Predlozi, pitanja i sugestije u vezi foruma Inter CAFFE Caffé

Ma koliko da je nesto dobro i uhodano, uvek moze negde da se izvrsi nekakva optimizacija ili dorada. I uvek je od koristi cuti dobar savet, misljenje.

Predlozi

Okupljamo se ovde i to je donekle pokazatelj da nam je ovde ugodno. Mi koji smo pravili forum i sajt ne zanosimo se previse i ne umisljamo da smo uneli sav kvalitet koji je zastupljen. Naprotiv, uvidjamo koliko smo srecni zapravo da se ovde okupljaju ljudi, i zene, koji ovom malom web kutku udahnuse zivot.

Ako imate neki predlog, sugestiju ili procenjujete da vase misljenje ima tezinu i da je zanimljivo, iznesite ga slobodno, a ako vam se samo svidja ili ne svidja i nemamo oko toga sta da diskutujemo, onda mozete pasivno da posmatrate i da glasate za odgovarajucu opciju.

Primedbe

Cesto se desava da ljudima smeta nesto sto je nephodno, pa cak se desava da im smetaju stvari i koje bi nedostajale kad ih ne bi bilo. Stoga uzimamo sa rezervom i svoje i tudje misljenje, a vas pozivamo da nam ovde kazete ako nalazite da vas nesto iritira, da vam smeta ili da nalazite da je na neki nacin nepozeljno.

Ne kaznjavamo za verbalni delikt, mozete sve reci, ali jedino je vrlo pozeljno da ovde ne caskamo uludo i opusteno, vec da chatujemo na chatu, a ovde da napravimo nesto konstruktivno, ako nadjemo prostora.

Sugestije

Znam da ce nekima zvucati cudno ili smesno, ali ja nisam najpametniji web developer na svetu.

Puno je foruma i puno je sajtova i na pojedinim ima nesto karakteristicno. Kod nas je takodje pomesan neki originalan pristup, ponekad i kapric, sa nekim oprobanim receptima - jer mi imamo neki svoj kurs i logiku koje se drzimo.

Ali je problem u tome sto posle sest godina imamo odgovore na sva pitanja. Sve je ovde nekako zbog necega, a nije drugacije zbog toga sto mora nekako da bude a mi smo se opredelili da ovako mora ili i ovako nije lose.

I to je dosadno malo. Zato se osecajte slobodnim da nam ispripovedate mozda i neke svoje najsmelije vizije vezano za funkcionalnosti i/ili izgled foruma i sajta. Kad bi vi, kako bi vi?

Imajte naravno u vidu da ne mozemo sve dobre ideje realizovati. Jer i mi ih imamo masu koje cekaju i vise ne znamo koja je na redu i koja je vrednija. Tako da vec ima predloga koji su otpali jer se nema vremena za njih, ili snage, ili novaca, ili ljudi koji bi to radili ili vec sta.

galeksic

Site Admin

Sugestija za webmastera

Hm, ne znam je li ovdje mjesto za ovu temu, ali ne pronalazim bolje; dakle, na dnu svake stranice na Inter.rs se nalaze baneri sa linkovima ka ICRA, SafeSurf i "KLJBS"; ti sajtovi se otvaraju u istom prozoru, odnosno klikom na njih napusta se inter.rs; mislim da je bolje podesiti link tako da se ti sajtovi otvaraju u novom prozoru, a da inter.rs ostane u postojecem; pretpostavljam da su baneri postavljeni prostim copy-paste odgovarajuceg koda, pa samo u njemu treba pronaci destinaciju linka i promijeniti je u "target=_blank"

Čekanje se isplatilo i konačno je jedno pitanje stiglo : )

- Definicije dokumenata kojima stremimo ne smatraju target atribut validnim, tačnije uopšte ga ne poznaju.

- Futer kao pozicija je prilično udaljen od sadržaja sajta i nema rizika da će neko prateći sadržaj, navigaciju ili linkove zalutati.

- Smatramo da bi to bila preterana sloboda da korisniku nasilno otvaramo još jedan prozor. Imao je dovoljno informacija pre klika, ukoliko želi da se vrati - ima taster BACK u svakom brouzeru.

galeksic

Site Admin

Nema mi prve poruke, mog prvenca, moje dike i ponosa!

Pokušao sam da postavim ovo pitanje u "pitanja i odgovori u vezi foruma i sajta", ali je isti zaključan, pa to činim ovde. Sasvim slučajno sam primetio da nedostaje jedna moja poruka, koja je zapravo nebitna. Ono što sam zatim konstatovao je da nema teme ( ili grupe tema, nisam siguran) sex.

Samo sam znatiželjan, voleo bih da znam šta je u pitanju. Moguće je da sam propustio obaveštenje, ako je postojalo, o tome. Ako je tako, izvinjavam se.

Ne mogu da se setim zašto sam temu "Pitanja i odgovori u vezi foruma i sajta" zaključao, ali proverih malopre zaista je zaključana. Nek ostane tako dok se ne setim, a čini mi se da mi je bila namera da ovde u ovoj temi članovi mogu da pitaju šta god žele, a u onu drugu, zaključanu, da mi, moderatori, prenosimo ili simuliramo u njoj najvažnija pitanja.

Znači, strogo kontrolisana tema.

Forum koji si pomenuo je zaista nestao - iako su mi neki moderatori sugerisali da mu je tema "i legalna i legitimna" i da ne bi trebalo takve teme da ukidamo ni da stvaramo neku sterilnu i uštogljenu atmosferu.

Taj forum je ukinut jer je

- odigrao svoju ulogu, kao konzumenti interneta smo ga prevazišli
- utihnuo je
- postao je razlog zabune, zračio je pogrešnu poruku o nama ovde
- prepliće se sa forumom Ljubav

galeksic

Site Admin

I nije dobar naslov ovde
http://www.inter-caffe.com/lista-1135.html#p13410

"Šta znači sanjati bivšu simpatiju".

Sanjati bivšu simpatiju može imati različita značenja, sve zavisi.

Predlog za naslov teme?

Naslov teme je bio "Sanjati bivsu simpatiju !", promenjen je u "Šta znači sanjati bivšu simpatiju". Mada lično imam utisak da promena naslova nije toliko velika da može ugroziti diskusiju koja se tamo vodi, naravno nema nikakvih problema: reci kako da naslovimo temu, i promenićemo.

Molim te nemoj pogrešno shvatiti - tvoju poruku sam prebacio iz te teme ovde iz čisto praktičnih razloga: ako nekog zanima šta znači sanjati bivšu simpatiju, i klikne na link koji tako glasi, onda će se osetiti prevarenim, i biti razočaran ako mu se učita strana na kojoj se raspravlja o nečem drugom (o naslovu teme, i sl.).

To pokušavamo da izbegnemo, koliko je moguće.

Kad si u situaciji da se pojavi nešto što treba korigovati, sasvim je u redu da to odradimo privatnim porukama ili na čatu. Nema razloga da samo konstatujemo da kod nas nešto nije dobro, jer to upravo od nas zavisi, možemo popraviti.

I na kraju krajeva, možemo ti dodeliti moderatorske permisije da možeš unositi korekcije i organizovati forum Sanovnik. Članovi vole tvoja tumačenja, stekli su poverenje, poruke su ti uredne, redovno posećuješ forum i imaš stav o tome kako bi diskusije trebalo da se odvijaju.

