Voda iz vodovoda, kamenac i filter za vodu Životni stil

Ne znam da li je u pitanju kvalitet vode kakav stize iz prerade ili vodovodna instalacija, ali cini mi se da ranije nije bio ovoliko prisutan kamenac.

U zadnje vreme sam, nažalost, prinudjen da sam kuvam kafu, i na moju još veću žalost i da pijem taj užas koji skuvam. I pri svakom kuvanju, kad god provri voda, primetio sam nimalo beznačajnu naslagu kamenca koja se uhvati na dnu posude.

Naravno, ja sam laik po ovom pitanju, ali mi se to nimalo ne svidja. To je voda koju piju i moji ukućani, sugradjani, novorodjenčad i stariji i bolesni i zdravi.

Predpostavljam da se radi o instalacijama koje su stare i koje su nakupile tih kamenih naslaga za sve ove godine i nešto sumnjam da bi ovo društvo moglo nešto da uradi na toj poziciji. Da zameni cevi. Bolje da srušimo celu državu i da je napravimo na drugom mestu. Odemo naprimer svi u Makedoniju, kao fol na koncert Toše Proeskog, pa ih onda okupiramo i isteramo sve napolje, heheh... Ako nas Lidijina Sara ne potera...

Ono što me zanima su filteri za vodu. Da li mogu da je pročiste od kamenca i da li ih koristite i da li su delotvorni i pošto su i gde se mogu naći i koji su modeli, proizvodjači.

Vidjao sam ih po kućama - to su kao male izrasline na česmama sa strane, ponekad malo čudnog izgleda. Da budem iskren, ne znam tačno ni čemu služe, nikad nisam ni razmišljao do sada o tome da stavim jedan, tako da ne znam da li im je uopšte namena da zaustavljaju kamenac.

Ja mogu sam da kucnem pretragu na google i nadjem tekstove na ovu temu, naravno. Zanimaju me konkretno vaša iskustva i preporuke.

Imate li filter, koliko dugo, kako Vas služi, tj. koliko je delotvoran protiv kamenca, da li se menjaju neki ulošci u njemu, koliko koštaju i koliko traju i tako dalje ako imate nešto korisno, pametno, zanimljivo.

galeksic

Site Admin

Buy a filter or be a filter!

Eh, pa sad.. koliko ce biti pametno, korisno, zanimljivo… to ce gazda da cijeni!

A ne mogu da ne prokomentarisem…

Mi fakat nemamo pojma sta pijemo i cime se sve trujemo. Nisam nikakav strucnjak za bolesti bilo kakve vrste, ali dovoljno je imati vlastite oci i vidjeti taj silni kamenac na kuhalima za vodu, oko slavina i slicno. A onda vam treba samo malo maste da zamislite kuda bi sve mogao da stoji taj isti kamenac u vasem tijelu! :shock:

Znaci, o sastavu nasih voda za pice, kolicini hlora i raznoraznih teskih metala ne zelim govoriti, o tome ima mnogo tekstova na internetu, pa ko voli sebe neka izvoli malo se “educirati”.

Ja sam vidjela da, recimo moje prijateljice, koriste bokal AQUAPHOR, sa filterom za vodu, filter sadrzi neko tecno srebro, tako nekako, i neke druge sastojke, tako da otklanja hlor 99% i teske metale iz vode! Radi se o sistemu za prociscavanje vode za pice na bazi “obrnute osmoze”, sto se navodno smatra jednom od najnaprednijih metoda za prociscavanje vode. One kazu da je voda poslije filtracije mnogo pitkija i ukusnija od ove nefiltrirane. (I stalno nosaju flasice te svoje filtrirane vode, gdje god da krenu. Ne koriste nikako vodu za pice iz slavina.) Kazu da su jako zadovoljne tim bokalima, da ipak djeluje protiv kamenca. Pa sad, mozemo probati da se i sami uvjerimo. Cijene ovih bokala i filtera koji se koriste za njihovu upotrebu ovise naravno od marketa gdje to kupujete. No, smatram da cijena za ovakve stvari ne smije nikako biti upitna.

Negdje sam takodjer zraknula neki slogan jedne od firmi koja se bavi proizvodnjom filtera, a kaze:
"Buy a filter or be a filter!”
Ako ovo dovoljno ne govori, ne znam sta nam jos treba!

Ja licno nemam ove bokale, i ozbiljno se bavim mislju da si nabavim jedan. Pa kad se to desi, prenijecu vam iskustva iz prve ruke.
Ali, vec godinu dana (otprilike) koristim iskljucivo flasiranu prirodnu vodu za pice. To su vam one flasice na kojima pise “prirodna izvorska voda”! :D E sad, koliko prirodna ili ne, drugo je pitanje, ali kakogod, ipak ulijeva nekako malo vise povjerenja nego ova voda iz slavina (sa gradskih vodovoda)! Ovu vodu takodjer koristim za pripremu kafe i caja.

Eto, ta pocetak… mozda najmanje sto mozemo uciniti za sebe jeste ova flasirana prirodna voda. Pa cemo valjda napredovati i do stadija ovih bokala, filtera i cega sve ne za preciscavanje vode. (Sretno nam!) ;)

Mikica

Site Admin

Ajmo ne selo, negde gde izvire cista voda...

WASHINGTON - Poznata kompanija Pepsi odlučila je priznati kako je voda Aquafina, koju je uz slogan "Čista voda, savršen okus" prodavala kao 'čistu izvorsku vodu', voda iz slavine.

Drugi najveći svjetski proizvođač bezalkoholnih pića, od sada će tako na etiketama te vode morati napisati istinu - "javni izvor vode". Na ovo priznanje Pepsi se odlučio zbog pritisaka udruga za zaštitu potrošača. Aquafina se puni vodom iz slavine koja se prerađuje, jer je transport vode s planinskih izvora do tvornice preskup.

Na sličan način svoju vodu Dasani proizvodi i kompanija Coca Cola. Za razliku od njih Danone i Nestle svoje 'izvorske vode' Evian i Poland Spring dobavljaju s prirodnih izvora čiste vode.

Kritičari tvrde da industrija flaširane vode plastičnim bocama zagađuje okoliš te smanjuje povjerenje ljudi u vodu iz slavina.

Procjenjuje se da su Amerikanci samo prošle godine na flaširanu vodu potrošili oko 15 milijardi dolara. Proizvođači ne očekuju da će nakon ovog skandala proizvodnja pasti, budući da Amerikanci vodu u bocama ne kupuju toliko zbog okusa ili zdravlja koliko iz 'praktičnih razloga'. (www.jutarnji.hr /m.k.)

Koristite li filter za vodu?
Da, oduvek i - preporučujem.
16%
Da, ali to ne pomaže ništa. Ne preporučujem.
0%
Ne, ali me interesuje i možda ću koristiti.
33%
Ne, ne planiram da koristim.
16%
Pijem samo flaširanu vodu.
33%
Glasova 6