Gmail podešavanje i korišćenje Računari

Detaljnu dokumentaciju za Gmail možete naći na:
http://gmail.google.com/support

Pre podešavanja Outlook-a i bilo kog drugog programa za skidanje pošte, morate enableovati POP, tako sto u Settings >> Forwarding and POP čekirate opciju Enable POP for all mail (even mail that's already been downloaded) ili Enable POP only for mail that arrives from now on. Pomenuta akcija je slikovito prikazana na:
http://gmail.google.com/support/bin/answer.py?answer=13273

Podešavanje Gmail naloga u klijentu za elektronsku poštu

"Klijent za elektronsku poštu" je zapravo komplikovaniji naziv za "program za skidanje pošte" kao što su Outlook Express, Outlook 2000, Mozilla Mail, Thunderbird, The Bat!, Incredimail, Pine, elm, Kmail i tako dalje.

Svoj Outlook Express ili Outlook 2002 podešavate kako je prikazano na:
http://gmail.google.com/support/bin/answer.py?answer=13276

Postoji program koji to može da Vam podesi a koji možete skinuti sa:
http://toolbar.google.com/gmail-helper/GmailConfig.exe

A ako ručno podešavate, treba da unesete sledece parametre:

username:
korisnickoime@gmail.com

password:
lozinka koju ste odabrali

pop server:
pop.gmail.com

smtp server:
smtp.gmail.com

Potom treba da promenite portove preko kojih klijent pristupa tim serverima, na sledeći način:

Udjete na Accocunt properties svog gmail naloga u Outlooku i kliknite na Advanced tab.

Videćete na dva mesta:
This server requires a secure connection (SSL)

Čekirajte prvo oba boxa. Tj, treba da budu "popunjena".

Potom, unesite portove:
- gore u Outgoing mail (SMTP) upisite 465 ili 587
- dole u Incoming mail (POP3) upisite 995

To je izmena na Advanced tabu, onda predjete na Servers tab i čekirate box koji se zove 'My server requires authentication', da i on bude "popunjen".

Potom kliknete na OK i - podešavanje je gotovo.

galeksic

Site Admin

Slanje fajlova putem Gmaila

do danas je fajl koji saljete kao prilog, attachment, putem gmaila mogao da bude maksimalno 10 megabajta, danas je to ogranicenje pomereno na 20 megabajta.

inace, kada neki fajl zelite da posaljete na ovaj nacin, pozeljno je da ga zipujete ukoliko se ne radi o slici ili o nekom mp3 fajlu. na kraju krajeva, takve slike i muzika su vec komprimovane i dokomprimovanjem se nece dobiti nista.

medjutim, razlog zasto nije zgoreg spakovati fajlove u zip ili rar je i u necem drugom - narocito ranije se desavalo da neki serveri neke fajlove prilikom transporta i kodiranja ostete, tako da je dobra navika spakovati sve to u zip.

Izvršni fajlovi

gmailom trenutno ne moze da se posalje exe fajl. ukoliko bas imate jaku zelju da posaljete exe, morate malo da se pomucite. mozete probati da taj fajl, naprimer nekiprogram.exe reimenujete u nekiprogram. onda taj fajl nekiprogram zapakujete u rar nekiprogram.rar i objasnite primaocu da kad ga otpakuje reimenuje nekiprogram u nekiprogram.exe

radi se o tome da google smatra exe fajlove opasnim, ne dozvoljava i verovatno nece nikad dozvoljavati slanje istih. navedeni postupak najverovatnije nece uspeti ako umesto arhivera rar koristite zip jer google skenira attachmente, a ume da "procita" sta je u zip fajlu, da primeti i ekstenziju i zaglavlje arhiviranog fajla, tako da ce ukoliko nadje izvrsni fajl arhiviran u zip, verovatno odbiti takav attachment.

galeksic

Site Admin

Gmail - kolaborativ video

Za one koji nisu pratili dogadjaj, u par reci cu da pojasnim. Za razliku od drugih servisa, Gmail i Google imaju svoje fanove. To nije samo email i pretraga, ljudi se identifikuju sa tim, to postaje u nekom smislu nacin zivota, razmisljanja.

Google je kompanija, ali se ne uklapa u klisee kakve znamo. Koliko mi je poznato, svaki njihov zaposleni, prilikom potpisivanja ugovora potpisao je i stavku da je obavezan da deset procenata svoga radnog vremena trosi na bilo sta sto nije u opisu njegovog radnog mesta. Ako zeli, moze i da zaliva cvece, da odgovara na postu, da kuva kafu, da se bavi programiranjem, dizajniranjem i tako dalje.

Takodje, Google praktikuje, pa donekle i propagira, jedan metod poslovanja i delovanja koji je okrenut korisniku. Korisnik mora da ima pozitivno iskustvo, positive experience ili kako se vec pise. To naravno nije ni nesto novo ni nesto sto bi se trebalo pripisivati samo Googleu, ali se radi o tome da se pojavom Googlea, na tom polju situacija primetno popravila, jer na kraju krajeva mali igraci uvek oponasaju vece.

Licno imam utisak da sam ranije cesce imao prilike da me neki sajt navede da se namucim kliktajuci da dodjem do neke njegove lokacije gde ocekujem da nadjem nesto, a gde mi tek na kraju bude jasno da za tu informaciju moram naprimer da platim, ili da se uclanim, i/ili da me natera da pritom sacekam da mi se ucita prekomerno, pa i besmisleno mnogo, slika i reklama. To nije mozda najbolji primer, ali donekle opisuje metod koji pominjem, jer bi neko bolje objasnjenje bilo previse za jedan uvod o videu koji zapravo pisem. : )

Pre nekoliko meseci je Gmail objavio i ponudio svim korisnicima da downloaduju i odstampaju papir na kome je Gmail logo. I pozvao ih da svako napravi i dostavi po jedan svoj kratak video zapis sa tim papirom. Da bi Google, od takvih malih videa izmontirao jedan zajednicki kolaborativ video koji sledi upravo ispod. Ovo je finalna verzija koja je objavljena 28. avgusta 2007.

galeksic

Site Admin

Kako se ulogovati na više Gtalk naloga istovremeno

Verovatno znamo, ali nije loše ni da se podsetimo:

- Gmail je servis za elektronsku poštu. Može se koristiti na više načina: putem POP3 i IMAP protokola, kao i putem vebmaila.

- Korišćenje Gmail servisa putem POP i IMAP protokola podrazumeva upotrebu nekog od mail klijenata (programa) kao što su Majkrosoft autluk, Mozila tanderbird i slično. Da bi ovaj metod funkcionisao, neophodno je imati instaliran neki od mail klijent programa i - podesiti ga.

- Gmail vebmail [1] je mnogo je jednostavniji način korišćenja Gmail servisa. To je online servis i nije potrebno nikakvo podešavanje: na adresi www.gmail.com dovoljno je samo uneti svoje korisničko ime i lozinku.

- Gtalk je servis za "instant komunikaciju", to jest čat. Ulogovani korisnici mogu da otvore seansu tokom koje u realnom vremenu razmenjuju poruke, tojest čatuju, ili - razgovaraju, ukoliko žele i imaju odgovarajuću opremu. Svaki Gmail nalog za elektronsku poštu je istovremeno i Gtalk nalog: korisnik se sa istim imenom i lozinkom može logovati i na Gmail i na Gtalk.

- Gtalk program [2] je samostalna vindovs aplikacija koja omogućuje korišćenje Gtalk servisa u optimalnom okruženju: obzirom da se instalira i izvršava lokalno, korisniku su na raspolaganju sve mogućnosti koje Gtalk može da ponudi - kao što su zvučne i vizuelne notifikacije, mogućnost komunikacije glasom, razmena fajlova i tako dalje.

Kako biti ulogovan na više Gtalk naloga istovremeno?

Dakle, svako ko koristi Gmail servis za elektronsku poštu, verovatno koristi i Gtalk za instant poruke, to jest čat.

