Analiza i predlog za uredjenje doma - nata i indija Feng šui

Nata73 - Opis stana

Зграда је завршена 2003. године.
Уселили смо се 31.03.2004. године у преподневним сатима.
Са улазних врата гледамо у суседни стан у којем живе мајка и ћерка.

Са свих прозора и терасе гледамо у зграду, нема зеленила, зграда прекопута нас је грађена од фасадне сивкасте цигле, са розе детаљима. Има на врху неке кровиће (ваљда су хтели да изгледа као замак) Срећом на другом смо спрату, па их не видимо из свих углова стана.
Наша зграда је бела, гелендери на терасама су плави.

Компас. гледајући у поље са улазних врата, север се налази 4 степена десно, исто очитавање је и са средине стана, са врата дневне собе је тачно на нули север (поклапа се са правцем гледања.) Из дечије собе је север 19 степени од правца гледања (у питању је војни компас, са 64 степена, иду у смеру казаљке на сату, нула је мени најближа тачка.)
Шаљем и фотографије.

Предсобље:
комодица, огледало, наспрам бочног ходника, сандучић на који може да се седне изнад којег је чивилук (1.). наспрам кухињских врата се налази репродукција, природа, у зеленом раму.

Купатило:

беле плочице, без украса, беле санитарије, веома тесно, огледало изнад лавабоа.

Мало предсобље:

На зиду су три фотографије, на којима су моји клинци, у зеленкастим рамовима.

Дечија соба:

Кревет на спрат, млађе дете спава на доњем кревету, главом према тераси, старије дете у супротном смеру. Њихов плакар је двокрилни, са огледалима, на вратима. Завесе се преливају, мислим да је органдин, неке неутралне боје (злаћкасто окер) са плишаним квадратићима тегет боје, ретко распоређеним.
У собу би ваљало убацити радни сто.(!?) Има доста дечијих књига, па бих волела да их некако сместим.

Кухиња:

Подне плочице светле, мат, кухињски елементи на ногицама, фронтови су резедо (палво зелена комбинација), тело кухиње светла буква, шпорет инокс, фрижидер бео, судопера дупла, али само једна у употреби, на другој стоји држач за опране судове. горњи елементи иду до плафона (само 10цм лајсна на врху). аспиратор изнад шпорета, микроталасна поред шпорета на радном делу, али ретко у употреби (искључена из струје)

Трпезарија:
Мала, гурамо се, на зиду слика неколико врста воћа и сат у старинском маниру (није депресиван) столице - металне (сребро) 6 комада, са светлим седалним делом, стабилне, сто - светла буква, тепих - танак, орјентална шара, завесе беж.

Дневна соба:

је практично у делу до прозора, нема сточић испред двоседа и троседа, који су беж боје са теракота прекривачима. У углу је ТВ и музички уређај, то планирамо да мењамо, јер је комода стара и црна. Тепих беж. Библиотека је причвршћена за зид (2.), отворена, само на средини се налазе две мале фиоке.

Други део је спаваћи, кревет се развлачи, али бисмо волели да купимо брачни кревет и да некако преградимо ту велику собу. Компјутерски сто са две велике ратан бамбус зелене фотеље се налази наспрам кревета.
На средини се налази лустер (3.).

Амерички плакар је заправо нашрафљен на зид. Добро пријања на зид. Боје несквика у млеку. Тепих исти као у првом делу дневне собе. Завесе се нијансом слажу са бојом паркета, то је опет нека боја букве, али наравно прелива се на златно.

Тераса:

Плави гелендери, на ширем делу заобљен, али нисам успела да нацртам (само сам унела косу линију). Плакар на тераси је нов, металик сиве боје, сјајне површине.

У ширем делу терасе се налази правоугаони сто од бамбуса и четири столице од бамбуса.

Питања:

 1. Које је место добро за компјутер? (волела бих да смањим време проведено испред рачунара)
 2. Дневни део велике собе хоћемо да променимо, да убацимо нову комоду за ТВ, сточић, како да организујемо?
 3. Дечја соба? како, које боје?
 4. Битно ми је које боје да ставим на зидове. Тренутно су сви бели.
 5. У обзир долази и варијантада се родитељи преместе у дечију собу, а да се деца пребаце у део дневне собе, ако би постојао згодан начин да се прегради

majra 

Site Admin

Analiza i sinhronizacija prostora clanice - Nata73

Sistematican pristup nalaze da krenemo od onoga sto se oznacava kao « licna karta» svakog clana porodice ponaosob.

Kua broj clanova :

1. Natasa – Kua broj 6 ( zapadna grupa )
2. Suprug – Kua broj 4 ( istocna grupa )
3. Stariji decak – Kua broj 9 ( istocna grupa)
4. Mladji decak – Kua broj 7 ( zapadna grupa)

Unoseci njihove licne podatke dobili smo :

Zvezde po rodjenju:

1. Natasa – 6 Zvezda Metala
2. Suprug – 4 Zvezda Drveta
3. Stariji decak – 9 Zvezda Vatre
4. Mladji decak – 7 Zvezda Metala

Ovim smo dobili osnovne podatke o njihovim povoljnim direkcijama u prostoru, dekoracione teme i paletu odgovarajucih boja. Kako bi se dom prilagodili i time pomogli svim clanovima koji u njemu zive, upravljacemo se i prema polozajima uzajamno harmonicnih zvezda.

Uzajamno harmonicne zvezde clanova:

1. Natasa – suprug = 1 Zvezda Vode
2. Suprug – st. decak = 3 Zvezda Drvo, 4 Zvezda drvo, 9 Zvezda Vatre
3. Suprug – ml. decak = 1 Zvezda Vode
4. Natasa – st. decak = 2 Zvezda Zemlje, 8 Zvezda zemlje
5. Natasa – ml. decak = 1 Zvezda Vode, 2 Zvezda Zemlje, 6 Zvezda Metala, 7 Zvezda metala, 8 Zvezda Zemlje
6. St. decak – ml. decak = 2 Zvezda Zemlje i 8 Zvezda Zemlje

Iz cega proistice da zajednicke prostorije treba da sadrze dodatno u kompoziciji elemente koji nose simboliku zvezda 1 Vode, 2 Zemlje, 8 Zemlje .

