Feng Shui za ljubav, uređenje prostora - lonley i zana Feng šui

Molila bih vas, Majra, da mi pomognete u uredjenju mog stana, bar u najopstijim crtama, koliko vam vreme dopusta. Posebno vas molim da mi pomognete u ure]enju ljubavnog pravca, jer nisam imala vec 6 godina i gubim nadu da cu uopste nekog naci.

Inace zivim sama u stanu u kojem je ranije moja baka zivela (ona sad zivi sa mojim roditeljima), tako da je namestaj i mnoge stvari (knjige,slike,veliki hibiskus..) njen i dosta star. Takodje imam i svojih milijardu ukrasa, sveca, suvenira, koje pretpostavljam da cu morati da bacim, posto sam ovde na forumu procitala da je bolje imati manje stvari.

Inace, posao radim kod kuce (zubni tehnicar), a ni finansijska situacija mi nije najbolja.

Pokusala sam sama da sredim stan prema feng shui-u, ali previse je toga sto ne znam. Posebno me zbunjuje da li, pri uredjenju stana, primat ima moj kua broj ili univerzalni pravci. I sta da radim kad se ne poklapaju stane sveta u dnevnoj sobi sa stanama sveta u ukupnom stanu (sta je vaznije?).

Rodjena sam 8.1.1979.

Saljem vam crtez mog stana. Ulazna vrata gledaju na Sever. Hodnik iz kojeg se ulazi u stan nema prirodnog svetla. Ulazna vrata gledaju na komsijska vrata (razdaljina oko 2,5 metra). Molim vas, ako budete imali vremena, da mi odgovorite.hvala

Sliku cu vam poslati preko privatnih poruka, nadam se da nije problem

ustvari....mislim da se ovako ubacuje slika

http://img132.imageshack.us/img132/2915/mstanpu4.th.jpg

Analiza i predlozi za dom - clanice lonley

Zvezda po rodjenju:

2 zvezda Zmlje (zapadna grupa)
- povoljni pravci : SI, Z, SZ, JZ
- nepovoljni pravci: I, JI, J, S

Vasa srecna zvezda kljuc licnog zivotnog stila:

- 3 zvezda Drvo, 4 zvezda Drvo ( skala boja : boja zeleng zada, zelena)

Da biste uredili i dekorisali dom upravljajte se prema kombinaciji srecnih i zvezde po rodjenju u pogledu izboraa, boja, oblika i uzoraka. dom treba da je generalno uredjen pravougaonim oblicima, mekim lelujavim linijama i uzorcima, u nijansama boja iz palete bele, zelene, zad zeleni i uz diskretne i minimalisticki zastupljene srebrnaste detalje.

U cilju harmonizacije neophodno je :

- oblasti ka severoistoku i jugozapadu upotrebiti belo
- u oblastima zapada i severozapada zeleno i/ili svetlo plavo

Osim toga u oblasti ulaza neophodno je uvesti belu bilo da ofarbate vrata unutrasnju i/ili spoljasnju stranu ili pak da okacite sliku pored vrata ili postavite tepih u ulazni ili u izlazni deo u blizini vrata.

Upotrebom metoda pet elemenata jasno se uocava preslab i van ravnoteze elemenat Metala sto indikuje prekide komunikacije, emocionalne blokade, konfuziju, teskoce da se ispune planovi oko putovanja i nedoslednost prijatelja i pomoci koja izmakne kada vam je potrebna, jednako kao i slabosti koje ugrozavaju izlucivanje i disanje.

Blaga projekcija pak u oblasti jugoistoka ukazuje da je mnogo toga sto ste naucili ni od kakve koristi, ili od male koristi za vas. Uz teskoce da zdrzite novac sigurno rezultuje stagnacijom i vecim troskovima, povremeno porodicne veze postanu previse komplikovane i od vas zahtevaju ogromnu kolicinu vaseg vremena.

Metafora:

Jedno besmisleno okupljanje ljudi pri kome se javlja sukob.

Uplitanje ometa progres. Spletkarenja i svadje vode razdvajanju i gubicima. Teme o emocionalnim davanjima i primanjima, kao i materijalnoj podrsci, moraju biti pravilno klasifikovane. Cuvajte se obmane. nove spekulacije ce se iskomplikovati. Ako ste razboriti i oprezni da izbegnete druzenje (uplitanje) sa pogresnim ljudima, postacete uspesni. Budite svesni onoga sto zelite i onoga sto vas privlaci.

