Kozmetika - zdrav ten, unutrasnja sreca Životni stil

Uhvatite srecu

Naučite uživati u svakom trenutku

Svima poznata i vrlo često spominjana istina je da gotovo svi previše često mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo. To se odnosi na sam život i na sve blagodati koje nam pruža – zdravlje, sreću, bogatstvo, ljubav, razne užitke... Jednostavno, ponekad je teško zaista cijeniti i ispravno vrednovati ono što imamo, jer nam je teško i zamisliti sebe same bez toga.

Krilatica "Carpe Diem", odnosno "uhvati dan" znači da treba u potpunosti uživati u životu i cijeniti svaki dan koji je pred nama kao da nam je posljednji. Ali – kao što nam je teško zamisliti da gladujemo ako smo pred prepunom trpezom i s nagomilanim zalihama u hladnjaku – za većinu nas to je sve samo ne jednostavan zadatak. Pa ostalo nam je još toliko mnogo dana, zar ne? Ako je za očekivati da ćemo živjeti još nekoliko desetljeća, kako možemo zamisliti da nam je baš ovaj danas posljednji?

Psiholozi su u tu svrhu razvili sistem koji bi barem nekima od nas mogao pomoći da više uživamo u životu, u svakom njegovom trenutku – zove se "Korak natrag" i sastoji se od četiri faze:

1. Uhvatite sebe u trenutku

Kada ste usred nečega dobrog ili lijepog – može to biti ugodno poslijepodne u društvu najmilijih, gutljaj omiljenog pića nakon ukusnog objeda, bilo što... Probajte načas zastati, "zaustaviti vrijeme" u glavi i postati svjesni sebe u baš tom trenutku.

2. Učinite korak natrag

Kada ste iskusili trenutak za koji biste željeli da traje vječno, pokušajte se distancirati od njega. Ustanite od stola, prošećite po sobi ili samo zatvorite oči. Pokušajte misliti o onome što ste maloprije doživjeli kao o nečemu što se dogodilo u daljoj prošlosti. U sebi vizualizirajte svaki detalj kojeg se možete sjetiti, kao i emocije koje ste proživjeli ili zvukove koje ste čuli. Osjetite koliko ste uživali i koliko biste željeli da se to ponovi.

3. Vratite se naprijed

Ako vam je to uspjelo, samo se vratite onome što se radili. Nije li sjajno da se to nije dogodilo u prošlosti, nego da se događa upravo sada i ovdje?! Upravo ste ga pokušali proživjeti u mašti, ali sada je to opet stvarnost...

4. Opustite se i uživajte

Kao i svi drugi, i ovi trenuci će na kraju proći. Imajući to na umu, opustite se i uživajte u svakoj sitnici u njenoj potpunosti. Na ovaj način učinit ćete sretne trenutke još sretnijima i cijenit ćete ih, a nećete više žaliti za onim što je prošlo.

Lidija

Moderator

Vezbe za relaksaciju

Vreme praznika je pred nama, i mi umesto da se radujemo postajemo svesni da se samo broj stavki koje moramo obaviti u toku dana povecao.I pored odredjivanja prioriteta, lagano se gubi trka sa vremenom.Cim situaciju posmatramo kao problem, eto stresa. Da ne bi on upravljao vasim zivotom budite sebicni i ugodite sebi bar jedno poslepodne! Postoje mnogobrojni nacini za relaksaciju, a vezbanje vam sigurno moze pomoci da se opustite. Izmedju brojnih tehnika, izdvajamo neke vezbe koje su izizetno efikasne:

vežba 1

• Ispruzite se ili sedite u polozaju koji vam je najudobniji.
• Mozete zmuriti ili gledati.
• Opustajte jedan za drugim sve misice na telu, pocevsi od stopala, potom nogu, karlice, trbuha, prstiju, ledja, ruku...
• Obratite paznju na svoje disanje ( da bude sto smirenije i ravnomernije)
• Pokusajte da se koncetnrisete na svoje telo, da odstranite neprijatne misli i budete u kontaktu sa sobom. (Svaku drugu misao konstatujte i zatim je odbacite )
• Ostanite u tom polozaju onoliko dugo koliko vam prija, ali imajte u vidu da je potrebni minimum za relaksaciju 15 minuta.

vežba 2

• Pronadjite udoban polozaj, obratite paznju na sopstveno disanje i postanite svesni svog tela
• Pocnite od prstiju na nogama. Stisnite ih što jace mozete. Brojte u sebi do 5, potom ih opustajte.
• Stisnite sto jace svoje zglobove i listove na nogama, brojite do 5 i potom se opustajte.
• Stisnite jedan za drugim svaki misic, odredjenim redom i to: bedra, trbuh, prsa, straznjicu, leđa, podlakticu i nadlakticu, ramena, vrat, vilice i usta, oci (zatvorite ih) i nos, obrve (podignite ih) i potom ih opustajte.
• Takodje nemojte odmah ustati po zavrsetku relaksacije. Otvorenih ociju ostanite nekoliko minuta u ovom stanju da osetite kako vam krv snaznije kruzi.