Kada se sve sublimira prostor dakle treba da ima: naglasene generalno pravougaone i cetvrtaste oble oblike, sirokih povrsina uz meke lelujave linije i uzorke. Ako se pazljivo pogledaju njihovi pripadajuci elementi ( Metal, Drvo, Vatra, Metal) jasno se uocava da u cilju zaokruzivanja ciklusa elemenata nedostaje elemenat Zemlje i Vode, zbog toga ce oni biti naglaseni unosenjem adekvatnih simbolickih detalja u enterijer.

Da bi smo u njihovom licnom prostoru dali autentican pecat licnosti, iskoristicemo opredeljujucu simboliku njihovih Srecnih Zvezda - koja pruza informaciju o skali boja i oblika licnog zivotnog stila svakog clana.

Njihove Srecne Zvezde su :

1. Natasa – 2 Zvezda Zemlje, 5 Zvezda Zemlje , 7 Zvezda Metala = crna, zuta, crvena
2. Suprug - 1 Zvezda Vode = bela
3. St. decak – 2 Zvezda Zemlje, 3 Zvezda Drvo, 4 Zvezda Drvo, 5 Zvezda Zemlje, 8 Zvezda Zemlje = crna, boja zelenog zada, zelena, zuta, bela
4. Ml. decak – 1 Zvezda Vode, 2 Zvezda Zemlje, 5 Zvezda Zemlje, 8 Zvezda Zemlje = bela, crna, zuta, bela

Posmatrajuci prostor u kome zivite i gledajuci njegove metafore, generalno indikuje tendenciju da se kriju osecanja pred drugima, da previse brinete, na blagu anksioznost, tenzije u braku a sve to naravno ima reperkusije na zdravlje i daje tegobe od strane zeluca, slezine, pankreasa, ali i mokracne besike i bubrega, a moglo je doneti i probleme sa iznosenjem trudnoce.

Posebno se posvetite ishrani vase porodice, naprosto pocnite da to radite zadovoljni i opusteni tako cete odaganati osecanje nestabilnosti i nesigurnosti

Probudite ponovo svoju toplinu koja Vas sigurna sam krasi, zenskom neznoscu, i zrelim promisljanjem kada god smatrate da Vam je potrebna pomoc, potrazite je i obezbedite od prijatelja. Tako cete biti u dobitku, a istodobno cete stvarati i dobre prilike za druge.

Ma raspakujte tu svoju zrelost i dobronamernost, ionako vam pritice sa neba, tako ce doci i zadovoljstvo i uspeh ma sto radite.
Zena ste topla i blaga kao jesenje sunce i toga budite svesni narocito u intimnom kontaktu sa suprugom zato ga podstaknite da neguje altruizam, sklonost da pomaze drugima tada se i mozete nadati prosperitetu, dobroj reputaciji i nesmetanom napretku.

Zdrava ambicija je dakako vise no pozeljna, ali sebicnost i jogunasta ambicioznost moze odvesti samo u sve vece i vece komplikacije, uvek budite uz njega i blagoscu Vasom i intelektom ga povucite kada god naidje na komplikacie da preispita svoje razloge.

Metafora kaze da ste blagosloveni bozanskom miloscu i dobrom srecom, a delima licnim cete je vi bojiti u realnosti.

majra 

Site Admin

Predlozi za uredjenje po feng šui metodi

Tlocrt sa naznacenim tackama:

Inter CAFFE arhiva

Kako su Vam ulazna vrata okrenuta ka severu, oblasti ka severistoku, jugozapadu, zapadu i severozapadu su neharmonicne i potreban im je balans; stoga upotrebite:

 • belo – u oblasti severoistoka i jugozapada
 • i zeleno i/ili svetlo plavo u oblastima zapada i severozapada

Predlozi za uredjenje

 1. ulazni hodnik i hodnik desno, beli zidovi,
 2. decija soba moze biti tonirana u donjem delu zida bojom zelenog zada (nekih 80 cm od poda) a gornji deo svetlo nezno zeleno ili pak svetlo plavo; ukoliko Vam je to u odnosu na prostor prezahtevno ili pak vise volite jednoobrazne boje na zidovima onda upotrebite ili zelenu ili pak svetlo plavu
 3. Trpezariju molujte u istom tonalitetu ali za 2 -3 nijanse intenzivnije
 4. Ovaj kolorit boja koristite i za terasu ukoliko postoje zidovi
 5. Prostor dn. boravka zbog harmonizacije zahteva belu boju (a i zbog uvucene oblasti na tacki braka, kada se posmatra celokupan tlocrt stana)
 6. Oblast namenjena spavacoj sobi, a ujedno i radnom kutku, ne zahteva poseban tretman bojama, pa tu slobodno kombinujte paletu boja vasih (Vas i supruga) srecnih zvezda (na ovom mestu necu duziti sa objasnjenjem to cemo naknadno sve postupno analizirati) tako da nastojte da vizuelno odelite i bojom ova dva prostora (dn. boravak i spavaci deo) i omolujte zidove kao sto sam vec preporucila u decijoj sobi 80cm od poda krem, pa mozete postaviti neku ukrasnu borduru sa diskretnim crvenim uspravnim ili svetnim motivom, a deo iznad molujte u belo; ili pak ceo taj prostor omolujte u boju slonovace
 7. Kuhinja je u sredisnjoj oblasti, korespondira sa elementom Zemlje, i nije u skladu sa direkcijom Vode ulaznih vrata, zbog toga kuhinju dovedite u ravnotezu bojama Metala, tj. upotrebom svega belog u njoj

.

