Platonska ljubav Ljubav

Tanke niti su zarobile telo

Šta to beše "platonska ljubav", zna li neko da mi objasni? Ovo vreme svega "opipljivog", vreme novca, vreme kulta tela, vreme bez pravih prijatelja, vreme bez vremena... vreme bez emocija.

Hodati stazom života, ceo život poznata staza, ceo život jedna čvrsta ruka, ceo život ljubav. Ljubav. Ljubav sa dodirom, ljubav začinjena svim sokovima života, brigama, vaspitanjem dece, ratovima, ljubav sa dosta začina i na razne načine. I, čovek je zadovoljan. Zadovoljan jer ne zna da ima i bolje, da ima drugačije, zadovoljan je jer misli da je samo taj put pravi, ne skreće ni desno, a ni levo. Zadovoljan je jer to "tako treba".

I onda, slučajno, kako to uvek i biva, iznenada i sasvim slučajno se desi. Pojma nemaš da si u priči i da se nešto "mota" oko tebe. Pojma nemaš da su oni slučajni susreti, tamo negde u svemiru, ustvari putevi koje si sledio jer te Bog vodio nekom nevidljivom rukom. I, pojma nemaš da je muzika koju ste "tamo negde" slušali zajedno, tanka nit koja vas spaja. I, pojma nemaš da je poezija koju volite oboje još jedna nit, koja spetljana preko niti, one što te muzikom spaja, čini tanke niti neraskidivim. I, pojma nemaš da će svaka nekada izgovorena reč imati neko posebno mesto u tvom srcu, a reč nije bila ljubavna, nije bila onako filmski zavodnička, bila je sasvim obična topla prijateljska reč. I pojma nemaš, to shvatiš tek kasnije, da si ceo život bio upleten u sopstvenu mrežu koja ti je vezala sve; ruke, noge, misli, emocije. I pojma nemaš da si ceo život bio u oklopu i još dodatno držao štit ispred sebe, da te neko slučajno ne dotakne.

A onda, kada tanke niti, one što muzikom spajaju tanke niti poezije, što ojačavaju one niti iz muzike preplitanjem preko istih, tanke niti što one obične neljubavne reči pričvrste za tvoje srce, i onda kada ti ništa nije važno, ni oči, ni ruke, ni ime, ni grad, onda shvatiš i znaš da postoji platonska ljubav.

Platonska ljubav je čista, iskrena, neokaljana dodirom, novcem, nedostatkom pažnje i vremena. Platonska ljubav je kada ti neko udje u dušu, onako duboko, tiho, neosetno, a da to ni ne primetiš. Platonska ljubav je kada patiš sam, onako uz muziku koja te vezala tankim nitima. E, da, i platonska ljubav produbljuje tugu. I izgleda da baš postoji, a ko bi rekao?

Fraza - platonska ljubav

Većini se desi da dožive čuvenu platonsku ljubav zaljubimo se u osobu sa kojom nikada nismo imali fizicki kontakt? Da li je moguce iskreno, duboko, voleti nekoga a da ta osoba nije fizicki prisutna u vasem zivotu? Sta ustvari treba da podrazumeva platonsku ljubav? Uvek postoje diskusije naširoko i nadugačko na ovu temu.

Postoje ljudi koji su doživeli platonsku ljubav, oni koju veruju u njenu moć, a ima i drugih, koji nisu još doživeli ovu vrstu ljubavi te i sami ne veruju u takvo nešto, ili se dvoume. Postoji li ili ne.

Zainteresovala sam se malo i pronašla neke podatke o frazi platonske ljubavi.
Fraza platonska ljubav potiče od italijanskog filozofa Marsilija Fičina (1433-1499), glavnog protagoniste platonizma i neoplatonizma u renesansnoj Firenci. Njegovi komentari Platonove „Gozbe“ smatraju se izvorom sintagme „platonska ljubav“.

Ona se podrazumeva kao ljubav koja ne teži seksualnom iskazivanju nego se zadovoljava razumevanjem, a to je najčešće forma ljubavi zaljubljenih koji nemaju intimne odnose. Psihoterapijska praksa je pokazala da je platonska ljubav među polovima mnogo češća nego što se to misli. Mislim da je u tom slučaju platonska ljubav divna.

Živimo u takvom vremenu kada nam tempo života nameće svakodnevne stresove i samim tim, jednostavno zaboravljamo na ono što prija duši, svakom biću na planeti, a to je pažnja, razumevanje, lepe reči pune predivnih osećaja koje platoničari prenose jedan drugom.

virada

Moderator

Re: Platonska ljubav

bubastra: Da li vam se vec dogodilo da se zaljubite u osobu sa kojom nikada niste imali fizicki kontakt? Da li je moguce iskreno, duboko, voleti nekoga a da ta osoba nije fizicki prisutna u vasem zivotu?