vežba 3

• Lezeci, zatvorenih ociju, mirno disite.
Udisite punim plucima. Kada izdisete govorite sebi:''Ja sam mirnan-na", i tako nastavite dok ne osetite da ste zaista opusteni
• Sada recite pri svakom izdisaju: "Moja desna noga je teska". Pricekajte dok ne osetite da je postala teska. Ucinite to isto najpre sa levom nogom, pa sa desnom rukom, levom rukom, celim telom, vratom, glavom..."
• Kada osetite tezinu citavog tela, obrnite postupak u nazad, pocnite ponovo sa desnom nogom: "Moja desna noga je lagana"…I nastavite dalje istim redom. Ponovo zavrsite dozivljajem celog tela, ovog puta kao laganog.
• Otvorite oci, cekajte nekoliko minuta pre nego što ustanete i mirno nastavite svoj posao.

vežba 4

• Lezeci, zatvorenih ociju, mirno disite.
• Zamislite neki predeo, ili scenu, ili osobu, ili bilo sta sto u vam budi prijatnost.
• Zamislite sebe u njemu, ili sa tim, sa ljudima koje volite i sa kojima vam je prijatno.
• Ostanite u toj sceni 15-ak minuta, puneci sebe lepim osecanjima i pozitivnom energijom.

Sve vreme vodite racuna o svom disanju. Kad zavrsite, ostanite još neko vreme otvorenih ociju u opustenom polozaju.

Ako vam se u ovom trenutku cini da niste spremni da upraznjavate nista novo, prosto napunite baterije izolacijom. Zakljucajte kucu, iskljucite telefone i bez grze savesti, jer – zasluzili ste pauzu. Zagnjurite se u toplu kupku , za pravo raspolozenje pobrinuce se mirisljave svece na ivicama kade. Pre toga stavite peskir ili bademantil na radijatore, jer ne postoji nista bolje od uranjanja u topao ogrtac.I tako zagrljeni se ususkajte u jastucice,lecite male "rane" vasim omiljenim napitkom, pustite melodiju koja vas vodi na sedmo nebo, dremuckajte sve dok ne nahranite dusu. Nasmesite se, recite ćao, Staroj godini, zar neslutite Nova stize samo zbog vas!

majra 

Site Admin

Strah od srece

Samo se po sebi podrazumeva da se bojimo nesreće. Ali, zašto strahujemo i zaziremo od sreće? Zašto iznenada postajemo uznemireni upravo onda kada za to nema nikakvog stvarnog razloga i kada, naprotiv, postoje svi uslovi da budemo srećni? Možda nas plaši privremenost sreće jer je ljudski život nesiguran i povoljne prilike se lako mogu pretvoriti u svoju suprotnost? A privremenost ne možemo da podnesemo uprkos tome, ili upravo zbog toga, što dobro znamo da je sve na ovom svetu privremeno. Možda uvređeno odbijamo ono što ne možemo stalno imati?

Možda se potajno pribojavamo da ćemo zbog sreće biti svirepo kažnjeni? Možda pomisao na sreću kod nas skoro automatski priziva slutnju neke velike nesreće? Možda nam se čini da je sreća lakomisleno izazivanje sudbine, pa se radije držimo nekog neodređenog stanja, koje nije ni sreća ni nesreća već neka tupa potištenost i potmula gorčina, jer se tako osećamo sigurnijim. Možda odbacujemo sreću jer smatramo da je plitka i površna, dok se veličina rađa iz patnje, a hteli bismo da o sebi imamo veoma uzvišeno mišljenje?

Možda se odričemo sreće jer ne želimo da se odreknemo prezira prema svemu što nas okružuje, a srećan čovek ništa ne prezire? Možda sebi zabranjujemo sreću jer smo navikli da sebe kažnjavamo? Možda se bojimo sreće jer se bojimo sebe samih, a sreća je stapanje sa sobom, osećanje jedinstva i punoće.

Ne zazirimo od sreće. Nećemo zbog sreće biti kažnjeni, niti će nam ona navući na vrat kakvu veliku nesreću. Nećemo sebe srećom ni uniziti, ni učiniti plitkim i površnim, a prezir je ionako bedna zamena za punoću života, dok je sebe kažnjavati besmisleno. Prihvatimo stapanje sa sobom, prihvatimo jedinstvo i punoću.

Lidija

Moderator

Narcizam

Narcis zapravo nije zaljubljen u sebe već u vlastiti odraz. Stara priča je tu veoma jasna – opčinjen svojim likom, Narcis ne uzdiže, on uništava sebe. Ova razlika je od ogromne, suštinske važnosti. Narcizam nije opčinjenost sobom već predstavom o sebi. Ne onim što čovek jeste već onim kakvim se prikazuje. Ne svojim bićem već svojim odrazom. Biti opsednut svojim odrazom znači zapostaviti, zanemariti, napustiti sebe. Znači izgladneti sebe do smrti. Znači uvenuti. Ljubav prema vlastitoj predstavi je jalova, besplodna ljubav. Ona ne bogati već osiromašuje, nije stvaralačka već rušilačka.

