Preporuke za citanje - preporucite knjigu, zanimljivo stivo Umetnost

Aleksandrijski kvartet - Lawrence Durrell

Kvartet je, zapravo, isprican prostorno vremenski kontinuum - i sastoji se iz cetiri romana. Prva tri romana definisu prostor Aleksandrije i Orijenta. Justina je osnovna prica, osnovna jedinica mere - duzina; Baltazar je sirina - prostorno i duhovno okruzenje; Mauntoliv daje visinu, a time i paralelne ravni politike.

Iz tako definisanog prostora izbija strast i sunce. Oseca se vetar pustinje, lepljiva vrucina letnjih popodneva, smrad sirotinjskih cetvrti, lepota raskosi... Ljudi svih vera i razlicitih kultura zive potpune, intenzivne, ali i promisljene dane u Aleksandriji, za koju su, kao i medju sobom, vezani pre svega dubokom ljubavlju i, samo ponekad, razumevanjem.

Klea, četvrti deo, uvodi vreme i, iz korena, menja sliku. Prica koja je na početku izgledala kao obična, iako strasno ispričana, romansa, tokom ove izgradnje prostorno-vremenske celine postala je deo sire priče o ovom delu sveta.

Nije cudno sto je Darela, odraslog pod suncem Indije i Burme, opila Aleksandrija. Nije cudno sto se zaljubio u svet u kom e se kulture Kopta, Jevreja, Grka, Arapa ne samo dodiruju, nego preplicu, mesaju i daju cudesan amalgam kakav je, bilo gde u Evropi, tesko naci.

Drugaciji put-M. Skot Pek

http://img78.imageshack.us/img78/2480/273ub5.jpg

Knjiga- Drugaciji put- je duhovno putovanje prema samoprihvatanju,
stvarnom pripadanju i novoj nadi za svet.

M. Skot Pek nas u ovoj umnoj i snaznoj knjizi, izaziva da podjemo
na jos jedan put u samo-sazrevanju; da dostignemo, kroz kreativna iskustva zajednice, nove odnose.

j@

Site Admin

Kako se ubiti - Robert Roklicer

200 stranica, 39 priča, proglašena bestselerom. Za sada se može naručiti u pretprodaji na Superknjizara.hr

http://img294.imageshack.us/img294/6160/kakoseubitiui0.jpg

"IDI, VREME JE" - Marija Jovanovic

Procitajte i ovaj interesantan roman, dopasce vam se.

http://img465.imageshack.us/img465/9130/idilq3.jpg

»”Idi, vreme je”«, koji naprosto zrači osećanjima kao radioaktivan element.

Sama autorka kaze :

Knjigu sam napisala srcem. Ne toliko glavom, koliko srcem. Onako, bez čuvanja, bez kalkulisanja, bez zadrške, potpuno sam se prelila u te stranice. I htela sam da tako ostane. Ova knjiga predstavlja i posvetu i omaž ljudima koji su obeležili moj život na najplemenitiji način. Ako te emocije nađu odjek u čitaocima, biću presrećna.

TRI SUDBINE - Nora Roberts

Uzbudljiv, romantican i vrlo zabavan roman.

Emocionalna Inteligencija - Daniel Goleman

http://img66.imageshack.us/img66/9681/0295984dt1.jpg

Savremeni psiholozi tvrde da bez EQ faktora (emocionalne inteligencije) ne vredi ni onaj opste poznati IQ. Istrazivanje EQ - emocionalne inteligencije je hit u svetu, a trenutno naucnici pokusavaju da shvate kako se IQ i EQ dopunjuju. Kada je rec o elementima uspeha u zivotu, tvrde da IQ cini oko 20 odsto uspeha.

Samosvest je od kljucnog znacaja za emocionalnu inteligenciju.

To je sposobnost da budemo srecni zbog onoga sto osecamo. Samosvest je najvaznija, jer nam omogucava samokontrolu, koja nije vazna zato da bismo ugusili osecanja, vec zato da bismo sproveli ono sto hocemo.
Stivo neophodno za emocionalnu pismenost.

majra 

Site Admin

Pariski poljubac - Jasmina Mihajlovic

Pariski poljubac je specifičan avanturističko-putopisni roman. Dešava se tokom četiri dana u Parizu. Istovremeno je to zabavan metafizičko-filozofsko-ezoterijski roman koji se može čitati kao priručnik o preživljavanju u najnovijoj eri u koju smo zakoračili. To je knjiga o tome kako prevazići stres, kako kupiti čizmice u Parizu, kako će izgledati budućnost, šta će biti sa hrišćanstvom i drugim religijama, koji su dobri kafići u Parizu, kako se Beograd vidi iz Pariza, a kako Pariz iz Beograda.

