, karijeru. To može da bude i neko drugo znamenje koje ukazuje na profesionalna dostignuća oboje, čak i slike sa vašim uzorima ili konkretne fotografije sa ljudima iz struke na kojima ste skupa. Ako birate tako nešto, vodite računa šta se sve vidi na fotografiji, najuputnije je birati one tipa – dodele priznanja, diploma, sa seminara grupne i sl.

Trpezarijski sto odmaknite od zida, pomerite ga ka sredini prostora, ispod njega postavite tepih koji ima beli obrub, ili rese. Kuhinju održavajte u besprekornom stanju i vodite računa o roku trajanja namirnica u frižideru.Takodje nikada nemojte dozvoliti da se u njemu formira led i ne držite sveže povrće i voće. Ovo je trigram Čijen i s obzirom da je pozicijom kuhinje donekle ugrožen preduzmite sve korake da situaciju ublažite brižljivim odnosom. Šporet uvek držite besprekorno čistim, u rerni ne ostavljate ostatke obroka. Na sto postavite shodno sezoni, na stakleni (ne kristal) pladanj tikvice ukrasne, a povremeno tamjanom okadite posebno ovaj deo doma.

Što se tiče spavaće sobe primarno je da plakar bude maksimalno rastrećen i da u njemu ima mesta za nove stvari. Takodje, da u njemu stoje sortirane najluksuzniej stvari koje imate ("imam i stičem slično").

S obzirom na Kua brojeve, bez podataka ne mogu izračunati uzajamno harmonične zvezde za vas, ali harmonizacija i sam upliv kako vidite na mapi zahteva brizljivo uvodjenje svetlih nijansi i to najbolje kroz detalje tipa uzorka na zavesi ili uvodjenjem sa obe strane kreveta dve čupave prostirke iz boja predloženih za harmonizaciju, s tim da žutu birate za deo do prozora a plavu ili crnu/plavu za deo bliže vratima. To možete dopuniti da biste vizuelno zaokružili izgled u eneterijeru sa dva jastučeta koja mogu biti u kombinaciji izabranih boja. U sobi nikada ne bi trebalo da palite sveće, tj da ima otvorenog plamena, i krevet ne treba da bude "zatrpan" jastučićima. Na zid do kupatila postavite sliku bambusa ili šljivinog cveta.

Na centralnom zidu obeležila sam crvenom linijom postavite neki kućni oltar, ili sliku tipa reprodukcije Mikeladjela (Stavranje Adama) ili ikonu Belog Andjela ili ispisane reči iz svetog pisma ili vama bliske neke tvrdnje shodno vašem opredeljenji ili pripadnosti.

U kupatilu nemojte držati vašu kozmetiku, sredstva za negu i lepotu samo za higijenu. Poželjno je da povremeno ovde izložite posudu sa morskom solju koju ćete nakon 24h odstraniti bez dodirivanja rukama, van doma u kontejner (ne u odvode u kući, i ne u kantu u kući). U kupatilu veš ne sme da se gura u bubanj od mašine, već treba da je posložen i sortiran u korpi kao što stoji i kada je ćist u plakaru.

Preko puta na polici neka se nadju crveni predmeti i ulazna staza neka ima neke crvene akcente, može biti tanka linija po sredini ili pak da su rese na stazi crvene ili pak da je spricano žuto pa prskana crveno.

O postavci money frogs imate detaljno napisano u temi pod naslovom Stimulisanje finasija postavkom tronoge žabe – Money frogs

Na ulaznim vratima obavezno postavite pločicu sa imenom i prezimenom pisanim kosim pisanim slovima – zlatna. Otirač treba da je sa elementima žute.

Generalno življenje u datom prostoru vašem parneru otvara dobru perspektivu. Ono što treba sebi da dozvoli je da ga intuicija rukovodi u odlukama o mogućim smerovima delovanja, i da nastoji da iskoristi svaku mogućnost usavršavanja, jer sepcijalizacija u polju delovanja će mu doneti prosperite uspeh pa i slavu kroz posao.

Što se vas lično tiče imajte na umu da se zlato pročišćava vatrom, hpću reći da kroz neke periode oskudice morate biti strpljivi, podnositi ih jer će uvek biti praćene nabujalom srećom. Naporno radite kako biste iskristalisali svoje ciljeve, razvijajte i menadzerske veštinei u poslu i u ličnim vezama – to će doneti bezbednu poziciju. No, pre nego što počnete da menjate druge, radite na sopstvenom pročišćavanju.

majra 

Site Admin

   ms27 Feng shui - harmonija u kući

Hvala puno na odgovoru.Polako citam i videla sam da sam ja vec vecinu stvari uradila i pre analize koje su se ispostavile da su na pravom mestu (zeleni jastucici i lampa u uglu ugaone garniture -podna metal+staklo sa manjom lapicom za citanje).
Imam par pitanja,ali za pocetak...Cula sam da ne valja da su troje vrata u nizu,kod mene je to slucaj sa ulaznim vratima,vratima od dnevne sobe i vrata od terase. Negde sam citala da bi trebala onda u hodniku staviti ili zvoncice ili neku okruglu stazu kako bi energija kruzila. Da li sam to dobro shvatila i da li ima potrebe za tim?
U spavacoj sobi na zidu do kupatila ste mi predlozili sliku bambusa ili sljivinog cveta ali u taj cosak ce doci krevetic za bebu. Spavaca soba je jako mala pa sam ogranicena sa premestanjem stvari.
Nase datume rodjenja sam Vam posla jos davano u private poruke,ali ako treba poslacu ponovo.

05.09.2013 19:27