galeksic

Site Admin

Konfuzija

Dragi moji,

Svoje primedbe pre neki dan podelih s jos nekim clanovima na chat-u,a evo sada da ih vide i oni koji treba.Slozismo se tada da generalno postoje primedbe na preglednost sadržaja.Naime to se odnosi na sve teme,a posto mene konkretno interesuje feng shui uzeću ovu temu za primer i pisaću u svoje ime,mada kao sto rekoh postoje clanovi koji dele moje misljenje.
Za nas koji nemamo mnogo vremena na raspolaganju poprilicno je tesko da u momentu nadjemo ono sto nas zanima da procitamo,jer je sve pomesano,"razbacano",bez jasnog pregleda i sadržaja koji čini datu temu.Kada se klikne na ovu temu nastaje totalna pometnja-sve u jednom su pisani i tekstovi o pojasnjenjima osnovnih pravila i principa i analize,sto i ne bibilo toliko strasno da pored Majre svoje tekstove kace i ostali clanovi na istom mestu.Pazljivim citanjem ustanovila sam da se Majrini saveti i pravila o istoj tematici potpuno razlikuju od saveta i pravila nekih drugih clanova.Znam da je ovo sajt gde svako ima slobodu da kaci i pise sta hoce,ali to za nas laike unosi konfuziju,izgleda neozbiljno i neretko dovodi do toga da pozelis da "dignes ruke"od daljeg citanja.Moj predlog bi u tom smislu bio da bi bilo dobro u zaglavlju imati jedinstveni naslov npr.Zivotni stil u okviru koga ce biti izmedju ostalih tema i tema Feng shui,ili pak oformiti samo jednu posebnu temu Feng shui,a ne i jedno idrugo kao sto je to sada slučaj.Po meni,trebalo bi:Odmah na pocetku napraviti smernicu ka Lokvi,sa objasnjenjem sta ona predstavlja i sta se klikom na lokvu moze naci i procitati.Potom bi mogla da se izdvoje 3 podnaslova:
1.Feng shui korak po korak by Majra-klikom na ovu temu bilo bi dobro da se otvori strana na kojoj ce pregledno,kao u knjizi biti iznet kratak sadržaj naslova tekstova o ovoj temi koje iskljucivo Majra pise:
a.Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora
b.Feng shui -izračunavanje kua broja
c.Pa kua-osmostrani simbol
d.Protok seksualne energije
e.Feng shui motherboard
f.Medicina stanovanja
g.Karijera,odnos,porodica,bogatstvo
h.Zdravlje,pomoć,kreacija,znanje,ugled
...
...
2.Analize stanova,kuca,dvorista...by Majra-klikom na ovu temu zainteresovani mogu da citaju pitanja odgovore,i tok citavih prepiski
3.Feng shui-saveti i iskustva clanova(forum)-gde clanovi mogu da kace svoje tekstove,iskustva i diskutuju iskljucivo o ovoj temi i iskljucivo na ovom mestu.
Mislim da bi ovakva podela tekstova bila znatno preglednija i omogućila bi znatno brze snalazenje i trazenje zeljenog sadrzaja.
(Primera radi,tražeci neku drugu temu na googlu,izlistao mi je ,sasvim slucajno vas sajt sa tekstom o tome u kom polozaju u stanu je dobro postaviti novogodisnju jelku po pravilima feng shui-a.Problem je u tome sto par dana kada sam htela da direktno na vasem sajtu pronadjem taj tekst,nije bilo sanse,kao sto ni sada ne bih znala da ga nadjem da mi Majre nije poslala link.Njen savet je bio da u vasem pretrazivacu ukucam "novogodisnja jelka"i tekst ce izaci.Problem je u tome sto,da mi ovaj tekst google nije slucajno izlistao nikada mi ne bi palo na pamet da dodjem na vas sajt i da u vasem pretrazivacu ukucam rec"novogodisnja jelka"u nadi da cu tekst pronaci u temi o FS).
Takodje,bilo bi dobro omoguciti direktan skok na zeljenu stranu,npr.32,a ne da moramo da listamo gotovo svaku stranu da bi dosli do zeljene.
Eto,toliko od mene za sada,
Pozdrav,
Jasmina

Re: Konfuzija

Svoje primedbe pre neki dan podelih s jos nekim clanovima na chat-u,a evo sada da ih vide i oni koji treba.Slozismo se tada da generalno postoje primedbe na preglednost sadržaja.Naime to se odnosi na sve teme,a posto mene konkretno interesuje feng shui uzeću ovu temu za primer i pisaću u svoje ime,mada kao sto rekoh postoje clanovi koji dele moje misljenje.
Za nas koji nemamo mnogo vremena na raspolaganju poprilicno je tesko da u momentu nadjemo ono sto nas zanima da procitamo,jer je sve pomesano,"razbacano",bez jasnog pregleda i sadržaja koji čini datu temu.

Ovde treba da primetimo dve stvari: prvo to da nemamo vremena, a drugo da smatramo da je sve pomešano.

Ako nemamo vremena na raspolaganju, ne samo da je teško da u momentu nadjemo ono što nas zanima (ako nas zanima, obzirom da za to što nas zanima - nemamo vremena) već je tako i sa drugim stvarima u životu. Ako nemamo vremena da pijemo vode, ostaćemo žedni neko vreme, i slično, da ne nabrajam, jer prvo odrasli smo ljudi, a drugo tvoju poruku shvatam sasvim ozbiljno.

I ozbiljno mi nije jasno kako ovakvu jednu izjavu o konfuziji možemo uputiti ljudima od kojih su neki ovde od leta 2006 godine, ili leta 2007, ili 2005 godine, koji su uredjivali i trudili da stvore ovaj forum, neki su napisali 2.500 hiljada tekstova, neki 820, neki 500, i uložili neki trud, koji nije ni tvoj ni moj, ali nije ničiji već nečiji, i nije u pitanju mali trud. Ti imaš ukupno četiri poruke pre ove, i u njima si tražila pomoć.

Ono što bi trebalo je, ako te feng šui zanima kao tema, da se onda posvetiš tome (onoliko koliko imaš vremena) i da vremenom počneš da pomažeš drugima.

Takodje, ne bi bilo zgoreg vagati reči. Možda se umesto "ovde je sve pomešano" može reći "ja se ovde ne snalazim". Umesto "ovde je sve razbacano" možda reći "kako da nadjem". Umesto "ovde je sve bez jasnog pregleda i sadržaja koji čini datu temu" takodje probrati nešto iz našeg bogatog rečnika.

A to da je ovde "sve pomesano,'razbacano',bez jasnog pregleda i sadržaja koji čini datu temu" ne mogu da prihvatim kao nečije mišljenje, već kao izjavu.

Kada se klikne na ovu temu nastaje totalna pometnja-sve u jednom su pisani i tekstovi o pojasnjenjima osnovnih pravila i principa i analize,sto i ne bibilo toliko strasno da pored Majre svoje tekstove kace i ostali clanovi na istom mestu.Pazljivim citanjem ustanovila sam da se Majrini saveti i pravila o istoj tematici potpuno razlikuju od saveta i pravila nekih drugih clanova.Znam da je ovo sajt gde svako ima slobodu da kaci i pise sta hoce,ali to za nas laike unosi konfuziju,izgleda neozbiljno i neretko dovodi do toga da pozelis da "dignes ruke"od daljeg citanja.

Kada kažeš "kada se klikne na ovu temu" nisam siguran da li misliš na forum Životni stil, ili na neku od feng šui tema. Mi nemamo temu koja se zove "Feng šui" i nisam siguran, ali logično mi deluje da verovatno misliš na temu "Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora".

Što se te teme tiče, u pitanju je naš dogovor da u nju ubacujemo ono što nemamo gde drugde. Kada neko pita u kojoj temi da postavi pitanje, a mi ne možemo da predpostavimo tša će pitati, obično ga zamolimo to uradi u toj temi, a kad malo razmislimo i razmotrimo, onda otvorimo posebnu temu za tu namenu, ili ne otvorimo ako smatramo da ne treba ili da to može da se priključi nekoj postojećoj.

Temu "Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora" smo neretko koristili za tu i takve namene, a njena neka "definicija" je ono što piše u prvoj poruci u toj temi - feng šui uopšte, recimo.

To što se u temi o feng šuiju nalaze tekstovi o pojašnjenjima osnovnih pravila, i primeri, ne doživljavam kao strašno. Niti mi deluje još strašnije to što se uključuju i drugi članovi. Unutar feng šui metoda postoje par različitih škola, a takodje dolazi u obzir i subjektivan pristup, tako da su razlike u tumačenjima neminovne.

Nema razloga da osećaš konfuziju, jednostavno možeš pitati o čemu se radi i odakle razlika izmedju dva tumačenja. Ja uopšte ne mislim da izgledamo "neozbiljni" zato što neki od nas misle jedno, a drugi drugo.

Usput da pitam: odakle znaš da je ovo sajt na koji svako ima slobodu da kači i piše šta hoće?

Moj predlog bi u tom smislu bio da bi bilo dobro u zaglavlju imati jedinstveni naslov npr.Zivotni stil u okviru koga ce biti izmedju ostalih tema i tema Feng shui,ili pak oformiti samo jednu posebnu temu Feng shui,a ne i jedno idrugo kao sto je to sada slučaj.Po meni,trebalo bi:Odmah na pocetku napraviti smernicu ka Lokvi,sa objasnjenjem sta ona predstavlja i sta se klikom na lokvu moze naci i procitati.