Ovaj detektivsko-alhemijski roman s elementima naučne fantastike i dešifrovanja urbanih gradskih šifara pokušava preko prošlosti da sagleda budućnost. On, između ostalog, govori o Monalizinom kodu, megastorovima, velikom modnim brendovima, o besmrtnosti i o tome da li brzina ubrzava život ili ga poništava. U svakom slučaju reč je o trokrilnom romanu većeg obima u koji je stalo mnogo što šta, pa i uzbuđenje čitaoca da vidi kraj inicijacijske potrage koja je prerušena u kupovinu tri para čizama.

Osim što je realno vreme događanja smešteno u četiri dana, Pariski poljubac govori o trenutku u kojem se nalazimo svi mi, celo čovečanstvo. Reč je o razmeđi nove ere sa najnovijom erom. Ili o raskrsnici gde se iz analogne epohe prelazi u digitalnu. Zato on priča i priču o ljubavi, samoći, strahu, globalnim klimatskim promenama, prirodi kao najvećem luksuzu, o Parizu kao gradu koji krije ulaz u onostrano, o muško-ženskim odnosima i o novoj eposi ženskog božanskog. Pariski poljubac traži i nalazi novog mesiju za kojim čezne treći milenijum.

Pariski poljubac je ultralaki roman sa gabaritnim temama.

Brzo citanje – Dzefri Dadli

http://img503.imageshack.us/img503/851/imageseb3.jpg

Ukoliko ste imali nameru da se ozbiljno pozabavite bildovanjem mozga toplo vam preporucujem knjigu Brzo citanje – Dzefri Dadli

Knjiga sadrzi psiholosko uputstvo, kako da povecanjanjem brzine citanja, skratite vreme ucenja. Knjiga sadrzi deset poglavlja ( ali samo 142 str.  )
1. Zasto da citamo brze
2. Kako se skoncentrisati
3. Kako da citamo brze bez napora
4. Ako znate vise reci citacete brze
5. Tehnika jednog reda i tehnika karte
6. Tehnika olovke i tehnika dva reda
7. Pobedite vreme i shavtite sustinu
8. Promena tempa je korisna kao i odmor
9. Materijal za vezbanje
10. Kako da zapamtite ono sto brzo citate.

Na kraju, kada procitate knjigu, gledajte da ono sto ste naucili primenite tokom svog obicnog svakodnevnog citanja. Bilo da je u pitanju poslovna ili sluzbena prepiska, skolski udzbenici, ili laka literatura za opustanje, savladani principi ce vam posluziti da sa razumevanjem brzo citate razlicite sadrzaje.

Postoje razliciti gledista od onih da je to neurolingvisticko programiranje uma i ja licno imama negativan stav prema NLP-u, ono sto mogu reci iz licnog iskustva da neke tehnike su primenljive i efikasne kod materije koju treba « nabubati»

majra 

Site Admin

S. J. Simon - Why You Lose at Bridge

Sajmonovo remek-delo je nezaobilazno štivo za igrače svih nivoa, koji će u njoj, pored nesvakidašnje proniciljivih bridž lekcija, naći i nadahnut i duhovit tekst dostojan pera jednog od vodećih engleskih humorista.

Zašto gubite na bridžu

majra 

Site Admin

Ja, nevjernica - by Vedrana Rudan

E sad, knjige!?
Mnogo dobrih knjiga, mnogo, mnogo.... joj, nemam vremena ni prostora... neke od njih ste vec naveli ovdje. Ali, evo recimo nesto malo drugacije i prilicno novo.

Ne bih trunila o svom misljenju... evo prenijecu vam clanak objavljen u jednim novinama (a tu je i mali djelic knjige). Dovoljno da je uzmete ili ostavite!

Stvar ukusa! ;)

JA, NEVJERNICA
Crna ovca ili bijela vrana, svejedno ne valja

"Znate li komšinicu Milku? Ta vam ima troje maloljetne djece, a svaki drugi vikend putuje na neke seminare. Džabe joj njen doktorat. Djecu joj čuva svekrva i muž. Sramota! Ko zna šta ta radi na putovanjima? A muž joj dobar. Ne pije i ne tuče je, a vidi nju kakva je."

"Znate li onu Mariju, ima preko trideset i još živi sa roditeljima u dvosobnom stanu? Dva puta sedmično ide kod frizera, jednom sedmično na manikir i pedikir. Masažu, piling i depilaciju joj rade jednom mjesečno. Nije onako tamna prirodno, kažu da ide u solarij. C c c. Pa, nije joj majka nešto tamna. Odakle joj pare za takav život? Trebalo bi da se uda i da rađa, ne znam šta čeka do sada. Nije baš mladica više. Neće ta nikakva majka biti, zna ona sebi lijepo ugoditi! Kući dolazi često u gluvo doba noći. Ja imam lagan san, pa čujem komšiluk, šta ću."