Sta ustvari treba da podrazumeva platonsku ljubav?

To je nešto tako blizu, a tako daleko. Tako stvarno, a tako neostvareno. Nešto za čim čeznem, a čega se bojim. Nesto što me pokreće da pišem najlepše stihove.

Zauvek

Taman pomislis da si preboleo tu simpatiju, a ona se uvek iznoza pojavljuje u srcu i mislima e onda shvatis da je to vise od simpatije.

Re: Zauvek

sendi: Taman pomislis da si preboleo tu simpatiju, a ona se uvek iznoza pojavljuje u srcu i mislima e onda shvatis da je to vise od simpatije.

I pokvarena ploca se vrti, i opet se cuje isti zvuk, iznova, iznova, iznova, ali, sustina je da je pokvarena...

Lord[MX]

Moderator

Cista

Cista,najcistija moguca Ljubav.

Pecat na srcu

Pitam se zasto je ta ploca pokvarena, kao sto kazes. Onda sam shvatila da postoji vise razloga za to.

Prvo, zato sto je platonska ljubav uvek nekim svojim delom neostvarena.
Drugo, zato sto ce se nesto pokvariti i ako se ostvari i ako se pokusa zaboraviti, a dok se ploca vrti stvara bol.

Zivot mi namece neke nove okolnosti da ne bih mislila na njega i da bismo se malo udaljili, ali znam da ce ostati pecat na srcu ispisan slovima njegovog imena.

Nisam zavisnik, ali sam saznala sta znaci odvikavati se od ljubavi kao od psihoaktivnih supstanci. Svaki put je sve teze. Medju nama postoji jaka duhovna veza zvana prijateljstvo, ali za mene je to ljubav najsnaznija. Postoji i fizicka privlacnost,
ali sve se to ne moze recima iskazati.

Zabranjeno...tajno... zauvek...

Ja imam jednu osobu pored sebe. I jednu od koje me zivot odvojio.... Ja volim jednu osobu koja nikad u zivotu vise nece biti pored mene, nego pored nekog drugog. To je nekad bila prava ljubav, a onda smo morali da je potisnemo. Mozda i on mene voli jos uvek, ali s obzirom da ja sad njega (jos uvek i zauvek) volim, a to niko ne zna niti sme da zna, onda je to "platonska ljubav". To krijem. Sa tim lezem i sa tim se budim godinama. Tajna sa kojom sam navikla da zivim. Sve bih dala za samo jos jedan dodir, i danas ih pamtim i osecam zar dok se secam... Ali odavno i zauvek to ce trajati i biti zabranjeno...

Virtuelna ljubav

Eh, ta platonska ljubav... stvarno mi je nerazumljiva. Zaljubila sam se do ušiju u jednog momka sa foruma. On navodno ima 17 godina, ide u gimnaziju itd. Redovno smo se dopisivali, svaki dan. Sa njim sam mogla da pričam o svemu, o životu, ljubavi, problemima koji mi se dešavaju kod kuće... Bio je tako dobar, mio i zlatan.

A onda, banovala sam ga i uklonila iz liste prijatelja. Razočarao me je. Zabio mi je nož u srce svojom izjavom "dopisujem se sa još 3o njih". Najgore od svega je što on to nije rekao u šali, već ozbiljno... stvarno sam ljubomorna i razočarana.

Od viteza do džentlmena

Često se za aseksualnu ljubav koristi pojam "platonska ljubav" iako je ovaj pojam, potpuno neadekvatan. Platon je u svojoj Gozbi predstavio grupu muškaraca koja raspravlja o smislu i o suštini ljubavi, i pripisao odredjene stavove o ljubavi Sokratu, glavnom liku ovih dijaloga, zbog čega je, zahvaljujući kasnijim interpretacijama, platonska ljubav dobila ime.

Medutim, cini se da su Platonovi odnosno Sokratovi argumenti bili pogrešno shvaćeni od strane čitalaca i tumaca, upravo zbog toga što oni nisu pravili razliku izmedu zaljubljenosti i ljubavi. Ono što su Sokrat, odnosno Platon kritikovali, jeste zaljubljenost, stanje opsednutosti koje vodi u neslobodu i iracionalnost, čemu su suprotstavili ljubav odnosno ljubav pod kontrolom volje. Lako čitalac saznaje da je Sokrat u jednoj situaciji odbio seksualni poziv njemu drage osobe, to je upravo čin samokontrole, a ne nekakva osuda seksualnosti. Ovi dijalozi ne nude nijedan dokaz da je Sokrat u drugim prilikama seksualno apstinirao.