Svi vi izuzev starijeg decaka se nalazite u harmoniji sa kompasnom direkcijom ulaznih vrata, kako je njegova Zvezda po rodjenju 9 Vatra, a domom vlada elemenat Voda u cilju uravnotezivanja postavite na ulazna vrata vencic (mozete sada da sami ispletete u crkvenom dvoristu Djurdjevdanski ili Ivanjski vencic, ili pak da ga kupite pa tamo samo dodatno malo dekorisete zajedno:), obratite paznju da ukoliko stavljate crvene ruze i zute budu uklonjeni trnoviti nastavci pre toga), a u njihovu sobu postavite u blizini izlaznog dela kod vrata zelenu ili plavu prostirku – uskladite naravno sa bojom zida da prija oku, ili pak stavite sliku na kojoj preovladjuje takav kolorit.

Ulazna vrata i predsoblje:

 1. Vrata puno drvo, boja bela, na njima plocica zaobljenih ugova sa ispisanim imenom i prezimenom, vencic iznad, otirac sundjerast
 2. u pocetni deo hodnika postaviti plavo zelenkastu prostirku sa uzorkom poprecnih linija - komodicu sa ogledalom premestiti na desni zid do kupatila do samog ugla a na naspramni zid postaviti u crnom ramu sliku penusavih vodopada, s tom opaskom da tok treba da je upravljen ka unutrasnjisti doma, ne ka izlaznim vratima.
 3. na sam naspramni ugao (dakle od kuhinjskih zidova) postavitieko bilje koje voli vodu, poput visecih biljki i lozica
 4. osvetljenje centralno belo, ovalno, okruglo
 5. u produzetku hodnika u deo ispred kuhinje postaviti zutu prostirku (dakle obe prostirke neka budu manje, i pamucne ili jutane tj. od prirodnih materijala
 6. na zid do sadasnje slike mozete uramiti porodicne fotografije, dece u igri, neka budu veseli prikazi ramovi , ili pak podloga za ramove tj zid moze imati oblike zvezda asamo na ta polja prebacite one slike iz hodnika gde su sada.
 7. cipelarnik drzite besprekornim, cistim, (pazite kako ce vam porodica «mirisati») na njemu vidim aranzman ali ne znam od cega je izradjen (suvo cvece nemojte drzati)

Kuhinja:

Elementi i izabrana boja je odlicna, kao i detalji, s tom napomenom da dakle izbacite iz nje sve sto nije u njenoj funkciji (telefonski imenik...) naprosto napravite cistac, ubacite bele detalje, a vidim da je pod i prostirka takodje odgovarajuci, mikrotalasnu koristite samo bas kada morate, a ukoliko nije u funkciji naprosto je odlozite u skladiste do neke prilike. Telefone drzite u dn. sobi a na tom stolu ciniju od porcelana ili kristala sa mandarinama, limunom, ili zutim jabukama da se jedu u slasti i zdravlju :)

Trpezarija:

 1. takodje dobro izabran namestaj, i dekoracije, s tom opaskom da klima bas i nije u najpovoljnijoj lokaciji (naime ona ima elemente i metala i vode i vazduha tj. vetra i sve to u JZ –oj lokaciji), no sta je tu je nemojte samo previse hladiti prostor i ako je moguce potavite na nju neku lozicu
 2. na prozor obesite kristal (mogu da se nadju pojedinacni komadi pa ga obesite na tanki najlon, kao sto se koristi u pecanju) tako da Sunce kada ga obasja raspe spektar po prostoru

Inter CAFFE arhiva

 • ili pak postavite staklenu ciniju sa vodom i kristalima ciju boju sami izaberite na sto tako da moze primati suncevu i mesecevu svetlost, da bi privukla tonove prirodnoga ritma
 • s obzirom da je ovo zajednicki prostor, iskoristite paletu boja proisteklu iz harmonicnih zvezda (bela, crna) pri izboru podmetaca, sedalica, posudja i sl.

majra 

Site Admin

Feng shui dnevne, decije, radne i spavace sobe

Prostor spavace i dnevne sobe :

 1. Kao prvo zelim da naglasim da s obzirom da je zgrada gradjena u periodu broja 7 u odnosu na orjentaciju glavnih ulaznih vrata ima dva posebno povoljna, rekla bih srecna sektora u zadnjem delu na jugu i jugoistoku, a srecan je i sever. Kako su ujedno ovo i vasi (i vas i supruga povoljni pravci) bio bi veliki propust neaktivirati ih simbolicnim feng suijem. Njihovom identifikacijom dobijamo i spoznaju da tu dominira vatreni i drveni, i na severu vodeni elemenat, sto znaci da bi ovi sektori imali koristi od postavljanja simbolickog elementa koji mu prethodi u proizvodnom ciklisu elemenata. Dakle za drvo je to voda ,za vatru drvo, a za vodu metal.
 2. Stoga vam preporucujem da iscitate simbolicku dekoraciju pre nego se odlucite za izbor detalja ili pak simbola( kao pojacivaca) koje cete uneti u srecne uglove - a on mora da bude intuitivno vas.Upotrebite svoju kreativnost da biste smislili odgovarajuce ukrasne predmete, a mozete naravno ako ih osecate bliskim koristiti i tradicionalni feng shui ukrase.
 3. Naprosto moram da napravim osvrt na polozaj spavace sobe – i ne mogu da se ne upitam da li svi ljudi koji vas posecuju defiluju kroz vas intimni prostor?! Priznacete i sami, ako je tako, logickim razmisljanjem da je ta haoticna cirkulacija energija daleko od privatnosti, koju preferira spavaca soba. Stoga bih u perspektivi ja licno razmisljala o rokadi ova dva segmenta u prostoru, s tim sto bi ukucani odlazili u trpezariju kroz kuhinju.
 4. Dakle preporuka je da se trenutno ova dva segmenta sto je vise moguce odvoje.
 5. ponekad jednostavno nismo spremni za nova resenja ako postoje nesto izrazenije nesuglasice u braku (od uobicajenih) od kad ste u toj sobi, onda treba posegnuti za simbolikom i bojama za stabilnost odnosa.