Narcizam se često osuđuje sa moralnog stanovišta. Narcisoidnoj ličnost se prigovara da previše vodi računa o sebi, premalo o drugima. Ova osuda promašuje suštinu stvari. Narcisoidna osoba nemilosrdno zanemaruje i sebe, ne samo druge, u ime predstave o nemogućem savršenstvu, kojoj se očajnički i strasno divi, a koja joj postaje važnija od sopstvenog života. U svojoj uobraženosti, narcisoidna ličnost može biti nesnosna drugima, ali je nesnosna i sebi samoj. Iza uobraženosti žuljaju i tište samoprezir i samonipodaštavanje. Narcisoidna osoba je očajničkom strašću prigrlila svoj odraz je jer je prezrela i odbacila sebe.

Takvoj osobi manjka sampouzdanja. Samopouzdanje i uobraženost su različite, nespojive stvari. Gde ima pravog samopouzdanja, nema uobraženosti. Gde ima uobraženosti, nema samopouzdanja. Narcis sebe žrtvuje vlastitoj predstavi. Propada zbog jedne opsene, jedne varke. I u tome je suština njegove tragedije. U svojoj osnovi narcizam je duboko samodestruktivan.

Lidija

Moderator

Plavuse ili crnke

http://img230.imageshack.us/img230/6381/27nepopularnihs7.jpg

Kao sto ne treba suditi o knjizi prema izgledu korica, parfem na osnovu bocice, film na osnovu naslova, tako ne treba suditi ni po boji kose osobe koja je nosi (muskarci pazljivo sudite o tome). Kad smo vec kod toga ne postoji nijedan naucni dokaz da zene prirodno svetle kose nisu podjednako inteligentne kao brinete, na primer, ali cuveni stereotip o glupim plavusama tvrdoglavo nastavlja da zivi.

Muskarcima je uvek lakse da plavusu prihvate kao lezernu i rasterecenu, a debeljucu kao veselu osobu. Otkrica pokazuju da razni stereotipi, od boje kose do velicine grudi imaju znacajan uticaj na percepciju zena u drustvu. Mozda se plavuse stvarno bolje zabavljaju u zivotu ali im to nije od velike pomociu poslu. U jednom istrazivanju, od poslodavaca zatrazeno je da pregledaju profesionalne biografije uz prilozene fotografije zena koje su se prijavile za posao racunovodje (pazite posao racunovodje a ne poslovne pratnje :-)). Osim sto su brinete dobile vise glasova u odnosu na crvenokose i plavuse, predlozen je i znatno veci iznos za njihovu platu. Ove razlike u bojama kose bile su dovoljan razlog za kreiranje stereotipa.

Istorijski gledano, crvenokose su bile predmet divljenja u Grckoj i Italiji, glorifikovane u poeziji Stare Grcke i cest izvor inspiracije slikara, narocito Ticijana. Ipak u drugim delovima Evrope crvenokose zene izazivale su nepoverenje cak su bile zrtve osuda i progona. U 16 i 17 veku crvena boja kose bila je dovoljan dokaz vesticijeg posla . Ali su i zene "vrele krvi" delimicno i zbog "vatrene " boje kose (i sa ovim stereotipom se slazem, divlje i vrlo seksi. Istorijski gledano idealan muskarac na tlu Evrope bio je visok, crne kose i zgodnog tela.

Plavuse - "pozitivna devijacija". Plavusama se cesto pripisuje decija nevinost, seksi i zabavne zene, komunikativne, sklone zabavi i naravno, da ih ne krasi visok IQ. Da je ovo tipican primer stereotipa navodim primer: Princeza Dijana- nevina plavusa; Pamela Anderson - plava seks bomba; Merilin Monro - tipican primer plavuse koja se jednostavno prepustila stereotipu i vladala se u skladu sa ocekivanjima okoline. Toliko o stereotipu sto se tice boje kose a razmislite malo i o drugim karakternim osobinama. Na primer kako delite misljenja o osobama sa kratkom/dugackom kosom, debeli/mrsavi ljudi, lepi/ruzni, velike/male grudi... itd.

Svrstajte sebe u neke odovih kategorija i shvaticete sta ljudi misle o vama. Stereotip je cudo, uglavnom ima negativnu konotaciju, zbog diskriminacija zasnovanih na pogresnim pretpostavkama. Ponekad stereotipi mogu da budu stetni i da naruse nasu percepciju i moc rasudjivanja. Svakako ne bih zelela da me smatraju vesticom (crvena kosa), neinteligentna (dugacka tamna povremeno kovrdzava kosa), "halo efekat" (lepa), lenja, sebicna, nesposobna (debela), manje kompetentna, nemoralna, neumerena (velike grudi)...i td.
Muskarci! Zene! Pamet u glavu, stereotip napolje! Ipak sudite o osobi tek kad je upoznate, bice lepse i vama i njoj.

Lidija

Moderator

Glina - eliksir

Instiktivna inteligencija zivotinja nekada je veca nego nasa. Zivotinje, u stvari, pribegavaju uvek glini kada su bolesne ili ranjene. One traze zemlju sa glinom i zaranjaju povredjeni deo tela. Neosporno je da biste se uverili u velicinu njenoga dejstva, da morate iskusiti njenu lekovitu snagu. Treba znati kako se ovaj dar prirode koristi. Proizvodi se u granulama i finom prahu, a moze se kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. U prodaji mozete naci zelenu i belu.

U kozmetici je cenjena jer je izvrstan korektor kiselosti, takozvanog PH faktora bez cijeg odrzavanja nema ni zdrave koze. Glina predstavlja vrlo delotvorno sredstvo za negu, jer za sebe vezuje vodu, pa je njena primena u obliku maske za lice narocito ako imate " jastucice" ispod ociju, blagotvorna. Ona povecava tonus misica lica pa se njenom duzom upotrebom resavate i izraza " obesenog" lica.

Maske

Masku pripremate tako sto cete u posudicu od stakla, ili pecene zemlje ( nikako u metalnoj ili plasticnoj) staviti tri kasike praha, potom je prinesite pod jak mlaz vode, neka voda prekrije glinu pola centimetra iznad njene povrsine. Posto je glina prekrivena vodom ostavite je da se sjedini. Spremna je za upotrebu kada ima izgled homogene, zitke mase.

Drvenim stapicem masu nanosite na lice, vrat i dekolte izostavljate predeo oko ociju, i ostavite da se potpuno osusi. Tretman traje oko 25 minuta, a znacete da je gotovo kada poprimi sivkasto plavicastu nijansu. Zavrsavate pranjem lica hladnom vodom. Nezno ce odstraniti povrsinski sloj i dobicete finu strukturu koze lica. Nakon toga na tretirane delove nanesite hranljivu kremu, zbog podstaknute mikrocirkulacije njena iskoristenost ce biti maksimalna a samim tim i efekti.

U slucaju da imate tip koze sklon bubuljicama, aknama i prekomernom ljucenju masnoce u smesu mozete dodati i par kapi limunovog soka. Pre same aplikacije naparite lice a potom nanesite smesu. Postupak ponavljajte svaki treci dan, i bicete vrlo brzo vise no zadovoljni. Ukoliko je pak, vasa koza suva ovoj smesi dodajte kasikicu meda.

Ako napravite smesu sa dve kasike gline par kapi ricinusovog ulja ili bademovog, mineralne vode toliko da dobijete polu tecnu masu pogodnu za nanosenje, dobicete izuzetno pakovanje za kosu. Nanesite je na vlasiste i potom omotajte plasticnom folijom i ostavite da pakovanje deluje pola casa.

Kataplazme

Poznato je da se u salonima za lepotu koriste razne vrste blata za treman celulita. Za spoljnu aplikaciju gline se pripremaju kataplazme. To radite tako sto napravite smesu od pet kasika gline i mineralne vode da dobijete zitku masu. Deblji sloj ( oko pola 2 cm) gline drvenim stapicem nanesete na gazu, zatim aplikujete kataplazmu na samu kozu. Kataplazma treba da savrseno naleze na deo tela koji se tretira. Pricvrstite je flasterom ili obavite zavoj, no vodite racuna da ga ne stegnete previse. Stavite kataplazmu tako da se ne pretvori u steznik na delove "napadnute" celulitom ili strijama. Kada skinete kataplazmu tretirana mesta tusirajte naizmenicno toplom i hladnom vodom. Tretman ponavljajte svaki drugi dan. Nakon mesec dana jasno cete videti rezultate.

Glina za unutrasnju upotrebu

Naziva se jos i ventilirana glina jer ima izgled prasine. Voda sa glinom se priprema nekoliko sati pre upotrebe, najpozeljnije je dan pre. Koristite casu od debelog stakla jer ako je tanka glina ce je razbiti. Kasika kojom zahvatate glinu iz vrecice mora biti suva i drvena, nikako od metala i plastike. U 1 dl vode dodajete jednu malu kasikicu gline, ne treba da mesate, glina ce se sama rastopiti. Ovako pripremljenu pijete na prazan stomak, pola do jednog casa pre obroka. U toku prve nedelje, pijete samo vodu, a talog gline ostaje na dnu. Tako ce se organizam adaptirati. Potom naredne dve nedelje izmesate sadrzaj i pijete sve do dna. Nastojte da izmedju obroka dok traje kura s glinom pijete sto vise vode, to ce doprineti brzoj eliminaciji toksina.

Lecite se glinom tri nedelje, zatim napravite jednu nedelju pauzu i nastavite jos tri. Ovakvu kuru sprovodite cetiri puta godisnje, najbolje u skladu sa prirodom tj. na smeni godisnjih doba kada organizam trpi najvece oscilacije.
Obratite paznju, glina ne sme da "skripi" izmedju zuba. To je pokazatelj da nije dovoljne cistoce tj. da sadrzi pesak.

