Mićo: Turističke destinacije za vikend i godišnji odmor Životni stil

Mnogi bi za vikend pobegli negde, pa nek ovo bude upoznavanje lepota Srbije - prepune zgodnih destinacija na kojima se moze provesti i godisnji odmor.

Turisti koji posete Salaš 84 imaće jedinstvenu priliku da vide šta je tri stotine godina držalo panonsku ravnicu u životu, kako su živeli ljudi u Vojvodini i zašto je salaš najmirnije mesto na celom svetu.

Hrana - vojvodjanska kuhinja

Hrana je jedinstven doživljaj na Salašu 84. Pripremaju je kuvari koji tajne vojvođanske kuhinje uče s kolena na koleno, generacijama. Hrana se gotovi u glinenim posudama, kao i pre dvesta godina, a peče u velikim originalnim pećima koje su sačuvane kroz istoriju. Sve namirnice, sveže i prirodno uzgajane, potiču ili sa samog salaša ili od okolnih seljačkih gazdinstava. Recepti su stari i jedinstveni, pa je gastronomsko iskustvo nezaboravno.

http://img89.imageshack.us/img89/2951/4guljascarda1sd1.jpg http://img89.imageshack.us/img89/5849/11banjabw0.jpg http://img90.imageshack.us/img90/1913/18salas84a100wq4.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/7859/23fantastfn4.jpg http://img89.imageshack.us/img89/6724/27cardaci2fd2.jpg

Ovoj lepoti ja nisam mogao odoleti, na ovaj nacin zelim da je podelim sa vama.

Salaš

Reč "salaš" je vanevropskog porekla. Po V. Karadžicu, verovatno turska. Naziv salaš sreće se i u drugim krajevima, i označava ili koš za kukuruz (Visoko, Sarajevo) ili stočarski stan (Kosovo). Za salaš u značenju "koliba od dasaka", znaju i drugi narodi (Bugari , Slovaci, Poljaci, Rumuni, Madari, Rusi, Ukrajinci , Turci) u smislu barake za prodavanje voća i bostana.

www.salas84.rs

Pod salašom se podrazumeva i farma, majur, stan, poseban privredni zaselak u značenju madarske reci "szalas". U slučaju čenejskih salaša to su usamljene stambene zgrade, podignute u polju koje se obrađuje, okružene svim potrebnim ekonomskim zgradama, podignutim na većoj površini zemljišta, najčešće ograđenim "proscem" (netesano drveno koplje), ili žičanom ogradom, što čini "avliju", tj. dvoriste salaša.

http://img218.imageshack.us/img218/2905/salas86tfu0.jpg http://img178.imageshack.us/img178/4311/salas29tgb7.jpg http://img218.imageshack.us/img218/3446/salas61tzf5.jpg

http://img178.imageshack.us/img178/6755/nsalas45tes5.jpg http://img218.imageshack.us/img218/3929/salas60tnp9.jpg http://img241.imageshack.us/img241/7933/nsalas28tmt4.jpg

http://img178.imageshack.us/img178/3039/salas43tpf3.jpg http://img241.imageshack.us/img241/194/nsalas15tsn4.jpg http://img241.imageshack.us/img241/7839/nsalas08tbo4.jpg

Za ljubitelje konja i sve one koji zele da kroz skolu jahanja upoznaju te predivne zivotinje, salas 137 u neposrednoj blizini N. Sada priustice to zadovoljstvo...

www.salas137.rs

Čenej

Naselje pripada gradskoj zajednici opština Novi Sad, nalazi se u severozapadnom delu opštinskog atara. Graniči se sa atarima Rumenke, Kisača, Stepanovićeva, Siriga, Zmajeva, Temerina, Bačkog Jarka i Kaća. Nalazi se u blizini Novog Sada, uz magistralni put br. 11, koji povezuje Novi Sad i Suboticu. Običnim, kolskim i letnjim putevima Čenej je povezan sa susednim naseljima: Zmajevom (poznat kao starokerski drum), Kisačom i Bačkim Jarkom. Naselje je smešteno na južnoj bačkoj lesnoj terasi, na jedva uočljivoj padini koja ide od severozapada ka jugoistoku. Prosečna kota nadmorske visine atara je 81,5 metara, a naselja od 81 - 82 metra.

http://img136.imageshack.us/img136/2278/137xz5.jpg http://img136.imageshack.us/img136/8583/1710salas137a111zs9.jpg

mico

Moderator

Fruska gora

Fruska gora omiljeno mesto za odmor novosadjana, a nije ni meni nepoznata, privlaci veoma veliki broj "vikendasa", koji neretko ostaju da noce u sumi.

