Profesionalna orijentacija Psihologija

Većina ljudi će se složiti sa konstatacijom da su dve stvari u životu veoma bitne, ako ne i najbitnije: adekvatan odabir životnog partnera i adekvatan odabir profesije.

U ovom našem vremenu, koje je tzv. tranziciono, pravilna profesionalna orijentacija dodatno dobija na značaju. Nije tranzicija samo u Srbiji, tranzicija je neprekidna u celom svetu i kako vreme bude odmicalo, taj proces će bivati sve brži.

Tranzicija znači i to da ćemo u toku radnog veka, najverovatnije, biti u prilici ili čak moranju da promenimo više zanimanja, ili da se stalnim dodatnim školovanjem specijalizujemo ili proširimo osnovno zanimanje. Zbog toga, na samom početku nekog usmeravanja u obrazovnom smislu, trebamo izbaciti iz glave ideju da je naš prvi odabir ultimativno nepromenljiv i da to što odaberemo sa npr. 15 ili 19 godina, treba da bude za ceo život.

Ali, ipak moramo nešto odabrati za početak. Što bolje odaberemo, bićemo uspešniji. Danas je u svetu poznata široka lepeza testova koji sa priličnom sigurnošću mogu odrediti trenutni, pa čak i generalni, afinitet neke osobe prema oblasti u kojoj će se najbolje ili dobro profesionalno izražavati. Ovakva testiranja sprovode najčešće psiholozi, u okviru škola ili centara za zapošljavanje.

Ukoliko niste sasvim sigurni šta biste upisali, bilo za srednju školu, bilo za studije, prilično bi mogla biti korisna poseta psihologu koji se bavi profesionalnom orijentacijom. A, ukoliko imate priliku da se obratite i još nekom drugom stručnjaku iz ove oblasti, nemojte propustiti priliku da pribavite i «drugo mišljenje». Takodje, ovaj savet važi i za sve ljude koji su bez posla i žele da se prekvalifikuju za neko kurentnije zanimanje, kao i onima koji su zaposleni ali nisu zadovoljni poljem u kome se profesionalno izražavaju.

I zapamtite, najbolje rezultate će vam doneti ona profesija koji baš vama leži a ne ona koja je trenutno tržišno najubedljivija.

Profesionalna orjentacija

Profesionalna orjentacija moze da odmogne onoliko koliko moze da pomogne.
Ja sam radila test pre srednje skole (sirok spektar interesovanja pa sam pokusala da suzim). Psiholog mi je rekao da bukvalno mogu da ucim sta god hocu. I onda mi nabrojao nekih desetak zanimanja u kojim bih bila najbolje (sva su bila razlicita ali bas, bas). Znaci i nije mi nesto pomoglo ;) Ali opet sam svoja interesovanja resila na sopstven nacin.

Profesionalne predispozicije, izbor i odluka

Konsultacije koje se vrše sa stručnim licem kroz kombinaciju testova i razgovor imaju za cilj psihološko detektovanje individualnih sposobnosti i osobina pojedinca (tvojih tj. osobe koja se obratila za mišljenje) sa ciljem da ti se pomogne u uspešnom izboru zanimanja, nikako sa ciljem da donese u ime drugog lica odluku. To je put da jedna mlada ličnost dobije pomoć pri donošenju veoma važne odluke kao što je buduća profesija za koju će se školovati. A činjenica da ste vi dobili paletu zanimanja kao otvorenu pozitivnu opciju ukazuje samo na svestranost vaše ličnosti.

Možete li da zamislite situaciju da se jednom čoveku sugeriše samo jedno zanimanje, to bi bio diletantsi pristup. Svaki čovek je spoosoban da u svakoj profesiji nadje delatnost koji mu više odgovara - neko voli direktan kontakt sa ljudima, neko da se bavi organizacijom i planiranjem... u svakoj struci manje - vise ima faza ili sektora delatnosti koje iziskuju raznolik angažman i poenta je da se upravo u okviru zanimanja iznadje ono mesto gde će se svakodnevno obavljanje zadataka poklopiti sa ličnim afinitetom i na taj način dovesti čoveka u poziciju da radi sa zadovoljstvom a samim tim da ima motiv za rad, da pruža svoj maksimum jer ga ispunjava kao biće. Svaka struka ima svoje spcifičnosti koje će osobe sa odredjenim psiho-fizičkim karakteristikama obaljati uspešnije od drugih.

Upravo vreme koje se uloži na upoznavanju sebe i sopstvenih afiniteta pa i uz konsultacije stručnjaka omogućavaju da se uštedi mnogo vremena i da jedna mlada ličnost sa mnogo više zadovoljstva se posveti učenju i radu svesna da trasira put za ono što neće biti samo izvor prihoda već i izvor svakodnevnog zadovoljstva sobom. Na našim pestorima je najčešće prvobitan izbor profesije "izbor za čitav život", prosto retko se desi da je promena profesije pozdravljena u nekim zrelim godinam, zato je važno da ono što nam stoji na raspolaganju kao "alat" iskoristimo da sublimiramo subjektivne i objektivne faktore pre no što donesemo sami konačnu odluku.

majra 

Site Admin

Profesionala orjentacija

Razumem ja sve to, ali neko ko ima sirok spektar interesovanja zaista mu je problem da se odluci sta ce da radi u zivotu.

Kad neko misli da bi sve ucio ili da bi mu sve islo ali ne zna sta tacno da zavrsi onda ode na profesionalnu orjentaciju da mu se malo suze izbori. Ne kazem da neko treba da izabere umesto osobe koja je dosla na orjentaciju. I kad uradis testove i sve ostalo i kad ti kazu da ti zapravo mozes sve a ti si i krenuo sa to idejom onda to i nije neka pomoc ;)