Kod nas na trzistu imate glinu za spoljnu i unutrasnju upotrebu koju plasira Riznica prirode, toplo je preporucujem, a i cena je vise nego pristupacna.

majra 

Site Admin

Barsunasta koza

Lepa koza zenskog poprsja je uvek adut. Bore na vratu i licu govore o isusenoj kozi, ali maska od meda moze izvrsno da je revitalizuje. Evo i proverenog recepta za spravljanje iste:uzmite dve velike kasike meda, kasiku kukuruznog brasna i kasiku limunovog soka i sve dobro promesajte. Ako smesa pocne da se stvrdnjava, potopite posudu sa maskom u mlaku vodu i tako toplu nanesite prstima na dekolte.Ostavite da deluje 20 minuta.Posle toga isperite mlakom vodom.

Nakon toga uradite piling koze bokova, zadnjice i butina. Za postizanje svilenkastog osecaja pod prstima evo recepta: supena kasika meda, 2 kasike mlevenih suncokretovih semenki, pola case pavlake i sok od jednog limuna. Sve to dobro pomesajte, stanite u kadu masirajte noge i bedra pripremljenom pastom. Zatim se isprskajte malom kolicinom vode (koristite onaj rasprsivac, heh ja imam onu flasicu za fajtanje vesa) i opet masirajte. Masaza treba da bude kontinuirana, ujednacenog pritiska i pokretima koji simuliraju pracenje linija tela ka kolenu i nazad ka bokovima. Nakon 15 minuta uz lagano trljanje sadrzaj blagim tusem uklonite, ocistite ostake paste, i napunite kadu vodom.

Dok se kada puni pripremite medenu kupku. Izmesajte rucnom mutilicom pola litre mleka i solju meda. Smesu sipajte u kadu sa toplom vodom (oko 37 stepeni) i odmarajte se. Kada osetite da ste potpuno relaksirani, istusirajte se mlakom vodom, nezno istrljajte frotirom i uskocite u krevet! Dobro ste procitali, nagi naravno ;) Bicete iznenadjeni mekocom koze i sigurna sam da vise nikada necete biti bez zaliha meda.

No, kako nas dnevni ritam najcesce podrazumeva tusiranje barsunastu strukturu koze cete lako odrzati ako jednom nedeljno primenite - tapkanje medom. Samo ponesite jednu teglicu meda sa sobom u kadu. Iscedite nesto meda bilo gde po kozi i tapkajte sa obe ruke. Kako tapkate, med pocinje da bude sve lepljiviji i tako ce potegnuti pore na kozi. Ovo je najbolji recept za podsticaj mikrocirkulacije. Delove koje ne mozete dohvatiti trljajte nekim masazerom sa dugackom ruckom, licno koristim onaj mali valjcic za moleraj ;) Isperite med kad se zasitite. Umotajte se u frotir, i opet blagim tapkanjem posusite kozu. Ovakav tretman osim podatne koze probudice i vasu senzualnost, a sjaj u oku ne moze ostati ne primecen. Medene devojcice, sa igrom u dan krecite.

majra 

Site Admin

Male tajne dobrog zdravlja

Može li se živjeti zdravije bez prevelikih promjena i napora? Šta, zapravo, znate o zdravom načinu života? Provjerite to kratkim testom koji je pred vama.

1. Šta je po vama zdrava fizička aktivnost?

a. Odlazak u gimnastičku salu.

b. Preskakanje konopa sa susjedovim djetetom,

c. Igranje frizbija sa svojim psom.

2. Kako definirate zdravu ishranu?

a. Konzumiranje povrća za svaki obrok.

b. Konzumiranje dvije vrste povrća pri svakom obroku,

c. Voćni napitak za doručak.

3. Šta je po vama zdrava aktivnost?

a. Vježbe sklekova ili trčanje,

b. Šetnja psa nakon večere,

c. Dremuckanje subotom popodne na svom omiljenom kauču.

Vjerovali ili ne, tačan odgovor na sva postavljena pitanja krije se iza i A, i B i C. Prema sve snažnijem pokretu „Tajne dobrog zdravlja", uvođenje zdravih navika u svakodnevni život je mnogo lakše i jednostavnije nego što mislimo. - Tačno, uz sasvim malo napora i praktično bez ikakvih drastičnih promjena možete učiniti mnogo za svoje zdravlje, tvrdi dr. David Katz iz Centra za istraživanje Univerziteta Yale. On je, inače, jedan od autora knjige: „Kako u svoj život unijeti navike koje će usporiti proces starenja i pomoći u borbi protiv bolesti, bez ikakvih velikih napora i odricanja".

Hiljade načina za promjenu

Od jutarnjeg tuširanja, pa sve do večernjih vijesti, tj. sjedanja pred TV prijemnik na kraju dana, imate barem 2 400 načina da polagano uvedete zdrave aktivnosti u svoj svakodnevni život.

- Ukoliko ste spremni napraviti tek sitne promjene, one će se izuzetno pozitivno odraziti na kvalitet vaše prehrane, na vaše svakodnevne fizičke aktivnosti, vaše sposobnosti da se nosite sa stresom i na kvalitet vašeg sna - a to su, priznat ćete, četiri bitne komponente koje najviše utječu na naše zdravlje i koje će zasigurno unijeti pozitivne promjene u naš život, kaže dr. Katz.

Tako će se, recimo, kratko popodnevno dremuckanje na kauču poslije napornog dana pozitivno odraziti na vaše zdravlje, pogotovo ukoliko vam nedostaje noćnog sna. Nutricionistica i stručnjak za liječenja dijabetesa Fran Grossman sa Medicinskog centra ,,Mt. Sinai" u Njujorku tvrdi: - Postoji mnogo malih stvari, sitnih promjena koje možete učiniti svakog dana i koje će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje. k. Nije nikakva novina da malim, sitnim | promjenama možete zaista učiniti mnogo. Tako je, na primjer, studija objavljena 2004. godine u „Archives of Internal Medicine" došla do rezultata koji govore da uvođenje 30-minutne dnevne šetnje može spriječiti pojavu gojaznosti i svakako pospješiti skidanje viška kilograma. A, ako smatrate da je 30-minutna šetnja prevelik zalogaj za vas? Nudimo vam drugo rješenje, opet na osnovu rezultata jedne studije objavljene u magazinu „Medicine & Science in Sports & Exercise", čiji rezultati potvrđuju da 10-minutni žustri hod daje u reduciranju faktora rizika od izbijanja srčanih oboljenja jednake rezultate kao i 30-minutna šetnja.

- Sam čin prelaska iz pasivnog u aktivan način života predstavlja ogroman korak u reduciranju ovih rizika, kaže Helene Glassberg, direktorica Centra za preventivnu kardiologiju i lipide na Univerzitetu Temple u Filadelfiji.

Promjene za stolom

I nisu samo fizičke aktivnosti način na koji možete napraviti ogromne pozitivne promjene. Isti se princip može primijeniti i za kuhinjskim stolom.

- Reduciranje unosa masnoća, te šećera, zamjena slatkiša voćem, sve su to načini za pravljenje velikih pozitivnih promjena, kaže Grossman.

Sve dok vas promjene vaših životnih navika približavaju vašem cilju, bilo da se radi o skidanju viška kilograma, reduciranju povišenog holesterola ili krvnog pritiska, ili kontroliranju nivoa šećera u krvi, nemojte posustati, malim koracima ćete, zasigurno, stići do cilja. Jer, i sami znate da nas uspješni mali početni koraci motiviraju na mnogo krupnije i veće.

- Navika konzumiranja velike količine kruha pokazatelj je da ne vodite baš previše računa o svom zdravlju, dodaje Grossman. S druge strane, pojašnjava ona, te sitne promjene za kuhinjskim stolom će se, zasigurno, pozitivno odraziti na vaše cjelokupno zdravstveno stanje.

Prva pomoć

Naravno, ne može se tvrditi da će ovi mali dječiji koraci imati jednak efekat kod svih. Prema riječima stručnjaka, ovi početni mali koraci se mogu porediti sa pružanjem prve pomoći kod krvarenja.

Dakle, najprije sami sebe provjerite - da li želite uvesti promjene u svoje životne navike primjenom ovakve tehnike? Ukoliko je vaš odgovor pozitivan, Katz predlaže da počnete sa uvođenjem tri od 12 navedenih promjena i da ih uključite u svoje navike četiri dana.

Kada osjetite pozitivne promjene zahvaljujući uvedenim promjenama, dodajte i sljedeće tri. Tako ćete raditi dok ne uključite sve nabrojane promjene. Budite sigurni da ćete se u narednih nekoliko sedmica osjećati mnogo bolje.

Fizička aktivnost

Poboljšajte fizičke aktivnosti:

1. Čučnite svaki put kada podižete nešto sa poda. Umjesto da se sagnete na uobičajen način, čime leđa i kičmu Izlažete naprezanju, čučnite. Jer, na ovaj način koristite mišiće nogu i jačate ih.

2. Svaki put kada stanete na semaforu (ili se nalazite u autobusu koji se zaustavio na semaforu), zategnlte mišiće butina i stražnjice što više puta. (Ne brinite, nlko to neće primijetiti!) Na taj način očvrsnut ćete ove mišiće, poboljšati cirkulaciju I na kraju krajeva, skratiti dosadu dok čekate!

3. Kada se nađete u situaciji da čekate u redu, podignite jednu nogu nekoliko centimetara od zemlje. Na taj način teret se prenosi na drugu nogu, stopalo, gležanj, lisni mišić, butinu, mišić stražnjice, što pomaže zatezanju i očvršćavanju mišića. Svakih nekoliko minuta mijenjajte nogu.

Zagrljaj i suze

1. Poboljšajte kontrolu stresa: Zagrlite svog partnera prije odlaska na posao. Studije pokazuju da vam ovaj jednostavan čin pomaže da ostanete mnogo mirniji tokom stresnih situacija na radnom mjestu.

2. Dobro se isplačite. To je dobar podstrek za vaš imunološki sistem, reduciranje nivoa hormona stresa, eliminiranje depresije i zasigurno će vam razbistriti misli.