Praznici

vrhunac po broju posetilaca dostize za prvi maj, kada nepregledene kolone vozila traze svoje utociste u prirodi i cistom vazduh. hiljade i hiljade od najmladjih do najstarijih toga dana pronalaze zabavu u sumi, a oni iskreni ljubitelji prirode koriste priliku da oznacenim stazama predju vise od deset kilometara. setnjom se kroz sumu obilaze i mnogobrojni manastiri smesteni na fruskoj gori.

Adresa na kojoj mozete pronaci vise informacija www.npfruskagora.rs . Ja vam iskreno preporucujem da jedan vikend odvojite za frusku goru.

Polozaj

Fruska gora je usamljena ostrvska planina Panonskoj niziji. Prema jugu i severu Fruska gora je jako razudjena planinskim i recnim tokovima, pri cemu se od glavnog uskog grebena pruzaju pojedinacni, bocni grebeni, najcesce sa vrlo srtmim padinama.

Lokacija, specificna geoloska istorija, razliciti mikro-klimatskim uslovi, cine ovu planinu veoma interesantnom i vaznom za razlicite naucne oblasti. Zahvaljujuci jedinstvenim i veoma brojnim fosilnim ostacima flore i faune, Fruska gora se naziva i "ogledalom geoloske proslosti".

Prirodna bogatstva

Osnovna karakteristika ove oblasti je postojanje brojnih ugrozenih, retkih i zasticenih biljnih i zivotinjskih vrsta. Pasnjaci i plodno zemljiste, vinogradi i vocnjaci, ukrasavaju padine i nize delove Fruske gore, dok su povrsine koje se nalaze visinama iznad 300 metara nadmorske visine pokrivene gustim, listopadnim sumama. Posebnu vrednost i biser Fruske gore predstavlja 17 pravoslavnih manastira, poznatih po specificnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama. Fruska gora takodje krije i brojne arheoloske lokalitete iz praistorijskog
i istorijskog perioda.

http://img47.imageshack.us/img47/4185/dumbovackivodopadsmallmb5.jpg

mico

Moderator

Mićo: Turističke destinacije za vikend i godišnji odmor

A u Mićo, pa što nisi stao?

http://img148.imageshack.us/img148/3682/nsalas30fh7.th.jpg

Evo je stazica.

http://img92.imageshack.us/img92/8428/salas76tfc9.jpg

majra 

Site Admin

Najpozeljnije turisticke destinacije - čari Balija

Koja je zemlja najlepša, koji hotel najbolji, a koji otok najatraktivniji? Na ta i slična pitanja postoji odgovor. Najprestižniji svjetski časopis o putovanjima Conde Nast Traveller svake godine objavljuje listu najboljih i najprestižnijih turističkih destinacija.

Nominacije se objavljuju svakog oktobra i rezultati su glasovanja citalaca. Luksuzno opremljen i uređen časopis izlazi na engleskom, u obliku posebnih izdanja u Americi i Engleskoj, no čita se sirom svijeta.

Smatra se najutjecajnijom publikacijom u turizmu. Većina citalaca je s anglosaksonskog područja pa sukladno tome treba protumačiti i rezultate ankete. S druge strane, većina turista, s izuzetkom Njemačke, Japana i Francuske, dolazi upravo iz tih zemalja.

ZEMLJE
http://img243.imageshack.us/img243/3875/image001wo7.th.jpg

1) Italija
2) Australija
3) Francuska
4) SAD
5) Tajland
6) NoviZeland
7) JužnaAfrika
8) Španjolska
9) Indija
10) Grčka

Izbor najatraktivnijih zemalja za odmor je na neki način ogledalo međunarodne političke situacije, kao i sve prisutnije terorističke prijetnje.

Primer dve zemlje koje su redovito bile među prvih deset posljednjih godina, Kanada koja je nekoliko puta bila prva te Indonezija koja je također bila među vodećim zemljama za odmor, nisu niti u prvih dvadeset.

