Kako nabaviti mladunče tigra, gde kupiti tigrića? Ljubav

Drzanje egzoticnih zivotinja gmizavci, zveri, zmije, gusteri, nije retkost, ali ta neka zakonska regulativa nije nesto o cemu se mnogo zna u javnosti.

Ogroman sam ljubitelj cica maca, kako malih tako i velikih... :) Jedan on mojih snova je i taj da posetim hram tigrova, ali i da imam jednog tigrića malog, kog bi mogao da čuvam i brinem o njemu.

Zanima me, da li je dozvoljeno držanje tigrića, ili treba i neka posebna dozvola za to? Zanima me, koliko košta mali tigrić, i gde se moze nabaviti.

http://lh5.google.com/galeksic/R_jysFKAZ-I/AAAAAAAAAxM/hhdT3155syQ/s800/mali-tigrovi.jpg

Lord[MX]

Moderator

Ljubav i zakon o drzanju divljih zivotinja i zveri

Ne znam zakonsku regulativu, nisam kompetentan ni da nešto sudim o ljubavima, ali pitam se šta od tih par stvari koje si naveo ima veću težinu. Zanemarićemo cenu i smatraćemo da si spreman na sve i "ogroman" si ljubitelj istih. Ovo se Lord šali, znam čoveka, nema 120 kila nego voli mačke, ali mislim da on ne zna da ja mrzim mačkurine i da ću da mu sprašim sad jedan odgovor.

Elem, što se i inače zakona tiče, sada kad smo se iščupali iz diktature i tiranije imamo jednu holivudsku situaciju - nemamo pojma, jedni kao štite ljude od ljubimaca, drugi navodno štite ljubimce od ljudi, ali svi zajedno uživaju blagodeti slobode i pluralizma, ispružene ruke - nadajući se donacijama i čarobnom stranom kapitalu. Time samo hoću da kažem da, obzirom da si mlad čovek, možda zakon nije prepreka. Naime, možda nije loša ideja, ako voliš tigrove da promeniš zakon tako što bi možda jednom prešao da živiš tamo gde žive tigrovi.

Ne znam da li je dozvoljeno ili zabranjeno i još uvek ne mogu da nadjem, ali na Elitesecurity forumu Slobodan Mišković veli da je zabranjeno - http://www.elitemadzone.org/p1475407

Ako neko nadje link prema tom zakonu, naravno neka javi. A pozivam i beogradjane koji prolaze blizu Kalemegdana da svrate do Zoološkog vrta i probaju da pitaju nekog. Ako se setite, ako vas ne mrzi i ako vas nije blam bilo bi zgodno da imamo ovde informaciju iz prve ruke.

Sumnjam da neki zakon može da bude tako labav po ovom pitanju i verujem da ako nije zabranjeno, onda je zakomplikovano ili još verovatnije uslovljeno nekom ogromnom novčanom nadoknadom za dobijanje dozvole. Danas se ljubav tako dokazuje, to je normalno.

I tu kod ljubavi, na kraju, da se vratimo na početak. Ti voliš tigra, to je fakat, ok. Ono moje pitanje o tome šta ima veću težinu, zakon ili ljubav, je ustvari pitanje - da li bi tigar voleo i koliko bi mu prijalo da ga ti kupiš. Zamisli da tebe neko kupi i mnogo te voli. Novac je vredniji od ljubavi, jer ljubav ima rok trajanja - doživeo sam i vidjao stvari o kojima ne bih da pričam, ali recimo vidjao sam oglas u kome čovek menja retrivera za pisaći sto.

galeksic

Site Admin

Informacije iz prve ruke

Procitao sam temu na Elitesecurityju koja govori o tome sto se tice zakona i gde i kako kupiti, ali u toj temi, sem jednog odgovora koji pominje zakon o divljim zivotinjama, gotovo da se sve svelo na to da su svi zezali coveka koji je postavio temu, pa cak davali i krajnje neumesne odgovore, no dobro.

