Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora Feng šui

Zdravo ;)
Kao prvo..nacrt je ovde sa oznacenim smerom u kom sam bila okrenuta u toku drzanja kompasa, naravno, na ulazu u moj dom, ali pogledom ka napolju, kompas na dlanu u visini struka....
http://img252.imageshack.us/img252/2475/passss.jpg

evo i fotografije kompasa sa ocitanim pravcem :
http://img13.imageshack.us/img13/7540/jjjjyx.jpg

Isto to sam i ponovila na polukruznoj terasi na koju se izlazi iz dnevne sobe, naravno opet na sredini vrata, pogledom ka dvoristu i ulici, sa kompasom na dlanu u visini struka... Evo i te fotografije sa pravcem:
http://img718.imageshack.us/img718/8861/dfgdfm.jpg

Nadam se da sam pravilno sve odradila, i ovo saljem s namerom da vidimo da li je to to, da li je pravilno..da ne bih pogresila u citanju...

Hvala unapred, punooo pozdrava...
Pusa za sve.... ;)

Očitavanje kompasa

Molim te da pokušamo zajedno, naime na drugoj slici koju si priložila ja ne mogu da zaključim odakle ti posmatraš limbus na kompasu.

U prilog dostavljam prvo sliku kako se drži i gde se gleda pri očitavanju kompas,

Na drugoj slici sam pokušala utvrditi poziciju iz koje ti gledaš, figurativno sam ucrtala oko i deo vidnog polja usmerenog na limbus kompasa i strelicom označila ono što mi datog proističe sa slike kao pravac gledanja - odnosno kompasna direkcija.

Na trećoj slici koja je očitavanje kompasne direkcije na terasi, nisam mogla da pretpostavim iz kog ugla ti gledaš na kompas. Slobodno nacrtaj rukom kao što sam ja na ovoj prvoj.

Na osnovu one prve ako je kao što sam naznačila vektore jeste kompasna direkcija ulaza 320,5°

Način držanja kompasa:

http://img38.imageshack.us/img38/6038/oitavanjekompasa.jpg

Glavni ulaz:

http://img7.imageshack.us/img7/1818/okodkq.jpg

Ocitavanje na terasi:

http://img843.imageshack.us/img843/4605/pozicija.jpg

Prema ovimsugestijama kada nanesemo numeričku mapu sektori su rasporedjeni kao na slici. Proveri, ali licno mislim da negde ima odstupanja u ocitavanju.

http://img15.imageshack.us/img15/9413/novoq.jpg

majra 

Site Admin

   Bony

Isto je i na ulazu..potpuno isti pravac...samo nisam namestila da one crte na staklu budu u pravcu gledanja... ali potpuno je isto kao i na terasi... U istom pravcu gledaju, na ulicu i terasa i ulaz... razlika je u par stepeni... isto gledanje kao i za terasu...

09.04.2012 21:55

   Bony

Ne razumem se tacno u odstupanja, ali sad mi izgleda da se su se poklopile strane sveta :) moj vizuelni zalazak sunca, i zapad kompasa ;) kako se tebi cini? jel sad dodju strane sveta otrpilike onako kako sam navela?

10.04.2012 00:21

Re: Tlocrt

Helen:
osobe koje ce zivjeti u stanu - milena rodjena 20.11.1937, milivoje rodjen 11.06.1973, jelena rodjena 15.10.1979

u tlocrtu je nacrtan i sam namjestaj tako da mislim da nema potrebe za pojedinacnim prikazom.

zamolila bih vas da nam odredite oblasti koje postoje i koje ne postoje u kuci, mislim da dosta bitnih stvari nedostaje. i molim vas ako moze analiza.

feng shui je odlican nacin da zivimo u skladu sa prirodom.

unaprijed hvala.
Pozdrav, jelena

Jelena,

nije mi jasno koje je kompasna direkcija ulaza. Naime Vi ste naveli: kompasna direkcija +42° 25' 36.92", +19° 15' 1.06".

Iz priloženog ja ne mogu da zaklučim koja vrednost je očitana na glavnim ulaznim vratima, jer obe vrednosti prema ovom što ste napisali pripadaju severnoj, ondosno severosistočoj oblasti a na tlocrtu ste naznačili sever u pravcu gornje terase, što bi praktično značilo da se ulaz nalazi na jugu.

Drugi momenat zbog samog izgleda tlocrta, potrebno je da očitate kompas i na vratima koja su da kažem prelaz u drugi deo stana kome pripada velika terasa.

Zanima me obim renoviranja koje ste pomenuli, tačnije, da li je bilo rušenja zidova, i da li je terasa pod krovom?

