Zen priče – budizam, umetnost, tao filozofija Umetnost

Naradina molitva

Indijski mudrac Narada bio je poklonik boga Hari. Toliko mu je bio posvećen da je jednog dana uobrazio kako nigde na svetu ne postoji čovek koji toliko voli Boga kao on.

Gospod je progovorio u njegovom srcu, naredivši mu: "Narada, idi na obalu Ganga i potraži grad u kome živi jedan od mojih vemika. Dobro će ti doći njegovo društvo."

Narada je učinio kako mu je rečeno i pronašao seljaka koji je ustajao u zoru, samo jednom izgovarao Harijevo ime, zatim uzimao motiku i odlazio da čitav dan okopava zemlju. Uveče, pre nego što bi zaspao, izgovarao je još jednom Harijevo ime. Narada je pomislio: "Kako je moguće da je ovaj paor pravi vemik, ako po čitav dan samo kopa?"

Tada je Gospod naredio Naradi: "Napuni do vrha jednu činiju mlekom i s njom obiđi čitav grad, ali nemoj ni kap mleka da prospeš". Narada je tako i učinio.

"Koliko si puta mislio na mene dok si obilazio grad?" upitao ga je Hari. "Ni jednom, Gospode", odgovorio je Narada. "Kako bih i mogao, kad si mi naredio da ne prospem ni kap mleka iz činije?"

"Eto, ta činija je toliko obuzela tvoju pažnju da si potpuno zaboravio na mene", rekao je Hari. "Šta da se onda kaže za tog seljaka, koji i pored toga što hrani brojnu porodicu, dva puta dnevno pomisli na mene?"

Ljudi većinom posmatraju druge i lako ih osudjuju i kritikuju, dok malo njih primećuju svoja dela.

majra 

Site Admin