Ukoliko imate više Gmail naloga i želite da na svakom od njih budete dostupni svojim prijateljima i putem instant misidžinga (Gtalka), onda je najjednostavnije rešenje ulogovati se na Gmail vebmail sa onoliko različitih brouzera koliko naloga imate i onda u svakom od otvorenih brauzera koristiti Gtalk aplikaciju koja je ugradjena u Gmail.

Naprimer: ako imate dva Gmail naloga i želite da budete dostupni putem Gtalka istovremeno i na jednom i na drugom: najjednostavnije bi bilo ulogovati se pomoću Internet eksplorera na www.gmail.com sa podacima za jedan nalog, a pomoću Fajerfoksa takodje na www.gmail.com ali sa podacima za drugi nalog.

Medjutim, šta ako želimo da se ulogujemo na više svojih Gtalk naloga, ali putem Gtalk aplikacije? Takvu mogućnost možete imati ako se pripremite kako je opisano u nastavku.

Podizanje više instanci Gtalk.exe programa

Pripreme se sastoje u tri jednostavna koraka.

1 - Prve stvari prvo: da li znate svoja korisnička imena i tačne lozinke za svaki nalog? Ako niste sigurni, može Vam se desiti da se izlogujete i da potom ne možete da se ulogujete. Dakle, prva i najvažnija stvar je da vladamo situacijom i da znamo validne podatke (imena i lozinke) za svaki svoj nalog.

2 - Nije neophodno, ali pojednostavljuje postupak u mnogome: izlogujte se sa Gtalka klikom na Sign out (desni klik na "oblačić" u sistem treju, dole pored sata i kliknite na "Sign out". Potom pokrenite Gtalk ponovo i uklonite opciju "Remember password". Postupak koji opisujemo podrazumeva da prilikom svakog logovanja na Gtalk unosimo svoje ime i lozinku, jer:

- želimo da biramo na koji nalog se logujemo
- ne želimo da nas Gtalk automatski uloguje na onaj na koji smo bili ulogovani pre toga

3 - Treći korak je kreiranje prečice na desktopu, pomoću koje ćemo pokretati Gtalk kada želimo da se ulogujemo na više naloga: kliknite desnim klikom na desktop, odaberite "New", potom "Shortcut". U dijalogu koji će se pojaviti, unesite sledeću lokaciju:

"C:\Program Files\Google\Google Talk\googletalk.exe" /nomutex

Unesite je upravo u obliku kako je navedena - zajedno sa znacima navoda i sa dodatkom posle toga. Potom sledi novi dijalog u koji treba da unesete ime prečice. Možete uneti naprimer:

Gtalk Nomutex

Ovo je samo sugestija, dakle možete slobodno uneti ime kakvo želite, ali Nomutex je zgodno rešenje, jer tako se zove komanda koju koristimo upravo i koja omogućuje da svaki put kada je zadamo, pokrećemo novu instancu programa Gtalk.

4 - Potom kliknite na "Finish". To je sve.

Svaki put kada dvokliknete na "Gtalk Nomutex" ikonicu, otvoriće se dijalog za unos korisničkog imena i lozinke: ako imate dva Gtalk naloga, onda dvokliknete na "Gtalk Nomutex" i unesete podatke od prvog naloga, potom opet dvokliknete na "Gtalk Nomutex" i unesete podatke od drugog naloga i - uživate. U sistem treju, dole pored sata, primetićete sada dva oblačića umesto jednog: desnim klikom možete odvojeno kontrolisati dve instance svog omiljenog programa za instant komunikaciju.

[1] http://mail.google.com/
[2] http://www.google.com/talk/

Koristan link:
http://www.customizetalk.com/index.php?page=tips

galeksic

Site Admin

Neželjena i željena pošta u Gmailu

Koliko je loše izgubiti vreme na čišćenje inboksa od neželjene pošte, toliko, i još mnogo lošije može biti ukoliko se neka važna poruka nadje u Spam folderu. Jer je velika verovatnoća da će ostati tu neprimećena, a posle mesec dana i - obrisana. Gmail sve poruke u Trash i Spam folderu briše ukoliko su starije od mesec dana.