Specifična je osnova stana, pa se mora mapa postavljati na dva dela stana, da bi smo ih harmonizovali, zato tražim očitavanje na ove dve tačke koje sam ucrtala na tlocrtu.

http://img96.imageshack.us/img96/6328/stanohelen.jpg

majra 

Site Admin

Re: Pozdrav Marji-pomoć ponovo

"ivanna74"
U stan se useljavamo najverovatnije krajem aprila,zato Vam se obraćam- da biste mi dali savet oko useljenja i uređenja.
U stanu ćemo živeti nas četvoro-suprug,ja i dva sina.Naši kua brojevi su: Ja(7),muž(9),stariji sin(6),beba(7).
Stan će biti uređen jednostavno i moderno-beli zidovi,malo nameštaja.

Unapred zahvalna na Vasem vremenu.Ivana.

Zvezde po rodjenju:

Ivana: 8 zvezda Zemlja
Suprug: 9 zvezda Vatra
St. sin: 6 zvezda Metal
ml. sin: 7 zvrzda Metal

Srecene zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

Ivana:

 • 2 zvezda Zemlja
 • 5 zvezda Zemlja
 • 6 zvezda Zemlja

Suprug:

 • 2 zvezda Zemlja
 • 5 zvezda Zemlja

St.sin:

 • 1 zvezda Voda
 • 2 zvezda Zemlja
 • 5 zvezda Zemlja
 • 7 zvezda Metal
 • 8 zvezda Zemlja

ml.sin: 1 zvezda Voda

Uzajamno harmonicne zvezde:

 • 2 zvezda Zemlja
 • 8 zvezda Zemlja
 • 9 zvezda Vatra

Metafora:

Nasledni red generacija
Korak po korak cete dostici sve cemu stremite, negujte talente i radite sve sto treba da bude zavrseno i uradjeno. Zivite jednostavno izbegavajuci da budete razmetljivi; napredovacete sigurno i vesto, postati uspesni, i zivot ce vam teci mnogo lakse, sve sto zasita istinski budete zeleli mocicete i ostvariti.

Napomena za Ivanu: Negujte svoju narav u pravcu spokojstva. Spokoj je rezultat unutrasnje tisine. Kada ostanete mirni i uravnotezeni bicete sposobni da vesto resite sve sto vam nadolazi i da sebi osigurate siguran napredak. Kao sto zemlja stvara zlato, vasi snazni i konstantni napori rezultirace blagostanjem za vas i one koje volite. Zapamtite, negujte spokoj da budete mirni stojicki kao planina.

Osmatranjem tlocrta u celini uocava se naglasen, tj. istaknut zapad sto indikuje previse Metala, preteranu samosvest, moguce tegovbe zbog potiskivanja emocija od strane debelog creva i pluca. Da bi ste ovo sanirali uesite modroplavu boju ili crnu u istaknutu oblast (terasa).

Shodno direkciji ulaza u cilju harmonizacije prostora bojom unesite u oblasti:

 • Juga i severa belu
 • Jugoistoka i istoka crvenu ili purpurnu (detalji)

http://img9.imageshack.us/img9/5878/tlocrtmapaivanafinal.jpg

Sto se tice samog rasporeda, dobro je da trpezarija ne bude vidljiva ("na izvolite"), tako da pregradu mozete staviti, nemojte samo da bude teska i neka ukoliko se odlucite za staklo to radije bude vitraz kroz koji bi svetlost lustera iz trpezarije davala poseban odraz. Supruga ostavite ipak da radi u dnevnom boravku.

Na terasu zbog upliva idite za metalnim elementima, garniturom i preporucenim bojama a ukoliko vam je blisko mozete staviti i velike metalne zvoncice.

Kristalni luster stavite u trpezariju. U ostavi neka gori svetlo, a kuhinja neka bude besprekorna, moderna. Kupatilo sto luksuznije, posebno slavine neka budu ako i sa zlatnim detaljem. Na lodji mozete drzati pojilicu za ptice.

Kutak za decije igracke (kada su slozene) takodje smestite u neke lepe drvene kutije (tipa ikea kutija, svetlo drvo, vidljiva struktura) u dnevnoj sobi, u severozapadu. Ako imate zelju za nekim tapetama koje ce prikazivati motivom elemenat drveta onda je to severozapadni zid dnevne sobe.

Adaptacija wc podrazumeva da ga ucinite sto manje vidljivim, boja vrata da se uklopi sa bojom zidova, da na primer ne stavljate na njega one oznake sto se lepe poput magneta i sl.

Od ulaznih vrata pustite stazu duzinom do dnevne sobe, i na vrata plocica sa punim imenom i prezimenom vasim i suprugovim.

http://img825.imageshack.us/img825/1094/ivana74.jpg

Sto se tice karijere i simbolicke podrske, treba mi podatak koja je delatnost u pitanju, i to slobodno dostavite na privatnu poruku. Na tlocrtu sam ucrtala pozeljne pozicije.

majra 

Site Admin

Re: hvala unapred

marija andrijana: Postovana Majra,

Ono sto znam je da ulazna vrata stana gledaju na 335* (stepeni)

http://img687.imageshack.us/img687/9232/planstanakompasitrenutn.jpg

Molim Vas da još jednom pažljivo pogledate tlocrt, ovako kako ste naznačili na njemu osu sever/jug, ulaz tj. pravac gledanja ne može biti severozapad 335°, ne znam da li je došlo do greške u pisanju cifara, ili obeležavanja tlocrta, pa Vas molim još jednom da osmotrite poziciju vrata i obeleženih vrednosti na Vašem tlocrtu, po ovome pre može biti 33,5°... Proverite, pa dostavite informaciju da bi mogli mapirati stan.

http://img268.imageshack.us/img268/8327/netacnoocitavanje.jpg

majra 

Site Admin

Poštovana,
Kada očitavam poziciju vrata sa centra stana to je 30°
Hvala

26.04.2012 08:24

Re: Pozdrav Marji-pomoć ponovo

DNEVNA SOBA: Moram da Vam postavim još par pitanja,naročito u vezi dnevne sobe.Ona je veoma specifična jer je u obliku slova L,tako da zajedno sa lođom pojačava zapad.Moj muž baš tu hoće radni sto.Ja sam planirala da stavim bež trakastu zavesu celom dužinom da bi soba dobila pravougaoni oblik,ali to nema smisla ako će tu biti radni sto.(Da bude plava ili crna zbog harmonizacije kao što ste predložili?)Najviše bih volela da tu rupu u dnevnoj sobi pridružim terasi,ali moj muž kaže da to ne može.Dnevna soba nema nikakvih vrata i totalno je otvorena-potez prethodnih vlasnika.Mi planiramo da dužinom sobe ka ulaznim vratima napravimo pregradu u vidu polica od svetlog drveta i tako zaklonimo ulaz. U sobu će se ulaziti iz pravca trpezarije.Bebine igračke ću ipak ostaviti u spavaćoj sobi.Gde da stavim muževljev kompjuterski sto?

SPAVAĆA SOBA:Što se spavaće sobe tiče,postojeća vrata ćemo zazidati a otvoriti nova ka sobi na zidu gde je garderobni plakar-plakari su obeleženi braon bojom.To moramo da uradimo jer drugačije u sobu ne može da stane bračni krevet.

DEČIJA SOBA:Poslednja soba koja je soba starijeg sina,dakle,trebalo bi da bude malo više bela zbog harmonizacije prostora.Ja sam mislila da bi trebalo da bude plavo-zelena sa elementima crne?Da onda bude belo-zelena(moj sin želi kivi zelenu)?Jedan zid(najveći,koji je tik uz vrata) sam planirala da tako okrečim a da ostali budu beli.Da onda stavim bele zavese i venecijanere?Tepih je tekođe trebalo da bude zelene boje.Umesto kreveta na sprat,staviću krevet sa fiokom u kojoj je još jedan dušek.Tu će moj muž spavati dok se sin ne navikne da bude sam u sobi.Plakar koji je uz zid kupatila imaće klizna vrata i tu će se nalaziti igračke i garderoba.Ne znam gde da postavim radni sto.

KUPATILO:Kupatilo je malo i plavo.Napisali ste da bude što luksuznije.Stavicemo novu kadu,kupatilski ormaric i wc solju-da one budu u nekoj skupljoj varijanti, tj da tu unesem luksuz tako što neću kupiti najjeftinije?Ne znam kako drugačije,jer zlatne slavine baš i nisam viđala.Mogu li Hansgrohe?Nisam ih planirala jer su skupe ali sigurno voda iz njih neće kapati.

LOĐA:Lodja koja je uz kupatilo sada služi kao vešeraj.Ja sam htela da tu bude radna soba,pošto je lođa zastakljena,a i to je, valjda,očev kutak.Bila bi bela.Ona ima vrata,a i vrata postoje iz hodnika gde je kupatilo ka kuhinji,tako da su nasuprot vratima dečije sobe.Da li da ih zazidam?Toliko vrata na malom prostoru je negativno.

KUHINJA: Ona će biti belo-bež boje.Razumela sam da bi trebalo da unesem elemente crvene.Ja nisam ljubitelj te boje u prostoru.Da li može neka jaka žuta?Pločice zidne i podne su u boji terakote i njih nećemo menjati-to je oker boja,ali pre zemljana nego vatrena.

TRPEZARIJA: Sto za 6 osoba u boji bukve ili belog bora i stolice od punog drveta u boji bukve sa bledo zelenim tapacirungom+ drvena klupica(tako mora jer još dve ovakve stolice nemam gde da kupim pošto se više ne proizvode).Ja bih na gipsani zid koji će je odvajati od hodnika i ulaznih vrata stavila fototapet sa motivom bambusa ili livade, ili belo-zelenih lala.Moj muž želi visilicu iznad stola koja je staklena i dugačka,u obliku pravougaonika.Pokušaću da nađem takvu,ali da ima kristale na sebi.

WC:Niste mi napisali najbitnije-kakve pločice da kupim za wc.Pošto je sever, smatrala sam da bi trebalo da budu u nekoj zemljanoj nijansi-bež npr.Ovo mi je jako važno,jer ću za koji dan morati da ih kupim.Da li da na ulazna vrata oba mokra čvora stavim ogledala celom dužinom?Ako stavim ogledalo na vrata kupatila,ogledaće se mašina za veš u njemu.Mislila sam da tu gde je veš mašina takođe stavim vrata pa da izgleda kao da je to još jedan plakar.Onda bi bilo ok na ta vrata nalepiti neki lep stiker.

ULAZNA VRATA:Trebalo bi da se ofarbaju u belo(zbog mene i dece),ali mom mužu mislim da odgovaraju braon i zelena.Da li onda da otirač bude takve boje?

Mnogo sam Vam sitnih pitanja postavila!Sada bih sve da znam.Dugo sam bila strpljiva i čekala da dođe moj red,tako da je sad sve izletelo iz mene.

Hvala na odvojenom vremenu i trudu.

Feng šui - sklad i ravnoteža

Kada pomenem Feng šui ponekada prvo što dobijem od sagovornika je: "Misliš na ono premeštanje nameštaja i one kineske djakonije, zvončići, žabe i tako to?

Feng šui podrazumeva lični angažman, pa možda u sklopu istoga i premeštanje nameštaja ali to nije "to"! Feng šui je promena koju unosimo na svom dobru, za svoje dobro. Kada hoblujete parket da bi ga doveli u stanje za finalnu obradu nakon koje će zablistati lepota drveta u punom svetlu, to je kao i kada ratar pogleda svoju oranicu spremnu za setvu.

Kada razmeštate nameštaj, sitnice i krupnice u svom domu, činite isto što i ratar na njivi kada seje žito ručno. Razbacuje seme rukom u zamasima tako da više izgleda da ga baca i tera od sebe jer je nepotrebno, no ubrzo nakon nekoliko sunčevih izlazaka zazeleni ona ista zemlja, prvo stidljivo pa sve bujnije i smelije pa cveta i radja i hrani ne samo onoga ko je zrno "razbacivao".

http://www.odlican.com/d/11837-2/010.JPG
Odlican.com, Olivera - "Vaga"

Uredjenje po Feng Šui tehnici pruža upravo mogućnost unošenja i uticaja na promene u nama i oko nas. Umeće življenja se stiče iskustvom, a iskustvo učenjem, eksperimentisanjem i pažljivim posmatrajem prvo sebe a onda i svega što nas okružuje.

Dom i mi se medjusobno čuvamo i svaka nebriga rezultuje urušavanjem fizičkim ili psihičkim.

Ova uzročno-posledična veza uvek odražava stanje u realnosti kako u pojedinim sferama života samog čoveka tako i u izgledu i atmosferi koja vlada u domu.

Koncept života ne mora da se naziva ovim imenom, niti ekološkim stilom, već jednostavnim pametnim rešenjem za prostor koji će nam obezbediti harmoničnu atmosferu za kvalitet života kome stremimo.

Energija koju stvaramo ili od koje smo stvoreni i koja je nerazdvojjiva od spoljne sredine jeste nešto što možemo da modifikujemo, promenimo i poboljšamo, da bismo svoje živote učinili kvalitetnijim i da bismo se bolje upoznali sa našim stvarnim ja i onim što bismo želeli da budemo. Stil života je odraz energije vašeg unutrašnjeg života. Odraz vanjski vašeg stila života je i vaš dom bez obzira da li se radi o gomilama odeće i knjiga ili savršenoj simetriji uskladjenih boja i zategnutih prekrivača – to ste vi.

