Higijena komunikacije, ispravno pisanje, pravopis Računari

Pravilno pisanje, pravopis i - kultura komuniciranja. Sve nam vise trebaju, jer zbog IT revolucije, koja je u toku - sve vise i pisemo i komuniciramo.

Problem sa pravilima se pretvara u konfuziju iz neupucenosti. Naime, nisu sva pravila - ogranicenja i klisei i sama sebi smisao. Ima lepih pravila, ima ih korisnih, ima ih logicnih.

Izbegavanjem pravila dolazi se u jako neobicne situacije. Banalan primer - u neko preduzece posaljete molbu za posao i, logicno, u njoj navedete da ste ekspert u oblasti informacionih tehnologija {sto znaci - tata mata za kompjutere i programe). Medjutim, na osnovu toga kako je u njoj 'tretiran' pravopis, stil i obicaji i kako je u njoj koriscena terminologija, moze biti vrlo ocigledno da se radi o veoma neiskusnoj osobi, koja verovatno ne raspolaze jednim od "kvaliteta" kojim se pohvalila u prijavi.

Nije logicno i malo je verovatno da neko kome su informacione tehnologije bliske, recimo, ne zna da napise zarez ili da uvuce tekst.

Ne mozete voditi poslovnu korespondenciju na silu. Ona strana kojoj se obracate mora da oseti makar obrise nekog postovanja, obzira. Isto vazi i za sve druge vidove sporazumevanja putem neta. Sagovornik se mora postovati, ako zelite komunikaciju.

Ova tema je lepo obradjena kod nas u www.inter-caffe.com/docs/preporuke ali i dalje nam se desava da pravimo greske i pravdamo se time da smo "tako navikli", stoga cemo malo i ovde povremeno da govorimo o ovoj oblasti.

Kad sticemo navike, navikavajmo se na ono sto je dobro.

galeksic

Site Admin