Takodje, tu se pominje i to da volonteri beogradskog Zooloskog vrta dobijaju mladunce nekih zivotinja da brinu o njima i kad odrastu da ih vrate, ali, to cak i da je istina, ne bi mi odgovaralo, jer mislim da se kasnije ne bih mogao odvojiti od njega tek tako.

Ali kako Gale rece, ako neko ima informacije iz prve ruke, bilo bi lepo da ih podeli sa nama.

Lord[MX]

Moderator

Tigar nije plisana igracka

Postojece mere i zakoni kao sto je Konvencija o medjunarodnoj trgovini ugrozenih vrsta - CITES, na cijoj se listi nalaze i sibirski tigrovi, a pretpostavljam da o njima govoris, nekima ne predstavljaju nista u odnosu na osobno zadovoljstvo, a drzave na cijoj teritoriji se odvija trafiking egzoticnim vrstama najcesce se oglusuju na apele, iz prostog razloga jer finansijski ne mogu da ispostuju proceduru vracanja zivotinje u drzavu porekla.

Divlje i egzoticne vrste u zatocenistvu se suocavaju sa neprirodnim stanistem, losom ishranom, nedostatkom slobode kretanja, i usamljenoscu. Ljudi nisu svesni da je trgovanje ovim zivotinjama za vecinu smrtonosna, oni su silom izlovljeni sa svojih prirodnih stanista i tesko podnose transport.

Ljubav podrazumeva i duznosti, i obaveze koje propisuje Zakon o potvrdjivanju Konvencije o medjunarodnom prometu ugrozenih vrsta divlje faune i flore Sluzbeni list SRJ - Medjunarodni ugovori broj 11/01tj, a kod nas je na snazi i Uredba o stavljanju pod kontrolu koriscenja i prometa divlje flore i faune "Sluzbeni glasnik RS" broj 31/05.

27) зоолошки врт јесте установа у којој се дивље и домаће животиње држе, односно репродукују у заточеништву и који се оснива с циљем да се кроз приказивање животиња унапреди биолошко образовање и васпитање човека, односно у којем се спроводе програми очувања угрожених врста;

2) Дивље животиње на природним стаништима

Члан 82.

Уношење неаутохтоних врста могуће је једино уз дозволу Министарства и министарства надлежног за заштиту животне средине, у складу са законом.

8. Опасне животиње

Члан 85.

Опасна животиња може се држати само ако не угрожава живот људи и других животиња односно њихову телесну целовитост, а на јавној површини се може наћи само под непосредним и непрестаним надзором власника, односно држаоца.

На објектима, односно местима у којима се држи опасна животиња мора се истаћи упозорење, односно видљив знак који указује на опасност.

Забрањено је репродуковати опасне животиње.

Забрањено је да лица млађа од 16 година изводе опасног пса.

Министарсво издаје дозволу за држање и увоз опасне животиње.

Члан 86.

Промена власништва над опасном животињом могућа је само уз дозволу издату од стране Министарстава. Власник, односно држалац опасне животиње дужан је да пријави нестанак, односно угинуће опасне животиње Министарству.

Члан 87.

Ако власник, односно држалац опасне животиње више не испуњава услове на основу којих је добио дозволу за држање Министарство наређује смештај опасне животиње у прихватилиште или зоолошки врт.

Трошкове смештаја опасне животиње из става 1. овог члана сноси власник, односно држалац.

Министар прописује услове и начин држања опасне животиње.

www.minpolj.sr.gov.rs /images/materiali/Nacrtzakonaodobrobitizivotinja.pdf - Nacrt zakona o dobrobiti zivotinja, Link neaktivan

www.ekoserb.sr. gov . yu /propisi/dozvole/objasnjenja.php#sakupljanje - Dozvole, Link neaktivan

Sajtu konvencije CITES - Spisak vrsta na CITES listama, redovno azuriran i nalazi

Za mene si ti cudan ljubitelj, bez spoznaje o vrsti ili to zovu ljubav na slepo :roll: , a da ne bude da sam maliciozna, ubedi me cinom - idi u Zoo vrt, pa doniraj nesto za tigrove ili volontiraj, staraj se o njima, pa nam javi sta bilo s ljubavlju.