  Da ne bi uneli sarenilo boja, ispostujte princip jin i jang nijasi – sto bi znacilo Osnovne boje pripadajuce direkcije; za I i JI zelena, J crvena ili purpurna to je ujedno i u skladu sa vasim pripadajucim elementima, kako smo prostor vec harmonizovali bojom zida, ovu paletu cemo iskoristiti u odabiru prostirke, posteljine, jastucica, ujedno da bi smo ispostovali ciklus podrzavanja, koji sam prethodno navela to bi znacilo :

 6. prostirka sa uzduznim linijama u dijapazonu od zelenkaste preko prusko plave do boje sljive (za vodu, drvo i vatru), manjih dimenzija, forma kvadrata (ovaj koji imate je solidan ima dobru kombinaciju boja i parne motive)
 7. preko kreveta (koji zaista u najskorijoj perspektivi promenite - prvi na listi!) prebacite muslin belo zuto kombinacija, takvog kolorita moze biti i posteljina a mozete dodati i paran broj plisanih jastucica u dijapazonu boja koje odaberete za prostirku.ili da uvedete akcente u boji na osnovu vasuh srecnih zvezda. Trenutni dezen mebla na krevetu je odgovarajuci, mozete mu dodati samo dva jastuceta u nekoj od vec zastupljenih boja mebla, samo nemojte bez boju.
 8. Plakar treba da sadrzi izuzetno sortiranu, i kvalitetnu garderobu, da nebude niposto» napunjen», da se redovno eliminisu svi komadi odece koji nemaju svoju funkciju, i da uvek bude mesta za novo koje treba da stigne.
 9. Kompijuter obavezno pomerite iz ovog dela prostora, ili bar koliko god je to moguce blize sedecem delu tamo gde se nalazi lampa ispod postavite manju prostirku tamno zelenu. Sadasnja postavka cini vasu spavacu sobu preaktivnom (mada je ovo prostor koji trazi pokret (pa ga unesite recimo satom sa klatnom) i izlozenom spoljnom svetu, sve ovo cini da je vas ljubavni zivot potisnut poslom, radom za PC –m i pricama, posetama prijatelja i dr. ljudi.
 10. U sadasnju njegovu poziciju postavite na zid inspirativnu sliku veceg formata, osvetlite je a motiv treba da u vama budi osecaj dinamike, razvoja, ljubavi, (npr. ptice koje lete u paru) mozete je osvetliti i plafonskim osvetljenjem ili pak podnim.Tonalitet boja treba da je tamno zelen.
 11. Ispod mozete postaviti manji stocic, i na njega drveni svecnjak sa belom lepom svecom, koju cete paliti, svakako bi bilo pozeljno da ovde uvedete laganu muziku
 12. Telefon pomerite zajedno sa PC –m, kao i biljku.

Ja bih na ovoj liniji dakle nekih 40 cm od kreveta napravila pregradni zid od panel ploca, alternativno je da postavite trakaste zavese u boji zida, siroke ( kao one sto se koriste u poslovnim objektima) cak mislim da su vam one i prakticnije jer ipak mozete u jednom periodu dana dozvoliti da prirodna svetlost udje u prostor.

Inter CAFFE arhiva

 1. biblioteka dakle sada pripada dn boravku, neka se u njoj nadje i koja antikvitetna knjiga, nemojte da bude predtrpana, a u sadasnjoj poziciji ukazuje da onaj ko spava do nje strepi da se moze desiti nesto neocekivano i nepozeljno.
 2. definisite radni prostor i drustveni deo dn. sobe postavljanjem tepiha razlicitih tonova, svetliji u oblasti druzenja, a tamniji u oblasti radnog prostora da bi se naglasila priroda posla ako je Yin i obrnuto ako je Yang.
 3. Garnituru samo oplemenite crnim i belim jastukom, takve detalje unesite i na buduci stolic (milje, svece, cinije ) a sto se tice izbora police neka ima ovako neku formu (kao na slici ) i neka bude drvena.

Inter CAFFE arhiva

 1. Na podest prozora spolja staviti cvetnice
 2. sto se tice stimulansa finansija ili stednje simbol koji unestete tj. odaberete uvek treba staviti licem u pravcu najjace licne direkcije onoga ko najvise unosi, u novcu izrazene energije, tj. vaseg supruga i to u dijagonalni ugao od ulaza

Hodnik ka decijoj sobi:

 1. prostirka je odgovarajuce boje ali treba da je obrubljena ivicno crvenim i duz srdine da ima crvenu liniju (naprosto da se pokaze energiji put (jer tendencija da brzo skrene u kupatilo postoji.
 2. Na vrata kupatila postavite ogledalo celom duzinom a na naspramni zid sliku kornjace ili nekog ko vam je uzor u poslu
 3. Na zid pre vrata kupatila mozete postaviti sliku koja prikazuje knjige – simbolika sticanja znanja kontinuiranog
 4. Sa leve strane vrata postavite slike andjela, ikone i sl.
 5. U kupatilo postavite na prostirku zelenkastu (to mozete uraditi i zlatnim sprejom) broj 8, generalno ispostujte sve opste principe feng suji kupatila, nemojte ga pretpavati rezervnim stvarima (deterdzent…sl.) a na kanalizacionu cev postavite lozicu (ima vrsta sa tamno – ljubicastom bojom koja uspeva u ovim uslovima.

