Rak dojke - može li vas ubiti nošenje grudnjaka? Životni stil

Grudnjaci zatvaranjem limfnih kanala i sudova izazivaju kancer dojke. Premda su limfni kanali uski, vrlo su osetljivi na pritisak i mogu biti zbijeni.

Grudnjaci izazivaju kancer dojke

Grudnjaci izazivaju kancer dojke. Uzročno posledična veza je očigledna! - kaže medicinski istraživač, Syd Singer.

Singer je počeo istraživati uzroke nastanka kancera dojke 1991. godine, kada je njegova supruga, Soma, otkrila čvorić u svojoj dojci. Njih dvoje su, u tom trenutku, kao istraživački tim, proučavali uticaj Zapadne medicine na stanovnike Fidžija. Za vreme jednog tuširanja, Syd je primetio da su Somina ramena i grudi oivičena tamno-crvenim brazdama i odmah mu je palo na pamet, kao deo iz slagalice, kako je jedna lokalna žena, Fidžijanka, pitala Somu, vezano za njen grudnjak: "Zar te to ne steže?" Soma joj je odgovorila da se na to navikla.

Syd se pitao da li grudnjak može stisnuti tkivo grudi, sprečavajući limfnu drenažu i time izazvati degeneraciju?

Soma je odlučila da prestane nositi svoj grudnjak. Syd je počeo istraživati medicinsku literaturu, ali nije naišao ni na jedan podatak koji bi jasno ukazivao na uzrok nastajanja kancera dojke, koji, inače, retko pogadja žene pre njihovih srednjih tridesetih, a najčešće posle 40.-te godine života. Najviša stopa smrtnosti, uzrokovane kancerom dojke, zabeležena je u Severnoj Americi i severnoj Evropi, dok ih zemlje u razvoju, ubrzano dostižu.

Pritisak može uzrokovati zatvaranje limfnih kanala i sudova

Svetska zdravstvena organizacija je imenovala hemijske otrove, kao primarni uzrok nastanka kancera. Ali, otrovi, koji se gomilaju u tkivu dojki, normalno bi trebalo da se ispiraju dobrim protokom limfne tečnosti, odnoseći ih prema velikim klasterima limfnih čvorova, smeštenih u pazuhu i gornjem delu grudi. Zaključak Singerovih je bio: "Premda su limfni kanali veoma uski, ekstremno su osetljivi na pritisak i lako mogu biti zbijeni", tako da hronični, minimalni, pritisak na dojke, može uzrokovati zatvaranje limfnih kanala i sudova. Singerovi su primetili da se time "do ćelija doprema manje kiseonika i hranljivih sastojaka, dok se otpadni produkti otežano odnose". Nakon 15 ili 20 godina konstrikcije limfne drenaže, od strane grudnjaka, može se pojaviti kancer.

Posmatrajući druge kulture, Soma i Syd su ustanovili da je učestalost pojavljivanja kancera dojke veoma niska kod siromašnijih naroda, iako su oni "zasuti" otrovnim pesticidima, koje im isporučuju severne, razvijene, nacije. Oni, medju siromašnima, nisu pronašli žene koje nose grudnjake. Umesto toga, otkrili su da Maori na Novom Zelandu, koji su se integrisali u Zapadnu kulturu, imaju isti procenat kancera dojke kao i zapadnjaci, dok marginalizovani Australijski aboridžani uopšte ne dobijaju kancer dojke. Isti negativni trend, kao kod Maora, odnosi se i na "prozapadnjene" Japance, Fidžijance i ostale kulture koje prihvataju nošenje grudnjaka.

Veza izmedju kancera dojke i grudnjaka:

Istraživači su posmatrali pojavu, koja se dešava kod žena neposredno pred menstruaciju, kada estrogen "poplavi" telesni sistem, izmedju ostalog uzrokujući oticanje dojki. Ukoliko žena, u tom periodu, nastavi nositi istu, uobičajenu, veličinu grudnjaka, limfni kanali, koji život znače, još će više biti stisnuti. Ili su Singerovi, možda, otkrili "estrogensku vezu" sa kancerom dojke!?

Zaposlene mogu biti ugroženije

Žene koje nisu radjale, kao i žene koje nisu dojile, nikada u potpunosti ne razviju limfatički sistem za čišćenje tkiva dojki. One predstavljaju ugroženu grupu. Ali, zaposlene žene, koje svakodnevno nose grudnjak, a kasnije radjaju i decu, mogu biti još ugroženije, upozoravaju Singerovi.