Preporuke na osnovu raspolozivih informacija:

- u cilju harmonizacije sam vec naglasila upotrebu bele boje (paleta bele)
- obelezite vrata ulazna sa plocicom sa ispisanim vasim imenom i prezimenom, o isto ucinite i na sanducetu.

- hodnik efektno osvetljen zidnim lampama, postavljenim u pravilnim razmacima, najpozeljniji su u formi metalnih svecnjaka sa ogledalom ovalnim kao poledjina i visecim zutim kristalom; postaviti ih na ucrtane tacke ili pak jedno vece ovalno na desni zid beli ili zlatasti ram pri biranju visine vodite racuna da ne daje odraz vreta od kupatila.

Ogledalo je neophodno da bi se sanirala nepravilnost prostora i stvorila iluzija dubine, a kristali bi doneli u predstojecoj godini instant novac. Bilo bi vise no odlicno kada bi bilo zatamnjeno.

- iznad stola trpezarijskog instalirajte divan kristalni luster time cemo aktivirati Money star, na sto postavite beli riselje cipkani stolnjak i za pocetak dok ne plasirate luster stavite lepu kristalnu ciniju sa naglasenim obodom u u njoj drzite pet mandarina ili zutih jabuka koje cete naravno konzumirati.

- u jugoistocnu oblasti treba da bude zastupljen purpurni kolorit u kombinaciji sa sa svetlo zutom posteljinom. Krevet treba da dok spavate uzglavljem ukazuje na vas Nijen jen pravac, to ce vam definitivno pomoci. No, gledajuci ovako polu proizvoljno usudila bih se reci da spavaca soba poklapa jugoistok a krevet u sadasnjoj poziciji odgovara I3 sto za vas predpostavlja nezgode, i stalnu tendenciju da stvari ne idu planiranim tokom prema predvidjanju.

- licno bih prostor potpuno i funkcijski reorganizovala, pogledajte na tlocrtu kako izlece bukvalno energija iz prostora... u dn. boravku raspored namestakja ukazuje na povlacenje, pogledajte samo kako je sve gurnutu u coskove, naprosto stice se utisak dubokog povlacenja i strepnje, i on zateva reorganizaciju, i tumbanje komada.

Intuitivno mi se cini da vas radni sto najvecim delo pripada istocnoj za vas nepovoljnoj direkciji, a samo delom severoistocnoj sto se vi verovatno uzeli kao odrednicu za njegovu postavku, zbog vaseg najboljeg pravca na osnovu Kua broja. Samo jednim pogledom je ocigledno stanje u koje ste se stavili u pogledu posla koji obavljate. Koliko ste ostavili prostora za sirenje, koliko je ovako "uglavljenost" nasla odraz u vasoj realnosti?

Dilema koju imate oko pravac, tj. koriscenja Kua broja je da on sluzi za odabir vase pozicije (vaseg lica i tela) prilikom svih vaznih funkcija, spavanja, sedenja, u toku obroka, u toku rada, razgovora itd.

Korelacija sa kompasnim direkcijama prostora se ogleda kroz odnos elemenata pridruzenih jednom i drugom, shodno ciklusu pet elemenata.

Stoga Vas molim da ocitate kompas na ulazu, da bismo uradili fino podesavanje, zaista bi vec kada ste se obratili bilo steta da zbog dodatnog truda ne podtsknete ono sto je veoma izvesno u vasem zivotu u 2008.

Za pocetak sve sto ne pripada vama i sto ne zelite jednostavno popakujte i odnesite tamo gde je i vlasnik cije su to uspomene. Izlisno je da bilo sta kazem, kako je ziveti u tudjem "donjem vesu". I jos vas molim da sve sto sam napisala u prethodnim tekstovima za space clearing ispostujete do maksimuma. Nezamislivo je sa te vase tacke za koliko cete pozitivnih stvari otvoriti i stvoriti prostora ovako naizgled banalnom akcijom.

Da bismo nastavile analizu potrebna je godina gradnje stana , spratnost, broj, kompasna orjentacija ocitana na ulazu i u centru prostora i kompasna orjentacija cele zgrade.

http://img145.imageshack.us/img145/1470/lonleymi6.th.jpg

majra 

Site Admin

dopuna podataka

Evo informacija koje ste trazili:)
Stan se nalazi na 2. spratu, broj stana je 14, ulazna vrata stana gledaju na Sever, a ulazna vrata zgrade na istok.
Nazalost nisam uspela da pronadjem godinu izgranje stana, nadam se da moze i bez toga.
Imam i nekoliko pitanja:
-gde da nabavim kristal koji ste mi preporucili
-da li je dovoljno samo zatvoriti vrata od sobe koja su u liniji ulaznih vrata (da energija ne izlazi kroz prozor) ili je potrebno staviti jos nesto
-kako biste vi okrenuli namestaj u dnevnoj sobi? Otvorena sam za sve sugestije
-kakve slike bi trebalo da idu na zid iznad troseda?
-problem je sto niti jedan povoljan pravac u spavacoj sobi ne može da se iskoristi. Neverovatno, ali tako je. Da li bi eventualno pomoglo pretvaranje spavace sobe u radnu, a spavanje u dnevnoj?

Re: lonley

Zelim samo da na pocetku naglasim vaznost vaseg ulaza. Naime, ulazna vrata na metaforickom nivou upucuju na to kako se predstavljate svetu i kako vas prilike pronalaze. Otuda ispred plasirajte zaista lep oturac sa onim "Dobrodosli" najpozeljnije je da bude sivkast i bez cvetnog motiva.

Osim toga osmotrite dobro vrata i ulozite malo truda ako je potrebno da se prefarbaju - ucinite to. Za plocicu sam vec naglasila - oval, mesingana, malo ispod nivoa ociju ili pored zvona. A broj stana iznad na dovratak, napisan na stepenicu.

Predlog za reorganizaciju namestaja sam unela na tlocrtu. Ono sto je kljucno je energizovati jugozapadni sektor, jer je to tradicionalno mesto zene (domacice doma) i trigrama Kun. S obzirom da je vladajuci elementa zemlja, pri izboru se treba voditi ciklusom podrzavanja tj. birati materijale koji po formi i koloritu su opredeljeni elementu Zemlja, kao i pethodniku u ciklusu elementu Vatra.

Licno bih se ovim vodila pri izboru dekorativnih tkanina, i oblika. Ono sto je vazno naglasiti s obzirom da je i na osnovu Kua broja vas elemenat Zemlja, da ovaj prostor ne treba da ima dominantnu energiju Drveta (ni kroz uzorke, boju a ni kroz mnostvo saksijskog bilja, koje je upravo tu i ucrtano na tlocrtu kao grupacija).

Ovakava kompozicija deluje iscrpljujuce na vasu osnovnu energiju i svakako ako je prisutna u dominirajucem postotku (bilo kroz uzorke mebla, formu namestaja (pravougaomni stolic...) ) proizvodi jedno prolongirano stanje nedovoljne inicijative, i odsustva motivacije za smislenu akciju.

Predlog se dakle ogleda u formiranju jednog kutka za dvoje u jugozapadnom sektoru, nuzno je da ovde nabavite jedan manji kafeni stocic, kvadratne forme zaobljenih ivica, drveni, i da postavite dve stolice - fotelje ( ako ne onda kao sto je na tlocrtu ucrtano) a na sam sto plasirate ono sto se u Feng Shui-u naziva Krug stvaranja ili Stvaralacki krug.

Pre pocetka formoranja kruga procitati molitvu vasu, vama srdonu po opredeljenu. Ne mora to biti molitva iz domena religijske opredeljenosti, to moze biti i vas licni zapis, vase zelje i molitve za ono cemu stremite dusom.

Krug se postavlja u sektor u kome zelite realizaciju zelje, vodeci pri tome racuna o godisnjim letecim zvezdama,u slucaju da se nalaze neprijateljske zvezde izaberite jedanu od licnih pozitivnih direkcija. (Ja ovako mogu samo da predlozim Jz sektor, jer bez podataka o godini izgradnje i precizno ocitanog kompasa ne moguce je uraditi natalnu kartu doma.)

Krug formirate od simbola osnovnih elemenata i rasporedjujete ih shodno pravilu:

* Drvo - slika ili cvet
* Vatra- na vrh - sveca koju svakodnevno palite 15min,i za to vreme citate molitvu devet puta
* Zemlja - keramicka posuda
* Metal - predmet od metala
* Voda - casa ili vaza sa vodom, koju menjate svakodnevno

Zelju zapisete na crvenom papiru, formulisana kratko i u potvrdnoj formi i postavite je u centar. Sve to stoji polozeno na nekom lepom miljeu.

Boja za ceo prostor je najadekvatnija zuta kukuruz ili kombinacija zuto i oker. Zavese i mebl, ili pak dekorativne presvlake ili prekrivaci treba da su od prirodnih materijala i u toplim bojama sa akcentima crvene. Zavese neka budu parne i uparene, lagane, leprsave, bez cvetnog motiva. U ovom kutku mozete postaviti i lepu stojecu lampu koja ima pridruzenu mali kafe povrsinu, umesto samog stolica.

Krevet i fotelja treba da su prekriveni ili pak mebla u toploj boji, sa plasirana dva jastuceta srvena kao na slici. Neka budu, meki somotasti ili pak plisani u boji crnog vina, sa nekoim simbolom ljubavi ili pak simbolom dvostruke srece. Tepih treba da je kruzan veci, crveno- narandzasto - zut ili pak u jednoj od ovih boja sa resama.

Sto se tice kristala, ja zaista ne znam u vasoj sredini gde mozete potraziti no uvek su ti neki indi shopovi mogli imati i tako nesto, ili pak prodavnice rasvete gde se mogu nabaviti i rezervni komadi za kristal lustere. U principu kristal bi trebao da bude duzine oko tridesetak cm.

No, u tu svrhu moze da posluzi i komad kristala to bi bila neka niskobudzetna verzija, ili pak kristalna figura ili posuda postavljena strateski na energetsku putanju i adekvatno osvetljena. Cak sta vise ovo moze da bude vrlo dekorativan elemenat vaseg enterijera. Ono sto je vazno ukoliko se opredelite za kristal kojeg najcesce prodaju prodavnice orjent nakita) je da je nuzno redovno ciscenje i izlaganje svetlu bar tri casa dnevno.

U pogledu izbora slika , bilo gde u domu uvek se vodite kompasnom direkcijom, kljucnim nazivom tj. specificnom simbolikom datog sektora i onda idete kroz sve atribute pridruzenog elementa.- formu, materijal, kolorit, i motiv koji prikazuje.

Znaci on treba da odrazava vase zelje ili pak da svedoci o onome sto je za vas u datoj oblasti zivota imperativ. Dakle ako je to recimo jugozapad, sektor ljubavi partnerskih odnosa, onda idemo sa simbolikom Zemlje, kvadratna forma, drvo, boja paleta zute, oker, sa akcentima crvene, motiv paran i sve sto oslikava vase aspiracije u partnerskom odnosu.

Da generalizujem ne mogu jer je za nekoga to romantican odnos, za drugog tenzican i strastan, za trece mirna luka, otuda izbor mora biti vas. Da odslikava vase teznje i vasu vizuru istoga, da se vama dopada. Pri tom je najvaznije da Vas osobno neki simbol asocira na odredjenu vrstu srece. Osim toga je vazno ne preterivati, jedan ili dva simbola necega sasvim su dovoljni.

Ja licno bih od sadasnje spavace napravila radnu sobu, i opet uz postovanje onih osnovnih pravila feng shuia, u pogledu pozicije stola radnog u odnosu na ulazna vrata, i pozitvnog pravca sedenja u odnosu na vas Kua broj.

Polovni ili antikni namestaj moze, pored zdravstvenih sa sobom doneti jos mnoge druge neprilike. On uvek sa sobom povlaci energiju ljudi koji su ga pre koristili i srece ili nesrece koja je njih pratila, stoga pazljivo razmotrite sve komade namestaja, i ako ste u mogucnosti menjajte prvo lezaj.

http://img217.imageshack.us/img217/3517/lonlypredlogti5.th.jpg

majra 

Site Admin

Majra, izvinite sto vas vracam na moj 'slucaj' :), ali imam jednu nedoumicu. Uveliko sam pocela sa premestanjima i kupovinom namestaja, ali su mi problem ona ogledala koja treba da stavim u hodnik. Predlozili ste tri manja ovalna, ali da li ikako moze jedno veliko umesto ta tri?
I ako imate vremena da analizirate datum gradnje stana (1979) useljen 1980.
hvala :)
pozdrav!

Stvaranje harmonije

Zana:

Vec par nedelja pomno citam Vase tekstove tako da sam se od pre neki dan, eto odvazila da se upustim u jednu pravu feng shui avanturu Obzirom da sam po Vasem veoma opsirnom uputstvu napravila tlocrt i odredila svoj Gua broj (broj 2), sada nisam sigurna da li smem da nastavim Saljem tlocrt sobe koji sam napravila..obzirom da se po tlocrtu stana u jugozapadnom delu nalazi malo kupatilo sa toaletom (sto ne bi trebalo da zvuci dobro), ja sam napravila tlocrt sobe.Nadam se da ce pomoci.

Zvezda po rodjenju : 2 zvezda Zemlje

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

- 5 zvezda Zemlje (zuta)
- 8 zvezda Zemlje (bela)

Ukoliko ste precizno oznacili sever pozicija vasih ulaznih vrata je u severozapadnoj kompasnoj direkciji i s obzirom na vas ming gua to je za vas harmonican pravac. Posmatrajuci tlocrt ocigledno je da ste vi pozicioniranjem radnog stola i kreveta zauzeli svoje nepovojne pravce i samim tim aktivirali uplive. Osim toga direktan izlozenost u liniji vrata sigurno donosi neplaniran razvoj situacije, remeti koncentraciju i verujem da u ovoj poziciji se tesko usredsredite i da uvek razvoj uprkos trudu iz raznoraznih razloga krene u neocekivanom pravcu. Stvari koje su podignute do plafona ukazuju da stepite da vam se moze desiti nesto neocekivano i nepozeljno, ujedno ovo je i zapadni i jugozapadni sektor onaj u kome nalazimo podsticaj za kreativnost, romanticne odnose, sposobnost da se prepustimo, da iniciramo. Vi najbolje znate u kakvom je stanju vas orman, da li je pretrpan odecom, i ima li tu prostora za jos nekoga (da useli svoje stvari). Pretrpanost u ovom delu odslikava tendenciju da ste u konfliktu zbog nekontrolisanosti.

S obzirom da nemam tlocrt celokupnog prostora i ostale podatke, na osnovu ovoga sto ste prilozili mozemo posegnuti samo za metodom osam palata i personalizovanjem prostora u odnosu na vas ming gua. Harmonizacija prostora bojom zahteva upotrebu zelene i/ili svetlo plave u oblastima ka severu; crno, mornarsko plavo ili modro plavo u oblastima ka istoku i jugoistoku, i zuto u oblasti ka jugu. S obzirom na vas ming gua, uputno je da se opredelite za kombinaciju nezne boje terakote ili morskog peska i zeleno-pave (mislim da vas odabir treba da se krece izmedju smaragdno zelene ali blistave i prigusene parisko plave) sa belom kao neutralnom. Nuzno je da dominiraju boje zemlje kako bi ste “uzemljili” svoje teznje jer, elemenat zemlje energizovan tezi da apstraktno pretvori u prakticno i da izrazava ideje i osecanja na materijalnom nivou. Znaci preporucene boje unesite kao dekorativne akcente, u vidu recimo zavesa, prekrivaca, jastuka, elemenata na prostirci, dominantnog kolorita na slikama.

Takodje zbog iznetoga bih vam preporucila da izvrsite rokadu namestaja u prostoru tako da postavite lezaj u deo koji sada ispunjava orman, da ga ucinite prijatnim postavljanjem lepog senovitog svetla – lampe u sam jugozapad, a na zid da plasirate sliku, poster isl. koja u vama budi ili odrazava ono cemu stremite u emotivnim odnosima. Nabavite sebi narukvicu od rozen kvarca da bi ste dodatno osnazili vase teznje. Racunar pomerite u krajnji desni ugao (gledano sa vrata) i orjentisite ga tako da ste licem upravljeni ka jednom od vasa cetiri polozaja, i da jasno vidite vrata (tj. onoga ko ulazi), ujedno cete i aktivirati vas drugi povoljan pravac - SZ. Takodje telefon postavite tako da je displejom okrenut ka vasem povoljnom pravcu.

Krenite od ciscenja, oslobodite se svega sto nema istinsku funkcionalnost u vasem zivotu, dajte prostora za novo. Kada budete uredjivali, sve elemente prvo dovucite na sredinu prostora ocistite uglove i onda jedan po jedan pozicionirajte. Vasa napomena da se u jugozapadnom sektoru doma nalazi kupatilo jeste indikativna za odnose kako ste i sami zakljucili, kako nemam uvid u tlocrt, ono sto definitivno treba da uradite je da ga drzite besprekorno cistim, da iz njega iznesete svu svoju dekorativnu kozmetiku i smestite je u vasu sobu; naravno izuzev sredstava za higijenu. Ves koji se odlaze nuzno je da bude slozen u korpi kao da je na polici, sredstva za ciscenje, krpe, cetke takodje treba da su van vidnog polja u nekoj polici. Kupatilo nemojte energizovati, niti postavljati bilo kakav simbolican objekat, pobrinite se da je svetlo intenzivno i da se redovno ventilira i da su vrata uvek zatorena.

http://img353.imageshack.us/img353/2663/zananq6.png

majra 

Site Admin