Decija soba:

 1. prostor dele decaci, po samoj lokaciji vise odgovara mladjem decaku, no pravilnom orjentacijom uzglavlja aktivirajte najbolje pravce, stariji neka ima jastu ka I / JI, a stariji SZ/ JZ, probajte sama ce deca vremenom pokazati da li im vise odgovara (telo je pametnije nego sto mi mislimo)
 2. krevet bi bilo dobro ukoliko to prostor dozvoljava okrenuti da uzglavlje ima oslonac na zidu, a ne na zidu kupatila, posteljina je takodje odgovarajuca, za sve ostale izbore, pizama isl. koristite boje njihovih Srecnih zvezda za svakog ponaosob.
 3. Radni sto decaka locirajte u levi gornji ugao, tako da ga postavite dijagonalno, dakle ledja su okrenuta ka cosku, sa leve strane stavite njegov radni pribor i knjige u ladicu od stola
 4. Vodite racuna da staklo na garderoberu ne daje odraz, naprosto stavite geografsku katru zemlje preko, moze i sam da je iscrta
 5. Na desno od njega kada sedi za stolom (dakle zid sa trpezarijom, stavite tablu na kojoj ce disciplinovano praviti plan svoji radnih aktivnosti za svaki dan! On je zivahan, malo impulsivan, osetljiv bistar decak kome je najvaznije u razvijati strpljenje, podsticati ga na planiranje i disiplinu u dovrsavanju zadataka. Naprosto ovakvoj deci ako se neda red u zivotu postanu razmazena i neiskoriste pun kapacitet, za razliko od njega bratu treba omoguciti dobar drustveni zivot, dakle kolektiv i vrsnjaci, tako se njigova priroda najbolje oplemenjuje.
 6. Prostirka je prevelika i treba je zamenuti sa jednom manjom okruglom sa bojama i motivom kao na zavesi.

Terasa:

 1. Deo koji se poklapa sa prostorom decije sobe treba samo da bude izuzetno uredan, ovde se mogu odlagati i knjige iz prethodnih razreda, ali vodite racuna da budu sortirane po kutijama, prozore mozete zastititi belim venecijanerima.
 2. Deo napram trpezarije aranzirajte kao kutak u kome cete uzivati uz dobru knjigu, svece, i cokoladu :) broj stolica neka je paran, one koje nisu u funkciji odlozite u spremiste, ovde mozete uneti tamno crvene detalje, sedalice, cinije, i cvetnice na obelezenim tackama
 3. na tacki roza obelezenoj postavite metalne zlatne zvoncice 6 cevcica
 4. garniture je odgovarajuca, a gelender prefarbajte u belo.
 5. uzivajte ovde praveci planove :)

Inter CAFFE arhiva

majra 

Site Admin

Hvala!

Zahvaljujem na analizi!

Uglavnom mi je sve jasno i primenjivo, a ono sto nije jos cu prouciti. Sto se tice cirkulacije i ukucana i gostiju, nekako svi instiktivno prolaze kroz kuhinju i trpezariju do dnevnog dela velike sobe, ne znam ni da li je to ok. ali kako sami kazete - sta je tu je.

Moram priznati da se vec bolje osecam zbog toga sto sam dobila ideje odakle da krenem sa dekorisanjem stana.

Zapravo mene samo zbunjuje deljenje stana na sektore. Kako sada da odredim tacku juga i severa za koje ste rekli da treba da ih posebno energizujem. Da li da iz centra povucem liniju sever-jug do ivica stana i u preseku su to te tacke?
Imacu ja jos pitanja samo da ih formulisem suvislo! :oops:

U svakom slicaju hvaaala! :D

Najbolja orjentacija za ucenje

Cao svima! Imam osecaj da ce ovo pitanje zainteresovati mnoge: koja je najbolja orijentacija za ucenje?

Majra mi je dala savet da radni sto mog djaka prvaka okrenem ka severoistoku, i u literatutri sam nasla da je to najbolji smer za ucenje, ali... uvek neko ali.

Pitanje: da li bih, Majra, mogla da okrenem njegov sto prema jugu, koji je njegov najbolji pravac (njegov kua broj je 9), a uz to mnogo mi je lakse da naslonim sto na zid nego da ga postavim u dijagonali, u sobici 3x3.

Da, jos ono sto me je zbunilo je sto je decaku, SI pravac - nesrecni pravac. Da li onda slediti opste odrednice ili ipak orijenatciju prilagoditi kua broju?

Ako neko ima link za dobru fotku crne kornjace - neka objavi.

Cao!

imate li kakav savjet?

odusevljena sam ovim topikom, sve je super objasnjeno. mene tek pocinje da interesuje ova oblast. useljavam se za mjesec dana u novi stan pa me interesuje imate li kakav savjet da mi date.

ovo je plan stana

Inter CAFFE arhiva

dnevna soba i ove druge dvije sobe su na zapadu a treca je na jugu. ovo soba od 10 kvadrata je od mog sina. a ova od 11 je nasa,drugi sin ce za sada sa nama

treca soba je gostinska
ja: broj 4 - metal
mm: broj 2 - metal
stariji sin: broj 7 - voda
mladji sin: broj 3 - vatra

Boje

moram jos samo da dodam da je djecja soba u nebo plavoj boji, zid u kuhinji iznad elemenata je narandzasti, mali wc zeleni, a ostatak stana je u bez boji.

namjestaj sam kupila u braon boji, preovladava boja drveta i narandzasta boja.

ja samo jos da kazem da ovo nije moj raspored vec sam dobila tako nacrtani plan.

Pun datum rodjenja clanova

Indija, molim te posalji na PP pune datume rodjenja clanova, naprosto ne moze biti neko 3 Vatra, 3 - Zvezda Drvo.