"A ima jedna iz ulaza do našeg, uf, ta vam je.. Ima dijete, djevojčicu od devet godina. Muža joj nisam vidjela, kaže Draginja dolazi neki, ali nisam ga još vidjela. Ona nešto piše. Da li neke knjige, novine, ko će ga znati. Takve su vam najgore. Niti imaju radnog vremena, niti pravog posla. Sve je to... bezveze. Bolje bi joj bilo da nađe neki pošten posao od osam do tri i nekog čestitog čovjeka nego što piskara. Uostalom, ja to njeno pisanje nikad nisam vidjela. A vidim utorkom i petkom poslijepodne nekuda ide. Kaže, pjeva u horu, voli muziku. E, jest, baš vam ta pjeva."

Crna ovca. Bijela vrana. U svakom slučaju drugačija. Ne uklapa se u šablon dobrovoljne žrtve muža i djece, mučenice sa povremeno plavim monoklom. Volšebno, uspijeva ispuniti sve svakodnevne obaveze i lična zadovoljstva, i gle čuda, ipak je i supruga i majka. Šteta što nije kako treba, a potiče iz dobre porodice. Niko ne bi rekao da će iznevjeriti očekivanja.

Prosječna žena o predrasudama ne govori. Ne i Vedrana Rudan. Rudanova se ne ustručava govorit. Ona ne govori, ona galami. Vrišti jezikom psovki, ismijavajući život žene, ali priznajući da je to ipak istina. Brak u njenim knjigama prestaje biti institucija i nakon petnaest-dvadeset godina trajanja postaje međusobno trpljenje dva ljuta neprijatelja skrivana između rijetkih nježnosti, rijetkog seksa i čestih svakodnevnih briga.

Knjiga "Ja, nevjernica" je nastala sakupljanjem tekstova tada novinarke Vedrane Rudan, koja je pisala za hrvatske nedjeljnike u periodu od pet godina. Piše u prvom licu jezikom žene u ranim pedesetim godinama, na pragu rađanja sumnje u svoju ženstvenost i erotsku zavodljivost. To je period kada muž pronalazi ljubavnicu dvadeset godina mlađu od nje, kada djeca odrastaju, a njoj ostaje mačak i prijateljice sa jednakim bračnim problemima i kupovanjem posteljine na odloženo plaćanje.

Neskrivena kritika društva, politike, porodičnog i poslovnog života pisana britkim jezikom, dijeli čitaoce na dvije grupe: One koji sa nestrpljenjem čekaju njen sljedeći roman i one koji su pročitali samo jednu njenu knjigu i neće nikada pročitati sljedeću. Rudanova ne njeguje samodopadljivo koketiranje sa čitaocima. Ona pišući oslobađa sebe, izbacuje gnjev, tugu, ljubav, požudu ne osvrćući se mnogo na čitaoca. "Ja, nevjernica" ponavlja pojedine epizode iz knjige "Ljubav na posljednji pogled", iako u ovoj knjizi govori o ženi tragičnog djetinjstva koja nakon petnaest godina zajedničkog života ubija muža. U knjigama Vedrane Rudan ne bi se moglo govoriti o visokoj umjetničkoj vrijednosti, ali se svakako može govoriti o neposrednosti i iskrenosti.

"Dojenje. To je ipak samo mamina sreća. Lijeva cica. A desna? Vuče? Ne vuče?... A bočica? Ne bočica... Svaka četiri sata pa noću pauza. Noću pauza? Ni noću pauza. A danju svaka tri sata. Noću spava? Spava, spava. Ne spava... Bebe se vole igrati. Od jedan ujutro do sedam ujutro. Da. I prebrzo vuče. Pa uzme previše zraka. Pa teško podrigne."

Rudanova nije samo bijela vrana, ona je i crna ovca."

http://img58.imageshack.us/img58/1256/janevjernicacv7.gif

Mikica

Site Admin

Re: Emocionalna Inteligencija - Daniel Goleman

majra:
Stivo neophodno za emocionalnu pismenost.

Kad je vec spomenuta emocionalna pismenost evo istoimene knjige Clauda Steinera sa neta.: http://www.claudesteiner.com/2000.htm

To je knjiga Emotional Literacy, nazalost samo na engleskom, ali je vrlo lako i poucno pisana. Ja sam se prepoznala u liku Emocionalnog ratnika (bar stremim ka tome) i u tom duhu je i preporucujem i zelim da i druge podstaknem da samosvesno prepoznaju svoja i tudja emocionalna stanja i "intervenisu" u "problematicnim" situacijama.

Na istom site-u su i druge knjige od istog autora...

Preporucujem autore - Caroline Myss i Gary Zucav - citala sam par njihovih knjiga i sve su dobre.
Takodje knjige autorstva Dalai Lame.
Mogu preporuciti knjigu koju trenutno citam - Ask and it is given - Esther i Jerry Hicks