Kanada je pretrpjela značajan pad broja turista zbog pojavljivanja SARS-a početkom godine. Indonezija, kao najmnogoljudnija muslimanska zemlja došla je na glas kao nesigurna prvenstveno zbog terorističkih napada na noćni klub na Baliju i hotel u Jakarti.

Od dalekih egzotičnih zemalja koje su dominirale ovom ljestvicom proteklih godina ostale su jedino Tajland i Indija. Velike zemlje bogate raznolikim prirodnim lepotama, modernim gradovima i odličnom ponudom hotela i pratećih sadržaja kao što su Australija, SAD i Južna Afrika uvijek su među prvih deset.

Prvi put je kao najatraktivnija izabrana jedna evropska zemlja - Italija. To znači da je velik broj, prvenstveno bogatijih, turista ove godine odabrao Evropu za odmor.

Kada se govori o odmoru ne misli se isključivo na letnji odmor na moru, već i na zimski odmor, kao i na kulturno-turističke posjete gradovima te na kraju, pogotovo kod izbora hotela, na poslovna putovanja.

Italija je pobedila u kategorijama kulturne ponude i kvalitete hrane i restorana. Amerika ima najveći izbor atrakcija i zabave, ali je i vrlo slabo prošla po pitanju sigurnosti i očuvanja prirode.

Najsigurnijom zemljom je proglašen Japan, najlepša priroda je u Švajcarskoj, a turisti se najbolje osjećaju u Tajlandu i Maleziji.

GRADOVI
http://img243.imageshack.us/img243/7494/image003ik1.th.jpg

1) Rim
2) Pariz
3) Sidney
4) NewYork
5) Venecija
6) Barcelona
7) Firenca
8) Sevilja
9) Singapur
10) Prag

Kad je reč o gradovima, još je očitiji povratak u Evropu. Tradicionalno atraktivni gradovi poput Cape Towna, Bangkoka i Hong Konga su ispali iz Top 10, a Vancouver koji je nedavno bio broj jedan u svijetu nije niti u prvih dvadeset.

Waterfront Cape Town

Rim je pobedio u kategoriji arhitekture, a Firenca ima najviše kulturnih znamenitosti. Najsigurniji grad je Dubai, a najčistiji Singapur kojemu je blizu jedino Stockholm.

Noćni život nije najbolji u Evropi, već u Sidneyju i New Yorku gdje su i najbolji hoteli. Bangkok i Cape Town su najbolji u kategoriji 'value for the money'.

OTOCI

http://img175.imageshack.us/img175/4111/lepo005ew6.th.jpg

1) Maldivi
2) Bali
3) Majorka
4) Mauricijus
5) Sicilija
6) Sejšeli
7) Šri Lanka
8) Barbados
9) Langkawi, Malezija
9) Kuba

Maldivi, malo otočje u Indijskom oceanu drugu godinu zaredom na prvom su mestu. Najsigurniji su i na njima se osjeća najveća briga za okoliš, iako je na njima najmanji izbor turističkih atrakcija.

Veseli me povratak Balija koji je nakon samo jedne godine ponovo u vrhu. Najbolji je u kategorijama ponude smještaja te gostoljubivosti i prijaznosti domaćina.

Indoneziji je pao rejting, pa se više ne nalazi ni među prvih dvadeset najpoželjnijih destinacija

Sicilija ima najbolje restorane i hranu, a najljepše plaže su na Barbadosu. Šri lanka je najbolja u kategoriji 'value for the money'.

HOTELI ZA ODMOR

1) PangkorLautResort, Malezija
2) HotelCipriani, Venecija
3) SandyLane, Barbados
4) SanDomenicoPalaceHotel, Sicilija
5) FourSeasons, NewYork
6) TheDatai, Langkawi, Malezija
7) Bellagio, LasVegas
8) BegawanGiriEstate, Bali
9) Four Seasonsat KudaHuraa, Maldivi
10) BanyanTree, Phuket, Tajland

Što se tiče najboljih hotela na moru, zanimljiv je trend prema manjim intimnim hotelskim naseljima bungalova od kojih svaki ima svoj bazen.

Osim privatnosti i plaža mora imati odličnu ponudu welness i spa programa, a sama lokacija tj. blizina nekog grada li turističke atrakcije nije primarna.

U takve male hotele, poput onih iz najekskluzivnijih lanaca Four Seasons, Banyan Tree ili Amann, ide se prvenstveno zbog njih samih. Cena boravka je često preko hiljadu dolara za noć, a za taj novac se dobije vrhunski luksuz i usluga tako da se gosti uglavnom zadržavaju u hotelu.