I napisite ko gde spava, spratnost stana, kompasnu direkciju ulaza i kada je zgrada gradjena.

majra 

Site Admin

Feng Sui proracun za clanove porodice – clanice Indija

Kua broj :

 • Indija – Kua br – 4 (istocna grupa)
 • Suprug – Kua broj – 2 (zapadna grupa)
 • St. sin – Kua broj – 6 (zapadna grupa)
 • Ml. sin – Kua broj – 3 (istocna grupa)

Zvezda po rodjenju:

 1. Indija – 4 Zvezda Drvo
 2. Suprug - 2 Zvezda zemlje
 3. St. sin – 6 Zvezda Metala
 4. Ml.sin – 3 Zvezda Drvo

Uzajamno harmonicicne zvezde:

 • Indija –suprug = 9 Zvezda Vatre
 • Indija –st. sin = 1 Zvezda Vode
 • Indija – ml. sin = 1 Zvezda Vode, 3 Zvezda Drvo, 4 Zvezda drvo, 9 Zvezda Vatre
 • Suprug – st.sin = 2 Zvezda Zemlje, 6 Zvezda Metal, 7 Zvezda Metal, 8 Zvezda Zemlje
 • Suprug - ml sin = 9 Zvezda Vatr

e

Ako se pazljivo pogledaju elementi koji predstavljaju ove cetiri osobe (Drvo, Zemlja, Metal, Drvo) i pri tome osmotre uzajamno harmonicne zvezde, da bi se stvorio balans i uravnotezili medjusobni odnosi a ujedno i zaokruzio ciklus pet elemenata uocava se neophodnost upotrebe uzoraka, boja i oblika Vatre i Vode u uredjenju doma.

Kljuc za Licni zivotni stil je upotreba skale boja na osnovu vasih Srecnih zvezda :

 • Indija – 1 Zvezda Vode = bela
 • Suprug - 5 Zvezda Zemlje, 8 Zvezda zemlje = zuta i boja zelenog zada
 • St. sin – 2 Zvezda Zenlje, 7 Zvezda Metala, 8 Zvezda Zemlje = crna, crvena, bela
 • Ml.sin - 1 Zvezda Vode = bela

Njima pridruzujete i oblike i uzorke pripadajuceg elementa. Ovu paletu koristite dakle u uredjenju licnih prostora i pri izboru upotrebnih predmeta.

Analizom vasih Zvezda po rodjenju prvi utisak koji ostavljate Indija to je otvorenost i iskrenost, sto moze da se ispolji u vidu direktnog a ponekada i bahatog ponasanja. Medjutim, u osnovi ste oprezni, razboriti i organizovani; vasa dela su jasna, a ponasanje predvidivo.

Suprug pak odaje zivahan karakter koji na svet gleda logicno i jasno; voli da radi kako treba ili uopste ne pocinje. Ova pouzdana razborita priroda, moze da bude dobro usmerena u situacijama kada je potreban diplomatski pristup, iako sposobnost vodje ima naglasenu i bilo bi dobro da je realizuje.
Vas odnos je prijateljski, pun podrske - onaj za koga kazemo da su dve polovine koje se prelivaju jedna u drugu, ne bih me iznenadilo da cesto dopunjavate mislima jedno drugo.

I deca su na prvi pogled vasa ogledala, iako imate razlicit odnos sa mladjim sinom, i vi i stariji sin, ipak ce on karakterno nositi pecat gena. Starijem decaku je potrebna stabilnost u porodicnom a kasnije i skolskom zivotu, tako da mu roditelji i buduci ucitelji tebaju kao tacka oslonca u vaspitanju, jer ce teze sam pronalaziti put usmerenja. Ovakva deca ako nemaju odgovarajuce vodjstvo, razvijaju se na svoj nacin i lako prihvataju i dobre i lose uticaje drugih. Ovakvom detetu moze da steti ako ga neko iskoristava, jer je on po prirodi uvek spreman da pruzi podrsku, ako se to dogodi postanu kao odrasli uzdrzani i sumnjicavi.

Za razliku od njega mladji decak ima prirodnu sposobnost da prepozna sta je dobro, ima beskompromisnu prirodu i otuda potreba da ga roditelji nauce kako da budu prilagodljivi i otvoreni za razgovor. Vazno je da ne postanu svojeglavi i izolovani zbog svog moralnog stava. No, najvecu mogucu stetu uzrokovace kritika, jer je ponosan ali i vrlo samokritican i otuda treba velika pozornost da se ne povredi njegovo ogromno poverenje u mladosti – potiskivanjem ili omalovazavanjem njegovih potreba.

Za nastavak analize cekam kompasnu orjentaciju ulaza u zgradu i stan.

majra 

Site Admin

Prostor clanice Indija - II deo

Indija

ja cu ako uspijem ovako objasniti

1. mi smo na prvom spratu. na svakom spratu su po cetri stana i vrata su bas jedna blizu drugih.stepeniste mi nije blizu jer trebamo da prodjemo kroz bas dugi hodnik da bismo stigli do njih

2.kad udjem u stan odmah sa desne strane ce biti plakar na kojem ce biti veliko ogledalo.

3.sa lijeve strane ce odmah biti trepezarijski sto,to je jedino mjesto gdje moze doci,mada pretpostavljam da cete mi reci da tu nije povoljno ali sta cu.iz trepezarije se ulazi u kuhinju.imam jednu sliku mada se to sve tek radi

4. plocice su braon u kuhinji i kupatilu dok su malom wc-u zelene a u hodniku bez. ove slike sam slikala sa ulaza od stana jer je bio lakiran parket pa i nisu bas neke

5. ovo je mali wc koji je preko puta ulaznih vrata u nhemu ce biti I ves masina

6. ovo je pogled u dnevnu sa ulaznih vrata sa t erase imamo pogled na crkvua iz one trece najmanje sobe na ulicu primjecujete mozda da su po plafonu grede pa me interesuje ima li to kakav nepovoljan uticaj.u cijelom stanu su bez zidovi osim kuhinje i djecje sobe.sa desne strane dnevne sobe bice garnitura a na lijevom zidu televizor.garnitura ce biti braon-bez,tepih bez,braon zavjese a detalji ce biti narandzasti.u cijelom stanu ce preovladjivati svijetla boja drveta (plakari, anel, komodice, kuhinja).

