lucidno sanjanje Sanovnik forum

ej cao, ja sam nova :)

uglavnom, znam da je ova tema vec bila....ja sam lucidni sanjac koja zeli updateat tehniku i ostalo sto ide s tim...tko ima pitanja vezano uz to ili nesto meni za reci, please do :D

Cao Ezra,

Kazes da lucidno sanjas? Mene to zanima. Ja nisam nikad uspela da lucidno sanjam, mada mozda se inisam dovoljno potrudila. Da li mozes da napises kako i kada si pocela lucidno da sanjas i kako to postizes?

Pozdrav!

-meni je san lucidan ali mi java anlucidna!

Hoces da kazes da mozes da upravljas snovima, ali ne i sopstvenim zivotom?

pa..nekako se to dogodilo samo od sebe. ne mogu ih jos sama izazvati, ali radim na tome. imas par vrlo vaznih elemenata u raumijevanju lucidnog sanjanja.

moras, bas moras, zapisivati svoje snove. tako u svojoj podsvijesti biljezis detalje koji ce ti trebati za kasnije. sto detaljnije opisujes snove, to bolje za tebe. jer, po detaljima prepoznajes u snu da sanjas.
npr. ja vec ne znam ni ja koliko imam crvene japanke. i jednu noc sam sanjala da sam bila ispred nekih vrata na nekom otoku i pogledam si desnu ruku i u njoj drzim te crvene japanke. pogledam lijevu ruku i vidim da drzim iste ali u zelenoj boji. i kazem sama sebi: "pa ja nikad nisam imala zelene. ovo mora da je san". i onda radis sve i svasta. budes sto zelis, radis sto zelis, dovodis samu sebe u kojekakve situacije.
lucidno sanjanje nema nikakav ucinak na fizicki dio tebe kada se probudis. hocu reci, ako aktivno lucidno sanjas, neces se osjecati neispavanom kad se probudis.

vodjenje dnevnika samo je jedna od stvari koje ti trebaju. trebas svijest svoju dovesti na visu razinu da kontroliras i podsvijest - snove dok spavas. citanje literature, biljezenje dnevnika, budnjenje prije REM-a i nastavak spavanja; sve su to stvari koje vode k tomu.

ja sam bila primorena okrenuti se lucidnom sanjanju jer imam nocne more vec deset godina...pa kako mi je to, jel, vec zivotni napor, naucih, donekle, kontrolirati to.

i istina, ne moze to svatko. to je vjestina svijesti. stoga, ako ti se vec desio koji, desit ce ti se opet, sigurno. i lucidan san nije ono kad imas osjecaj da je stvarno ili sl. to ti je BAS kad PREPOZNAS da spavas i onda ti KONTROLIRAS san.