majra 

Site Admin

Ljubimac kao plisana igracka?

majra: Tigar nije plisana igracka

Ja to nisam rekao. I naravno da, zaboga, ne vidim ni jednu zivotunju kao plisanu igracku. Pokusavam samo da dodjem do svega vezanog i za zakon, a i resenja. Hvala za linkove koje si postavila vezane za zakone i nacrte zakona vezanih za sve ovo.

majra: Za mene si ti cudan ljubitelj, bez spoznaje o vrsti ili to zovu ljubav na slepo a da ne bude da sam maliciozna ubedi me cinom idi u ZOO vrt pa doniraj nesto za tigrove ili volontiraj, staraj se o njima pa nam javi sta bilo s ljubavlju.

Kako sam ja to cudan ljubitelj bez spoznaje o vrsti?! Ako ne poznajem zakon, ne znaci da ne poznajem tigrove. I na kraju krajeva, ko su "cudaci", a ko "nomalni" ljubitelji zivotinja? Koje je merilo svega toga? Koja je razlika izmedju cuvanja zeca i cuvanja tigra, sto se tice ljubavi prema necemu?

Kako "neko" ovde rece - "Vredi, vredi svaki sekund posvećen, blagoslov je svakoga dana držati kilogram sreće na dlanu..."

Nekoliko pitanja koja mozda malo i odstupaju od prvobitnog naziva teme.

Ko je onaj ko odlucuje o tome koja je zivotinja opasna, a koja ne?

Recimo da imam tigra i zeca, po nekom univerzalnom pravilu tigar je opasan kao, jel, a ko ce meni da garantuje da me nece ugristi zec, ili neka druga zivotinja, zar time sto neka zivotinja povredi nekog ne postaje opasna?

Prirodno staniste - ako cemo vec tako da gledamo, koliko ja znam, zecevi i druge zivotinje, i mnoge ptice su u sumama, poljanama, i ostalim prirodnim stanistima. E, a ko onda odlucuje koju mozemo da mi cuvamo, kako to da se one mogu posedovati, tj. da je dozvoljeno tek tako da se neko stara o njima... dok o drugima ne?!

Ko je onaj ko takodje odlucuje - koja ce zivotinja ziveti, a koja ne?

Ko su oni koji izdaju "smrtne presude" - ko otvara sezone lova na neke vrste, zivotinjama koje mogu biti i neciji ljubimci, ili i u neku ruku prijatelji, verni prijatelji, a opet po zakonu - vrse kao neko uredjenje prirode po svojoj volji. Nije nego.

Lord[MX]

Moderator

Ljubitelj zivotinja, odgovornost prema kucnom ljubimcu

Po cemu moze da se razdvajaju ljubitelji zivotinja?

Po onome sta cine za njih.

Ko su "cudaci" a ko "nomalni" ljubitelji zivotinja?

Ne znam gde nadje ovu i ovakvu podelu i klasifikaciju?! Ako si zeleo da pitas za moj pridev, onda nisi trebao izvuci jednu moju rec iz konteksta.

Koje je merilo svega toga?

Merilo je uvek ljudski akt. Iskustvo nije ono sto nam se desava, vec ono sta mi cinimo sa onim sto nam se desava.

Koja je razlika izmedju cuvanja zeca i cuvanja tigra sto se tice ljubavi prema necemu?

Nemam zeca, a nemam ni tigra - ja imam za kucnog ljubimca iz porodice kunica, vrstu patuljastog zeca koja ima prirodno staniste samo u domu coveka.

U prirodi ne bi preziveo cak ni susret sa mackom, jer ga u lancu ishrane ova tretira kao plen.

Ko je onaj ko odlucuje o tome koja je zivotinja opasna, a koja ne?

Oni koji su svoj zivot posvetili izucavanju zivotinjskih vrsta i koji svojim radom brinu da se ocuva genetski fond, a istovremeno tebi, meni i svima nama nesebicno na tacnu stavljaju sve sto su spoznali da koristimo za njihovu, a i nasu dobrobit.

