RS - Srpski nacionalni top level domen i dvoslovna oznaka Računari

Agencija koja odrzava ISO 3166 standard je razdvojila Srbiju i Crnu Goru i dodelila nam posebne kodove. Srbija je sada RS i SRB, a Crna Gora ME i MNE.

Vise nema YU. Sada smo RS. Sto znaci da cemo uskoro biti na www.inter.co.rs (ili www.inter.rs) sajtu kada ovde budemo diskutovali.

Zbrke ne bi trebalo da bude. Svi sajtovi i email adrese ce raditi normalno u tom nekom prelaznom periodu. Bar tako predpostavljam da ce biti i bar tako predpostavljam da je u planu da bude.

Administrator YU domena, Mirjana Tasic, je upravo izdala saopstenje u vezi toga.

Mirjana Tasic: U junu mesecu 2006. osnovana je organizacija RNIDS (Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije). Ova organizacija treba da upravlja Internet domenom (Top Level Domain) koji se trenutno koristi u Srbiji .YU i novim domenom za Republiku Srbiju - .RS. Organizaciju su osnovali sadašnji administratori .YU domena, Internet posrednici koji rade na teritoriji Srbije, Ministarstvo nauke Republike Srbije, organizacije civilnog društva i ostala zainteresovana pravna lica (http://www.rnids.nic. yu/osnivaci.html)

Organizacija je u procesu zvanične registracije i formalizacije odnosa sa državnim institucijama, tako da još nije počela sa radom.

Postoji plan po kojem će organizacija biti zvanično registrovana do početka novembra meseca 2006, kada će početi pripreme oko tranzicije sadašnjeg registra .YU na novu organizaciju. Očekuje se da se tranzicija .YU završi do početka 2007. godine.

Što se tiče novog domena za Republiku Srbiju .RS, očekuje se da RNIDS obavi sve formalnosti oko aktiviranja novog domena .RS sa odgovarajućim međunarodnim organizacijama u prvom kvartalu 2007. godine kada bi mogla da počne registracija domena u .RS

Osnovna ideja je da se postojeći domen .YU koristi prema postojećem pravilniku i dosada uhodanoj proceduri, dok se ne uredi prostor za korišćenje novog domena .RS

Kada bude pocela registracija u .RS domenu, neće se više prihvatati registracija novih domena u .YU. Za domene registrovane u .YU biće dozvoljeno samo održavanje (DELETE , MODIFY). U ovom trenutku još nije jasno koliko će dugo domeni u .YU moći da se koriste, pretpostavka je još nekoliko godina.

Takođe treba na ovom mestu napomenuti, da zvanična procedura oko tranzicije .YU i otvaranja .RS još nije ustanovljena, te izloženi planovi mogu biti i nešto drugačiji nego što je ovde navedeno

linkovi:
www.nic. yu/rs-domen.html
www.rnids.nic. yu
www.iso.org/iso/en/commcentre/pressreleases/2006/Ref1031.html

galeksic

Site Admin

Novi domen, dobar posao?

ne znam koliko je ovom auditorijumu interesantno, a medju onima kojima jeste ne znam koliko je njih primetilo jednu stvar i koliko ih ona uopste 'uzbudjuje'.

naime - RS. novi srpski domen. on bi zapravo mogao jako dobro da se unovci. rs kao zavrsetak u adresi sajta je zapravo - odlican.

aggregators, tenders, blenders, designers, programmers i svaka rec koja se zavrsava na rs moze da bude adresa koja moze da se proda - aggregato.rs, tende.rs, blende.rs, designe.rs, programme.rs i tako dalje.

pomnozite broj reci sa 10 dolara koliko moze svaki domen godisnje da se naplati i dobija se jedna lepa brojka. ima drzava koje su tako napravile jako dobar posao.

mozda rs i ne vredi nesto puno, ali koka kola sigurno ne vredi onoliko koliko zaradjuje. ako oni kojima je pala u ruke ova zlatna zica uvide ovaj potencijal, ostaje samo da ostatak sveta reklamama i nastupom ubede da je RS cool i da svaka ozbiljna firma mora da ga ima.

galeksic

Site Admin

Informacije

Izlistala sam ponudjeno no nigde ne nadjoh definitivnu potvrdu da je nasa nacionalni oznaka RS.

Na sajtu koji si stavio piše da postoji predlog ISO za RS i RSB, a pažljivo sam isčitala i diskusiju na Elitesecurity forumu i opet ostah bez odgovora. Da li je to definitivna odluka i gde stoji potvrda toga?

Pitam naprosto jer sam zbunjena informacijom objavljenom u štampi od zvanične institucije: "Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je zadovoljstvo zbog toga što je Međunarodna organizacija za standardizaciju prihvatila troslovnu oznaku SRB kao javnu i prepoznatljivu oznaku države Srbije".

"Ne žalimo naročito zbog toga što RS nije prihvaćena za dvoslovnu internet oznaku naše države."

(izvor: Blic)

majra 

Site Admin

Primena novog RS internet domena

Novi internet domen - RS - biće, prema prvim procenama, dostupan građanima i pravnim licima tek u martu sledeće godine, po ceni od pet do deset evra na ime godišnjeg održavanja.

Kašnjenje

Nedostatak pravne regulative u oblasti interneta doveo je do zakašnjenja sa upotrebom novog domena, koji će upotpuniti imidž i prepoznatljivost Srbije. Internet domenima kod nas su se u poslednjih 13 godina bavili entuzijasti sa Univerziteta u Beogradu, volonterski i bez podrške države. Fenomen nove skraćenice, dodeljene od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), zahteva da se uradi što je moguće više na njenoj promociji, odnosno da što veći broj sajtova u skorije vreme sa "YU" pređe na "RS".

S tim u vezi, još u junu 2006. godine osnovana je organizacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), koja bi trebalo da upravlja internet domenima "YU" i "RS".

- Izostanak pravnih normi u ovoj oblasti uslovio je da se naša organizacija još nalazi u procesu zvanične registracije. Očekujemo da će do sredine novembra biti okončan dijalog sa Vladom, da bi se nakon toga pristupilo uspostavljanju novih registracija, u saradnji s Međunarodnom organizacijom za internet domene (ICAN). Prema našim procenama, dodela prvih "RS" domena desiće se početkom marta sledeće godine - kaže Slobodan Marković, član UO RINDS.

Prema njegovim rečima, od tog momenta prestaje dodela starog domena, vlasnici 30 hiljada sajtova čija se adresa završava na "YU" moći će da održavaju postojeći domen samo u sledećih nekoliko godina, a za očekivati je da će ići u korak s vremenom i ubrzo zatražiti preregistraciju adrese.

Novitet predstavlja ideja da se svim građanima i privrednim subjektima omogući neograničena registracija domena.

- Naša organizacija biće centralni registar domena, koji će u svojevrsnoj velikoprodaji ustupiti domene provajderima i ostalim pravnim licima koji će ih kasnije distribuirati zainteresovanima. Pretpostavljamo da će cena održavanja domena na godišnjem nivou iznosti između pet i deset evra - zaključuje Marković.

Raste mogućnost zloupotrebe

Slučajevi zloupotreba domena, odnosno situacije kada neko koristi tuđe ime ili brend pri registraciji sajta, dosad su se događali retko, s obzirom na to da je firma mogla da registruje samo jedan sajt.

- Mogućnost zloupotrebe sada je veća pošto će građani moći da registruju neograničeni broj sajtova. Ako dođe do toga primenjivaće se sistem medijacije i arbitraže - navodi Slobodan Marković.

O.Đurić

majra 

Site Admin

RS domen - pocelo je

Pre nekoliko minuta je proradio RS domen. IANA je saopstila da su na root serverima aktivirani RS i ME nacionalni domeni i da je prenela nadleznost za YU domen na Registar nacionalnog internet domena Srbije.

Vec sada se mogu videti sajtovi www.nic.rs i www.nic.me

Sajt crnogorskog registra je proradio pre srpskog : )

galeksic

Site Admin

Javna rasprava i poziv na akciju

Pozivamo sve koji imaju na raspolaganju sajt, blog, forum da svoj auditorijum obaveste i pozovu na učešće u javnoj raspravi u vezi tranzicije našeg nacionalnog domena.