Do pre nekoliko godina su se na listi mogli naći veliki hoteli poznatih lanaca poput Hyatta, Shangri La, Mandarin Oriental ili Sheratona. Danas, kada se trend promenilo, nema ih ni blizu, a na ovoj listi jedini veliki hotel je Bellagio u Las Vegasu.

Zanimljivo je i da se na listi, kao i svake godine, pet od deset najboljih hotela nalazi u Aziji, koja tako i dalje ostaje na glasu kao kontinent sa najboljim hotelima za odmor.

POSLOVNI HOTELI

1) EmiratesTowersHotel, Dubai
2) FourSeasonsHotelGeorgesV, Paris
3) ShangriLa, Singapur
4) HotelArts, Barcelona
5) RitzCarlton, NewYork

Hotel Arts u Barceloni izabran je u kategoriji najljepšeg uređenja i ambijenta.

Samo su četiri hotela, svi u Aziji, dobila natprosječnu ocjenu u kombinovanim kategorijama poslovnog servisa i slobodnog vremena, što također postaje novi trend.

Banyan Tree Phuket na Tajlandu - hotel kao iz bajke

Hoteli u svrhu profitabilnosti pokušavaju što više zadržati gosta u hotelu, a to mogu samo povećanom ponudom. Za razliku od nasih krajeva, a dobrim delom i Evrope, gdje se ide izvan hotela na večere, u Americi, a pogotovo u Aziji najbolji restorani nalaze se po hotelima.

mico

Moderator

Lisabon

Grad koji je XII. vekova pre Hrista nosio ime: Lepo Nebo.

Leži kao i Rim na sedam brežuljaka, na izuzetno trustnom području, pa se tragovi katastrofalnih zemljotresa odmah uočavaju na većini zgrada. Naime, zgrade su retko rušene do temelja. Ostaci su dograđivani i dorađivani pa otuda svaka fasada predstavlja specifičan miks stilova.

http://img171.imageshack.us/img171/3676/p1020614jpgthumbek2.th.jpg

Lisabon ne leži na Atlantiku, već na reci Težo, koja je toliko široka da podseća na more, da bi ste ga upoznali najbolje se prepustiti običnom dokoličarenju po uzanim i strmim ulicama, da vam dušom zazvoni neobično melodičan jezik, a kad se umorite tu je “Brazilijera” za uživanje u moćnoj kafi.

Naravno šoping je neizbežan i zato posle pravac u trgovačku zonu ”Praca de Camercio”, pa u tržni centar ”Vasko de Gama” i na kraju sve to krunišite posetom “Akvarijumu”, ne vraćajte se bez fotografija!

http://img166.imageshack.us/img166/5544/trgulmq1.th.jpg

A potom krenite put starog grada, put duše Lisabona. Ono što se ne može neprimetiti su oslikane keramičke pločice sa mitskim scenama - “Azulejžo”. Nalaze se na fasadama, u enterijeru svakog doma.

No, ovo je četvrt grada gde je rođena čarolija zvana Fado!
Nacionalna pesma koja je dugo vremena bila zabranjena.

To je Fado Lisabona
Peva se strasno, u zanosu, svom snagom srca uz pratnju gitare.

Fado, eeej to je nešto!

Strast, žudnja, ljubav, bol, kajanje, nemir život ceo!

Nacionalna diva fado muzike Amalija Rodrigež, poznata i kao žena koja se retko osmehuje kaže:

Vidovit čovek je tužan, fado je tužan jer je vidovit.

Fado iz Koimbre koja se nalazi na nekih 200km od Lisabona izvode studenti medicine VI godine, i to isključivo muški članovi. Dr Antonio Menano je legendarni izvođač kojeg je publika čekala deset časova samo da čuju njegov Fado!

Eee, kakva je to korida u duši!

On kaže:

Da bi čovek uživao u fadu potrebne su dve stvari:prva da je čovek zaljubljen,i druga da je čovek nesrećno zaljubljen.

http://img96.imageshack.us/img96/3243/torredebelemcja9.th.jpg

Na petnaest minuta od Lisabona stižete u mesto Kaškaiš. Opčine vas bele plaže okružene brdima pa vam se čini da ste sakriveni od celog sveta, a ujedno su tu sve čari savremenog turizma, nemojte propustiti da se oprobate na terenu za golf i ne brinite cene su pristupačne - malo više no u C. Gori.

