Zanimljive destinacije Životni stil

Evo jedne zanimljive teme. Ovde mozete da pisete o destinacijama na kojima ste bili ili zelite da idete, a znate neke zanimljive stvari o njima.
Evo za pocetak jedna meni jako zanimljiva destinacija, bila sam tamo i imam prelepe utiske.

TUNIS

Ukoliko ste se uzeleli odmora, tropskih temperatura, brckanja u moru, ali i avantura, spakujte kofere i pravac Tunis. Tunis se nalazi u severo-zapadnom delu Africkog kontinenta, samo na dva sata od Beograda. Vize ne predstavljaju problem.
Poseduje obalu duzine oko 200 km, uz koju se prostiru prelepe pescane plaze duz Sredozemnog mora. Naj zanimljivije destinacije za nase turiste su Sus, Port el Kantaui i Hammamet.

Sus glavni grad regije Sahela je vazan komercijalni i kulturni centar Tunisa. U severnom delu grada pruza se kilometrima duga pescana plaza. Glavna avenija nosi naziv Habiba Burgibe koja vodi od plaze do jedne od najbolje ocuvanih arapskih medina, starog grada. Uzivace te u spoju modernog i istorijskog, urbanog i opustenog. Tu postoje razne mogucnosti za dnevne aktivnosti i nocne izlaske.
http://img204.imageshack.us/img204/1508/sousse31ot7.th.jpg
http://img209.imageshack.us/img209/659/sousse33hy1.th.jpg
http://img209.imageshack.us/img209/8834/sousse34ra1.th.jpg
http://img180.imageshack.us/img180/7861/sovivadb3.jpg

Port el Kantaui je prepoznatljiv po marini sa prelepim jahtama, brodicima i jedrilicama, lepim restoranima i naravno prelepim hotelima. U Port el Kantanui se nalazi i botanicka basta u okviru zooloskog vrta.
http://img206.imageshack.us/img206/3789/portmarina1zc0.th.jpg
http://img206.imageshack.us/img206/7413/portelkantauise0.th.jpg

Hammamet spada u najomiljenija letovalista kako stranih tako i domacih turista. Prvobitno je Hammamet bio ribarsko mesto, medjutim s obzirom na svoj miran i slikovit polozaj on je sada to sto jeste. Duz Hammametskog zaliva izgradjeni su hoteli sa ocuvanim tradicionalnim tuniskim arhitektonskim stilom.Hammamet ima i jedan od najlepsih terena za golf. Ispod kamenih zidina se nalazi grad-medina u kojoj mozete osetiti tipicnu atmosferu tuniske pijace.Nova turisticka zona Hammamet-Yasmine, koja je stalno u izgradnji nalazi se u juznom delu Hammametskog zaliva. Ovo mesto je sve popularnije kod nasih turista.Udaljeno je od centra Hammameta 10 km. Duz obale rasporedjeni su prekrasni hoteli koji su izgradjeni u klasicno tuniskom stilu, niske gradnje sa arapsko-mavarskom arhitekturom.Lepotu ovog mesta ocrtavaju prostrane zelene baste u kojima su smesteni hoteli.Prko dana mozete se prosetati marinom, koja je prepuna radnji sa suvenirima, obici Carthage Land Theme Park, gde mozete naci zabavu za celu porodicu,
posetiti medinu.
http://img208.imageshack.us/img208/1628/hammamet28zg4.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/3715/hammamet05pt6.th.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/518/hammamet17te9.th.jpg

Kao jednu od atrakcija, u koji god grad da se odlucite da odete, nude posetu sahari. To je dvodnevni izlet koji obuhvata nocenje i veceru u idilicnom hotelu u jednoj od najlepsih oaza Tunisa, sestocasovnu voznju dzipovima, dva rucka u Sahari u restoranu pod zemljom, obilazak negostoljubivih Mesecevih planina, prostranstva saharskog peska i dina, pustinjske oaze, slana jezera, kao i istorijske lokalitete.

