"Moć podsvesti" - Joseph Murphy Psihologija

Koliko nam je mozak ispran?

Naravno da svako ima pravo na svoje misljenje. Uopste se ne radi o tome. Radi se o tome da se ti ovde pojavila sa neprijateljskim tonom, a da nisi ni procitala sve na forumu ,i vec iznosis misljenje o tome sta je glupo a sta ne. Kao sto vec spomenuh, sta je glupo a sta ne, to je relativna stvar. To sto ti u neke stvari ne verujes ili verujes to je tvoja stvar.

Nisi mi odgovorila na pitanje: Sta je to za tebe pravi zivot?

a sto se ispiranja mozga ,evo odmah cu postaviti novu temu: "koliko nam je mozak ispran?"

Nisam citala knjigu ali mi je najbolji drug preporucio.

Dolazak Dobra

“Moć podsvesti” Džozefa Marfija sam pročitala 1991. g. Slažem se sa svakim slovom koje je napisala Bubastra. I sa Sunom se slažem, a i sa Dobrom. Galeksić je, naizgled, u koliziji sa njima, medjutim, i on je u pravu. Knjiga pominje Boga na iritirajući način i može da stvori pogrešnu sliku kod čitaoca. Zato bi trebalo da imate na umu da je ova knjiga proizvod kulture čiji se pogled na društvo i religiju razlikuje od našeg. Ono što je važnije, gdegod pročitate Bog, vi zamislite da ste pročitali kosmos. Tako ćete dobiti pravu sliku onoga o čemu Džozef Marfi piše. Što se tiče nastavaka, ja mislim da se radi o podeli integralnog teksta na delove, te na objavljivanje pojedinačnih tema a u komercijalne svrhe. Ne znam koliko nastavaka ima, ali mislim da su od originalne knjige napravljene tri manje.

Elem, ono što sam, u stvari, htela da kažem je sledeće. Složiste se tamo da prosvetljenje dolazi, mada ne tako brzo kao što bismo želeli. Na sajtu astroved.com sam pročitala da je 2012. g. godina dolaska Dobra na Zemlju. Nisam se bavila temom, ali mislim, Bubastra, da je ovo tvoje područje, te nam pronađi nešto o tome.

Sveznanje i suštinsko neznanje

Šta nam vredi da znamo sve ako ne znamo sebe? Čak i da postanemo enciklopedije koje hodaju, šta nam to vredi ako nam izmakne ono suštinsko? Sve znanje ovog sveta ne može nam nadoknaditi nepoznavanje onog što se u nama zbiva.

Istina, taština nas goni da se razmećemo ispraznim sveznanjem, oholom obaveštenošću, uobraženom upućenošću u sve i svašta. Ali je taština loš savetnik i najgori mogući životni vodič. Ona je naš najljući neprijatelj, nikako naš saveznik.

Besmisleno i uludo traćimo vreme i rasipamo snage jureći za bledim i bezličnim, od nas odvojenim, čisto spoljnim znanjem, pretvarajući tako sebe u deponiju podataka i činjenica. Šta nam to treba? Kuda nas to uopšte vodi?

Nisu nam ni od kakve pomoći planine podataka. Upravo suprotno, pre će nas pritisnuti i zatrpati nego što će nam otkriti išta važno. Pre će nas ugušiti nego prosvetliti. Pre smožditi nego ojačati.

Nagomilavanjem spoljnog znanja nećemo nikada nadoknaditi unutrašnje neznanje.

Usredsredimo se radije na sebe same i vlastito unutrašnje iskustvo. Na ono suštinsko, živo znanje koje pulsira u nama.

Nećemo spoznati svet ukoliko isključimo sebe. Svet je deo našeg najličnijeg iskustva. Ono oko nas možemo spoznati tek spoznajući sebe. Ne vidimo ništa dok sve dok ostajemo slepi za sebe same.

Znanje o svetu je neraskidivo povezano sa znanjem o sebi samom. Ili ga uopšte nema. Ko bi da zna sve, neće saznati ništa.

Suštinsko znanje je ono znanje koje imamo o sebi. Ne bledo i bezlično, hladno i odvojeno već duboko proživljeno.

Lidija

Moderator

Rp./ sam svoj lekar

Knjiga koja nudi principe i strategije cijim usvajanjem kako autor sugerise relativno brzo i efikasno mozemo otkriti i otkloniti socijalne naslage koje pokrivaju nasu licnost.

Sadrzaj nudi citaocu koncentrovana znanja i metode samopomoci. Otuda ih mi u zargonu nazivamo – "samopomagace"

Nisam ni pisac, ni knjizevni kriticar no, misljenje imam.

"Skidanje kamenca sa srca" ni za jednu licnost ne podrazumeva isti tretman, pa otuda i moj stav da se po receptu iz "samopomagaca" zivot ne moze ziveti.

Ali, mozda Vas upravo one toliko isprovociraju, da zivite svoju autenticnu licnost, sa ciljevima koji su istinski vasi. Naime, studije su pokazale, da ako covek zivi kroz svoju fiktivno – socijalnu licnost skarcuje zivotni vek za tri godine. Ako istinska strast kod coveka nema ventil, ako ne zivi onako kako voli, to ga kosta jos sest godina. Kada nam neko oduzima vitalnu energiju stalnim razmiricama i sukobima gubimo jos osam godina.

Zbir nije zanemarljiv, tako da recept mozemo samo sebi, sami da pisemo.

Licne aspiracije su upravo one koje nas vuku napred na zivotnom putu, no ako nemamo zacrtan pravi put do realnog cilja, ta stremljenja i porivi nas samo udaljavaju od uzivanja u svakodnevnom zivotu.