Sledećeg jutra se zaputite u Sintru to je 40-ak km od Lisabona. Tu je nacionalna kraljevska palata, ali čar je na vrhu brda: Pena palata (Palacio de Pena) gde je večiti ljubavnik lepote Dzordz Gordon Bajron napisao svoju ”Čajld Harold” poemu.

I naravno da je zadnja tačka vašeg boravka u zemlji fada: Cabo de Rosha - to je najzapadnija tačka gde dobijete certufikat: vodeni žig!

http://img97.imageshack.us/img97/8736/p1020695jpgthumbih9.th.jpg

Fotke sa putovanja konzumirajte kada vam opadne imunitet (umesto “upsarina”), kada poželite da se otrgnete od stvarnosti i na trenutak bar osetite miris mora, vetar, sitan pesak pod nogama…

Ako Vam Lisabon izgleda daleko, nemojte svoju dušu lišiti Fada!
Pogledajte film Vim Vendersa: ”Lisabonska priča” i naravno dođite da zajedno uživamo u Fadu 11. novembra, jer upravo u Beograd dolaze nove zvezde fada grupa “Madredeus"

http://img155.imageshack.us/img155/8315/madredeusws7.jpg

majra 

Site Admin

Jagodina

Da li slucajno ili namerno, cinjenica je da se u nasoj zemlji pojavilo niotkuda jedno od najlepsih mesta za odmor i opustanje.

Jagodina - iznenadjenje za sve nas priredio je gradonacelnik, koji dali zbog svog nadimka - "palma", ili zbog neceg drugog, sto je manje bitno u ovom trenutku, odlucio da napravi turisticko mesto od Jagodine.

Prvi nagovestaj turizma u Jagodini je bilo otvaranje zoovrta, a vrhunac je bilo otvaranje prvog aqua parka u Srbiji. Priznacemo da niko nije ostao ravnodusan, kada je ugledao lepotu vodenog parka, na kojoj svi zavidimo jagodincima, a i zavidicemo i dalje dok i u nasim mestima nebudemo imali slicnu atrakciju.

I tako vikendom beogradjani, kragujevcani, novosadjani, nislije i mnogi drugi pojure u Jagodinu da vide ovu lepotu, a dok budemo cekali leto evo nam neke slikice pa da se zagrejemo.

http://img513.imageshack.us/img513/4876/park310ru1.th.jpg http://img513.imageshack.us/img513/5309/park510lh3.th.jpg

http://img513.imageshack.us/img513/6725/park710yc6.th.jpg http://img118.imageshack.us/img118/6026/park810vw2.th.jpg

http://img118.imageshack.us/img118/285/park910nz3.th.jpg

mico

Moderator

Ostrva Svet - The World, Dubai

Nije loša Jagodina, ni Ada Ciganlija, ali u Dubaiu su se dubajčani baš kapricirali da naprave nešto ekstra, a i vrlo zanimljivo, primetićete, ako vam je konekcija dovoljno brza da pogledate video u nastavku.

Mali arhipelag od tri stotine ostrva o kome se radi je veštački. Tek treba da bude napravljen na obalama Dubaija, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U pitanju je vizija koja treba da rezultira nečim što bi mi shvatili kao raj na zemlji, san snova. Desetog januara je završena prva faza - poslednji kamen je stavljen i ostva su gotova, a sada su na redu radovi na infrastrukturi, podizanje objekata itd.


www.theworld.ae

galeksic

Site Admin

Odmor vo Makedonija

Ova leto planirajte da pominete odmor ili vikend vo Makedonija,nema da se pokaete,nasiot narod sigurno ke ve preveka so toplo srce i prekrasna hrana i vino,topol zbor i srdecno gostoprimstvo,poglednete pa ke se uverite :)

Lidija

Moderator

Ranč Platan na Fuškoj Gori

Svima koji uživaju u prirodi, odličnom smeštaju i svemu onome što podrazumeva jedan romantični odmor od srca preporučujem Ranč Platan na Fruškoj Gori.

www.rancplatan.com

http://img815.imageshack.us/img815/8905/kamin.jpg

http://img820.imageshack.us/img820/7939/81284091.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/8342/05012011dusko1.jpg