http://img208.imageshack.us/img208/9732/carthagelandyp4.th.jpg
http://img208.imageshack.us/img208/8881/imag0034gg9.th.jpg

Norveska

Jako bih volela da odem u Norvesku.
Ne znam mnogo o toj zamlji, ali sam skoro gledala na tv neke reportaze i odusevila me je skoro netaknuta priroda samog severa nase planete.
Laponija: zemlja Deda Mraza i Irvasa, ogromna snezna prostranstva.
A to su i mnogobrojni Fjordovi prebogati ribom.
Volela bih da saznam vise o toj zemlji, ako neko zna neki sajt, ili neki podatak, neka mi javi :)
Cao

Informacije

STUDENTSKE KARTICE I POPUSTI NA CENE PUTOVANJA, SMEŠTAJA...

BALKAN FLEXIPASS
Balkan Flexipass karta omogucava putovanje železnicama Jugoslavije, Rumunije, Makedonije, Grcke i Turske, u trajanju od pet, deset ili petnaest dana.
Pošto dani putovanja ne moraju biti povezani, rok vazenja BFP karte je mesec dana. Starijima od 26 godina karte se izdaju za 1. ili 2. razred vozova a mladima od 12 do 26 godina, iskljucivo za 2. razred. Posebni popusti daju se deci od 4 do 12 godina i starijima od 60 godina.
Datum putovanja sami upisujete u kartu a kada putovanje počinje nakon 19.00 casova, upisuje se sutrašnji datum.
Detaljnije informacije potrazite na šalterima železnickih stanica ili se obratite Direkciji za putnicki saobracaj ŽTP-a "Beograd", na telefone: 011/3616-962; 011/3616-775; 011/3616-853

CITY STAR
Za najviše 5 odraslih putnika i jedno dete (dvoje dece od 4 do 12 godina se računaju kao jedan odrasli putnik) koji iz Jugoslavije putuju do Austrije (preko Mađarske ili Hrvatske i Slovenije) ili Slovenije (preko Hrvatske), City Star obezbeđuje popuste po sledecem principu: Prvi putnik plaća punu cenu povratne vozne karte a svi ostali putnici 50% tog iznosa. Popust za decu je 75%.
City Star karta važi mesec dana ali vožnja u odlasku se mora završiti do 10.00 časova u ponedeljak koji sledi posle prvog dana roka važnosti karte. Putovanje u povratku moze otpočeti najranije od 3 časa ujutru u subotu koja sledi iza prvog dana roka važnosti karte. Ovo pravilo se ne primenjuje kada je dan početka putovanja subota ili nedelja.

EASY TRAVEL CARD (ETC)
Sa Easy Travel Card studenti imaju popust na putničke linije prevoznika u autobuskom, železnickom i avionskom saobraćaju koji su u sistemu ETC, kao i na stotinak ostalih popusta u Srbiji.

EURO DOMINO

Euro Domino omogućava putovanje železnicama određene evropske zemlje (ili Maroka, Alzira, Turske ili Tunisa) u periodu od tri do osam dana s tim što dani putovanja ne moraju biti vezani, a rok važenja karte je mesec dana.

EURO < 26
EURO<26 je kartica koja vam obezbeđuje oko 200.000 popusta i beneficija iz oblasti kulture, prevoza, putovanja, usluga itd. ukoliko potpadate po kategoriju < 26 godina.

FERIJALNI SAVEZ
Clanstvo u Ferijalnom savezu obezbeđuje vam popuste u velikom broju hostela u SCG i inostranstvu, popuste na prevoz železnicom i autobusom, na ulaze u muzeje, galerije, pozorista...
Za više informacija o Ferijalnom Savezu kliknite na www.ferijalci.org.rs.