Životni stil je forum koji smo predvideli i za "feng šui" teme, u pitanju je neki naš davni dogovor. Uredjenje prostora i stil života (nadam se da se makar tu slažemo) su teme koje imaju dosta zajedničkog, zar ne. Raspravićemo ovaj predlog sa administratorima i moderatorima, da feng šui teme prebacimo u zastebnu temu, ali meni lično se to ne dopada.

Prvo zato što niko feng šui ne radi zato da bi uradio feng šui, već zato što želi da popravi svoje životno okruženje (životni stil), i čini mi se da bi se onda članovi zaneli i otišli u neke krajnosti. Drugo, zato što bi to premeštanje oslabilo poziciju na Google pretraživaču, za odprilike 10 ili 20 naših strana.

U vezi Lokve mi je sugestija interesantna, i zapravo se slažem sa tobom. Jer, ta Lokva zapravo zaista nije ovde eksponirana na adekvatan način, obzirom da je naš sajt, tojest viki.

Ne verujem da bi smo to mogli tako uraditi kako veliš - "odmah na početku", jer predpostavljam da sugerišeš da u nekom gornjem delu foruma, u vidnom polju odvojimo neki prostor za pojašnjenje šta je na Lokvi, što mi se ne dopada. Izbegavamo da unutar onog (gornjeg) dela stranice koji se učita, dodajemo puno statičkog sadržaja, osim koji je neophodan (zaglavlje, navigacija, i slično).

Potom bi mogla da se izdvoje 3 podnaslova:
1.Feng shui korak po korak by Majra-klikom na ovu temu bilo bi dobro da se otvori strana na kojoj ce pregledno,kao u knjizi biti iznet kratak sadržaj naslova tekstova o ovoj temi koje iskljucivo Majra pise:
a.Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora
b.Feng shui -izračunavanje kua broja
c.Pa kua-osmostrani simbol
d.Protok seksualne energije
e.Feng shui motherboard
f.Medicina stanovanja
g.Karijera,odnos,porodica,bogatstvo
h.Zdravlje,pomoć,kreacija,znanje,ugled
...
...
2.Analize stanova,kuca,dvorista...by Majra-klikom na ovu temu zainteresovani mogu da citaju pitanja odgovore,i tok citavih prepiski
3.Feng shui-saveti i iskustva clanova(forum)-gde clanovi mogu da kace svoje tekstove,iskustva i diskutuju iskljucivo o ovoj temi i iskljucivo na ovom mestu.
Mislim da bi ovakva podela tekstova bila znatno preglednija i omogućila bi znatno brze snalazenje i trazenje zeljenog sadrzaja.

Jednostavno - nema tehničkih mogućnosti da se ovo kako je izloženo sprovede. Ovo je forum i ovakva premeštanja i pretumbacije spadaju u početničke greške (napravili smo nešto, onda to porušimo da krenemo ispočetka).

Druga je stvar ono zapravo ti sugerišeš ovim - mogućnost da se negde na neki način neki sadržaji prikažu u nekoj hijerarhiji.

To je dobar predlog, i zbog toga insistiramo na držanju teme, stavljanju deskriptivnih naslova, i na tome da svako svoju poruku napiše tako da je drugi mogu bez napora čitati (da odvaja pasuse, poštuje pravopis, stavlja razmake posle interpunkcije i ostalo).

Pokušaćemo u neko dogledno vreme napraviti takvu jednu sajtmapu, koja bi se automatski možda generisala iz naslova i podnaslova, ili ćemo je ručno napraviti.

(Primera radi,tražeci neku drugu temu na googlu,izlistao mi je ,sasvim slucajno vas sajt sa tekstom o tome u kom polozaju u stanu je dobro postaviti novogodisnju jelku po pravilima feng shui-a.Problem je u tome sto par dana kada sam htela da direktno na vasem sajtu pronadjem taj tekst,nije bilo sanse,kao sto ni sada ne bih znala da ga nadjem da mi Majre nije poslala link.Njen savet je bio da u vasem pretrazivacu ukucam "novogodisnja jelka"i tekst ce izaci.

