Dynamic aiki jujutsu klub Nis Životni stil

Ju jutsu je samoodbrambena, defanzivna borilacka vestina. Potice iz visevekovne japanske ratnicke BUDO tradicije. Pojam JU JUTSU spada u filozofsku kategoriju Taoizma. Sam naziv ove vestine preuzet je iz jednog odlomka filozofske studije 'TAO TE KING'.

U prevodu na nas jezik prvi karakter JU (DJU), oznacava pojam za meko, nenasilno izbegavanje nesuprostavljanjem. Drugi karakter - JUTSU (DJUCU), oznacava borilacku vestinu podignutu na nivo umetnosti. Prema tome, JU JUTSU se moze prevesti kao "borilacka vestina nenasilnog izbegavanja protivnickog napada".

http://img461.imageshack.us/img461/8654/juug7.th.png

Ta ideja izrazena je u drevnom budu principu:

Ne suprotstavljati snagu protiv snage, nego popustiti da bi se pobedilo, povuci - kada te protivnik gura i gurni - kada te protivnik povuce. Protivnik se izbacuje iz ravnozeze i time lomi njegova snaga. Tada se bez napora primenjuju uvezbane tehnike.

Po siroj definici, JU JUTSU je vestina samoodbrane od laickog napada (hvatom, udarcem, nozem, motkom i dr.), pravoremenom i adekvatnom primenom uvezbanih i povezanih zahvata poluga, bacanja i udaraca. Tehnika i vestina se suprostavljaju snazi i agresivnosti sa protivnikom bez njegovog fizickog povredjivanja.

Veliki majstor Morihei Ueshiba naglasava:

Povrediti protivnika znaci povrediti sebe. Umece mira podrazumeva kontrolu agresivnosti tako da se ne nanese povreda.

http://img355.imageshack.us/img355/4636/tszi7.jpg

U taktickom smislu JU JUTSU je iskljucivo defanzivna borilacka vestina. Ova vestina je tehnicki usavrsavana i dopunjavana novim elementima, a filozofski prilagodjavana istorijskim i socijalnim uslovima vremena i prostora kojim se sirila. Iz nje je izvedeno na desetine borilackih pravaca i na stotine stilova, medjutim osnovna nacela vestine, tj. njen samoodrbambeni i defanzivni karakter ostali su nepromenjeni do danas.

Istorija samoodbrane - borilacka vestina jujutsu

Kineska civilizacija, kao jedna od najstarijih i najvecih kultura u istoriji sveta, hiljadama godina je dominirala Dalekim istokom ostavljajuci neizbrisive tragove u kulturama ostalih dalekoistocnih naroda. Daleki istok je od Kine dobio gotovo sve: filozofiju, umetnost, pismo, zanate, vestine. Tokom vekova, ti uticaji su se u izvesnoj meri zadrzali u izvornom obliku, ali su vremenom neminovno poprimili obelezja lokalnih kultura drugih dalekoistocnih civilizacija, transformisuci se u kvalitativno nove i nezavisne kulturoloske oblike.

To se svakako odnosi i na borilacke vestine. Nastale su i usavrsavale se u Kini, sirile i prenosile po dalekoistocnim zemljama kao tekovine kineske borilacke tradicije, da bi tokom vremena poprimile osobenosti i uticaje lokalnih borilackih sistema, pretvarajuci se tako u nove borilacke vestine.

Medjutim, bez obzira na transformacije, inovacije i lokalne uticaje, tragovi kineske borilacke tradicije ostaju prepoznatljivi u svim postojecim borilackim vestinama Dalekog istoka. To su:

Neraskidiva povezanost borilackih vestina sa kineskom filizofijom (konfucijanizam, taoizam, c'an budizam) u konceptualnom, mentalnom, etickom i taktickom smislu;

Princip pefekcionistickog i fanaticnog usavrsavanja tehnike borilackih vestina sa tendencijom podizanja na nivo umetnosti.

Pod navedenim okolnostima odvijala se i istorijska geneza japanske BUDO vestine JU JUTSU, cije se usavrsavanje odvijalo u cetiri faze, od kojih su prve dve cisto kineske, dok se treca i cetvrta uslovno mogu nazvati japanske.

Obavestenje

Klub u Nisu ce uskoro poceti sa radom i nadam se da ce i ovde naci svoje mesto. Rad Kluba organizovala sam tako da mladi, pored sticanja znjanja iz ove vestine, sticu i druga znanja kroz sekcije kluba. Pored sticanja znanja, Klub zaposljava svoje clanove u stalni radni odnos. Za realizaciju moje namere da mladima pruzim maksimalne mogucnosti kroz sport, moram ispostovati odredjenu administraciju. Kao sto znate, administracija nam je spora. Cinim sve sto je u mojoj moci da krenemo sa radom sto pre i da Vam o radu Kluba dam blize informacije. Do tada, pozelite mi srecu :PPP

SREĆNO! :klap: :klap: :klap:
Kako napreduju radovi?

Radovi su obustavljeni za sad, zbog namere Predsednice da se preseli u Beograd, aliii to ne znaci da se raditi nece u dogledno vreme. A kad ce to da bude, bicete obavesteni :lol: