Smrzavanje i odmrzavanje - brave na automobilu Životni stil

Stizu hladni dani i problem smrzavanja brava na automobilu. Odmrzavanje je mnogo komplikovaniji proces od preventive, pa nije lose navesti par saveta.

Ima li glupljeg osećaja u životu? Na minus sedam, sa upaljačem koji je pri kraju, grejati ključ i bezbroj puta iznova pokušavati, a pod jednom miškom tašna, pod drugom neka kesa, dok se prsti plave i koče, a komšije prolaze ko da nijedan ne sedi više kući i svaki je od njih našao za zgodno i shodno da kaže "Dobar dan" i po koju prikladnu reč pride.

Kod novijih, ili skupljih modela nisam siguran da je ovo neki problem. Ali, recimo kod Jugića, bi trebalo ipak unapred misliti.

Bitno je da odaberete dan kad je auto suv. Zbog brave, bitno je da je brava suva ili makar što suvlja. Kupite flašicu glicerina i flašicu alkohola u apoteci i pomešate malko tih sastojaka u nekoj posudici veličine naprstka. Onda nakvasite ključ time i gurnete ga u bravu i okrenete par puta levo desno. Otključ, zaključ nekoliko puta. Pa opet nakvasite ključ pa to ponovite pet do deset puta. Sumnjam da možete preterati. Ako prilikom izvlačenja ključa zapazite da je prljav ili mokar od vode koja je bila u bravi (prepoznaćete je po tome sto se vide mehurići vode u glicerinu) onda uvek prvo obrišite ključ o čistu maramicu ili neku krpu pre neko opet umočite ključ u naprstak.

Nemam pojma što sam napomenuo da maramica i krpa mora da bude čista, al tako rade svi drugi kad pišu ovakve stvari.

http://lh3.google.com/image/intercaffe/Rbt-c734GuI/AAAAAAAAABc/hpmEsBF7Evw/s400/P1270151.JPG
foto: www.inter.rs

I naravno, to što ste ovako, pomoću ključa, ubacili mešavinu glicerina i alkohola u levu bravu i time sprečili da se ona smrzne, ne važi za desnu bravu. Ako hoćete da se i ona ne smrzava moraćete i na nju da primenite isti postupak. Hehehe...

galeksic

Site Admin