Problem je u tome sto,da mi ovaj tekst google nije slucajno izlistao nikada mi ne bi palo na pamet da dodjem na vas sajt i da u vasem pretrazivacu ukucam rec"novogodisnja jelka"u nadi da cu tekst pronaci u temi o FS).

Mi nismo slučajno na Googleu.

Naša pretraga nije bez greške, ali treba je koristiti. Na većini foruma ne smeš postaviti pitanje, ako pretragom nisi ustanovio da ga niko ranije nije postavljao.

Takodje,bilo bi dobro omoguciti direktan skok na zeljenu stranu,npr.32,a ne da moramo da listamo gotovo svaku stranu da bi dosli do zeljene.

Tako nešto ne postoji nigde. Ni Google ne daje mogućnost da sa prve skočiš na 32 stranu, zar ne?

Proverićemo da li tu možemo nešto dodati, tojest proširiti malo taj deo da se prikaže više brojeva strana na koje se može kliknuti.

A u medjuvremenu, sugerišem ti jedan "štos": kada si recimo u nekoj temi na strani šest, primetićeš da se adresa te strane završava naprimer sa "lista-405-6.html". Kada predješ na sledeću stranu, adresa se završava na sedam: "lista-405-7.html". I onda praktično možeš (gore, u adres baru svoga brauzera) umesto broja 7 da uneseš koji god želiš broj i pritisneš ENTER i eto te na željenoj strani.

galeksic

Site Admin

Bug - podizanje slika sa strane za pisanje poruke

Pre nego što neko upita, ne bi bilo loše da objavimo postojanje greške na strani gde pišemo ili menjamo poruke (poruke za objavljivanje na forumu, ne privatne poruke).

Opis bug-a glasi: kada podižemo sliku koja u imenu ima takozvani "prazan" karakter (to je prazno mesto, ili "space"), onda se praktično ne dogodi ništa - slika ne bude poslata, ne izadje nikakva poruka o grešci, a kao adresa slike se pojave tagovi u kojima nema adrese [ url= ][ img ][ /img ][ /url ].

Dok ovo ne bude ispravljeno, molimo da pre nego pokušate da pošaljete sliku - proverite ime fajla. Ukoliko se u imenu nalazi "prazan" karakter, uklonite ga predhodno, a onda pokušajte slanje.

Generalno, neka preporuka bi bila da i inače u imenima fajlova ne koristite "egzotične" karaktere, kao ni "prazan" karakter, jer oni često prave probleme. Dakle, možda ne treba koristiti naša slova čćžđđČĆŽŠĐ, i bilo bi možda mudro izbegavati ćirilicu ukoliko nije neophodna.

Takodje, neko smatra dobrom praksom i to da imena svih fajlova budu pisana malim slovima. Ovo ne morate uvažiti, ali i to je nekad način da se izbegne zabuna.

Evo i par primera radi pojašnjenja.

Imamo fajl koji se zove "Moje cveće.JPG". Fajl tog imena trenutno ne možemo poslati, već mu moramo promeniti ime u bilo koju od sledećih kombinacija:

  1. Mojecvece.JPG
  2. moje-cvece.jpg (ovo je možda najpoželjnija varijanta)
  3. Moje_cvece.jpg
  4. i tako dalje.

Lociranje ove greške pomogla je članica cesko. Hvala, cesko.

galeksic

Site Admin

Kritika

Nisam siguran kome uputiti ovu kritiku, sebi ili vama urednici sajta.

Onda cete vi reci da sam ja kao korisnik uvjek u pravu, mada se ja s tim ne slazem nikako ali dobro, svako ima pravo da bude lazno lijep i dopadljiv pa i vi.

Stvar je u tome da meni nije dovoljno 225 karaktera da bih ispisao svoj potpis, tako da je on krnjav, izbacena je iz njega jedna recenica koja je bitna piscu ali meni ocigledno nije. Pa sam je izbacio.

Kraj.

Kako vam se dopada Inter CAFFE?
Dopada mi se sve.
44%
Izgleda lepo, ali funkcionalnosti bi mogle da budu bolje.
55%
Nije toliko lep, koliko ima lepe funkcionalnosti.
0%
Sve je osrednje. Forum, kao svaki forum...
0%
Ne dopada mi se. Lose vam je sve.
0%
Glasova 9