Feng Shui children's bedroom - ZokaKun Feng šui

Zokakun :

Pozdrav Majra,
Imam potrebu da pohvalim vase detaljne i iscrpne poruke u ovom Caffe-u (poezija, misli, FengShui,...) Ja bih zamolila da pogledate i moj stan i podelite iskustvo i znanje koje imate. Ja sam nesto citala o FengShui-u, ali bih volela da sa nekim podelim svoje dileme i pitanja.
Dakle,
Datum rođenja Kua broj Mesečna zvezda Srećna
Zoka 22.10.1969. 2 zemlja 6 5,7,8
Suprug 17.04.1963. 1 voda 6 7
Stariji sin 29.07.2001. 8 zemlja 6 2,5,7
Mlađi sin 16.11.2004. 2 zemlja 2 5,6,7,8,9

Uzajamno harmonične zvezde

Suprug i ja: 6,7
Deca (zajednička soba): 2,6,7,8,9

Opis zgrade:
1. Stan je na 6. spratu. Ulazna vrata našeg stana su naspram ulaznih drugog stana. Takvih ulaza ima još dva na svakom spratu. Ulazna vrata zgrade su okrenuta jugu, a ulazna vrata našeg stana istoku.
2. Zgrada je izgrađena 1973. godine. Usamljena. Ispred ulaza zgrade je parking i livada. Sa svih strana je zelenilo. Naš stan je skoro ceo zaklonjen visokim drvećem (platani). U okolini su zgrade koje zaklanjaju sve puteve i magistralne i glavne. U bližoj okolini nema fabrika, groblja, dalekovoda. Pruga u daljini.
3. Nismo prvi stanari. Uselili smo se 2004. godine u maju mesecu.

Stan je u prilogu. U dečijoj sobi je krevet starijeg sina dat u dve varijante (plava i crvena).
Nakon što sam ga nacrtala, povukla sam linije do punog pravougaonika. Ja sam tumačila na sledeći način:
- ulazna vrata okrenuta istoku, dakle harmonizovanje SI i JZ oblasti crvenom i purpurnom bojom, a Z i SZ oblasti crnom ili mornarsko plavom.
- previše istoka i/ili severoistoka (soba spavaća, dakle crveno ili purpurno, za smanjivanje drveta i/ili zemlje belom bojom)?
- previše JZ (mala zastakljena terasa) smanjujem belom bojom (zemlju smanjujem metalom?)

Opis stana:
1. Ispred ulaznih belih vrata je crveni otirač. (Vrata okrenuta ka istoku u disharmoniji sa elementom Zemlja 2 i 8, dakle crveno ili purpurno).

2. Predsoblje planiram da okrečim u narandžasto. I da stavim metalnu plafonjeru. Ostali nameštaj ostaje (cipelarnik bež-kesten sa leve strane, iznad cipelarnika je 6 uramljenih dečijih fotografija u bež metal ramu, ogledalo u sivo-metalnom ramu sa desne strane, ugradni plakari kesten boje, pločice melirano bež narandžaste).

3. Kupatilo je završeno. Bela sanitarija, beo nameštaj, metalni delovi hromirani ili sivi, pločice podne kao u predsoblju, zidne istih boja samo diskretnije. (Pločice su zatečene). Otirač je bež i on je jedini spreman za promenu. Iznad veš mašine se nalazi mašina za sušenje veša. Kada je ograđena kao tuš kabina.

4. Kuhinja i trpezarija
4.1. Kuhinja je uglavnom završena. Okrečena je u crvenu nijansu (prljavo ružičasta) cela. Kuhinjski elementi sa leve i desne strane su crveni sa sivom pločom i metalnim delovima (ukrašena posuđem od rosfraja). Pod je kao u predsoblju i kupatilu. Ugradni šporet je postavljen tako da sam leđima okrenuta vratima. Da li da stavim ogledalo iznad štednjaka (čitala sam oprečna mišljena )?
4.2. U produžetku je trpezarija koja ima sa desne strane drvene police (donji deo i viseće elemente) u boji hrasta. Pored su tri slike predela starog Pančeva. Sa leve strane je sto drveni braon boje koji je star i spreman za zamenu. Iznad je slika u drvenom braon ramu naivnog slikara (božuri na džaku).
Dakle, sto bih zamenila i eventualno zavesu (sadašnja je drap boje). Predstoji i krečenje ali bih ja samo osvežila postojeću boju.

Sobe planiram da kompletno preuredim:

5.Spavaća soba. Pod je parket. Ja bih je uredila na sledeći način.
- raspored kao na slici.
- boja zidova: lavanda; orman od iverice boja bukve; drveni bukov krevet. Tepih staza bela.

Pitanja:
Koje boje zavesa, prekrivača, detalja da izaberem?
Koja je bolja orjentacija uzglavlja obzirom na naše zvezde (suprug istočni tip a ja zapadni) na ucrtanom krevetu?
Da li postoji bolja postavka nameštaja? (Prostorija je manja od 8 m2 i jako je teško napraviti drugačiji raspored)

6.Dečija soba. Trenutno najveći problem Od nameštaja imam samo dva ista drvena (bukva) kreveta, televizor i DVD. Pod je parket. Ugrađeni plakar je fronta kao onaj u predsoblju : kesten boje. Stariji sin sledeće jeseni kreće u školu, tako da je ove godine soba prvenstveno namenjena igranju i spavanju. Ali treba predvideti i radni sto-kutak.

Pitanja :
Kako razmestiti krevete. Ja imam dve varijante. Prva plava varijanta – kreveti u L je praktičnija i ostaje više prostora ali nisam sigurna da starijem sinu,koji boluje od astme, odgovara pravac spavanja (S-J). U drugoj crvenoj varijanti mu je uzglavlje okrenuto Z (zapadu) koji je njegov pozitivan pravac. (Naravno ako ja ovo dobro tumačim i ako sam dobro odredila pravce. Granica SZ oblasti je na liniji zida sobe, pa ne znam da li bi moglo da se tumači sa “24 planine” tj 15 stepeni. U tom slučaju mu je pozitivan pravac JI3 pa bi pravac JI3/SZ3 koji je na granici S-J i mogao da mu odgovara).
Koje boje odabrati za zidove obzirom da je levi zid u SZ oblasti (kojoj treba crna boja), a desni zid u SI oblasti (kojoj treba crvena boja) zbog harmonizacije sa ulaznim vratima stana? Prednji zid (oko prozora) bi mogao i u plavo-zelenu kombinaciju (zbog harmonizacije sa vratima sobe). Obojica su zapadni tipovi, a uzajamno harmonične zvezde su 2,6,7,8,9 (bela, crvena i crna boja).
Gde staviti televizor i DVD?
Kako izabrati ostali nameštaj i detalje?

7. dnevna soba. Na slici je trenutan raspored. Pod je parket. Od nameštaja bih ostavila drvenu komodu i tri fotelje sa drvenim ručkama koje treba da se presvuku. Ostali nameštaj je već tri godine pivremen. Planiram da napravimo biblioteku koja bi uokvirila komodu i ulazna vrata sobe (do viseće grede). Tepih je bež sa zelenom bordurom. Zavesa je bež sa reljefnim bež tačkicama. Providna i lagana.

Pitanja :
Kojom bojom da okrečimo zidove?
Koje boje da kupimo trosed (crna, bež ili bela koža)?
gde da stavimo radni sto i kakav?
kakav kafe stočić da kupimo?

8. Betonske grede. Na slici su nacrtane zelenom bojom. U dnevnoj i spavaćoj sobi su uz bočni zid, ali u kuhinji i dečijoj tačno iznad kreveta starijeg sina i u kuhinji iznad šporeta. Širina grede u dečijoj sobi je 40cm, a u kuhinji 20cm.

Pitanja
Na vašem forumu je dosta toga rečeno o gredama ali mi nije najjasnije kako rešiti ovaj problem u mom konkretnom slučaju. Šta znači vezati bambusove štapove pod uglom od 45 stepeni. U kojoj oni ravni leže (da li su paralelni sa bočnom stranom grede ili su u ravni koja je pod uglom 45 stepeni na bočnu stranu grede. To se iz slika baš najbolje ne vidi.). Ako se opredelim za osvetljenje kakvo ono treba da bude. Videla sam na netu (http://www.youtube.com/watch?v=3Z8TIS7n8mY ) i kristal koji visi. Da li bi i on došao u obzir ? Da li u dečijoj sobi da možda stavim zvezde ili oblake na gredu , ili sijalice-topove?

Unapred hvala

http://img459.imageshack.us/img459/9403/stanzokakungo2rz9.th.png

majra 

Site Admin

Feng Sui analiza i predlozi za dom clanice - Zokakun

Lociranje centra doma ( srca)zahteva sagledavanje prostora kao celine, a kako isti retko imaju idealan oblik najcesce smo u situaciji kada moramo doneti odluku da li ce odredjeni deo kuce ili stana koji " strci" da se ukljuci ili pak iskljuci .

Ono sto sam ja prihvatila kao smernicu prilikom docrtavanja prostora do forme kocke ili pravougaonika je da , ali zaista izuzetno retko u jednom domu nedostaje vise od jedne trecine povrsine; naprosto mi je to neprirodno jer sam vidjala da ljudi zive u relativno malim prostorima a u opstem blagostanju.

Posmatrajuci vas tlocrt mala terasa je sa sigurnoscu izbocenje, dok sam u pogledu spavace sobe bila u dilemi, no evo kako sam je razresila.
Ako dakle, krenem od dimenzija ( a nadam se da su zaista uradjene u srazmeri, sto je u vasem slucaju rekla bih od presudne vaznosti za odluku) spavaca soba zauzima blizu 1/3 ukupne duzine, pri cemu bi dakle nedostajale 2/3 a samim tim i skoro dve bagve( ako postavimo mrezu) ja sam se opredelila da je posmatram kao izbocenje. Otuda se centar doma pomerio, kao sto mozete uociti na tlocrtu.

E sad, sa te tacke gledista ocigledno je da se usled naglasenih elementa Zemlje ( mala terasa - kompasna direkcija JZ) i Drveta spavaca soba ( kompasan direkcija I- 1, 2 i SI -3) energija doma degenerise, usled viska istih kako ste i sami rekli neophodno je poduzeti potupke koji ce dovesti do ravnoteze.

Terasa ima povoljan oblik koji " poklapa" JZ -1, 2 sto ukazje na ako posmatramo elemente ogranaka, pripadnost elementu zemlje koji je uravnotezen, jer je jedan od ogranaka jin a drugi jang zemlja. S obzirom da je pravac pruzanja doma Z -3 u stanu je dominantna energija Metala i posmatrajuci ove cinjenice kroz ciklus elmenata zemlja proizvodi metal sto cini ovaj dom za zivot daleko prijtnijim vasem suprugu no vama, jer ste vi izuzetno prijemcljive prirode i mnogo vise angazovani na brigu o deci i cuvanju porodicne harmonije.

Otuda, postujuci osnovne principe u istaknutoj oblasti ja bih se pre opredelila za upotrebu boje za harmonizaciju date oblasti( dakle po standardnoj semi, crvena i/ ili purpurna) da naprosto podrzim energetski Vas ( kroz tigram) upotebom recimo crvenkastih zavesa, i dr. dekorativnih tkanina a mislim da su metalni okviri zastakljene povrsine ( dakle beli plus staklo) sasvim dovoljni u smislu prisustva metala u cilju iscrpljivanja.

Na ovaj nacin odrzavamo jin i jang ravnotezu s obzirom da je kako ste rekli zgrada usamljena, okruzena platanima, dakle isuvise jin, isuvise elementa Drvo za Vas sigurno nenosi energetski impuls koji obezbedjuje da sa lakocom tj. bez tezine brinete o vasoj porodici i medjusobnim odnosima stoga u ovom prostoru je veoma pozeljno dobro i jako osvetljenje.. Odgovorite sebi na pitanje : Sta je ono sto vi smatrate da Vas sprecava da budete sigurni i srecni?

Iako analizom metodom osam kuca u ovom delu obitava c'i ubistvene sestice, sto ukazuje na teskoce, lose vesti i sl. ja u ovom momentu ne bih posezala za metalnim zvoncicima od 5 cevcica, no ukoliko se partnerski odnosi komplikuju u smisli ucestalijih svadja ( no sto je to uobicajeno; na one koje vas psihicki destabilisu), da biste osnazili vezu sa suprugom okacite ih, prosto probajte sa ovim da eksperimentisete pa da pratite efekte. I svakako ovaj prostor mora biti redovno i dobro vetren, iako vrata treba drzati zatvorena.

Ako pristupimo na ovaj nacin i spavacoj sobi, izbocenost u ovom sektoru ukazuje na naglasenost elementa Drvo, i to jin drveta. ako to sintetizujemo sa Vasim pripadajucim elementima onda je ocigladno da je drvo iscrpljujuce za supruga i da je upravo zbog njega izuzetno vazno prostor harmonizovati bojom. No ja ipak ovde ne bih posegla za bojom za zidove, njih bih ostavila bele ili tako kako ste naveli lavanda zelene jer su i oni u harmoniji sa direkcijom; a posteljinu i ostale dekorativne elemente bi odabrala u tonalitetu purpra u kombinaciji sa belom i sa diskretnim srebrnkastim tkanjem( linije) recimo u jastucima, ili pak zavesi ( zvezdice i oblaci), jer i Zemlji i Vodi pogoduje lekovitost Metala.

Ukoliko takav uzorak nije u skladu sa vasim zivotnim stilom mozete uneti elemente od zlata, nerdjajuceg celika ili kovanog gvozdja, ali naravno sacuvajte meru, tek tada cete iskusiti lekovita dejstva energije Metala, sto cete verifikovati u stvarnosti ociglednom transformacijom i napretkom kako u finansijskom tako i u duhovnom pogledu. Dakle bela prostirka je odgovarajuca.

Vatreni elemenat treba da je prisutan tek u diskretnom detalju ( recimo ta sveca, i tonalitet zavese, u suprotnom prekomerna aplikacija bi od vas izvukla na povrsinu nestrpljenje, netakticnost, tvrdoglavost i probudila sujetu. Vi ste potrebni suprugu kao oslonac za zivotnu snagu, naucite da izrazavate vasa prava osecanja, i nemojte ovde voiti polemiku ili se baviti mislju o doslednosti ili nedoslednosti; zapamtite da smo svi najranjiviji u snu, ili pred san... Otuda vaznost izbora elemenata, dakle dajte prednost niskom krevetu, prigusenom mirnom ravnoteznom ( sa obe strane kreveta) osvetljenju, recimo lampe od kovanog gvozdja, ili svecnjake, i svakako da biste odrzali enrgiju u pokretu primamljiva tiha muzika.
Ukoliko dobro percepiram tlocrt iznad glave se nalazi betonska greda i to je razlog da se uzglavlje kreveta okrene na kontra zid time cete ujedno iskoristiti kao potporu ( pravac uzglavlja) dobre pravce na osnovu Kua broja, i naravno Vi spavate do prozora. Na taj nacin cete spavajuci aktivirati vase povoljne pravce sto je fundamentalno za feng sui spavace sobe.

Prozori su s obzirom na spratnost i njihovu povoljnu kompasnu orjentaciju
( Si - za Vas nabolji pravac) izuzetno vazni energetski snabdevaci pa upravo Vi treba da ih sto cesce otvarte i uzivate u pogledu, a nije na odmet da palite svakodnevno jednu crvenu svecu ( ali samo kada ste tu prisutni !!!) i naravno mislim da nije neophodno ali ipak da kazem da vodite racuna da je izuzetno vazno pre no sto ga aktivirate da je drvenarija odrzavana i da stakla moraju biti besprekorno cista ( ne mojte da imate suzen i zamagljen pogled na stvarnost, pa da vam sanse prosto beze jer, neodreagujete u pravom trenutku.

p.s. nastavak sledi

majra 

Site Admin

Analiza i sinhronizacija doma clanice - Zokakun ( II deo )

Odgovori na pitanja :

Vrata okrenuta istoku, u boji pripadajucoj el. Metal ako osmotrimo ciklus elemenata adekvatniji izbor bi bila tamnozeleni otirac sprican cinober crvenim, ili pak postavite vencic na vrata sa crvenim elementom ( vrpcom u toj boji, cvecem i sl.).

http://img57.imageshack.us/img57/2637/660fa5le1.th.jpg

Hodnik zbog kompasne direkcije a i znamenja kombinacije planinske i vodene zvezde , te periodicne zvezde sa sigurnoscu oznacava bericetan period, zatim one koji uspesno zaradjuju, uspevajuci u trgovini da zarade trostruku vrednost.
Otuda mislim da za boju zidova je bilo adekvatnije izabrati pastel zelenu, osvetljenje kristalno ne metalno, elemenat metala treba da je prisutan ali ne u dominantnom obliku, otuda i ramovi za slike bi bilo pozeljno da su drveni i nadam se da su izlozeni na zidu koji pripada ostavi a ne kupatilu; takodje i pozicija telefona treba da je u tom delu.

Primerenije bi bilo da su slike dece izlozene ili u njihovoj sobi, a da ovde motiv slike bude kompatibilan sa stremljenjem u profesiji, i pozeljno je da se nalazi sat, pravite asocijacije kroz predmete shodno zanimanju supruga, a naravno vizuelno prilagodjenih prostoru stanovanja, moze to biti i neka kineticka figura, vazno je da postoji ritmican pokret, sto bi simbolikom davalo ritam i ucestalost u poslovanju.

Boja prostirke sinhrona sa bojom ziidova a uzorak moze da bude u paleti crvene, dakle boja breskve kao sto suplocice je odgovarajuca.

Kuhinja zbog kombinacije letecih zvezda zahteva korekciju upotrebom metala sto ste Vi postigli adekvatnim izborom boje radne ploce i posudja. U ovom delu obezbedite jasno intenzivno svetlo, ne hladno neonsko, a u ostavi neka svetlo bude upaljeno u toku noci.

Jasno Vam je da je pozicija el. sporeta u odnosu na vrata nepovoljna i da zbog toga uvek kada kuvate treba da su zatvorena, a on poklopljen kada je van funkcije. Sto se tice postavke ogledala iznad ja licno se nikada neopredeljujem za takvu preporuku, jer podrobnijim istrazivanjem sam dosla do informacija da to jeste lek koji se primenjivao ( ima jedna knjizica iz 19. veka) ali u skladu sa tadasnjim polozajem i shvatanjem istoga zene u porodici.

Cin kuvanja hrane je sasvim nesto drugo od umetnosti obedovanja. Potavkom ogledala, simbolika govori o slugi koji priprema hranu, sto se svakako dijametralno razlikuje od ljubavi i podrske koju zena kroz spremanje obroka pruza svojim voljenim bicima.

Slike iz trpezarije bi bilo dobro premestiti u dn. sobu a u ovom polju drzati one koje odslikavaju radost, lakocu komunikacije, zajednistvo, blagostanje. Slika na levom zidu je izvanredan izbor!

Simbolizam hrane i hranjenja ( slike pomorandzi, ananasa oznacavaju dobrodoslicu bogatstvu, breskve oznacavaju dugovecnost...) su sinonim za prosperitet. ( Kinezi se medjusobno pozdravljaju recenicom: " Da li si jeo?" - sto govori o svesti vaznosti i materijalnog bogatstva u zivotu coveka). Dakle, voce je ovde odlican dekorativni motiv bile one na platnu, kristalu ili zadu.

Ukoliko prostor dozvoljava, pomerite trpezarijski sto od zida, najbolje bi bilo da stoji u polozaju koji omogucava pristup sa svih strana, to mozete postici njegovim kosim polozajem, ukoliko vrata ka terasi ne koriste precesto; probajte, mozda malo u pocetku se cini neobicnim ali vremenom, upotrebom, pokaze se funkcionalnim. Ovde ne treba da dozvolite bilo kakve polemike da nebi prerasle u razdorne svadje, i nemojte insistirati da deca borave za stolom ako bas uvek ne zele.

Osvetljenje takodje mora da bude dobro, a ukoliko patite od glavobolja na polici drzite mesinganu urnu sa vodom, koju cete redovno menjati.
U pogledu izbora novoga stola mozete se opredeliti za drveni, kvadratne forme zaobljenih uglova sa centralnim postoljem, broj stolica treba da je paran. Na stolu drzite kristalnu ciniju, lepu sa naglasenim obodom i sa 5 mandarina a ispod postavite 5 moneta od 50 para ( neka se ne vide). Zvesa moze biti zamenjena crvenim venecijanerima.

U kupatilu prostirka neka bude svetlo zelena cupava, i na njoj ili pak na jedan frotir uradite veliki zute boje broj 8, mozete cak uzeti i zlatan sprej pa ga naneti kroz prethodno skrojen sablon. na povrsinu plocica, a naravno tako da vama cini prijatan prizor; budite kreativni, pa recimo napravite tu osmicu oko dva svetla sa bocne strane ogledala i sl.

Decija soba generalno najvecim delom potpada po severnu direkciju ( deo lokacije kreveta) dok pozicije radnih stolova su u SI direkciji i u kuci sa kavlitetom cija oznacenim kao pet duhova.

Sobu molujte u jednoj iz palete boja shodno njihovim uzajamni harmonicinim zvezadama, kako zelite da se i unutar prostora uradi aktivacija malog cija u cilju sinhronizacije to postignite kroz detalje ili objekte. dakle ja bih sobu omolovala u boju slonove kosti, na SI zidu bih napravilaradnu tablu od plute pa u crveni ram i tu bih ih navikavala da prave plan za dnevne aktivnosti, ili da tu do skolskih dana kace svoje srteze, i sl. ( oglasna tabla za zelje i htenja) tako je mozete i nazvati i animirati ih da tu pisu ono sto zele da dobiju, ostvare, postignu ( snove i planove) i sve to moze biti kroz ilustracije decijih ruku.

Na SZ zid prosto izlozite navijacke rekvizite ( valjda ima navijaca Partizana :)). cak mozete posegnuti za onim zastavicama i u kombinaciji sa top osvetljenjem okaciti duzinom cele grede sto jeste vid lecenja iste.
Ostatak plafona slobodno napravite kao zvezdano nebo sa Mesecom, mozete ih i oslikati.

Ono sto zaista nastojte ispostovati je da u liniji grede ( da ne sece) nema namestaja, da ne sede ispod dok se igraju,.
Otuda je i pozicija crvenog kreveta prihvatljivija jer ce se SZ ( pravac zdravlja) naci iza uzglavlja, sto je vazno.
Ujedno na ovakav nacin ( kacenjem zastavica, donekle i markirate prostor jednog i drugog deteta.

Radni sto pomerite da ga ne sece greda, i pored kompijutera postavite jednu saksiju spatifiluma sa belim svetom.
Potrebno je iz zdravstvenih razloga da svaki suncan dan iskoristite i da posteljina bude izlozena 8h direktnom suncevom svetlu ( narocito jastuk.)
Na prozore postavite tamno plave venecijanere, ili ako vec imate zavese neka na sebi nemaju cvetni motiv. na prozor okacite hvatace snova.

http://img98.imageshack.us/img98/8812/dch7304browndn0.th.jpg

Posteljinu birajte u skladu sa bojama njihovih srecnih zvezda ( a zaista imate siroku paletu na raspolaganju).
prostirka treba da je pamucna, ovalna tamno plava ( zamislite kao jezero).
Sve elemente za licnu upotrebu dalje birate na osnovu njihovih srecnih zveza, pogotovo skolske torbe ( i obavezno neka to bude ranac da kada se napuni knjigama podesa na oklop kornjace ( simbolicno).
Osvetljenje mora da postoji i centralno, i lokalno na radnom stolu.

http://img98.imageshack.us/img98/5976/stan5dv6.th.jpg

I pustite starijeg decaka, da odredjuje pravila u igri; On treba da je uzor mladjem, i da mu to bude jasno pokazano, - da je on taj koji prednjaci i uci mladjeg zato sto vise zna, a Vi to da jasno i glasno potvrdjujete svakodnevno.

p .s. nastavak sledi.

majra 

Site Admin

Dileme - Zokakun

Prvo da odgovorim na pitanje u vezi racunara u dnevnoj sobi. Trenutno ga koristimo takoreci svi: suprug i ja za Internet, a deca za gledanje filmova. Prakticno nam sluzi za zabavu, iako smo i suprug i ja elektro inzenjeri. Postojeca konfiguracija je veoma slaba, pa planiramo da ga premestimo u deciju sobu, a mi bi kupili novi LapTop. U tom slucaju bi njega koristili suprug i ja i za posao. Slike koje saljem su iz postojece dnevne sobe, a crni sto je vec izbacen. Kao sto sam napomenula namestaj je veoma star (skoro antikvaran iako nije sa tom namenom unesen, vec privremeno). Moja prvobitna namera je bila da restauriramo stari drveni orman (nije uslikan)i napravimo zastakljenu biblioteku i u tom slucaju ostavimo pripadajuci drveni namestaj (tri fotelje i dva nocna ormarica), ali sam iz dva razloga odustala: mnogo je propao (praktican razlog), a i u tekstovima FS sam procitala da staro treba odbacivati. Tako da smo se odlucili da dnevnu sobu kompletno preuredimo, ali ne ovog meseca (da se vremenski-prostorno-finansijski oporavimo). Na zidovima su tapete koje se krece i njihovo skidanje je sporo i stvara veliku prljavstinu.
E sad, da li je to pleonazam - zabrinuta zokaKUN - ili nemam bolju rec za opis sadasnjeg stanja posle vaseg opisa uredjenja predsoblja i decije sobe, tek posle postavljenih dilema imam vece (dileme).
Da li je moja sporo i oprezno doneta odluka o bojama zidova neispravna, ishitrena ili moze nesto da se preduzme? Narandzasta boja zidova za predsoblje je bila moja davnasnja zelja i nekako sam se za tu boju odlucila cim smo se uselili, a tek sam je sad realizovala. I pravo da vam kazem ne znam cime sam se rukovodila. Verovatno posto sam centar pomerila na dole (pravougaonik sam povlacila oko isturenog dela), odnosno istok je bio van ulaznih vrata mislila sam da predsoblje nije direktno ugrozeno i da tu mogu da koristim moje (zemljane) boje a metalom (zajednickim elementom cele familije) da akcentiram prostor. Izgleda da nisam dovoljno duboko ulazila u tumacenja FS. Molim vas da me posavetujete sta sad da uradim. Obecavam da necu nista na svoju ruku. Da li da prekrecimo ili da “spasavamo” detaljima? Ovo su slike pre krecenja. Zaboravila sam da pomenem klimu na zidu koji se vidi sa ulaznih vrata.

Drugi uzdah se tice boja zidova u decijoj sobi. Da li je moj izbor (tri zida svetla zuta i jedan crveni) pogresan ili vi mislite da je boja slonove kosti za zidove bolja. Ja sam mislila da decacima (zemljanim 5 i 8 odgovara zuta boja) i da koristm i boje srecnih zvezda (bela, crvena i crna), ali prvenstveno “zemljane” boje. I da crveni zid omalam u tu boju zbog harmonizacije celog stana. Posto je soba okrenuta severu i nikad ne dodje sunce u nju cinilo mi se da joj je potreban dodatan “energizer” .Opet nesto brkam.
Za gredu cu odmah da poslusam savet i dok ne kupimo osvetljenje da rotiram krevet starijeg sina za 90 stepeni.

Ovu gredu nismo mogli da maskiramo spustenim plafonom zbog visine prozora i ugradnog plakara koji se proteze do plafona. Ideja sa zastavicama ili nekim takvim detaljem koji ce vizuelno odvojiti njihove krevete mi se bas dopada. Da li je u slucaju stavljanja topova na gredu potrebno i dodatno centralno osvetljenje i koje? Da li mogu na gredu da stavim lampu mesec (zuta IKEA) ili pored grede a na plafon, a da jedan deo plafona omalam plavom(?) i Da li bi sve to moglo zajedno ili jedno drugo iskljucuje?
Obojica zele da stavljaju motive Winnie the Pooh-a na zid (bordura, dekorativni likovi za zid, merenje visine, plocice na vratima njihove sobe za licna imena) Da li je to adekvatno?

Za prozor koji je beo i ima zeleni komarnik sa drvenim ramom mislila sam da umesto venecijanera stavim na postojeci rolo sistem zavesu na teget-bele pruge. Ovaj materijal vec imam ali mogu da kupim i neki drugi. Da li bi onda od tog materijala mogle da se sasiju zastavice (trougao?) za gredu.
I da li bi preko te (kao nocne zavese) mogla da dodje jos neka (bela markizet? Slonova kost????) zavesa posto smo okacili garnisnu (deciju sa crveno-teget-zelenim-zutim karikama).

Zokakun,
zavrsicu Vam analizu, te u sklopu toga napraviti i osvrt na vase dileme.

majra 

Site Admin

Re: Zokakun

Dnevna soba i terasa:
Dnevni boravak kao zajednicki prostor treba da je uredjen u paleti boja vasih uzajamno harmonicnih zvezda a u skladu elementom pripadajucim datim kompasnim direkcijama koje poklapaju isti.

Otuda ovde iskoristite kombinaciju bele, crvene i crne, tj. idite kroz nijansi osnovnih boja kako biste ostvarili osecaj topline, prijatnosti i ususkanosti. Dakle, ako izbor bude bela kozna garnitura, tome mogu doprineti jastucnice naglasene strukture i intenzivnijih boja, debele pletene tkanine, ili materijali interesantnog tkanja mogu da posluze za izradu jastucnica, i prekrivaca, to ce vizuelno obogatiti prostor Ako uz sve to unesete lampu sa toniranom svetlocu mislim da mozete dobiti primamljiv kutak za boravak.