Život u skladu sa energijom prebivališta

Feng šui funkcioniše na osnovu oku nevidljivih energetskih šablona koji se nalaze svuda oko nas ali i u nama. Da bi smo uspešno praktikovali ovu metodologiju neophodana je preciznost, u crtanju i merenju, stoga je kompas neizostavan instrument za odgovoran pristup analizi životnog prostora.

http://img222.imageshack.us/img222/1319/compassapp.jpg
Magic compass by Isabella Nadia

Kompas je instrument koji reagiuje na magnetizam Zemlje i služi nam za odredjivanje strana sveta. Pokretna magnetna igla uvek se okreće prema severu.

Danas osim već svima poznatih kompasa postoje na raspolaganju i satelitski digitalni kompasi o kojima smo detaljnije pisali u temi Online Feng Šui instrumenti, takodje s obzirom na široku upotrebu pametnih telefona razvijen je i veći broj aplikacija za platforme poput Androida i iOS koji rade na istom principu ali ih je nužno kao i satelitske digitalne kompase korigovati, odnosno izvršiti kalibraciju pre svake upotrebe. Postupak kalibracije je jednostavan i podrazumeva da nakon što pokrenete aplikaciju Compass, pomerate telefon oko tri sekunde tako da opisujete osmicu.

Ovde se vraćamo na početak priče pre nego što krenete da očitavate kompas, crtate tlocrt, šrafirate sektore, računate kua brojeve, numeričke mape, bojite zidove, unosite slike ili premeštate nameštaj osamite se i dobro razmislite, ko ste, šta radite, kuda idete i šta želite u svom životu, jer ma koliko se vi bavili sredinom koja vas okružuje, ukoliko ne delujete na ono unutar vas samih nećete dostići skladan život.

Život nema reprizu, a svaki dan kada sviće otvari vam mogućnost da počnete menjati ono što više ne želite. I oni koji ne žele promene u svom životu mogu da primene ovaj koncept, jer jedino što je konstantno jeste promena hteli mi to ili ne i što se brže prilagodimo u meri koja je samo nama znana i život će tada biti ispunjen sa više radosti.

majra 

Site Admin

Re: Preuredjenje stana po načelima Feng Šui-a

marija andrijana: Postovana Majra,

Nova sam na forumu, ali vec duze vreme pratim Vase postove vezane za Feng Shui. Jako me zanima i verujem u to. Posto bih htela da preuredim stan, po nacelima Feng Shui-a, potrebna mi je vasa pomoc.

Ono sto me posebno interesuje je zdravlje, potomstvo i edukacija, pa bih Vas zamolila da mi date neki savet, kako da preiredim stan ili neki njegov deo, kako bih podstakla poboljsanje ovih cinilaca zivota.

Hvala unapred!

Srdacan pozdrav,
Marija Andrijana

Feng Šui sagledavanje prostora i predlozi za preuredjenje

Zvezde po rodjenju:

Suprug: 4 zvezda Drvo
Marija-Andrijana: 3 zvezda Drvo

Uzajamno harmonične zvezde:

 • 1 zvezda Voda
 • 3 zveda Drvo
 • 4 zvezda Drvo
 • 9 zvezda Vatra

Srećne zvezde ključ ličnog životnog stila:

Suprug: 9 zvezda Vatra
Vi: 1 zvezda Voda

Shodno kompasnoj direkciji vrata i Vaših Kua brojeva stoji metafora za življenje u datom prostoru:

Lutalica izgubljena u strmim planinama i gustoj šumi

Ako suočeni sa teškoćama, padnete u očajanje, samo ćete puno izgubiti. Ishitrene akcije če biti uzrok velikog kajanja, Budite svesni svojih grešaka i izbegnite da postanete netolerantni. Budite hrabri i ne zapadajete u mračna razmišljanja. Privlačićete i moćne prijatelje i moćne neprijatelje. Dobra sreća će moći da se dostigne ako negujete strpljenje da sačekate da periodi nevolja prodju i ako ste vrlo selektivni i promišljwni u svim akcijama.

Marija Andrijana vama mala napomena, naime forsiranje vašeg puta vas može odvesti samo u poteškoće koje ste ili ćete iskusiti na samom početku. Ako, pak prizivate najače snage vašegrazuma, naći ćete on što vam je potrebno za uspeh. Nemojte prenebregavati mogućnost da su teškoće sa kojima se suočavate izazvane vašim načinom sagledavanja sveta. Ako istinski razvijete svoje talente i neiskorišćen potencijal, uz pomoć dobrih ljudi doseći ćete željeno pa čak za dugo vreme biti u prilici da delite svoju sreću sa mnogim drugima.