Treba citati sve sto dodje u ruke, ali uvek sa ukljucenim unutrasnjim radarom. Osecanja su ocigledni indikatori, kada se oglase, nemojte okretati stranicu dalje - zastanite bar na dan. Uzivanje u zivotu je vestina! Vestina koja pripada srcu, a ne umu: ona nije logika, ona je ljubav. To nije umetnost! Kad bi bila umetnost, tada bi se lako mogla poducavati. Ali posto je vestina, mora je svako isprobati, i uloziti malo napora da bi vremenom dosla sama od sebe, kao najtajanstveniji fenomen ljudskog saznanja.

Cuvaj se coveka koji iz jedne knjige sve zna.

majra 

Site Admin

Moc podsvesti

Ne znam zasto je podsvesno taboo. To je valjda "prostor" izmedju svesnog i nesvesnog. I ko je razotkrio tajne nesvesnog.

Ne verujem da je verovanje u moje nesvesno koje deluje putem podsvesnog sektastvo. A verujem da moje nesvesno putem podsvesnog oplemenjuje moje jastvo koje se afirmise svesno.

Moc podsvesti

Ja sam procitao knjigu i odusevljen sam i slazem se sa svakim slovom koje se u njoj nalazi. Dok ovo pisem ja sam samouvjeren, siguran u sebe, pozitivno razmisljam i osjecam se fenomenalno i siguran sam da cu se tako osjecati citavog svog zivoda.

Siguran sam da cu istrajati u svojim namjerama i svakog sekunda osjecam sve vecu i vecu vjeru u svoje misli jer, ne samo da se ja tako bolje osjecam, nego sam svjedok da se svakodnevno desavaju bas one lijepe stvari koje ja sebi pozelim, a moje osnovno pravilo u zivotu da uvjek treba misliti pozitivno jer sam sebi reko da samo takvo razmisljanje i postoji. Znam, vjerujem i siguran sam da ce sve biti u ok i prelijepo u mom zivotu, odnosno bas onako kako ga ja budem zamisljao.

Poz svima i svi bi trebali da razmisljate ovako i vidjecete kako je zivot lijep svakog trenutka.

Molitva je svuda oko nas

Naucna molitva predstavlja usmeravanje u zeljenom pravcu delovanja postojece sprege svesnih i podsvesnih stanja duha. Znate li sta znaci moliti se delotvorno? Kada ste se poslednji put pomolili u okviru svojih svakodnevnih aktivnosti?

U trenucima opasnosti u vreme nevolja i teskih bolesti – molitva predstavlja jedan izlaz. Dovoljno je da otvorite bilo koji dnevni list: sirom sveta molitve se svakodnevno izgovaraju u svakom trenutku i zacelo je uvek prisutna kao pomoc u nevolji. Ipak, zasto cekati nesrecu da bi molitva postala sastavni deo zivota. Hoce li molitva biti uslisena ne zavisi od onoga u sta verujete, molitva ce imati odgovor samo ukoliko covekova podsvest reaguje na mentalnu sliku ili misao u sopstvenom umu. Taj zakon vere deluje u svim religijama sveta i razlog je njihove psiholoske istinitosti.

Svaka religija predstavlja izvestan oblik ispoljavanja ljudskog uverenja, verovanja, pri cemu se verovanje obrazlaze na razlicite nacine. Zakon zivota jeste zakon verovanja. Od nacina na koji covek misli, oseca i veruje zavisi stanje njegovog duha, tela i prilika u kojima zivi. Zelja jeste molitva.

Terapija molitvom

Terapija molitvom predstavlja sinhronizovano, uskladjeno i inteligentno zajednicko delovanje svesnog i podsvesnog nivoa uma, usmereno u tacno odredjenom pravcu i sa tacno odredjenim ciljem. Pri sprovodjenju naucno zasnovane molitve, odnosno terapije molitvom, uvek je potrebno znati sta se cini i zasto se cini, uz poklanjanje vere zakonu isceljenja.

Prvi zadatak coveka u ovom dusevnom postpuku utemeljenom na molitvi jeste da odabere ideju, plan ili mentalnu sliku koju zeli da dozivi. Potom cini sve da postane svestan sopstvene sposobnosti da tu ideju prenese svojoj podsvesti na taj nacin sto oseti ili bolje receno, poveruje da predpostavljeno stanje predstavlja stvarnost. Redovno povlacenje od culne stvarnosti, buke i zbrke svakodnevnice – kroz molitvu, odnosno ponavljanje odredjene pozitivne tvrdnje je nacin da dubokom usredsredjenoscu pomognemo sebi.

http://img337.imageshack.us/img337/4683/molitvenik.jpg

Pretpostavimo da se uz pomoc terapije molitvom oslobodite problema, polazeci od cinjenice da je teskoca posledica negativnih misli opterecenih strahom i smestenih duboko u podsvesti; ukoliko vam podje za rukom da podsvest oslobodite takvih misli, resicete se i problema. Zatim je potrebno iskazati zahvalnost za uslisenu molitvu.

Nema smisla verovati u bolest i ono sto nanosi stetu. Verujte u dobro zdravlje, napredak, mir i blagostanje. Unesite spokoj u dusu i negujte ideju zdravlja i vitalnosti, ostanite verni ovakvom mentalnom stavu i imajte u vidu da je zahvalno srce uvek blizu riznice univerzuma "gde ni moljac ni rdja ne kvari ljude i gde lupezi ne potkopavaju i ne kradu." (Mateja, 6:20)

majra 

Site Admin