Mali saveti, trikovi, precice - racunari, programi, Windows Računari

Saveti za laksi rad na racunaru i koriscenje Windowsa i programa. Precice, trikovi, olaksice. Ne bas mala skola racunara, ali - mala zbirka iskustava.

Naizgled su to neke sitne stvari, ali svaka sitnica kada postane navika, prestaje da bude sitnica. Ono sto jako ume da iritira je lenjost da se prihvati nesto bolje, lakse, pravilnije uz neki izmaglicast izgovor.

Ako vam neko nekada kaze da treba da se trudite sto vise da koristite tastaturu, ne odupirite se. U pravu je. Pamtite i učite prečice na tastaturi - to vam može samo koristiti.

Najkorisnije prečice

Kopiranje, odsecanje i pejstovanje

Copy - kopiranje CTRL C
Cut - odsecanje CTRL X
Paste - lepljenje, pejstovanje CTRL V

Grupno selektovanje objekata (fajlova, ikonica, mailova i slično)

Sve što imate u radnom delu prozora, možete selektovati istovremenim pritiskom na CTRL i A.

Objekte pojedinačno možete selektovati tako što pritisnete CTRL i klikćete na objekte koje želite da selektujete. Jednim klikom ga selektujete, drugim deselektujete.

Opseg objekata možete selektovati tako što držite SHIFT umesto CTRL. Klikom na neka dva, selektovaćete ceo opseg izmedju njih.

Podizanje Windows Explorera

Jedan od najčešćih zadataka prosečnog korisnika je da prokrstari kroz fajl sistem na svom računaru, da potraži neki fajl, da se podseti gde mu je šta. Uštedećete sebi silno vreme ako naviknete da Windows Explorer pokrećete istovremenim pritiskom na WIN taster i E.

Minimiziranje svih prozora, tj Show Desktop

Na puno računara u Quick Launch folderu stoji ikonica Show desktop i uludo troši prostor, jer je mnogo jednostavnije ovu operaciju pozvati preko kombinacije WIN taster i slovo D. Jednim pritiskom, svi prozori se minimiziraju, drugim pritiskom se sve vraća kao što je bilo.

Kako otkucati famozno majmunsko a

Nikada mi nije bilo jasno zašto je kreator srpske, hrvatske, slovenačke tastature smatrao da Srbi, Hrvati i Slovenci neće pisati emailove i neće im trebati znak @. I večito sam morao da se vraćam u englesku tastaturu (uzgred budi rečeno, svaki pritisak na levi ALT i SHIFT vam menja tastaturu u sledeću koju imate instaliranu).

I srećom, tokom jednog razgovora slučajno naučih nešto novo od jedne mlade dame, sarajke, umetnice ( http://sirennia.deviantart.com/ ). Ako pišete nešto dok vam je uključena srpska, hrvatska tastatura i zatreba vam znak @, možete ga otkucati pomoću istovremenog pritiska na kombinaciju desni ALT i slovo V. Predivno!

galeksic

Site Admin

Skidanje videa sa Jutjuba - www.youtube.com

Kako preuzeti neki video sa Youtube?

Bila mi je zamisao da se ovde u ovoj temi obratimo laicima sa jednostavnim stvarima, ali kad je lord počeo sa teškim zahvatima evo i od mene jedan "avanturistički". Ko ovo uspe da uradi, ne treba sebe da smatra laikom, on je već haker do pola.

Ovo već dugo funkcioniše i trenutno dok ovo pišem, na ovaj način može da se preuzme na računar video sa Jutjuba, ali to ne znači da će to uvek funkcionisati. Može se desiti da administratori i developeri sa Youtube procene da treba ovo da onemoguće.

Pokazaćemo postupak na jednom primeru. Recimo hoćemo da skinemo u svoju arhivu video koji se nalazi na adresi http://www.youtube.com/watch?v=yF-GvT8Clnk

To je spot Glory box od grupe Portished.

Prvo odemo na tu adresu i otvorimo source stranice, da pogledamo izvorni html kod i tražimo deo gde pise "var fullscreenUrl = "

Pratite tu liniju, u nastavku ćete naći "= '/watch_fullscreen?" idete dalje i kad dodjete do video_id= počnite to da selektujete zajedno sa video_id=. Selektujte i pratite... Naići ćete na deo "&t=". Tu usporite i pratite, jer treba da završite selekciju uskoro. Kada naidjete na prvi sledeći znak "&" onda tik ispred njega stanite.

Znači, naša selekcija počinje sa video_id= i završava ispred prvog "&" nakon "&t=".

Ako je tako - iskopirajte to. CTRL C ili desni klik pa COPY.

Sada se vraćamo u browser i kucamo sledeću adresu:
http://www.youtube.com/get_video?

U nastavak izpejstujemo (prilepimo) ono što smo malopre iskopirali iz izvornog HTML koda stranice.

U našem konktetnom slučaju to izgleda ovako:
www.youtube.com/get_video?video_id=yF-GvT8Clnk&t=OEgsToPDskJxIMWDnHR2XpQuc29jf7l9

Možda ćete u sredini imati još koji znak jednako, ignorišite ga jer nam ne smeta, bitni su nam video_id i t parametri.

I sada možemo da pritisnemo enter na tastaturi ili GO u browseru da odemo na tu adresu. Browser neće prikazati video, već će nam ponuditi da snimimo sadržaj, što mi zapravo i hoćemo.

Kada snimate fajl na disk, vrlo je važno da mu date neko drugo ime, naprimer sada ćemo ovaj nazvati Portished.flv - dakle bitno je da mu dodelimo i ekstenziju flv.

Kad kliknemo na OK, počinje download. Preuzimamo fajl sa Youtube... To može da potraje neki minut, a ako imate sporu vezu možda i desetak minuta i više.

I nakon toga imamo fajl na svom računaru. Svaki plejer koji imam može da reprodukuje FLV format - VLC, Media player classic itd. Bitno je da preuzmete fajl, a lako ćete se snaći da ga u nekom programu otvorite.

Postoje sajtovi gde treba samo da unesete adresu videa i automatski kreće njegov daunload, preuzimate ga. Naravno, znam za to, ali to nije ono što želimo, želimo da mislimo svojom glavom i da ne zavisimo ni od čega i da se mučimo i patimo i u agoniji provodimo resto života...

Ajde dobro, jedan od takvih sajtova je www.downloadyoutubevideos.com

I nećemo više ovde teške stvari, sledeći put će biti nešto lakše.

galeksic

Site Admin

Racunari, mali saveti i velika pomoc

Zahvaljujem se svima na učešću i volji da u ovoj temi imamo zbirku korisnih saveta koji nekome mogu uneti u život neku olakšicu.

Šta su mali saveti, trikovi, prečice? To je jedan skup iskustava koje želimo da pokažemo nekome, za koga predpostavljamo da će mu zatrebati. A nebitno je što mi koji znamo - znamo možda bolje jedan od drugog, ili znamo drugačije, kao što je potpuno nebitno kako svako od nas pojedinačno doživljava te probleme i ta rešenja.

Jer, za većinu problema često postoji spektar raznih rešenja.

Recimo, ako rešenje glasi "idi na Jutjub, na stranu gde je video koji želiš da skineš, selektuj adresu pa desnim klikom miša klikni na nju i odaberi Copy, potom idi na sajt koji sve to radi umesto tebe i dole u polje za unos adrese klikni desnim tasterom i odaberi Paste, pa potom klikni da Get video i kad se pojavi link klikni i na njega desnim klikom i odaberi Save target i to je sve".

Uopšte mora da znači da je to najbolji savet.

Jer, to nije kraj. To je tek početak. Ta trivijalizacija nam se kao bumerang vraća u sledećem koraku - onaj kome se obraćamo pokušava da dosegne taj nivo komunikacije: "Ja sam kliknuo na sivu pločicu, ali mi se pokazivač zadimio!!! I onda me on nešto pitao i ja sam kliknuo tu opet!!! E sad, kako da mu u trećem koraku kliknem, a da mi se nešto dogodi?!".

I onda imamo dva problema umesto jednog. Imamo problem skidanja videa sa Jutjuba i problem da se to ovom terminologijom objasni.

Nemojte razmišljati umesto onoga kome dajete savet, naterajte ga da on sam misli za sebe. Poželjno je da budete pažljivi, ali nije neophodno da budete fini - ako treba primeniti silu kojom ga treba naterati da misli, to je sasvim u redu i u obostranu korist. On mora da shvati šta radi i, ako postavlja pitanje, mora da uloži minimum truda da ga formuliše.

galeksic

Site Admin

Kako ukloniti virus, kako se zastititi od hakera?