Ako osmotrimo prostor u celini uočava se da forma ima usek u osnovi u severoistočnom i delimično severnom sektoru. Ova uvučena oblast ukazuje na suzbijenu energiju elementa Voda što indikuje stanja kao što su niska vitalna energija, sklonost anksioznosti, kao i tegobe koje daje sistem za izlučivanje i nervni sistem, svemu ovome akcenat dodatno daje suspregnuta energija severoistoka što zajedno izaziva osećanje nestabilnosti i nemogućnosti stajanja na zemlji, kao i nesigurnosti. Ono što takodje pokazuje je poremećen san, loša ili neredovna ishrana. Takodje žene u ovom prostoru treba da vode računa o svom zdravlju sa ginekološke strane i činjenica je da izizskujete potrebu za zaštitom, jednako kao što ovaj prostor nekada donese možda čudna i neočekivana zbivanja.
Sa druge strane ekstenzija u zapadnom sektoru idikuje debalans metala što ukućanima donosi preteranu samosvest i emotivne blokade.

Harmonizacija životnog prostora

Generalno s obzirom na kompasnu direkciju ulaza prostor zahteva harmonizaciju bojom u oblasti:

 • Juga i severa bele, s tim da u severnoj oblasti zbog gore navedenog disbalansa uvedete i modro plave ili crne elemente, okrigle forme
 • U oblasti jugoistoka i istoka crveno ili purpurno
 • U oblasti severoistoka zbog gore nevedenog žuta, kvadratne forme (bez obzira dakle da li će to biti slika ili neki detalj ili pak zid, prostirka i sl.

http://i.imgur.com/4dJPQ.jpg

Sublimirajući sve ove informacije sa onima koje dobijamo iz numeričke mape letećih zvezda preporuka je da počevši od ulaza na kome ćete jasno istaći broj i pločicu s imenom pisana slova koso nagnuta desno, ispred otirač , osvetlite adekvatno i držite svetlo upaljeno bar tri časa noću (23h-01h), prostirka je poželjno da ima elemente žute ili na primer da jeste neka boja zemlje a špricana crvenim, ili pak sa nekim crvenim akcentom.

Plavom tačkom na komodi sam označila poziciju za vodeni aranžman, to može biti tablet fontana zeleno, kamena tipa šest serpentina ili pak slika vodopada ali tako da kada gledate sliku vodeni tok ide u dom ne na ulazna vrata. Takodje ovde ukoliko dozvoljava visina komode možete držati značajne knjige koje predstavljaju neki reper u vašem poslu , diplome uramljene na zidu, naročito ako želite napredovanje u poslu, ovo osnaživanje i isticanje naravno uz ličnu upornost će sigurno doneti finasijski uspeh.

Kupatilo unesite jasno osvetljenje, držite ga što luksuznije opremljenim, investirajte u dobre slavine i stavite purpurnu prostirku, čupavu . Nemojte na vrata od kupatila staviti bilo kakve oznake da se radi o toaletu.
Jugoistočni sektor držite mirnim od buke, ovde nemojte držati vredne stvari, novac, nakit i sl, kao ni račune. Na zid bi dobro došča neka slika uradjena u bakru.

Radni sto bi bilo daleko produktivnije držati u poziciji sadašnjoj komode i tv-a, ili ga pomerite tako da se nadje u jugozapadnom sektoru do trpezarijskog stola. Ova druga pozicija će doneti neizostavno takmičenje ali ne bez bogatih rezultata.
Što se tiče izbora boja u enterijeru uz detalje koje ćete uvesti u naznačenim oblastima ranije u cilju harmonizacije, nastojte da vam stan ne bude previše jin, tj. ako na primer birate lila, boje lavande i sl. Ne dozvolite da vodeni kolorit dominira. Možda se ovog trenutka čini prenaglašeno kada čitate ali topla preporuka je da stan uveselite baš prolećno želenom bojom, čupavim tepisima, zdravim lepim biljkama, nameštajem boje drveta bez laka, vidljive strukture drveta. Ako imate kroz prozor lep vidik možete ga „uneti“ postavljanjem ogledala naspram na onaj zid od kupatila. Iznad sedećeg dela postavite većeg formata sliku koja prikazuje motivom zrenje, na primer, polja pšenice, koja takodje mogu da se ogledaju na zidu od kupatila (gde možete staviti i lepo ogledalo forme sunca sa zracima).