Pa onda svi oni koji su godine ulozili u proucavanju i sortiranju dokumentacije, pa oni koji su decenije proveli na definisanju etickih normi, sve u svemu jedna armija posvecenih umnih glava.

A sto se tice tvog poredjenja, suvislo mi je da kazem da zec ne moze ubiti coveka - nema zabelezen podatak u istoriji, al eto.

Zelja je bila da apelujem kroz temu koju si ti pokrenuo da se mora biti odgovoran i da je ono sto mi zovemo kucni ljubimac jako diskutabilno, ako istinski pogledamo odnos. Veliko je zapravo pitanje - ko tu postane kucni ljubimac, a ko vlasnik.

majra 

Site Admin

Ko je dobacivo za stolom? A?...

Zaista nema potrebe nekom ko pita pitanje o mogućnosti nabavke tigra reći da nije dovoljno informisan. Ali bi bilo sasvim u redu, ako si pitao pitanje i ako ti je neko ovako ukazao pažnju, da mu ne tražiš mane i da mu dozvoliš pravo na drugačije mišljenje, pa i pravo na pogrešno mišljenje.

Ako si hteo da se našališ time da majra zakera, nisi to dovoljno uvio u šalu. A ako si mislio ozbiljno, onda se bespotrebno izlećeš i deluje kao da nisi pažljivo pročitao njen odgovor.

Njoj se ideja o usvajanju i držanju tigra očigledno i naravno ne dopada, ali ti svoj stav možeš na mnogo drugih načina da braniš. U pitanju je minimum napora koji treba da napraviš.

Naravno da je čudno držati tigra, zamisli da imaš komšiju koji voli nuklearnu fiziku i drži u podrumu atomsku bombu i glanca je, priča joj, tepa joj. Čudno bi bilo da ljudi odobravaju držanje atomske bombe u podrumu ili tigra na terasi ili gde već.

galeksic

Site Admin

Ko ne voli životinje - ne voli ni ljude!

Zaintrigirala me ova tema bas, moram da priznam.

Lorde, kažu da ljubav nema granice, i ti si pravi primer za to! Iako , Majrine i Šefove opaske su, po meni, na mestu ako smem da primetim, no, da ne duljim, posto ovaj post pisem u zurbi.

Nisam strucnjak za propise i zakone, ali ti mozda mogu pomoci informacijom kako jedan covek u Križevcima, oko 50 km od Zagreba, uzgaja sibirske tigrove i ima ih poprilicno. Imas moju podrsku sto se tice nabavke tigrića, samo budi oprezan kad "pajdo" naraste :)

Lep pozdrav, ljudi!

jox

Hvala ti na podrsci jox, i slazem se sa tvojim komentarom da ko ne voli zivotinje ne voli ni ljude. I ne brinite, ako uspem da nabavim tu cicamacu, bice najbolja cicamaca tojest macan u kraju, a jos kad krenemo u seetnju, hehehe...

Lord[MX]

Moderator

Sibirski tigar u Krizevcima

Koliko vidim na www.krizevci.com/tigar u pitanju nije neko privatno uzgajaliste u vidu nekog poslovnog modela, vec zaljubljenik u ovu vrstu i entuzijasta Zlatko Budin. Na stranici koja je doduse zadnji put azurirana 26 juna 2004 godine, govori se o projektu kome treba pomoc u vidu gradjevinskog materijala, alata, informaticke opreme i novca.

Naveden je broj deviznog racuna 20199007072, kod Privredne banke na ime Budin Zlatko.

http://www.krizevci.com/tigar/index/tigar435-72.jpg

Radi se o vrsti tigra kojoj preti izumiranje i stoga je svaki evro ili svaka kuna dragocena.

Lokacija koju sam naveo je radjena davno, mi danas smo navikli na sajtovima da nam je sve ocigledno, stoga nemojte da vam promakne jos jedna stranica - www.krizevci.com/tigar/tigar.html na kojoj se vise govori o ovoj vrsti.

Ako neko ima info o tome sta mi imamo u Svilajncu nek se prikljuci.

galeksic

Site Admin