Kao još gori primer, mlade žene u razvoju, često su "označene" svojim prvim grudnjakom. Slično kao i grozni primer iz drevne Kine, gde se praktikovalo sprečavanje rasta stopala kod devojaka stezanjem istih, i stezanje dojki u pubertetu može dovesti do ozbiljnih medicinskih komplikacija.

Da li upravo "grudnjak" predstavlja "kariku koja ne dostaje" u zagonetki vezanoj za rastuću epidemiju kancera dojke?! U toku rada na svojoj studiji "Grudnjak i kancer dojke", Soma i Syd Singer su, za 30 meseci, ispitali 4.000 žena u pet najvećih gradova USA. Sve su bile belkinje, većinom sa srednjim novčanim prihodima, starosti od 30 do 79 godina. Polovini je bio dijagnostikovan kancer dojke.

Skoro sve ispitivane žene su bile nezadovoljne veličinom ili oblikom svojih grudi. One žene koje su birale grudnjak "za izgled", ignorišući neprijatan osećaj i oticanje, imale su duplo veći procenat oboljevanja od kancera dojke, u odnosu na one koje nisu birale takve grudnjake.

Ne spavajte sa grudnjakom!

Ali, najzapanjujući podatak iz ovih istraživanja je bio taj da su žene, koje svoje dnevne grudnjake nose i tokom spavanja, u procentu od ogromnih 75%, imale kancer dojke! Jedna od sedam žena, koje nose grudnjak duže od 12 sati dnevno, imala je kancer dojke. Suprotno tome, tek jedna od 168 žena, koje uopšte ne nose grudnjak, imala je dijagnozu kancera dojke. Isto kao i muškarci, koji, naravno, ne nose grudnjak.

"Nemojte spavati sa grudnjakom", moli Syd Singer. "Žene koje žele da izbegnu oboljevanje od kancera dojke, trebalo bi da nose grudnjak što je moguće kraće, a sigurno kraće od 12 sati dnevno!"

Syd takodje tvrdi da će bar 80% žena, koje nose grudnjak i imaju probleme sa čvorićima, cistama i povišenom osetljivošću, rešiti te probleme, tj. nestaće im ti siptomi, za mesec dana pošto prestanu da nose grudnjak.

Pravilna ishrana kao navika

Nisu svi spremni da odbace svoj grudnjak. Jedna žena je rekla pred našim timom: "Bez grudnjaka, moje će se sise spustiti do pupka". Christine Haycock, hirurg sa Koledža Medicine Nju Džersi, u vezi tih neopravdanih strahova kaže: "Niti su ligamenti, niti veličina dojki, odgovorni za njihovo spuštanje!" Njihanje dojki pomaže limfatičko čišćenje.

Napomena "Centra za prirodno lečenje kancera":

Jedan od, a verovatno i jedini način da vaše dojke održite zdravima i atraktivnim, a bez nošenja grudnjaka, je pravilna ishrana i unutrašnja detoksikacija: "Video sam ženu belkinju, čije su dojke bile otegnute do stomaka, kako ih je povratila u normalnu veličinu za par meseci. I u drugim slučajevima, posmatrao sam kako se dojke, otegnute zbog sala, vraćaju u normalnu veličinu, i to bez strija. Sirova hrana i "instinktivna" ishrana, obezbedjuju adekvatan unos proteina kod žena i stimulišu oslobadjanje od prekomernog sala. Mišići se regenerišu i ponovo uspostavljaju normalan telesni oblik, u veoma kratkom roku."

Svesni "eksplozivnosti" svojih otkrića, Singerovi su zbirku svojih rezultata poslali predsednicima najprestižnijih Američkih instituta i organizacaja, koje se bave problematikom kancera. Niko im nije odgovorio! Kao što je i "kancer-biznis" ogroman, i "grudnjak-biznis" je ogroman. Jednostavno izračunajte koliko žena na svetu, svake godine, kupi nekoliko grudnjaka, čija je prosečna cena 25$, i doći ćete do brojke od zapanjujućih 6.000.000.000.00$ vrednosti prodatih grudnjaka, u toku samo jedne godine, i to samo u SAD(!).

Vreme je za akciju

Syd Singer tvrdi da cenzurisanje podataka, od strane zvaničnih institucija, a o povezanosti grudnjaka sa kancerom dojke, jednostavno znači ubijanje žena! Usmeravajući pažnju na opšte zajedničke karakteristike pacijenata obolelih od kancera dojke, nalazimo da je uzrok nastanka kancera disfunkcija limfatičkog sistema, stegnutog grudnjakom.