Stan je previše miran gotovo do patetike kada bi to zaista bila istina i ispod "površine" kada zagrebemo taloži se neraspoloženje, nezadovoljstvo, jedan nespokoj tinja i dovodi do mentalnih konfuzija, koje kada se stres pojača budu oslobodjene impulsivnim istupima, i onda opet u isti kolosek do sledećih nesuglasica. Možda ćete reći to je život (minus i plus), ali disproporcija izmedju ne treba da je tolika. Niko nema idealan feng šui, stanje stvari, ali uticajem kroz uredjenje nećemo samo uveseliti oči već i naša čula a samim tim i reakcije. Ljubav se vodi i van spavaće sobe :), uz plutajuće sveće na malim stolićima, i "zelenoj travi"
.
Na terasu postavite stajaću vodu može to da bude i pojilica za ptice, daj te mašti na volju. Važno je da zapad ne bude uzurpiran bukom, larmom, a ukoliko imate cvetnice neka budu crvene, ali ne puzave da spuštaju energiju već uspravne, dve veće saksije su sasvim dovoljne, garnitura može biti od kovanog gvoždja ili kombinacija metal staklo.

Vodite računa o zdravlju i ishrani i nemojte dozvoliti da se gojite.
Kuhinja neka bude zaista dobro opremljena, poželjno je da ima bele i modroplave detalje, ili da bude u tom koloritu, i na desni zid gledano sa ulaza u kuhinju stavite sliku grafiku, koja će vas motivom asocirati na napredak, poželjno je da bude grafika ili akvarel, i da nije motiv apstraktan.

majra 

Site Admin

Najezila sam se kad sam procitala metaforu (citat) i pasos posle, jer bas je tako.
Hvala na napomenama i savetima!
MA

21.10.2012 14:28

   mila1959

Molim vas da mi pomognete meni je na jugizapadu, koje odgovara i broju 3, kuhinja. Naime meni se u odnose jako miješaju muževljevi roditelji i on ih sluša sve. S obzirom da je tu kuhinja( drveni sudoper,šporet i frižider) šta bi bilo povoljno tu staviti? Zahvaljujem na odgovoru.

01.05.2013 16:22

   Tamara0109 pomoc za uredjenj stana u potkrovlju

Draga Majra,
Potrebna mi je vas pomoc pri uredjenju stana. Ulazna vrata se nalaze na severo istoku
a spavaca soba dolazi sa desne strane od ulaznih vrata na zapadnoj strani jedan zid u spavacoj sobi je u kosini posto se stan nalazi u potkrovlju. Na toj kosini je prozor i iz te sobe je zplaniran izlaz na terasu. treba mi vas pomoc oko rasporeda kreveta da li da ide uzglavlje u kosini ili.... Moj kiu broj je istok 4. I metal sam po godini rodjenja.

Unapred hvala
Tamara

10.01.2014 15:12

Kako naci duzinu dijagonale?

MayaKS57 Mere

Postovanje Majra,
Naisla sam na tabelu povoljnih i nepovoljnih mera po fs. Interesuje me da li merim dijagonale ili su to mere koje mogu primeniti redovno na sirine, visine, duzine,...? Konkretno, ako mi je potreban krevet ili radni sto, da li cu date mere uzimati kao da su dijagonale navedenih delova namestaja, ili da su obicna sirina i duzina ili visina?
Hvala.

Maya,

imate prakticno pojasnjen postupak u postovim u okviru teme i odgovor u naslovu - Zlatni presek.

majra 

Site Admin

Dijagonala paralelograma

MayaKS57 dijagonala cega?

Sva ta racunica mi je potpuno jasna, jednostavno deljenje sa 43 cm, a ostatak se gleda u tabeli.

No, nije mi jasno koja dijagonala se uzima kao fundament racunanja: dijagonala 2D ili 3D objekta.

Fundament za račun je dijagonalu geometrijske figure u ravni, praktično to znači izračunavanje dijagonale pravougaonika (paralelograma):

Plakar:

 • Dijagonala prednje ploce (prednja i zadnja su jednake) – dobijete dimenziju za nju
 • Dijagonala osnove, tj. gornje ploce (iste su) – dobijete dijagonalu za nju
 • Dijagonala bočnih stranica (uvek su iste koliko god da ih ima) – dobijete dijagonalu za nju

Dakle svaku površinu koja sačinjava predmet proračunavate ponaosob i dobijate vrednosti kokretno proračunom za plakar prednje ploče, bočne i osnove s obzirom da zaklapaju prav ugao imate dimenzije za plakar, tako i za krevet i bilo koji drugi objekat. Radni sto takodje prvo računate dijagonalu radne površine.

http://imageshack.us/a/img850/4082/dijagonalau.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Suština jeste u numeričkoj vrednosti ostatka, i zato je prvo nužno dakle odrediti kom opsegu želimo da pripada, a onda se poigrati sa proračunom dimenzija da bi smo dobili željeni.

