Razlika izmedju ljubavi i zaljubljenosti Ljubav

Savršena i nesavršena ljubav

Ljubav je prevelika i preduboka da bi ikada bila shvacena, izmerena ili ogranicena recima. Svesna sam cinjenice da cu pri svakom pokusaju da istrazim ljubav dotaci misterije. Koliko mi je poznato jos niko nije uspeo da zadovoljavajuce definise ljubav. U raznim pokusajima da joj se nadje objasnjenje, koji su meni bili dostupni, ljubav su delili na razne kategorije a uglavnom na savrsenu i nesavrsenu ljubav.

Jedna od definicija ljubavi koja mi se cini najblizom i ako na neki nacin opet nepotpunom je nasa volja da sebe prosirimo kako bi smo potpomogli ljudima koje volimo da nam se duhovno i fizicki prilagode. Zato sto je vecina nas zbunjena prirodom ljubavi uporno pokusavamo da je nekako dokucimo ili definisemo ali uvek nepotpuno ili nedovoljno. Zato sto je to ljubav, jer ako mozes da objasnis koliko volis onda ne volis dovoljno.

Ljubav je izraz volje a istovremeno i navika i akcija, ljubav moze ponekad da bude i naporna ali uvek vredi. Kada nekoga volimo nasa ljubav postaje vidljiva i stvarna samo kroz nas napor, kroz cinjenicu da smo spremni da za nekoga ucinimo nesto vise. Pomenula sam izraz volje, jer je onda volja najjaca i veoma izrazena, a kada sam rekla navika mislila sam na neki sablon po kome se vodimo kada je u pitanju ljubav. Ljubav je ono sto ljubav cini, jednostavnije receno.

Postoje i razne zablude u vezi ljubavi. Mislim da je jedna od najjacih i najubedljivijih zabluda da je zaljubljenost ljubav. Zaljubljenost moze da bude jedna od manifestacija ljubavi, a neki cak ne misle ni tako. Zaljubljenost je mocna kao snazno ljubavno iskustvo, kada se zaljubim iskreno kazem „volim ga“, ali kada zaljubljenost prodje shvatim da sam u sustini bila svesno ili nesvesno seksualno motivisana. Zaljubljenost je lepa ali je privremena bez izuzetaka. Ovo naravno ne znaci da mi obavezno prestajemo da volimo tu osobu kada zaljubljenost prodje.

Tuzno je ali je cinjenica da je procvat romanse uvek prolazan. Medeni mesec uvek ima kraj. Zaljubljivanje nije svesni izbor. Zaljubljenost nas uspesno uvek uvede u brak ili kako neki kazu zamku braka. Ako je ljubav prava, onda i parovi shvate da je medeni mesec prosao i da nisu vise zaljubljeni, tek onda shvataju da se vole u pravom smislu reci, stalo im je jednom do drugoga. Pravom i velikom ljubavlju mi postepeno ali progresivno uvecavamo sopstveno bice, poistovecujemo unutrasnji sa spoljasnjim svetom, i sirimo, tanjimo granice.

virada

Moderator

Re: Da li tinejdzeri mogu voleti svim srcem?

Draga pahuljice, moram ti reci da sam i ja volela u tvojim godinama, ali sam mnogo zazalila zbog toga i zalim jos uvek.Ipak za pravu ljubav je potrebna zrelost koja se stice s godinama.Mislim da je dobro sto ste raskinuli.

Ljubav je

kad ona skakuce kao pilic pored tebe, i onda je ostavis zbog tog skakutanja.

; - )