Gmail algoritam koji detektuje spam je izvanredan, ali treba imati u vidu nekoliko stvari. Prvo treba imati u vidu da nije savršen.

Zatim, treba steći naviku povremene provere Spam foldera, makar jednom mesečno. Sve poruke koje nisu spam, treba prebaciti u inboks. Takodje, svaku poruku koja stigne u inboks, a jeste spam treba markirati kao spam.

Razlog je sledeći: Gmail obe ove aktivnosti nadgleda i na osnovu njih poboljšava anti spam zaštitu.

Takodje treba imati u vidu i mehanizme kojima se može zaobići antispam provera: ukoliko korisnik želi sprečiti Gmail da poštu sa odredjene adrese analizira (i možda greškom ubaci u Spam), onda tu adresu treba ubaciti u Kontakt listu. Poruke pristigle sa email adresa koje se nalaze u Kontakt listi, Gmail ne stavlja u Spam.

Dakle, dva korisnika koji razmenjuju poruke, a žele da isključe mogućnost da im se pošta nekada greškom zagubi u Spamu, treba da ubace jedan drugoga u adresar. Kada je u pitanju poslovna prepiska, ovako nešto je naročito poželjno. A ni u jednom slučaju nije preterano, jer svakome se može desiti da slučajno unutar poruke stavi neki sadržaj koji se Gmailu učini spamom.

To može biti bilo šta, recimo mnogo linkova unutar poruke, ili pominjanje nekih vrsta lekova, ili nekih ozloglašenih ključnih reči i slično.

Problem sa prosledjivanjem željene pošte

Sve ovo što je rečeno za Gmail, naravno važi i za Google Apps mail, kakav je email.inter.rs uz jednu dodatnu napomenu. Ima korisnika sa Gmail i Google Apps nalogom, ili sa više Gmail naloga ili sa više Google Apps naloga. I obzirom da nije praktično logovati se na svaki radi provere pošte, korisnici sebi uglavnom odaberu jedan nalog koji će im biti glavni, a na svim ostalim nalozima podese prosledjivanje (forwarding) na taj glavni nalog.

Na taj način, na taj "glavni" nalog im stiže praktično sva pošta, sa svih naloga.

Ali, tu se problem rizika po "željenu" poštu množi sa dva, iz sledećeg razloga: poruka koja stigne na jedan od "sporednih" naloga biva analizirana da li je spam, i potom ako prodje analizu biva prosledjena na "glavni" nalog, gde ponovo biva analizirana na spam, i ako prodje i tu drugu analizu onda dolazi u inboks.

Ovaj problem se može rešiti, ili ublažiti na sledeće načine.

Prvi način je prepodešavanje "sporednih" naloga, tojest onih sa kojih se sva pošta odmah prosledjuje na "glavni". Tu bi možda bilo poželjno umesto forwardinga koristiti filter: dakle prvo obrisati forwarding, a potom kreirati filter koji će sve poruke sa adrese "*" (zvezdica) da prosledjuje na "glavnu" adresu, i pritom čekirati opciju "Never send it to spam".

Dakle, prilikom kreiranja filtera, zvezdicu bez znaka navoda treba uneti u "From" polje, i taj će filter na listi filtera izgledati ovako:


Matches: from:(*)
Do this: Forward to glavna-email-adresa, Never send it to Spam

Drugi način je sinhronizovanje svih Kontakt listi. Sa jednog od naloga eksportovati sve email adrese, a potom ih importovati u sve ostale adresare na ostalim nalozima i to ponoviti nekoliko puta dok se svi adresari ne izjednače po sadržaju.

Naime, dogadja se da recimo poruka od iste osobe može da stigne na jedan nalog, ali ne na drugi, zato što na drugom nalogu email adresa pošiljaca nije u Kontakt listi. Sinhronizacijom svih adresara u svim nalozima, možemo taj rizik ublažiti ili otkloniti.

galeksic

Site Admin