Teci, teci, Dunave - Garavi sokak, Novi Sad Umetnost

Garavi sokak je bend iz Novog Sada osnovan 1982, i jedna je od najznacajnijih vojvodjanskih, srpskih i jugoslovenskih muzickih grupa - svih vremena.

http://www.radioniagara.net/slike/gosti/BaneKrstic.jpg
Slika sa: RadioNiagara.net

Do sada su u svet otisnuli ukupno četrnaest paketića zvučnih slika, obojenih romantikom i protkanih vezom tamburica i gitara. Tim paketićima, tj. muzičkim albumima koje su izdali, uspeli su do sada da dirnu u srca ukupno osamnaest miliona dvesta četrestri hiljade i osamsto pedesčetri romantičara i zanesenjaka, a i ja isto nešto gledam šta znam, pa nisu loši.

Garavi sokak vodi Bane Krstić, a uz njega su Slobodan Trkulja, Zoran Brajović, Nikola Oro, Miroslav Ike, Šeri Toplica, Milan Trifunović, i bili su tu i Petar i Zoran Alvirović, ali Garavi sokak ne čine njegovi stanovnici nego muzika koja se čuje kroz njegove prozore, lavež kera koje se čuju preko plota i vriska dece koja vijaju po drveću.

To je podnevna muzika iz doba kad je sunce u zenitu i zato iz te muzike sija sunce vedrine koje donosi nadu. Ranjeno srce njome treba previjati dvaput dnevno, a jednom nedeljno menjati obloge i za mesec dana biće ko novo.

galeksic

Site Admin

Žuti buldožer

Dobar pos'o imaš kume, ajd' odnesi šifonjer.
Dobar pos'o imas kume, imaš žuti buldožer.

Pa ti zato lepo sruši ovu našu kolibu,
zapali je - nek se puši, i napravi vatru golemu.

Ionako ja i Ruža, konja ćemo prezati.
Ionako ja i Ruža, nećemo se mešati.
Ionako ja i Ruža, možemo lumpovati.
Ionako ja i Ruža - nećemo tugovati.

Nama je more na nebu dato, zato je bolje pevati.
Jer možda sutra, niz Garav sokak, po nas će doći brodovi

Imali smo i mi nekad dva djulisli grada.
Koji vrede punu vreću najvećih dukata.
Pa smo jedan caru dali, a drugi veziru
da nas ovde, u kolibi, ostave na miru.

galeksic: Poštovani gospodine Krstiću,

pokušavam bez uspeha na Internetu pronaći priču o tome kako je nastala pesma Žuti buldožer. Naime, na osnovu komentara onih koji znaju više, čini mi se da bi ta priča interesovala članove Inter CAFFE foruma.

Bio bih Vam zahvalan ukoliko me uputite na neki sajt na kome eventualno mogu naći tu priču, a ukoliko mi je možda pošaljete, vrlo rado bih to na forumu objavio kao Vaš odgovor. Naravno, ako se Vi slažete sa tim.

Srdačan pozdrav.

Bane Krstić: Poštovani Gorane,

Žuti buldožer je nastao u jesen 1988.godine.

Pokušao sam da ukažem na nepravdu kojoj su izloženi mnogi ljudi, kao i na snagu smisla i dobrote.

Pesma je posvećena pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju. Inspiraciju sam dobio čitajući stihove njegove pesme "Oj Bože moj", koja ne postoji u nijednoj antologiji, a jedna je od najlepših.

Pozdrav,
Bane.

galeksic

Site Admin