Jedan od najlepsih glasova lirike, tenor Luciano Pavarotti Umetnost

Jutros rano, preminuo je u svojoj kuci u Modeni u Italiji - Luciano Pavarotti jedan od najlepsih tenora naseg vremena. Jos sinoc je bio izgubio svest. Kako javljaju vodeci dnevnici u Italiji, umro je jutros rano od posledica raka na pankreasu. Bolest mu je otkrivena proslog leta, nakon cega je bio i opersian. Tako nije uspeo da zavrsi oprostajnu svetsku turneju "World wide farewell tour", koju je bio zapoceo u Japanu 2004.

Pavarotti je rodjen 12 oktobra 1935 u Modeni, gde je ziveo sve vreme i gde je i umro. Bez obzira na tragican kraj borbe protiv raka, Pavarotti nikada nije izgubio svoj optimizam. Uz njega su bili supruga Nicoletta, cerka Alice i cerke iz prvog braka Lorenza, Cristina i Giuliana. Pavarottijev manager Terri Robson, u objavi tragicne vesti za stampu, posluzio se Pavarottijevim recima: "Mislim da je ziveti za muziku predivno potrosena egzistencija, a ja sam upravo njoj posvetio svoj zivot".

Pavarotti je bio jedini tenor na svetu u stanju da se takmici u prodaji sa velikanima moderne muzike. A ovi su opet uvek u velikom broju ucestvovali na koncertima koje je Pavarotti organzovao u Modeni, na kojima je sakupljao novac za decu zrtve rata i za siromasne.

http://lh6.google.com/intercaffe/RuBGdtnbMtI/AAAAAAAAAO8/lcKu2zdkRS4/s800/luciano-pavarotti-2.jpg

"Pavarotti je vise rock od mnogih pevaca rocka – izjavio je Bono, iz U2 – i verovatno ima punk dusu". "Svaki put kad bih ga sreo – seca se Jovanotti – za mene je to bila lekcija umilnosti i energije, volje da radi, da uvek ide napred i da se nikada ne zaustavi.". Ali njegov su talenat cenile i mnoge kolege iz lirike. "On ima redak bozji dar – rekla je Raina Kabaiwanska – boju glasa koja se pretvara u cist apsolutni zvuk. On predstavlja kvintesenciju italijanskog pevanja i podseca me na glas Beniamino Gigli-ja". "Luciano ima sve moje simpatije – rekao je Giuseppe di Stefano – jer je lirikom postigao neverovatnu pobedu nad rock-om. Prezentuje svoj glas inteligencijom jednog kompjutera".

Iz 1992 datira prvi profesionalni susret sa njegovim prijateljem, Zucchero Fornaciari-jem, kada su pevali Miserere. Ta je melodija jedna od najuspesnijih na albumu koji je objavio tada Zucchero. Tada je i rodjena ideja da pozove sve svoje prijatelje iz sveta da sviraju i pevaju zajedno. Nastaje tako svetski poznata manifestacija - Pavarotti & Friends. A sve u dobrotvorne svrhe.

Zahvaljujuci duetima sa zvezdama svetskog kalibra Big Luciano (kako su ga zvali) je realizovao velike i znacajne projekte za pomoc deci. Septembra 1992 poziv su prihvatili: Sting, Brian May i Aaron Neville koji su pevali sa Pavarotijem, ali su tu bili i Mike Oldfield, Bob Geldof i Patricia Kaas.

Od gostiju iz sveta sa Big Lucianom su duelovali Bono iz U2, Bryan Adams, Eric Clapton, Lionel Ritchie, GraceJones, Elton John. Zatim su se smanjivali velikani poput B.B. King-a, James Brown, Joe Cocker, Caetano Veloso, Barry White, Lou Reed, Queen, Michael Jakson, Morcheeba, George Benson, Michael Bolton, Eurythmics, George Michael, Deep Purple, Liza Minelli, Tracy Chapman i Mariah Carrey.

Medju mladima koje je pozvao na manifestaciju bili su Gloria Estefan, Anastacia, Spice Girls, Aqua, Dolores O'Riordan iz Cranberries, Ricky Martin i Enrique Iglesias.

Sa Pavarottijem su bili i mladi italijanski pevaci, poznati u inostranstvu, kao sto su Elisa, Laura Pausini, Eros Ramazzotti, Biagio Antonacci, Fiorella Mannoia i Alex Britti, koji je svirao gitaru u duetu Pavarotti-Coker.

Big Luciano nije bio Veliki samo zbog svoga glasa i zbog svoje korpulentne figure, vec i zbog svog karaktera, hrabrosti, volje za zivotom i spremnosti da stvarnosti gleda u oci, svestan do poslednjeg trenutka svoje neizbezne sudbine, ali zadovoljan, jer je "dobro potrosio svoj zivot".

Valerija Brkljac, www.zampa.net

galeksic

Site Admin

All for love

Sta reci?
Velikan nad velikanima. Neka pociva u miru.

Valerija je u svom tekstu spomenula brojne njegove prijatelje s kojima je saradjivao. Ja cu samo ostaviti link za jednu kompoziciju, da zajedno poslusamo upravo Pavarottija i njegove prijatelje.

All for love

Mikica

Site Admin