7. ovo je soba starijeg sina odn. Djelic ovu plavu cemo da promijenimo u svijetlo plavu.tu se vidi jedan prozor pa je ta greda koja se produzava preko plafona i ima jos jedan prozor sa druge strane.krevet ce biti uz desni zid,na toj gredi ce biti zakacen tv a jos nisam smislila gdje cu plakar i radni sto prozr sa druge strane.krevet ce biti uz desni zid,na toj gredi ce biti zakacen tv a jos nisam smislila gdje cu plakar i radni sto

8. u nasoj spavacoj sobi (najvecoj) uzglavlje kreveta ce doci tacno ispad prozora a cijelom duzinom lijeve strane bice plakar.za sada ce tu biti i krevetic uz desni zid

9. najmanju sobu za sada nece niko koristiti u tu ce biti racunar, dvosjed na izvlacenje, plakar... ne znam sta jos... ispod stana su poslovni prostori a ispod su podzemne garaze

Analiza i predlozi za uredjenje

Kompasna orjentacija ulaznih vrata nalaze potrebu za balansiranjem oblasti JZ, Z, SZ i SI i to upotrebom :

 • u oblasti SI i JZ palete crvene boje Dakle: ulazni deo, malo kupatilo i deo plakara u decakovoj sobi; Deo plakara u vasoj sobi, predsoblje, treca tj. radna soba i ulazni deo u kupatilo do granice sa wc soljom)
 • u oblastima Z i SZ upotrebom modro plave ili mornarsko plave (Dakle sredisnji, prazan prostor dnevnog boravka, deo sa policom za TV i spoljna terasa)

Ostale oblasti su pozitivne i ne zahtevaju specijalan tretman. Mozete upotrebiti boje Zvezde po rodjenju, boju koja harmonizuje vasu Zvezdu po rodjenju sa Zvezdom ulaznih Vrata, ili boje vasih srecnih zvezda ako zelite.

Istocna direkcija ulaza zahteva upotrebu boje da bi se stvorila harmonija za clanove koji pripadaju zapadnoj grupi dakle upotrbu korektivnih sredstava, a s obzirom da treba da bude prisutna i crvena i mornarsko plava ili crna, mislim da je najzgodniji izbor sklika u koloritu jedne od boja a u ramu druge boje. Recimo u crnom drvenom ramu alvarel, motiv - bordo crveno cvece; slobodno dajte vasoj kreativnosti da dodje do izrazaja, sustina je da preovladjuje ovaj kolorit boja.

Ovi clanovi (suprug i stariji sin treba da uvek da nose nesto zlatno na sebi, to ce ih stititi od nepovoljnog energetskog upliva.

Metafora koja proistice iz kombinacije vase zvezde po rodjenju i kompasne direkcije ulaza glasi :

Suma cveta u prolece
Uzivacete u blagodeti rasta i napretka ako se vise oslonite na pomoc onih koji su iznad vas, ne razmecite se, vec se trudite da palnove i projekte na dugi rok kompletirate, a oni ce vam biti vetar u ledja.. Pustite korenje i rastite. Dobra sreca ce doci kroz nove ali i neke obnovljene projekte, i to kroz one koji se u prvom trenutku cine malim, ali u sebi nose potencijal da postanu ogromni. Ako ste sumnjicavi i kontradiktorni, rizikujete da upadnete u finansijske neprilike i bracne nesuglasice. Ako istrajete uz periode odricanja, uzivacete u dobrom braku i napretku.

Predlozi za uredjenje :

Ulaz :

 • pobrinite se da u prilaznom hodniku imate uvek adekvatno osvetljnje, redovno ga odrzavajte u dobrom stanju i ostavite da gori nocu
 • vrata puno drvo, svetla boja drveta, vidljive strukture, broj stana ispisan na pravougaonoj plocici sa izvijenim krajevima zlataste boje, broj ispisan tamnozelenom bojom i postavljena duzom stranicom vertikalno iznad vrata. Na vrata plocica ispisano Ime i prezime Uspravnim tamnozelenim, ili pak crnim slovima na plocici boje zlata.Otirac tamnozelen forma zaobljene kocke, prirodan materijal
 • u foaje prostirka tamno crvena, moze imati uzorak u obliku oblaka, valovite linije, osvetljenje luster sa visuljcima koji se lako pokrecu na strujanje vazduha
 • Kupatilo takodje dekorisati crveno – purpurnim frotirima, prostirkom forma oval ili okrugla sa unutrasnje strane na vrata postaviti okruglo ogledalo u crvenom (iste boje kao prostirke) ramu zatamnjeno, pri postavci voditi racuna da se u njemu ne odrazava wc solja.
 • U sobi starijeg decaka postaviti plakar na zid do malog kupatila (kao sto sada postoji) neka bude od crvenkastog drveta, polozaj kreveta je odgovarajuci s obzirom da je ovo SI sektor, a zbog potrebe za harmonizacijom zidovi treba da su blistavo bele boje, dok prostirka i ceo dizaj treba da bude kombinacija crvene – crne i srebrnog (soba bi generalno trebala da ima hi tech izgled, pri tome neka budu dve manje prostirke forme kvadrata jedna kod kreveta a druga okrugla ispod radnog stola, boje u paleti zuto do smedje. Svi detalji mogu biti lampa, brava tv, i sl u boji srebra) . Pri odabiru posteljine koristite njegove srecne boje (crveno–crno–belo). Povoljni uzorci su zvezde, cik - cak linije. Venecijaner ili zavesa srebrna ili u bela sa ivicno postavljenjim paravanima visine prozora print sa srebrnim zvezdama
 • Radni sto postaviti u ugao ali tako da gleda u pravcu zapada i da se bocno nalazi prozor, vodite racuna da se nikako ne nadje stolica ispod grede; greda zahteva lecenje predlozi za nacin su u temi.