INTERNATIONAL STUDENT IDENTITY CARD (ISIC) I INTERNATIONAL TEACHER IDENTITY CARD (ITIC)

ISIC i ITIC su međ‘unarodno priznate kartice kojima potvđ‘rujete da ste student, odnosno natavnik-profesor i stičete prava na popuste u preko 100 zemalja sveta. ISIC priznaje čak i UNESCO.
Radi se o hiljadama različitih popusta na cene smeš¡taja, prevoza, ulaza u muzeje, galerije, bioskope, na sportske utakmice i slično.
.
INTER RAIL
U toku mesec dana, Inter Rail karta omogucava putovanje železnicama 29 evropskih zemalja, Maroka i brodovima pomorskih kompanija HML i AE, koje prevoze putnike iz Ankone i Brindizija u Italiji, do Krfa, Igumenike i Patrasa u Grckoj.

LEGITIMACIJA ZA MLADE DO 26 GODINA
Legitimacija za mlade do 26 godina omogucava dobijanje 30% popusta na cenu karte za prvi i drugi razred putničkih, brzih i ekspresnih vozova.
Legitimacija se može kupiti na svim šalterima železnickih stanica.

POPUSTI ZA GRUPNA PUTOVANJA
Grupi od najmanje 6 odraslih lica (dva deteta se racunaju kao jedan odrasli putnik), sve evropske železnice odobravaju povlastice na cenu vozne karte. Visina povlastice zavisi od toga da li se radi o putovanju u jednom smeru ili povratnoj karti i svaka zeleznica sama odredjuje visinu ovog popusta, za svoju teritoriju.
Popusti se krecu od 20 do 50%.

RAIL PLUS
Legitimacija Rail Plus obezbeduje 25% popusta na vozne karte za neogranicen broj medjunarodnih putovanja, u periodu od jedne godine. Cena Rail Plus legitimacije posebno je povoljna za mlađe od 26 godina.

YU BUSINESS RAIL
Sa Business kartom možete mesec dana putovati na svim relacijama ŽTP-a "Beograd", u prvom ili drugom razredu svih vozova. Mozete birati između karte koja važi jedan, dva ili tri meseca.

YU RAIL
Mladima do 26 godina starosti, Yu Rail karte omogucuju neograničeni broj putovanja svim vozovima i na svim relacijama ŽTP-a "Beograd", u toku mesec dana.

A linkove koji pružaju dodatne iformacije o destinacijama stavljam u temu:
Zanimljivi linkovi,da ovde neoftopičarimo ;)

majra 

Site Admin

Cula sam,ali i citala o gradu koji se zove Dubai,pa tamo nema sta nema :klap:

Graz

Osnovni podaci o gradu mogu se pronaći na: wikipedia.org Tako da ja neću ponavljati ono što tu stoji.

Graz je mali austrijski gradić s vrlo povoljnim geografskim položajem, u smislu tranzita prema drugim državama i gradovima Evrope. Ja sam imala priliku upravo zbog toga zastati malo u gradu, prošetati i vidjeti samo jezgro starog grada i nekolicinu ulica oko Gradske kuće.

To što se radi o jednom malom gradiću ne umanjuje njegovu ljepotu. Grad ima bogatu istoriju i kulturu, prelijepe parkove, mnogo zelenila, šetališta i sl., tako da ćete imati šta vidjeti ukoliko vas put nanese namjerno ili slučajno.

Bilo je nedjeljno jutro kad sam se šetkala Grazom, i prvo što vam upada u oči jesu brojne crkve, koje su jako lijepe, tu su i velike i male, ali svaka ima neki posebni stil. I što je još ljepše, njihov osnovni ukras su ljudi. Sve crkve tog jutra u Grazu su bile pune vjernika.

Ulice su bile poprilično prazne. Kafanice takodjer. Očito ne postoji baš uobičajena praksa da se jutarnja kafa pije jako rano jer su konobari postavljali stolove u bašte tek oko 11 sati.

Stari dio grada je u kaldrmi, male uličice vijugaju sa svih strana. Čas se penjete, čas spuštate, vode vas lijevo-desno, i opet se nekako vratite na mjesto odakle ste pošli. Bez obzira na to što su neke uličice prilično strme, vidjeti bicikl kao prevozno sredstvo je normalna stvar.