Sada je vreme za akciju i dogovor. Biće nam onako kako se sada dogovorimo i kako sprovedemo. Nama i generacijama koje stasavaju i koje očekuju da je neko pre njih mislio glavom.

A nema puno koristi od razmišljanja i rešenja koje nam stigne prekasno.

O toku rasprave se možete informisati na sajtu Registra nacionalnog internet domena Srbije www.rnids.rs

Banneri koje prilažemo u nastavku su zvanični baneri Registra i treba da upućuju na sajt www.rnids.rs

Ukoliko oskudevate sa resursima, možete ih slobodno linkovati sa našeg servera, a u protivnom molimo Vas da ih podignete na svoj i prikazujete odatle.

http://www.dotrs.info/rnids/rnids-baner-1.gif

http://www.dotrs.info/rnids/rnids-baner-2.gif

http://www.dotrs.info/rnids/rnids-baner-3.gif

Primer postavljanja kôda na Vašu stranu

<a href="http://www.rnids.rs/" title="Javna rasprava - RS domen">
<img src="http://www.dotrs.info/rnids/rnids-baner-1.gif" alt="Javna rasprava - RS domen" />
</a>

Gornji kôd prikazuje banner koji vodi na sajt srpskog Registra. Naravno, ukoliko ga uploadujete na Vaš server, ne zaboravite da izmenite putanju u img tagu.

A ako ne želite da prikažete banner, već link, sledi drugi primer.

<a href="http://www.rnids.rs/" title="Javna rasprava - RS domen">
Javna rasprava o registraciji RS domena
</a>

Link će izgledati približno ovako:
Javna rasprava o registraciji RS domena

galeksic

Site Admin

Registracija RS domena - faza pripreme i rezervacije

Danas, 26. oktobra 2007, u Beogradu, u prostorijama Ministarstva za nauku IHTM, je održana Druga vanredna skupština Registra nacionalnog internet domena Srbije na kojoj su usvojeni opšti uslovi ugovora o registraciji RS domena i o radu ovlašćenih registara, kao i pravilnici o arbitražnom postupku za rešavanje sporova oko RS domena, početku rada RS registra i prestanku rada YU registra.

Večerašnjim usvajanjem ovi dokumenti su stupili na snagu. Istovremeno, novi srpski RS domen je time ušao u takozvani "prelazni period", koji će trajati do 30. septembra 2009 godine, a koji je izdeljen na tri faze - faza pripreme, faza početne registracije RS domena i faza održavanja registra YU domena do njegovog ukidanja.

U fazi pripreme će RNDIS u okviru RS adresnog prostora izvršiti rezervaciju domena neophodnih za funkcionisanje internet servisa, kao i rezervaciju domena od posebnog značaja i domena registrovanih unutar yuTLD registra. Deset dana pre početka sledeće, "prve", faze, RNDIS će prestati da prihvata zahteve za registraciju novih YU domena.

Tokom te početne faze koja će trajati šest meseci, pravo na registraciju rezervisanih RS domena imaju "vlasnici", tj. registranti odgovarajućeg YU domena, a pravo na registraciju ostalih, nerezervisanih domena imaju svi zainteresovani.

Obzirom da je i na javnoj raspravi, koja je pre nekoliko dana završena, vrlo često ukazivano da je rok (1. oktobar 2009) koji je ICANN odobrio Srbiji za održavanje YU domena - prekratak, skupština je usvojila inicijativu da se od ove institucije zatraži produženje.

galeksic

Site Admin

Dilema oko izbora domena - molim pomoc

Ja bih da pokrenem jedan sajt u Bosni i Hercegovini, jer inace tmao zivim samo me zanima vaše mišljenje i ukoliko neko zna da mi preporuči da li je dobro da uzmem .ba domen ili bolje .com .net i šta ja znam. Ili bolje da se kupi ba domena? Kakve su inace cijene ako neko zna u BIH? A kakve su kod vas u SR? I da li su povoljniji SR domeni od BA? Hvala!