Odgovor na ova pitanja, ovako formulisana, ne postoji i u daljem tekstu neću ponuditi rešenje. Želim samo da vas uverim da je istina ono što i sami predpostavljate.

Dakle, kako ukloniti virus i zaštititi se od hakera? Jednostavno.

- ne izlažite sebe riziku
- pravite redovno bekap

Mislim da sam jedan od retkih ljudi koji tvrdi da vam antivirus program ne treba. I dalje tvrdim da vam antivirus ne treba, i u pravu sam. Ali me nemojte slušati, jer ja znam šta radim i bezbedan sam, a vi niste sigurni. Antivirus vas, nesigurne, neće spasiti, ali će vam pomoći. I nemojte me slušati. Onda kada vi budete tačno znali šta radite, onda vam ne treba.

A firewall je obavezan. Ako vam je iole bitan računar sa koga izlazite na internet, i podaci na njemu, onda morate imati firewall. Ako ne znate šta je to i kako se time rukuje, to nije razlog da ne počnete da učite.

Treba pozvati prijatelja koji vam pomaže redovno oko kompjutera tako što vam instalira programe. Zamoliti ga dve stvari:

- da instalira firewall
- da sedi pored i pije kaficu sledećih sat, sat i po

Za tih sat i po, vi sedite za računar, izadjite na internet i radite sve što inače radite na internetu, a prijatelj nek sedi i pije kaficu. Kada budete pokušali da skinete poštu, firewall će vas možda "pitati" nešto. E, onda nek vam prijatelj objasni šta vas je "pitao" firewall, šta da mu odgovorite i zašto.

Slično se može desiti ako imate eMule, dc++ i ostale programe koji rade na svojim portovima.

Ukoliko koristite e-banking, obavezno se ulogujte dok je prijatelj tu, jer i e-banking radi preko posebnog, "sigurnog" protokola. Naravno, smuvajte ga da ne vidi vašu lozinku.

Skoro da ne postoji razlog da bilo koju svoju lozinku delite sa bilo kime.

Lozinka se govori samo onda kada je neophodno, onome kome je neophodno.

Nemojte da vas je sramota, ako vas neko provocira "Hajde, daj šta je kriješ pa neću je ja pamtiti i koristiti", to je sasvim dovoljan razlog i opravdanje da razmišljate o njegovom motivima za toliku intimizaciju sa vašom lozinkom. Bez obzira da li je u pitanju e-banking ili dial up, onaj ko ima iole informatičke kulture će se svakako truditi da ne sazna vašu lozinku.

Eto. Nismo ništa rekli, a neki od nas su verovatno već iz ovog članka naučili nešto. Ukoliko ste gore pročitali nešto novo, vi ste sada oko 20 posto bezbedniji i odgovorniji korisnik svog računara.

Kako se ne izlagati riziku?

Ima raznih slučajeva. Za početak, naprimer, doneli ste DVD i na njemu je instalacija igrice ili programa. Imate krak, imate serijski broj, ali uz nju dobijete i virus. Pa? U čemu je problem? Ko se igra vatrom, može da se opeče. Lepo novčanik u ruke i platite igricu ako vam je do igre.

Majkrosoft Ofis košta petsto dolara? Pa, imate i besplatne Ofis pakete. Zašto bi ste imperijalistima punili džepove svojom lenjošću?

Naučite da učite. To morate sami. Kad naučite da učite, uvežbaćete da se snadjete.

I trudite se da vam uvek prija ono što se desi tu u vašem okruženju. Birajte šta čitate i odmerite ono što pišete drugima, tako ćete steći prijatelje.

Ali, da se ne udaljavamo.

Kako praviti bekap?

Prvo što vam treba za bekap je medij. CD ili DVD. Odete u prodavnicu i pitajte svog prodavca kod koga redovno kupujete, šta ima od CD i DVD što je pouzdano. Ne treba vam jeftino, treba vam pouzdano.

Drugo, steknite naviku da pravite bekap. Sve ono što vam je bitno, a nalazi se na računaru je pod rizikom. Oslobodite ga tog rizika svakih makar svakih par meseci. Zamislite da sad to nestane i da ga nema više. Pogledate na policu... jel ga ima na CD ili DVD?