http://www.inter-caffe.com/lista-405-3.html

 • Ovo se odnosi na sve grede u prostoru
 • Trpezarija prostirka svelo zelene boje, oivicena belim, uzorak talasast ili pak u formi oblaka eventualno visoke tanke okomite linije
 • Na zidu (belo - krem boje) postaviti na obelezenim tackama sliku kucnog svetitelja ili neku dr. ikonu a levo postaviti ogledalo okruglo tako da se u njemu ogleda vodeni aranzman (sve je obelezeno na tloctru – tackama) na stolu drzati svetnicu koja cveta crveno u drvenoj sakciji (ili ukrasnoj korpi sa zlatastim detaljima na njoj.
 • Na prolaz ka kuhinji postavite zavesu, trakastu ili pak sa perlicama i neka je uvek spustena dok spremate hranu
 • Kuhinja boja zida krem – bela a kroz detalje unesite tamno zelenu, licno bih to unela kroz prostirku, milje, povoljne motive voca povrca, krpe, ciniju od zelene keramike na radnom delu sa vocem i sl. Osvetljenje treba da je dobro iznad radne povrsine, a sporet kada je van funkcije obavezno poklopljen.
 • Na samom uglu postavite vodeni objekat, na nizoj povrsini tako da se u odnosu na njega postave strateski ogledalo u trpezariji i na naspramnom zudu dn. boravla (pogledajte strelice)

Inter CAFFE arhiva

 • Dnevni boravak: prostor u kome je sedeci deo i terasa pripadaju severnom sektoru doma, dok sredisnji deo, deo sa TV i terasa SZ i Z i zahtevaju modroplavu boju, otuda predlog da ceo prostor dekorisete tako da na garnituru bez osvezite sa naradzasto – crvenkastim detaljima pa kroz nijanse (jastuci, prekrivac i sl) a da centralno bude veci tepih okrugao parisko plav sa vodoravnim linijama ili pak kvadraticima ili sirokim pravougaonicima. Dakle mozete napraviti ceo dekor u kombinaciji parisko plave i naradzaste sto mislim da bi bilo vrlo efektno iza oko na terasi takodje neka budu zastupljeni modroplavi kolorit, mozete ga uneti dakle kroz detalje, zavesu, boje posuda, sedalica i sl. i okacite zvoncice metalne, tako da leze u liniji pravca crkve, a ukoliko je moguce neka se njohov odraz vidi u ogledalu (zute linije)
 • U malo predsoblje izmedju vrata kupatila, vase sobe i radne sobe postavite bordo ( crveno purpurnu) prostirku, forma kocke, instalirajte adekvatno plafonsko osvetljenje, mozete postaviti i meko osvetljenje - reflektor svetiljke niske voltaze tri u setu.
 • Vasa spavaca soba, najveci deo (izuzev dela u kome se trenutno nalazi ucrtan plakar pripada sektoru zapadne orjentacije te zahteva harmonizaciju bojom, no to svakako mozete najdiskretnije uneti odabirom venecijanera, leprsavih zavese i prostirke. Sam polozaj koji ste izabrali za krevet nije povoljan zbog polozaja prozora sto ukazuje na veliku izlozenost promenljivim uticajima a donekle i na nedostatak podrske (pogotovo finansijske, pa otuda eto i bracnih razmirica) tako da ukoliko je to jedino moguce resenje onda se pobrinite da su roletne uvek spustene, a zavese navucene dok spavate, takodje polozaj kreveta za mladje dete je u samoj liniji vrata i ukoliko bas inistirate da bude tu na neki nacin ga zastitite bilo postavkom baldahina ili sl. u odnosu na vrata (dakle u donjem delu treba da je zastor izmedju kreveta i vrata).

Inter CAFFE arhiva

 • Moja preporuka je da krevet postavite na zid koji ste planirali za polozaj plakara, na taj nacin suprugu cete obezbediti da spava licem u SI a da iza sebe ima pravac licnog razvoja sto mislim da je za sve jako vazno, a deciji krevet postavite desno od vas a na zid do dn. sobe plakar i u useceni deo.
 • Pri izboru posteljine koristite paletu uzajamno harmonicnih ili vasih srecnih zvezda (zelena boja zada, bela) a unesite crvenih leph jastucica, ceo dekor treba da odise sofisticiranim luksuzom. Buduci da je ovo vas intiman kutak, Zemlji je potrebna erotica, dok Drvo samo sanja o njoj, fizicki usmerite svoju energiju, budite mastoviti, dorucak u krevetu ili uzivanje u bilo cemu u krevetu posle penusave kupke moze dovesti dodivnog ritma drhtave strasti.

Inter CAFFE arhiva

 • Radna soba, zahteva u cilju harmonizacije upotrebu purpurne, potom crne u akcentima, zatim zuto – smedje, dok belu treba izbegavati. Generalno treba da je forma zaobljenog kvadrata ( prostirka) , na zid do vrata postavite dvosed, radni sto paralelno sa zidom malo pomeren ka gornjem levom uglu ( gledano sa vrata sobe) iza ledja postavite diplome, sertifikate isl. A sa desne strane stola tj na zid do dvoseda ali blize uglu policu sa literaturom. Na zid isped (dakle onaj koji gledate kada sedate za radnim stolom) obesite kartu ili sliku zemaljske kugle.
 • veliko kupatilo teba da ima svetlo zelene cupave prostirke, i dobro osvetljne

Na tlocrtu :

 • zelene tacke lepe biljke u keramickim posudama
 • svetlo plave linije – ogledala
 • braon linije – slike
 • zute tacke - osvetljenje

Inter CAFFE arhiva

majra 

Site Admin