Writely, zamena za MS Word, i - vise od toga Računari

Danas je servis Writely pusten u promet. Verovatno je i dalje u beta verziji, a verovatno ce jos dugo i biti, ali je i u ovoj fazi vrlo koristan i funkcionalan.

MS Word - legalno, a besplatno?

Ukratko radi se o necemu sto bi se moglo opisati kao zamena za MS Word. Putem interneta Vam je omoguceno da manipulisete svojim dokumentima. Servis je besplatan, tako da je Vas .doc fajl napravljen na ovaj nacin - 100% "legalan".

Za manipulaciju dokumentima se naravno koristi web browser i AJAX. Osim editovanja i snimanja, omoguceno Vam je da generisete link na kome ce se moci slobodno pristupati Vasem dokumentu. Ili da omogucite samo odredjenom broju korisnika da ga vidi. A takodje je moguce odredjenom broju korisinka omoguciti da zajedno sa Vama uredjuje, tojest edituje neki od dokumenata.

Pre nekoliko meseci ovaj projekat je kupio Google i on je sada zasluzan i kriv za njegov razvoj. U planu je da Writely uskoro bude na raspolaganju i svim korinicima Google servisa, tako da ako imate Gmail, verovatno ce Vam se i Writely uskoro pojaviti kao opcija u nalogu.

Writely je radjen na Windows platformi, pa je i to malo usloznilo proces integracije na Google koji je skoro 100% na linuxu. Ne znam da li je nesto osim Google shopa na Windowsu.

Writely se nalazi na adresi:
http://www.writely.com/

Uclanjivanje je na:
http://www.writely.com/?action=register

A ovo je neki probni dokument koj napravismo:
http://www.writely.com/Doc.aspx?id=dcctt9m_03q66g5

galeksic

Site Admin

Docs.google.com - svecano pustanje u rad

ako imate google nalog, kada se budete ulogovali sledeci put, primeticete jednu novu mogucnost. na nju cete se u narednih par godina toliko navici da necete moci bez nje. trebace vam neko vreme, doduse, ali - trud se isplati.

Docs & Spreadsheets

google je pustio u rad i spojio dva svoja projekta namenjena manipulaciji dokumentima - writely i spreadsheets. sada imate online verziju MsWord i Ms Excella.

nacin funkcionisanja i komande su toliko intuitivne i uobicajeno rasporedjene da tu nema sta puno da se objasnjava. sve je maksimalno pojednostavljeno, ali po meni licno i mnogo mocnije nego u programima koje recimo imate instalirane u firmi na racunaru i nadate se da zbog toga necete biti kaznjeni.

Nacin upotrebe i mogucnosti

prosto narodski receno - na Docs.google.com mozemo da se ulogujemo i da zajedno pisemo neko pismo ako mi dozvolite. ili vi da pisete, a neko kome dozvolite moze da kontrolise sta pisete. to sve kad zavrsite snimite. ako zelite snimite ga gore, na google. onda cete i od kuce moci to da radite. ako ne - snimite ga sebi na kompjuter. i to u formatu koji zelite. pdf je jedna od opcija.

jos jedna u masi lepih i korisnih stvari od google-a. google je jedna prica koja je suvise lepa da bi bila istinita, ali - jos uvek traje upravo takva kakva je. ne lisavajte sebe google-a, ulogujte se i - profunkcionisite i vi!

http://docs.google.com/

http://img88.imageshack.us/img88/1753/docsspreaddx9.jpg

galeksic

Site Admin