Soma Singer je prestala nositi grudnjak u bilo kojoj prilici, oblačeći se tako da ne ističe svoje grudi. Takodje je počela sa regularnom masažom grudi i vožnjom bicikla, vitaminskim i biljnim dodacima ishrani, kao i upotrebom isključivo pročišćene vode za piće.

Dva meseca nakon toga, njeni čvorići su nestali.

Kada su se zastrašujući čvorići bili tek pojavili, naljućeni Syd Singer je prokomentarisao: "Žene bi trebale odstraniti svoje grudnjake pre nego što im odstrane dojke!" Nemojte čekati! Odmah osloboditi vaše limfne kanale!

Ako baš morate nositi grudnjak

Sportski grudnjaci, kao i oni koji "izdižu" grudi, su "OUT"! Birajte komotne, pamučne grudnjake. Kada ih kupujete, proverite da li možete staviti dva prsta ispod ramenih traka, kao i ispod bočnih panela. Što su bočni paneli viši, veća je restrikcija glavnih limfnih čvorova. Nikako nemojte nositi ove katastrofalne naprave tokom spavanja. Čim dodjete kući - skinite ih! Svaki put kada skinete grudnjak, izmasirajte vaše dojke.

Ipak, pokušajte, na svaki način, da se oslobodite grudnjaka. Povratićete zdravlje vašim limfnim kanalima, a ako ništa drugo, disaćete dublje i bolje.

brushalter ili zdravlje

Veoma malo žena je spremno da uradi nešto za poboljšanje izgleda svojih grudi uglavnom nošene predrasudom da su grudi takve kakvima ih je priroda stvorila i da se promene mogu ostvariti samo plastičnom hirurgijom. Prvi korak ka suzbijanju ovakvih predrasuda jeste upoznavanje minimuma ljudske anatomije. Dakle, grudi čine žlezde i masno tkivo (arterije, vene i limfa), za čije stanje je važna cirkulacija. Ispod grudi se nalaze mišići i ligamenti, pa se, shodno tome, promene na grudima, verovale ili ne, mogu postići masažom i vežbanjem.

Količinu masnog tkiva koje će biti uskladišteno u grudima odredjuju geni, težina, zdravstveno stanje i starost žene, pa se na oblik i veličinu grudi ne može uticati direktno, već posredno: delovanjem na vene, limfu, ligamente i mišiće one postaju veće, čvršće i lepše oblikovane.

Brushalter nezdrav za grudi
Brushalter, suprotno opšte prihvaćenom mišljenju, uopšte ne pomaže zdravlju grudi. Jedina korist od njega je što grudi vizualno izgledaju bolje. Brushalter obavlja posao grudnih mišića (podupiranje grudi), što mišiće može da opusti.

Važno je imati na umu i da je rizik za oboljevanje od raka dojke najveći kod žena koje nose grudnjak 24 sata dnevno, a najmanji kod onih koje ga ne nose, što se objašnjava njegovim pritiskom na tkivo. Stalni pritisak onemogućava limfnom sistemu da izbaci sve toksine koji se zadržavaju u tkivu, a direktna posledica toga je lošiji izgled i lošije zdravlje grudi.

Savetuje se da brushalter, ukoliko ne možete bez njega, za promenu nosite manje od 12 sati dnevno.

Izbor brushaltera je isto tako veoma važan: iako je većini žena prilikom kupovine donjeg rublja najvažnije kako im grudi u brushalteru izgledaju, mnogo je važnije da Vas on ne steže, da nije pretesan, tj. da bude takav da ga skoro i ne osećate prilikom nošenja. Ako ste tokom dana zbog stezanja i pritiska dugo i često svesni da ga imate na sebi, vreme je da nabavite novi model držača grudi.

Cirkulacija grudi, a i čitavog tela, može se poboljšati naizmeničnim tuširanjem toplom i hladnom vodom.

Ishrana je takodje veoma bitna, jer se putem krvotoka i limfe hrani tkivo i iz njega izbacuju toksini. Istraživanja pokazuju da se zadržavanje odredjenog dela toksina očitava u izgledu grudi, ali i povećava šanse za rak dojke. Ukratko, zdrava i izbalansirana ishrana donosi zdravlje i grudima i celom telu.

Ipak, pošto su grudi specifične, možemo im pomoći i – vežbama i masažom.

Masaža
Svrha masaže je poboljšanje protoka fluida (tečnosti) iz grudi, kako venama, tako i u limfi, povećanje elastičnosti i opšteg zdravlja ligamenata i mišića koji drže grudi.