Naime, u sadasnjem stanju ne mogu da se otmem utisku " tezine" u sobi, koja prosto nekako deluje gotovo hladno i negostoljubivo ( ne Vi naravno)
Ukoliko kupite samo trosed od bele koze slobodno ga mozete dopuniti pletenim klub stocicem( dva komada, kvadratna forma) i foteljama koje imaju izrazito naglasenu strukturu.; ako to dopunite sa bibliotekom ciju osnovu ili pak prednja vrata uradite od crvenkastog drveta vidljive strukture mozete dobiti vrlo dobar miks eksravagantnog i rusticnog.

http://img170.imageshack.us/img170/7292/kg00cf1.th.jpg

http://img58.imageshack.us/img58/4926/5250lt5.th.jpg

Ovakva biblioteka odgovara poziciji levog zida ( gledano sa vrata) ili ti zaednickog zida sa trpezarijom pri cemu pozicija radnog stola zauzima sredisnju poziciju u kompoziciji.Vazno je da u ovoj poziciji ima dobro osvetljenje.

Ili biblioteku radite od bele drvene osnove a prednje strane uradite u staklu koje ce biti oslikano vitrazom ili pak od presovanog bambusa, u kombinaciji sa belom koznom garniturom i radnim stolom od punog drveta tresnje, ili tikovine koji cete smestiti u poziciju tako da vam vrata dodju bocno kada sedite za njim.

Nadam se da Vam je jasno da radeci za ovim stolom mozete aktivirati svoje licne pravce na osnovu Kua broja , a pri tome da u zaledjini imate SZ 3 kako bi i suprug imao dobar polozaj ako radi za njim. Naprosto morate doneti odluku u odnosu na cinjenicu ko u kucu unosi najvise energije kroz novac, te tome aktivirati najbolji pravac ( Seng ci) a drugom iskoristiti kao alternativu pravac na osnovu srecnih zvezda.

Tepih treba da ima formu kocke sa parnim motivom, ne cvetnim.
Ispred biblioteke postavite jedanu ( kao staza) ovalanu, rozikaste boje prstirku ako je locirate u poziciji do zida decije sobe.

Pozicija slike sa rekom treba da je takva da voda ima tok sa dotice sa severnog ili jugoistocnog i otice u pravcu SI2 ili pak u juznom pravcu, dakle u poziciji iznad TV aparata.

http://img79.imageshack.us/img79/1351/slikanazidu3no6yo8.th.jpg

Druga slika moze da se nadje na zidu ( gde se sada nalazi radni sto ); http://img235.imageshack.us/img235/797/slikanazidu1dg5kf9.th.jpg

Na zidu iznad troseda postavite sliku veceg formata koja ce simbolikom negovati vase aspiracije u partnerskom odnosu ili pak neka na njoj preovladjuje crveni kolorit ( nemojte da budu apstraktne, radije se opredelite za naivu); zlatan metalni ram i naravno dobro je osvetlite !
U gornjem desnom uglu postavite mesinganu urnu ispunjenu mirnom vodom.

Zidove mozete zadrzati bele, ili ih pak molujte u sampanj tonu.

Na terasi u uglove postavite ukrasne saksijske cetinare, da biste je bolje inkorporirali u celinu, a u poziciji naspram prozora postavite tj. okacite metalne zvoncice, sa sest cevcica od mesinga, neka budu lepi veci. Prostirka treba da je plava, a sedecu garnituru postavite u krajni desni deo ( ako gledate iz dn. sobe)

Re: dileme

Boja koju ste upotrebili za hodnik je potpuno prihvatljiva , moze se reci da uzemljuje prostor i stvara sigurnu osnovu tako da idite za zelenom kroz dekorativne elemente ( one vaze sa bambusima recimo), poziciju klime nisam shvatila.

Sve sto ste naveli od dekorativnih elemenata za deciju sobu slobodno upotrebite, pocevsi o motiva Winnie the Pooh-a, do zvezda (mogu da se i spustaju sa svoda na zid ), http://img235.imageshack.us/img235/6052/starry2246qx4.jpg
lampe mesec ( IKEA) , i plavo bele rolo zavese ili pak od toga platna napravite visecu zavesu, ja ih u svakom slucaju nebih duplirala, jer u ovoj sobi je potrebno dosta prirodnog osvetljenja ( a postoji jos i zeleni komarnik:::).
Plafon mislim da ipak treba da ostane beo. Nisam razumela koji zid je molovan u crveno.

Sto se tice tavanske grede, molim Vas da pogledate raniji tekst ( Strukture koje treba izbegavati) dopunjen je i slikama kako se postavljaju bambus frulice, a zastavice postavljate duzno, i oblika trougla.
Ono sto jos mislim da nisam naglasila je da posteljina ako krevet ( ali molim Vas da to bude onda deo nogu) ipak ostane u datoj poziciji ima uspravne linije kao dezen.

majra 

Site Admin