Kada vadite CD ili DVD, radite to sa poštovanjem, ne pipajte ga bez potrebe po donjoj strani. A čuvajte obe strane, jer su podjednako osetljive. Naime, ta donja strana je osetljiva na prljavštinu, jer kroz nju "bije" laser. A ono što možda ne znate je da je gornja strana jako osetljiva na ogrebotine. Da, upravo tako, emulzija je bliža gonjoj strani i gornja strana je osetljiva na fizička oštećenja.

Stoga, CD i DVD ne dirajte prljavim ili masnim rukama i ne dozvolite nikad da vam padne. Ako vam padne ivicu svoju, otkotrlja se kao točak, on je na ivici smrti. Tu, po obodima nema zaštitnog filma, tu je lepak i taj lepak je najtanja karika na njemu.

Nemojte pitati kako se koristi program za narezivanje CD i DVD. Pokušajte prvo sami sebi da pomognete. Ako pokušate deset puta i ne vredi, onda pitajte.

Ako ste ovo sve pročitali, svaka vam čast. Ja sam umro od dosade dok sam pisao.

galeksic

Site Admin

Program teamviewer

Imate potrebe da se nesto instalira ili uradi na vas kompjuter, ali neznate kako?

TeamViewer je program koji vam moze pomoci i resiti vas problem.

Sta vam je potrebno?

Da je instaliran ovaj program na vasem komjuteru, malo volje i doverljivu osobu koja ima isto ovaj program kod sebe na svoj komjuter.

Koji je postupak?

Ukljucite program, uspostavite vezu sa onim koji ce raditi, kazete IP adresu i pasvord koji se pojavi kad se ukljuci program. U istom trenu osoba moze poceti sa radom na vas komjuter. Vama ostaje da mirno cekate uz solju kafe, ako ste radoznali mozete pratiti strelicu kako i gde se krece, pri tom naucite nesto novo.

Kada sve bude gotovo, iskljucite program. Pri svakog novog ukljucenja sledi novi pasvord, tako da ne postoji razlog za sumnju da neko moze nesto da vam napakosti.

niko650

Moderator

Čitaj mi knjigu - Balabolka, text-to speech

Knjige u elektronskom obliku su našle put do srca svojih poštovalaca, no često se isticalo da knjige u papirnatoj formi ipak ne mogu da se uporede, jer je komoditet pri čitanju za većinu bio daleko veći od onoga koji je pružao ekran bilo kakvog uredjaja za čitanje.

Oni koji brinu o knjizi na možda neuobičajen način ali nadasve profesionano su uložili trud da elektronska knjiga stane ravnopravno uz svoje papirnato izdanje. Svakodnevno smo svedoci novih programa iz kategorije "text-to speech" koji je u mogućnosti da napisani tekst prevode u glas.

Za najčešće korišćene svetske jezike je sinteza govora iz teksta dostigla visok nivo, pa pored zanimljivog štiva možete usavršavati i jezik. Jedan od izvrsnih programa za čitanje tekstualnih datoteka je Balabolka. Balabolka u prevodu bi značila "neko ko suviše priča" predstavlja jedan od najjednostavnjih programa koji je preveden i na srpski što vam olakšava upoznavanje sa okruženjem, ali na žalost ne čita na istom.

Ukoliko prilikom instalacije ne odaberete adekvatan jezik dovoljno je da na kartici “Wiew” u podmeniju "language" pronadjete i čekirate srpski jezik. Osim čitanja tekstualnih knjiga, ume da čita i tekst koji se kuca ona pruža i mogućnost da ih konvertujete zvučne zapise pomoću govornih sinteza u MP4, MP3, WAW, OGG i WMA format.

Da bi ste mogli da koristite Balabolku neophodno je da imate :

  1. Speech Application Programming Interface (Speech API), i danas u operativnim sistemima Windows 7 i Wista je obično instalirana biblioteka SAPI5 odnosno većina ima ugradjen neki glas.
  2. Druga komponenta koja je neophodna je sintetizator ili jezički pokretač. Za spski jezik postoji za sada od besplatnih samo eSpeak i potrebno ga je instalirati na računar.

http://i.imgur.com/nBArOrcl.jpg

Prilagodite sebi boju glasa govornika, brzinu reprodukicije i jačinu zvuka prema afinitetu i možete početi čitati iz same Balabonke ili pozovemo Balabonku komandom otvori i čitaj klikom na neki odredjeni tekstualni fajl.

Upoznavanjem sa opcijama u gornjem meniju veoma brzo ćete upoznati okruženje i s lakoćom koristiti ovaj program.

majra 

Site Admin