Prvi korak je i najvažniji jer poboljšava drenažu grudi i utiče na limfni sistem. Prstima nežno masirajte područje od bradavice prema krajevima dojke u svim pravcima. Pritisak sme biti jak onoliko koliko biste pritisnuli očni kapak – sve više od toga je preterano i moglo bi da 'spljošti' limfni sistem i poremeti izbacivanje toksina (slično radi i grudnjak kad se stalno nosi). Zapamtite - da bi bili efikasni, pokreti trebaju biti vrlo lagani.

Drugi korak pomaže venskom krvotoku: masirajte tkivo pokretima sličnim onima kad mesite testo: koristeći pokrete koji pritiskaju i podižu. Pokreti moraju biti nežni - eksperimentisanjem ćete ustanoviti koji su vam pokreti najprijatniji (bolja cirkulacija rezultira osećajem prijatnosti, pa kod masaže treba osluškivati telesne reakcije).

Treći korak pomaže ligamentima u borbi protiv gravitacije: obema rukama nežno stisnite grudi u smeru kazaljke na satu, pri čemu treba paziti da se grudi previše ne napinju.

I četvrti korak pomaže venama: koriste se takodje obe ruke, a pritisak treba da bude srednjeg intenziteta (svaka žena treba se osloniti na svoj osećaj šta je lagani, a šta srednji pritisak).

Postupak treba ponavljati najmanje dva puta nedeljno na goloj koži, a preporučuje se utrljavanje biljnih ulja. Sintetička i mineralna ulja izbegavajte!

Tokom života grudi doživljavaju dosta promena: njihova veličina se menja od 'praznih' do nabreklih, i to najviše zbog uticaja hormona (tokom trudnoće i dojenja, ali i zbog uobičajenog menstrualnog ciklusa), pa zbog gojenja i mršavljenja. To je jedan od glavnih razloga što će mnoge žene prve strije opaziti upravo na grudima.

Prevencija je uravnotežena ishran i kvalitetni kozmetički proizvodi, koji koži pomažu da bude elastičnija.
Vežbe
Masaža puno pomaže krvotoku, limfi i ligamentima, a mišićima samo delimično. Najbolji rezultati u jačanju grudnih mišića, a time i prirodnom podupiranju grudi, postižu se vežbama.

1. Modifikovani sklekovi

Lezite na stomak, malo savijte noge u kolenima i prekrstite gležnjeve. Ruke savijte u laktovima, a dlanove postavite na pod, i to malo u stranu. Izravnajte ruke tako da telo podignete rukama i da možete balansirati na dlanovima i kolenima. Usmerite bradu par centimetara prema grudima, odnosno tako da čelom gledate prema podu. Stegnite stomačne mišiće.

Savijte ruke u laktovima i spustite celo telo odjednom. Umesto da grudi dotaknu pod, spuštajte se samo dok nadlaktice ne postanu paralelne sa podom. Pokušajte da pokret izvedete tako da se ne oseti trzaj laktova na početku, a nemojte ni spuštati glavu na pod.

2. Konzerve kao tegovi

Lezite na ledja sa dve male konzerve u rukama (težinu odredite sami, u zavisnosti od kondicije i izdržljivosti – bolje je početi sa manjom težinom nego preterati), sa stopalima priljubljenim uz pod. Ispružite se i dignite tako da se nadju iznad ramena, a dlanove okrenite od sebe (prema spolja). Uvucite stomacne mišiće, ali ne dozvolite da vam se ledja 'zaglave' na podu ili da se savijaju u luku. Bradu pritisnite na grudi.

Spustite konzerve nazad, pazite da su vam stopala na podu, a ruke sa tegovima malo sa strane – pokret napravite polako sve dok laktovi ne dotaknu pod. Važno je da oba tega budu iste težine.

3. ”Letenje“

Lezite na pod tako da su vam glava, vrat i gornji deo ledja poduprti velikim jastucima. U rukama držite tegove iz prethodne vežbe i to visoko iznad grudi, sa dlanovima okrenutim unutra (jedan prema drugome). Stisnite bradu uz grudi da biste vrat izravnali sa ostatkom kičme i ostvarili prirodno držanje ledja (ni savijena i potpuno ravna ledja).

Spustite tegove na stranu i prema dole, polako i nežno dok laktovi ne dotaknu pod. Važno je zadržati ruke stalno malo savijene u laktovima. Opet dignite ruke. Pokrete gore-dole u ovoj vežbi najlakše je opisati (i odraditi) ako zamislite da vam je na grudima bure koje želite da široko obuhvatite rukama.

Lidija

Moderator

Moram da priznam da je ovaj tekst vrlo efektivan i koristan,zbog toga sam ga i poslala mnogim zenskim osobama koje znam. Posledice nosenja grudnjaka su zaista katastrofalne. :shock: