P2P da li nam je odzvonilo? Računari

Za korisnike eMule, LimeWire, eDonkey, ljubitelje i ovisnike pogodnosti koju pruza brzi internet i P2P mreze pojavilo se jedno uznemirujuce saopstenje:

Last week, prominent P2P network eDonkey announced it was settling a copyright-infringement lawsuit brought by the Recording Industry Association of America for $300 million and closing up shop forever. Users who clicked a button to update their eDonkey2000 software reported the "update" initiated an uninstallation of the product. Visitors to the eDonkey Web site are now greeted by an intentionally blunt message advising surfers they are not anonymous online (and playfully proving it by displaying visitor IP addresses).

Only a month ago, we learned that former top file-sharing program Kazaa settled with the RIAA for $115 million, and that current top P2P application LimeWire was being sued for an estimated $476 million. The LimeWire case is expected to go to court next month.

The demise of the original Napster file-sharing program marked an immediate rise in decentralized peer-to-peer networks. Now it seems that U.S. copyright law and other influences are causing file sharers to drift toward the non-node-connected BitTorrent protocol, which allows users to download one file from multiple sources simultaneously. The legality of various BitTorrent software and "tracker" sites is still undecided, but a recent partnership between Warner Bros. and BitTorrent indicates the technology is integrating with mainstream Hollywood.

It appears as if the one-two punch of suing individual file-sharers and the companies that develop peer-to-peer technology may have ended the long reign of conventional P2P networks. What do you think?

HromiDaba

Moderator

P2P mreze, programi, bit torrent - osnovne stvari

necu da pokusavam da prevodim tekst da se ne bih blamirao, ali za one koji se mozda muce da nazru o cemu se ovde radi, evo da pokusam u par kratkih crta da pojasnim.

p2p ili peer2peer mreze su mreze za razmenu fajlova i ne znam da li se koriste za nesto drugo. sam koncept i ideja na kome je p2p zasnovan je fascinantan i predivan, ali u praksi je problematican jer se koristi za razmenu sadrzaja koji podleze autorskim pravima.

naime, grubo receno, uvek se radi o programu koji korisnik instalira, naprimer edonkey, ili emula, ili Kazza, ili LimeWire i pomocu tog programa radi sledece:

- prikljuci se na tu mrezu ili 'mrezu' na koju su prikljuceni istovremeno i ostali korisnici koji imaju taj program ili neki program koji podrzava rad u toj mrezi i preko kojeg se fajlovi mogu razmenjivati, tj. primati i slati.

- mogucnost da na svom racunaru odabere fajlove koje ce da deli sa ostalim korisnicima, tj. odabere fajlove koji ce svi ostali korisnici moci da skidaju.

- mogucnost da putem pretrage nadje fajl koji ga zanima u mrezi i na kraju mogucnost da ga downloaduje.

ono sto je po meni fascinantno i brilijantno zamisljeno ja ne znam da li cu umeti da objasnim, ali ide odprilike ovako: korisnici koji su prikljuceni na p2p mrezu su rastrkani po celom svetu. fajlovi koji se razmenjuju medju njima se nalaze kod njih na racunaru. dakle nisu negde na centralnom serveru, kao naprimer sada - ovaj sajt i ovu stranu svako ko vidi i cita on cita sa jednog servera koji se nalazi u beogradu.

dok u p2p mrezi prilikom pretrage nadjete jedan fajl, naprimer pesmu koju zelite da skinete. i kad je nadjete obicno pored pise broj korisnika koji je imaju na racunaru. kad krenete da je skidate vi je prakticno skidate odasvuda. vas program i njihovi programi komuniciraju i dok skidanje te pesme traje oni nalaze najvolje resenje odakle, sa kojeg konkretno od tih racunara ce vas program i racunar da skidaju tu pesmu.

sto je jako lepo i efektno i jos pri tom to se odvija pozadi da vi i ne znate. oni odredjuju sa kojeg cete racunara skidati taj fajl na osnovu vise 'parametara'. uzima se u obzir i fizicka lokacija naprimer, pa ako trazite pesmu koju ima neko ko se fizicki nalazi u istoj ulici, u istom gradu ili zemlji, onda veza izmedju vas ima prioritet.

zatim se uzima u obzir nekad i to koliko dugo cekate na fajl.

pa zatim se uzima u obzir nekad i to koliko ste darezljivi i koliko su drugi od vas skinuli fajlova. i tako dalje.

ona lepota o kojoj sam govorio je u tome sto je u praksi sasvim normalno da se desi i nesto sto ce vam zvucati nelogicno. moguce je skidati fajl i od onog onoga ko i nema taj fajl. naime, neko u vasoj blizini skida fajl koji vi zelite isto kao i vi sto skidate isti fajl. i ni vi ni on ga nemate. ali - vasi programi tokom skidanja se na brzinu iskomuniciraju i posto su tako blizu oni ustanove ko od njih ima delove fajla koji nedostaju onom drugom i - trampe se.

a ono sto je problematicno znate i sami. u pitanju su obicno fajlovi koji su ustvari filmovi i mp3 pesme koje je su necija svojina, a putem ove mreze do njih se moze doci prakticno besplatno.

u ovom clanku gore se pominje da je tim programima odvonilo i da se te mreze gase. edonkey jedna od poznatijih mreza je platila veliku odstetu i zatvara svoj biznis. ali ovaj nacin na koji to rade je nevidjen: svi korisnici koji se prikace na mrezu dobiju signal za UPDATE, tj. da ga poboljsaju na novu verziju, medjutim ovaj put to unapredjivanje se svodi na uninstalaciju (!). ko je kliknuo na UPDATE - sebi je obrisao program edonkey.

a onima koji dodju na edonkey site, koliko razumem, je upucena neka vrsta uvijene pretnje. objasnjava im se da nisu anonimni i prikazuje im se kao dokaz njihova IP adresa. sto je po meni siledzijski, ali kad je u pitanju RIAA i BSA nista ne treba da cudi.

takodje se dalje pominje da se Kazaa nagodila sa RIAA da plati odstetu od 115 miliona, a da je LimeWire tuzen za stetu koja se procenjuje na 476 miliona.

obzirom da se i napster mreza raspala, sve ovo navodi korisnike koji zele da ovako razmenjuju fajlove da predu sa ovakvih programa na bit torrent.

bit torrent je razvio ono sto sam gore naveo kao brilijantno - preuzimanje fajla sa vise lokacija istovremeno. i zaista, ako zelite da se bavite ovim - trazenjem i skidanjem fajlova sa neta onda je bit torrent mozda dobra preporuka za tako nesto.

bit torrent je program i protokol koji ce se uvek koristiti. njegova upotreba nije ogranicena samo na puko pretrazivanje i downloadovanje pesama i filmova, vec ga i velike i ozbiljne firme koriste kad zele da objave neki ogroman fajl i da ga ponude za download velikom broju ljudi. bit torrent omogucuje da tako nesto bude prakticno izvodljivo a pri tom svodi troskove tog procesa na sume koje se mnogo lakse podnose.

a naravno postoje i sajtovi koji omogucuju da se pomocu njega besplatno preuzmu filmovi i pesme, ali to je uglavnom piraterija i o tome necu da vam pomazem. necu javno.

neki od bit torrent programa su

www.bitcomet.com
www.bitlord.com
http://azureus.sourceforge.net/

prva dva su pricno jednostavna, dok je azureus program kome nikako ne mogu da upamtim ime, a takodje i program koji ima previse opcija za nekog kao sto sam ja a ko voli da cacka gde mu nije mesto pa ga svaki put kad ga instaliram ja rastelujem nacisto.

a veliku listu sa poredjenjem mozete naci na
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_BitTorrent_software

ako krecete u potragu za muzikom i filmovima na ovaj nacin morate da vodite racuna da umesto fajla koji trazite ne skinete i neki virus.

ovaj program sam po sebi je legalan. skidanje autorski zasticenog sadrzaja nije.

prva dva programa su komercijalna. njih prave izvesne firme. ni ja ni neko drugi ne moze garantovati da je taj program dobar i da ce vam dobro raditi i da ta firma nece da vam ubaci sa programom nesto.

treci program je u tom smislu povoljniji. mislim da je azureus open source program, program otvorenog koda u kome nema tajni i da ne moze da se desi da vam radi nesto sto bi vas iznenadilo.

a kao sto sam rekao prva dva programa su jednostavniji, a treci je prilicno komplikovaniji.

eto to bi bilo to u par kratkih crta.

galeksic

Site Admin