Levo oko, povreda - u snu shvatam da sanjam Sanovnik forum

Nocas sam sanjala da sam beonjacu na levom oku povredila. U svojoj kuci sam. Upalo mi je nesto u oko i ja sam to pokusala da izvadim. Dok sam cackala prstima imala sam vise neki blago neprijatan bol i onda sam povukla beonjacu, kad da sam odlepila do pola oka beonjacu koja je bila sastava kao od neke tanke gumene folije. I onda strah, panika(inace sam po prirodi hipohonder). Zatim, vratim beonjacu na mesto i pokusavam da ne mislim na to sta sam uradila jer sam i u snu hipohonder. Onda vidim svoju majku u dnevnoj sobi, blizu hodnika, koja mi isto panicno govori o mom oku, sta sam uradila kako sam ja to zavrnula, odaje je strah i briga. Ja odlazim u toalet i gledam se u ogledalo. Oci su iste boje kao sto i jesu u stvarnosti. Tamno braon i malo krupnije u snu. S tim sto je moje levo oko bilo maro izreckano u donjem delu. Odmah nakot toga, u snu shvatam da sanjam i iste sekunde se budim kao iz nocne more.

U zivotu, majka mi je uvek bila oslonac za moje strahove. Ne mogu nikako da povezem san. Po mom nekom laickom poznavanju sanovnika, mozda bezim od necega, od neke istine, ali koje? Kasni mi menstruacija 2 dana, mozda je rano da o tome razmisljam. Druga stavka je da su mom psu(mops) konstatovali stafilokoke, pre 3 dana i da sam ja nocas provela 3 sata na internetu citajuci o tome i pocela da panicim naravno da to moze da predje na mene(hipohonder). Mada se njemu to vec skoro i povuklo. I treca stavka je mozda nesto vezano za moj nacin zivota, mozda je postao malo statican a mozda i preuvelicavam. Imam puno obaveza.A pored toga imam i decka sa kojim sa 2 godine ali se cesto svadjamo. To su neke stvari oko kojih se opterecujem poslednjih dana i mozda je taj san vezan za nesto od toga, a mozda i nije. Zato vas molim da mi pomognete da protumacim svoj san. Unapred zahvalna.

Hrabrost i odlučnost - smišljanje vlastitih rešenja

Snovi u kojima smo bolesni sugerišu neke kardinalne promene koje priželjkujemo. Treba se zapitati zašto ste se fokusirali baš na oko?

Ako pogledate objektivno funkcija mrežnjače kod čoveka je da prikuplja vidne informacije i šalje u centar za vid gde se vrši obrada signala. Kada funkcija biva oštećenja mi dobijamo "zavesu" ili "senku" u vidnom polju i to upravo u donjem delu vidnog polja jer se ruputure dešavaju u gornjem delu mrežnjače koje se zbog strukture vidnog puta projektuje u obrnutoj slici.

Generalno pacijenti u početku misle za ovakve tegobe "da će to proći samo od sebe" a ako im se to dešava na oku na koje ima oštriji vid najčešće zatraže odmah stručnu pomoć i bivaju hitno operisani.

Na taj način se spreče trajne posledice, ali da ovde ne širim dalju elaboraciju etiopatogeneze samog entiteta suština je da ako se ne učini hitna hiruška intervencija osoba kao posledicu ima nagli pad oštrine vida koja vremenom progredira samo do prepoznavanja svetla i pokreta.

Ako se osvrnete na sadržaj vašeg sna – vi ste uradili u snu "hitnu hirušku intervenciju." Možda bi trebali da razmislite o razgovoru koji ste vodili sa majkom u stvarnosti gde je ona možda pokazala strah i brigu u pogledu neke tematike jer vam je ona i u snu ukazivala na na oko, pa da povučete paralelu.

S obzirom da ste sami sebi pomogli, znači da postoji spremnost za hvatanje u koštac sa onim što uistinu nije funkcionalno, jer je život smislen jedino ako ga osmislimo. Promišljeno poduzimanje rizika je ono što čini život.

Sve ove stavke iz dva "skupa": sna i realnosti ako povežete ukazuje da je došlo vreme da postavite sebi prioritete i zadate ciljeve za koje možda i niste sigurni da možete da ispunite; da eksperimetišete sa životom i da na osnovu iskustva a ne iracioninalnih misli saznate šta je to što vam se svidja a šta je ono što vam se ne svidja, šta želite a šta ne – jer mi smo ono što radimo. Teško je logički odbaciti ideju do koje nismo došli logičkim putem, jer mi zapravo funkcionišemo poput autopilota: i danas ponavljamo postupke koji juče nisu doveli do rešenja.

Promena je suština života, promena u ponašanju, smišljanje vlastitih rešenja za sopstevini život. Mislim da ovde zapravo sve vreme "pričamo" o vašoj hrabrosti i odlučnosti. To su vrline potrebne za bilo kakvu promenu u životu. Budite hrabri, razmišljajte o svom životu na nov način, menjajte ono što je nefunkcionalno. Da li je teško? Jeste, uvek, ali pravo pitanje je - da li je teško isto što i nemoguće?

Preuzmite odgovornost za otklanjanje vlastitih problema. Sve novo nosi rizik i od neuspeha, ali za šta se čuvate? – za život kako kažete "statičan… puno obaveza..." u kome zato što pas dobije infekciju vi padate u stanje straha i panike?! Strah i njegova bliska rodjaka teskoba su ti koji nas sprečavaju u onome što bi nas najviše usrećilo. Samo Vi znate sigurno šta je to.

Napravite plan, preuzmite odgovornost za vlastita osećanja i donesite odluke o tome šta morate napraviti da bi bili sretni. Želje su jedno a stvarna namera drugo zato verujte samo postupcima i ponašanju koji su evidentni. To je ono što sve nas usitinu definiše.

Čemu se radujete?

U retkim prilikama ovakvi snovi su ogledalo neposrednih aktivnosti koje su mu prethodile, dugo čitanje na Internetu može da zamori oči što bi značilo da ste iscrpljeni i da treba da se odmorite.

majra 

Site Admin