Iako su i drugi govornici u Platonovoj Gozbi zastupali svoja uverenja o ljubavi, platonska ljubav je posebno promovisana krajem srednjeg veka i kasnije, u renesansi. Koncept aseksualne ljubavi se mnogo više uklapao u dominirajuću hrišćansku doktrinu od drugih koncepcija, jer je doprinosio potiskivanju telesnosti, strasti i seksualnosti. Postoji jasan kontinuitet od aseksualne ljubavi prema drugom čoveku, preko ljubavi prema Bogu u drugom čoveku do ljubavi prema samom Bogu.

U XII veku je nastupio tektonski poremećaj u odnosu prema ženi koja je do tada na Zapadu bila poistovećena s grešnom Evom za čije grehe je trebalo da se iskupi, a koja, od tada, počinje da se poistovećuje s čednom Bogorodicom. Nakon što
su krstaši sa svojih pohoda doneli vizantijski kult obožavanja Marije odnosno Gospe, od tada se uobličava nova arhetipska predstava o ljubavi.

Reč je o čistoj ljubavi ili, preciznije, o čistoj zaljubljenosti, u kojoj vitez obožava plemenitu, nedostupnu gospu tako što u slavu njenih vrlina i u slavu svoje ljubavi cini dobra dela. Ova dvorska, udvorna, viteška ili trubadurska ljubav, imala je veoma jasna etička pravila koja su odgovarala tadašnjem duhu vremena. Samo po sebi se podrazumevalo da je ovakva ljubav, bar na nivou ideala, morala ostati "čista", dakle bez seksualnih odnosa, kao i da je morala ostati tajna jer je gospa najčešće bila udata.

Pošto je tako velika distanca izmedu muškarca i žene postojala i kod uzvraćene čiste ljubavi, ona je pogodovala idealizaciji u oba smera: dragi je u svojim pesmama idealizovao svoju dragu i njenu čednost, dok je ona idealizovala njegovu hrabrost i druge viteške vrline. Pošto su ovakvi obrasci protkali poeziju i literaturu, oni su stekli svoj život koji je nastavljen, ako ne do naših dana, onda sigurno do "seksualne revolucije" šezdesetih godina. Tako, na primer, "kavaljer"' dolazi od reči caval, konj, odnosno ital. cavaliere, fran. cavalier, konjanik, u čemu prepoznajemo viteza na konju. Postoji direktan kontinuitet od viteza XII stoleća do savremenog džentlmena.

platonska ljubav

Vrlo zanimljivo, tema odlicna... Moram reci da imam nekog ko je mozda u ovakvoj situaciji, medjutim vrlo nepoznato sa nase strane... Zelim za podvrdu da li se ovde mozda zbiva neka vrsta ove ljubavi...

Da pojasnim: ona udata, on mladji od nje 12 godina... vole se jako puno, zajedno oko godinu ipo, svaki dan u kontakt - sms, skype ,telefon, intimnost, sve sto je normalno ali pre pola godine sve to nekako se promenilo odjednom. Smanjili su se sms, telefoni, skoro i da se ne vidjaju ali ipak ne mogu jedno bez drugo...

...voli je, ne moze bez nje, kaze da mu je u srcu i dushu, da umire za nju, da mu puno znaci. U toku dana kad mu posalje sms da utice na njegovo raspolozenje i sve to ...jednostavno ne moze bez nje. Medjutim je ne trazi da se vide, a kad se nekad vide kaze da ne moze da je zagrli zato sto puno je voli i kad bude ona otisla on se ne moze oporaviti jer zna da nikad nece biti nejgova zato sto je udata :( Sta reci?!

Je li moguce da ova platonska ljubav se dogodi posle odredjenog perioda kao sto je ovde slucaj ili je samo varka da je ne povredi i zeli samo da promeni zivot...

Napominjem, ne ostavlja je, zeli da ona bude tu pored njega... cak covek i place kad se ona pojavi nakon nekoliko dana sa sms poruku ali i dalje ne trazi da se vide... uf bas naporno i tesko :(

m&m

Da, da i da!

Postoji platonska ljubav, lično doživela više puta a takodje doživela i čulno ostvarene ljubavi, tako da je glupo zastupati samo jedno stanovište. Sve je to za ljude! Svaka ljubav, kad pogledaš započinje platonskom, jer ipak prodje nekad dan, nekad mesec ili više dok osobu koja ti se dopada ne upoznaš i započneš nešto konkretno. Obično se platonske ljubavi dešavaju tinejdžerima, to maštanje, čežnja, uzbudjenje zbog samog prisustva dragog bića i strah od priznanja jer je to zapravo strah od odbijanja. Nisam čula da neko namerno želi da osećanja ostanu platonska. Primer jednog člana da je neka tamo insistirala na nevidjanju, šatro da se ne bi pokvario utisak jeste nečiji pokušaj obmane, ali mislim da je tema ipak - iskrena platonska ljubav.