3. Dva puta dnevno radite vježbe dubokog udisanja u trajanju od tri do pet minuta.

pozajmljeno iz ljepotaa.bloger.ba

Lidija

Moderator

Kreativna sreca - Ante Konjaković

Izuzetno lepa i poucna knjiga o sreci, o nama, kako upoznati sebe, kako upoznati put do srece, odabrala sam deo koji se nadam da ce biti bar malo koristan.

Izuzetna osoba sretna je najveći dio vremena. Što znači biti izuzetna osoba? To znači da ste toliko dugo radili na sebi, očistili sve svoje negativne emocije i postigli stanje trajnog mira. Što znači biti "trajno miran"? To je postizanje emocionalne samostalnosti i ravnoteže. To je stanje kada kažete: "Ja volim sebe i sve ljude oko sebe". Prihvaćam sve ljude, ali odlučujem da li ću se s njima družiti ili ne. Ljudi najčešće imaju krivi pojam o voljenju. Smatraju da voljeti obavezno znači i biti s tom osobom, družiti se s njom. Prihvatiti čovjeka - ljude znači poznavati nečije negativne i pozitivne osobine, ne htjeti ih mijenjati (to samo može on sam), ali ja sama odlučujem o našem kontaktu, komuniciranju, druženju. Prihvatiti čovjeka, sve ljude znači da sam ja prihvatila sebe. Ja volim sebe, pa volim i prihvaćam sve ljude. To je teško postići, ali sigurno se može. Vi ste ovdje da stvarno volite sve ljude.

Voljeti znači prihvatiti osobu, a kad ju prihvatite više ništa vas ne smeta kod te osobe. Uvijek ostajete mirni, staloženi, sigurni i opušteni. Ništa Vas više vezano za tu osobu ne može iznenaditi, iznervirati, izbaciti iz vaše kolotečine ili rastužiti. Prihvaćanje ne dovodi do gubitka emocija. Ako moram pokazati ljutnju, ja ću ju pokazati, ali ne ljutnju s kojom bi željela mijenjati osobu ili situaciju. Tu emociju pokazujem iskreno i kada pređem na drugu temu ili sadržaj, gubi se i prethodna emocija koja je izazvala ljutnju. Često se događa da stvorimo lažnu, krivu sliku o nekome. Taj čovjek nas tada ili nervira ili smeta ili ga jako volimo i dajemo mu određene kvalitete koje on u stvari nema. Kada prepoznamo da on nije takav kakvim smo ga mi smatrali, razočarani smo. Osjećamo se izigrani, prevareni, napušteni, ljutiti, umjesto da shvatimo da smo sami kriv, jer smo unaprijed stvorili sliku o nekom čovjeku.

Treba uvijek omogućiti dovoljno vremena za upoznavanje ludi, biti objektivan, a ne subjektivan. Po takvom modelu nikada ne ćemo biti razočarani. Možete reći da je to teško ali je istina i jedino ispravno. Jedino ako želite postići trajan mir i sreću nećete žaliti napori trud da to ostvarite (to je ujedno ispit Vaše odluke; želite li ili ne!!!). Ako je to mogao postići i samo jedan čovjek znači da možete i Vi. Ako može on mogu i ja. Uložit ću sve da to ostvarim jer imam samo ovaj život. Živjet ću ga mirno, sretno i zdravo. Uspjeh ćete postići onoga trena kada kažete: ja sam sebe prihvatio i volim se. Riječ prihvatio znači spoznati i osvjestiti svoje vrline i mane, a mijenjati ću se tek onda kada to odlučim. Dok ne prihvatite ne možete niti mijenjati. Prihvaćanje obavezno povlači i voljenje. Zato, molim Vas, ne žalite napora i rada na sebi. Povjerujte sebi, isplati se.

Ljudi žele biti sretni, ali ne znaju kako postići sreću i kako živjeti s njom. Sretni ste i ne shvaćate da Vam se uvukao strah, sumnja, depresija. To shvatite tek kada su one uzele maha. Tada još vjerujete da možete sami izaći iz tog stanja jer još u Vama postoji "sretan" impuls. Gubite vrijeme pokušavajući sve i ništa se ne događa sve dok ne potražite nekoga tko je objektivan. Vi ste subjektivni i ne možete si pomoći. Velika greška ljudi je što ne potraže odmah pomoć, nego čekaju, izgubljeno je vrijeme, a tada je i nama psihijatrima teže izvući takvog čovjeka iz stanja u koje je upao.
Ako čekate pozitivne okolnosti da postanete sretni onda u suštini uopće niste sretni. Trebate biti prvo sretni i tek tada ćete privući sretne događaje. Ako Vam se i dogodi nešto ružno ne brinite, proći će, ali stvarno ste i dalje sretni. Kad ste sretni znate se i sa svim problemima u životu puno lakše boriti.