Ovaj dio grada odiše nekim posebnim mirom, taj mir protkan je glasovima koji odzvanjaju kao jedan iz crkava kraj kojih prolazite. Ako uz to imate iznad sebe potpuno vedro nebo, sunce koje stidno proviruje iza krovova zgrada, šetate kaldrmom starom vijekovima, onda ćete imati osjećaj da ste posve izvan vremena i prostora.

Nakon obilaska starog jezgra krenuli smo prema Gradskoj kući, sve ulice koje vode ka njoj prepune se raznih radnji, mnoštvo renomiranih modnih kuća naći ćete na vrlo malom prostoru. Od satova, nakita, torbi, obuće do svega što vam samo može na pamet pasti – možete pronaći u tim radnjama. Možda nije zgoreg da napomenem da su cijene nešto povoljnije u odnosu na iste takve radnje u nekim drugim zemljama Evrope. Znači, vrlo zgodno mjestašce za shopping.

Ako potpuno zanemarimo te radnje i njihove bogate izloge, ove ulice imaju jednu zajedničku karakteristiku, a to su fascinantne fasade. Gradjevine, sve do jedne, nose nešto što je samo njihovo. Tu su bogato izradjena vrata, fasade sa kipovima iznad vrata, pored vrata, posebna bordura oko prozora, te slike na prednjem dijelu. Zaista očaravajući prizor za oči.

Šta još da kažem? Od jednog mjesta koje je trebalo biti samo usputna stanica dobila sam prekrasnu šetnju i sjajan doživljaj, koji se pretvorio u dragu uspomenu.

http://img84.imageshack.us/img84/5508/1000262ld5.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/9159/vratagrazdk0.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/9334/izradanazgradifakultetaaz2.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/2817/1000231ty4.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/9264/1000234cb7.jpg

http://img142.imageshack.us/img142/1715/amazingbuildinggrazmt2.jpg

Mikica

Site Admin

Kemer - Antalya

Kemer je na 45km od Antalije. Charter letom do Antalije, let traje dva sata.

Bajka pocinje u oblacima

http://img224.imageshack.us/img224/8617/p6180031hf2.jpg

snevate dvorac i princa
poljubac vas budi
u raju na zemlji

http://img231.imageshack.us/img231/6890/p6180039on1.jpg

http://img140.imageshack.us/img140/8022/p6180037ld6.jpg

Od aerodroma do hotela Derya & Deniz jos 1,5 h jer razvozi ostale ljude po hotelima. Grad je fenomenalno cist i jako paze na svoje zelenilo. Valjda im je dragoceno. Planincine su Taurus koje se protezu paralelno sa sredozemnom morem i sunce zalazi iza planina oko 18 h. a ne u more :D

a u raju cveta ljubav i sve sveta od ljubavi

http://img67.imageshack.us/img67/3519/p6180049oj2.jpg

More je nevidjeno cisto i toplo. Nije bara, ali mozete provesti ceo dan u njemu, ako vas ne onesvesti sunce. Plaza na kojoj smo mi bili je sljunkovita, i vrlo nezgodna jer je krupan kamen, ali nema veze to. Od hotela do laze je 5 min. Preko ulice i kroz parkic. A hotel je smesten uz glavnu ulicu, setaliste odlicna lokacija.

http://img224.imageshack.us/img224/6154/p6180050bj0.jpg

Na putu od Antalije do Kemeraduz obale ima puno hotela sa svojom plazom. Neke imaju i peskovitu ali su udaljeni od gradica. Svi hoteli imaju minimum 3 ***. Nas hotel je bio odlicno cist, s a cistim bazenom velikim i malim i dobrom hranom.

Ukusi su isti kao nasi osim mesa. Znate nema prasetine. I nema zacina, na moje zaprepascenje. Vrlo slabo stavljaju u jelo. Imali smo all inclusiv, jako dobra stvar.