Benzen, Pancevo - pred nasim ocima umire jedan grad! Posao

Vec par dana u Pancevu, malom gradu kraj Beograda, sviraju sirene hemijske opasnosti. Ne, nazalost nisu nikakve vezbe nego zbog koncentracije benzena.

Danas je 7. februar 2007, grad od 30.000 stanovnika je ugrozen prisustvom jednog od najotrovnijih i kancerogenog gasa benzen, bez boje i bez ukusa, a sa teskim posledicama.

Po pravilima, dozvoljeno je samo 5cca, a vec duze vreme je koncentracija 160cca, sto vam garantuje veoma kratan i bolan zivot, uz astmu i normalno rak, kao pratnja. Inace centar zagadjivanja se nalazi na samoj periferiji grada Panceva, a od samog centra mozda samo 5 - 6km.

Od strane odgovornih osoba sve se zavrsava sa time da je postavljen merni uredjaj u gradu, sto znaci da je kocentracija jos veca na periferiji i - sumanuto je velika.

Pre nekog vremena radi zastite stanovnistva od strane EU poslata je veca novcana suma da bi se obnovili filteri i remontovali zastitni sistem, ali je i to - netragom nestalo sve. A sada, u ovom trenutku, budite sigurni da trovanje i dalje traje, pitajte ako znate bilo koga iz Panceva.

U svakom slucaju, Pancevacka rafinerija radi. Neko se i dalje bogati prodavajuci jeftiniji bezin mb95, jeftiniji za 4 din, bez obzira da je vec jednom vreme da prestane da ubija grad. Mislim da bi trebali biti bitniji zivoti, a ne neki finansijski interes ljudi koji nam kroje ko ce i koliko ziveti.

Donosioci odluka sigurno ne zive medju Pancevcima i ni njihova deca, vec na sigurnijim mestima.

POMOZIMO PANCEVCIMA!

http://img488.imageshack.us/img488/9347/mrtavgradkp4.gif

Merenje aerozagadjenja, Pancevo

Kontinualno automatsko praćenje aerozagadjenja u Pancevu

http://www.sopancevo. org . yu/ekograftest/ekografmain.html
http://www.sopancevo. org . yu/ekograftest/EkoGrafDisplay.aspx

galeksic

Site Admin

Hvala na saradnji

Radi lakseg razumevanja automatskog praćenja aerozagadjenja u Pancevu - Izbor Vojlovica je ime naselja koje se nalazi do samog postrojenja rafinerije i petrohemije, a centar merenja pokriva i naselja Topola i Streliste koje je oko 40% naselja.

Izbor Vatrogasni dom pokriva Donji grad, Sodaru, 20% naselja koji su u nastavku
prethodnih naselja.

Ulica Cara Dusana pokriva centar grada.

http://img376.imageshack.us/img376/7922/45713102la0.th.jpg http://img376.imageshack.us/img376/3351/91666969wz8.th.jpg

dan 07.02. pancevo, ali nije magla. pozajmeljene slike.

Zagadjenje u Pancevu

U ponedeljak, 10. marta 2008 prodornim zvukom sirena od tri zavijajuća zvuka proglasena je radiološko hemijsko biološka opasnost zbog prekomernog prisustva benzena u vazduhu Pančeva.

Otkad je opštinski monitoring u funkciji, nijednom nije zabeležen jednočasovni pik od 160,5 mikrograma - u 4 sata 152,3, a u 5 sati 152,4.

Prema Pravilniku o graničnim vrednostima godišnja vrednost benzena ne sme biti već od 10 mikrograma po metru kubnom. To znači da maksimalna dnevna jednočasovna koncentracija može biti do 80 mikrograma, što je duplo više od vrednosti dozvoljene u zemljama Evropske unije od 40 mikrograma.

Ako to uporedimo s merenjima od ponedeljka, jasno se da zaključiti da je u Pančevu u tim ranim jutarnjim satima koncentracija ovog otrova bila četiri puta veća, što je ravno katastrofi.

http://img524.imageshack.us/img524/9365/pancevo100308pb7.jpg