Kada ste trajno sretna osoba Vi stalno privlačite lijepe događaje, a kada ste malo sretni a malo nesretni, dakle niste u ravnoteži sreće, privlačite negativno. Snaga negativnih i pozitivnih emocija potpuno je ista. Razlika je što negativne emocije putuju puno brže pa privuku mnogo brže i loše događaje. Pozitivna emocija putuje polako, pa negativna preduhitri pozitivnu pa privuče loše događaje. Važno je naučiti izbjegavati negativne emocije i tada ćete shvatiti da možete biti trajno sretna osoba. Puno ljudi ne zna živjeti u sreći, jer nas cijeli život uče da sreću treba zaslužiti, sreću treba platiti. Kao da se treba dogoditi cijeli slijed ružnih događaja. I onda čekate da se stvarno počne nešto ružno događati. Učili su Vas da zlo ne dolazi samo i onda čekate što će se još dogoditi i s tim iščekivanjem ostajete još duže u tom zlu. Vaše razdoblje negativnih emocija puno duže traje.

U stanju kada volite sebe i druge ljude, volite svoj život, svoje vrijeme, svoj dan i ne dopuštate da izgubite bilo koji tren trošeći uzaludno vrijeme. Mnogo vremena potratite samo zato što ne shvaćate koliko Vam je ono dragocijeno i nenadoknadivo. Ja Vas stalno učim da je život jako jednostavan. Drugi su Vas učili da je život jako kompliciran i da sve što radite i da sve do čega dolazite je izuzetno teško. Zbog takvih životnih šablona prije nego što krenete bilo što raditi sami sebi kažete: "To je jako teško". Time sami sebi stavljate prepreku.

Cijeli život je toliko običan i jednostavan. Kada pogledate malo u prošlost, sve velike i pametne stvari su jednostavne. Rješenja su uvijek jednostavna, ali Vi tražite "pametno" i komplicirano rješenje i pri tome ne vidite ona jednostavna. Kada tako počnete razmišljati i promatrati događaje, tek tada ćete shvatiti da je život prolazan kao i svi mi, a i oni zbog kojih se ljutimo i patimo. Shvatite, danas sve postoji, a sutra više ne. Apsurdno je žderati se i uništavati se zbog bilo čega, jer ionako je sve prolazno kao i Vi. Ako je tako čemu trošiti vrijeme. Prestat ćete ga uludo trošiti tek kada shvatite da je sve, pa i Vi sami, prolazno. Šteta što to ljudi prihvate tek kada je kasno, kada su izgubili sve šanse, kada je sve već gotovo. Umiru ili su toliko bolesni da su im dani odbrojani. Kada usvojite činjenicu da ste stvarno prolazni tek ćete tada početi voljeti svaki svoj trenutak.

Lidija

Moderator

I dobra kuvarica i negovana zena

Maska za negu lepote nisu izum modern kozmeticke industrije. Jos pre vise hilhada godina Egipcanke i Grkinje stavljale su maske na lice, a i Rimljanke su znale da cene vrednost sredstava za negu lepote. U ono vreme svaka lepotica je imala svoj tajni recept, koji je ljubomorno cuvala, a danas svaka zena ima svoju kozmeticku liniju i njihovi recepti nisu velike tajne. No vecina sredstava koja imaju stoprocentno dejstvo se nalazu upravo u nasim kuhinjama.

Delovanje maske na licu sastoji se u tome sto ona sprecava disanje gornjeg sloja koze i tako omogucava veci priliv, tj. Bolju vaskularizaciju tkiva. Tada koza postaje elasticna, muskulatura napetija i ten postaje sveziji, cistji i blistaviji.

Postoje tri vrste maski: maske za ciscenje, maske za glacanje i maske za zatezanje koze. Koja je od njih zeni potrebna ako to sama ne zna , moze joj reci ogledalo.

Maske za zatezanje misica ne treba cesto rabiti. One doduse za krace vreme osvezavaju, ali posle toga tonus koze je za nijansu slabiji i koza izgleda umornije. Najbolji egfekat se postize kada se maska stavlja neposredno pre odlaska na spavanje. Naravno, preko noci maska ne sme ostati na licu, vec se po siteku vremena koje je oznaceno u receptu mora skinuti i lice oprati. Ako se to pravilno i pazljivo izvede dejstvo maske ce trajati oko tri dana. Ako zelite za neku priliku da izgledate sveze o tome ne treba misliti u poslednjem trenutku i osloniti se na carobnu moc maske. I jos nesto: obradujte svoje lice samo kada niste uznemireni.

Pre stavljanja maske koza se mora pripremiti temeljnim ciscenjem, najbolje je u tu svrhu posegnuti za parnom kupkom ili naizmenicnim hladnim i toplim oblogama. Lezite na lezaj i potpuno se opustite, cak i kada nemate mnogo vremena. Maske su potpuno bez svrhe ako trckarate tamo-amo po kuci.

Maska od jagoda

http://i.imgur.com/C6mxDmll.jpg

Jagode se ignjece viljuskom i pomesaju sa jednom kasikom pavlake i umute da se dobije gusta kasa. Ova masa se nanosi na kozu lica, prethodno dobro ociscenu, ostavi se da deluje oko dvadeset minuta, a zatim vatom natopljenom u mleko izbrisete i isperete.

Ova maska hrani i glaca te tako odrzava svezinu kozi. Postupak je narocito blagotvoran za suvu i grublju kozu, cak i onda kada po kozi ima naprslih kapilarnih sudova.

majra 

Site Admin