Odredjivanje dimenzija može da se odnosi samo na spoljen dimenzije na primer okvir kreveta, ali ono može da se nadopuni i dimenzijama dušeka, jastuka, posteljine. Poslovni ljudi idu do tačke proračuna dimenzija notesa i vizit karti, preko novčanika i tašne.

majra 

Site Admin

   MayaKS57 dimenzije

Hvala, Majra. Mnogo ste mi pomogli. Znaci, ne racunam 3D (kubus), vec samo 2D elemente. Pa, prilagodicu se :) .

08.10.2012 23:25

Demarkacija drugog novoa stana - numerička mapa

Ana52 Dopuna za drugi nivo stana

Majra šaljem ti kompasnu direkciju drugog nivoa stana. To je jug 210 na gornjoj stepenici. Pozdrav

Ana,
Dostavljam Vam u prilogz mapu za drugi novo stana:

http://img824.imageshack.us/img824/6879/kompasana.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ovo je numerička mapa kompasna direkcija pripada zbog magnetne deklinacije jugozapadu 2

http://img846.imageshack.us/img846/6635/mamaanadrugi.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Demarkaciju tlocrta radite isto kao i prizemlja, odredite dijagonalama središte sprata, iz te tačke povučete vektor ka mestu/tački gde je kompas očitan. Na osnovu date vrednosti odredite odu sever jug i dalje razmeravajući po 45°za svaki sektor odredite poziciju.

majra 

Site Admin

   

01.01.1970 02:00

Tok elektromagnetne energije - Č'i

Ono što se naziva "či“" predstavlja prefinjeni tok elektromagnetne energije koja povezuje sve stvari u svemiru. Drevni narodi su verovatno bili u stanju da osete njeno kretanje. Mesta kao Stounhendž, Karnak i linije u Naski izgleda da su podignuta duž takozvanih linija sile, za koje se veruje da označavaju skoncentrisanu energiju. Ova mesta su možda podignuta upravo zato da bi kanalisala tu energiju: možda su njihovi graditelji bili u dodiru sa tokom energije i znali su kako da utiču na nju.

Na Dalekom istoku razumevanje i kontrola tokova energije su ugradjeni u tradicionalne načine lečenja, kao što su akupunktura i šijacu, kao i u borilačke veštine kao što su tai-či, či-gong i aikido.

http://www.odlican.com/d/1908-9/mapa.JPG
Slike odlican.com » liliana » Kolaz » mapa

Energija ima nekoliko imena. U Kini se naziva či, u Japanu ki, a u Indiji prana. Na Zapadu ne postoji konkretan naziv, mada izrazi kao "atmosfera", "raspoloženje", "životna sila" ili "duh" opisuju upravo nju.

Či se zadržava uglavnom u celinama kao što su ljudsko telo, biljke ili zgrade, ali jedan njegov delić neprestano teče unutra i napolje. Vaša lična či energija uvek se meša sa čijem oko vas. Na taj način ste povezani sa neposrednim okruženjem, a preko njega i sa čitavim svemirom.

Tok či energije iz jedne celine u drugu predstavlja osnovu feng šuija. Či energija koju primate iz okruženja utiče na vaše raspoloženje, psihičku energiju, a tokom vremena i na vaše zdravlje. Či energija se prenosi kroz okruženje vetrom, vodom, sunčevom energijom, svetlošću i zvukom. Kreće se slično ovim prirodnim pojavama osim što, za razliku od njih, može da teče i kroz čvrstu materiju. Kroz zgrade či teče uglavnom kroz vrata i prozore, ali deo čija može da ulazi i izlazi i kroz zidove. Njegovo kretanje može se uporediti sa plimom i osekom, ili sa kretanjem vazduha oko Zemlje. Sam izraz feng šui, koji bukvalno znači "vetar i voda", odražava način kretanja či energije.

Osnovni cilj feng šuija je da vam omogući da se postavite tako da vam ovaj prirodni tok energije omoguoei da ostvarite svoje ciljeve i snove.

majra 

Site Admin

   dijana461

verno pratim vas sajt..tema je veoma zanimljiva,a za neke se pokazala i kao korisna...zelela bih vasu pomoc za uredjenje kuce,ali nece da posalje sliku(plan uz pomoc Room Arranger-a) MOLIM VAS POMOZITE

15.03.2013 22:42