Odabir boja za duplex stan metodom feng šui - Dubravka Feng šui

Poštovani,nedavno smo posetili ovaj forum i shvatili smo da je se za sva naša pitanja moguće ovde dobiti odgovor.Naime, kupili smo stan u izgradnji i imamo tu mogućnost odabira materijala,boja i sl.Stan je duplex u potkrovlju, orjentisan sever-jug.Ono što nas u ovoj fazi izgradnje interesuje jesu boje za prostorije a prvenstveno nas zanimaju boje za keramiku.Pošto suprug i ja pripadamo različitim grupama,moj kua broj je 2 a njegov je 1,nisam sigurna u svoje poznavanje feng shuia pa Vas molim za savet.Uz pitanje šaljem i crteže osnova prizemlja i sprata.Za sada nas interesuje odabir boja za kuhinju, wc koji se nalazi ispod stepeništa,i kupatilo koje je na spratu i iznad je kuhinje i trpezarije.U napred zahvalni i sa nestrpljenjem isčekujujeno Vaš odgovor.
http://xs229.xs.to/xs229/08270/feng_shui_prizemlje_resize163.jpg
http://xs229.xs.to/xs229/08270/feng_shui_sprat_resize405.jpg
[/img]

Harmonizacija prostora bojom

Da bih Vam dostavila predlog boja za harmonizaciju prostora nuzna mi je precizno ocitana kompasna direkcija na ulaznim bratima (molim vas iscitajte u maticnoj temi ocitavanje kompasa ako postoji dilema) i na podestu kada izadjete sa stepenista na gornji sprat.

Znaci, okrenete se licem ka stepenistu i tako ocitate kompasnu direkciju. Osim toga nuzni su vasi puni datumi rodjenja zbog odredjivanja uzajamno harmonicnih boja koje je pozeljno da aplikujete u prostoru namenjenom zajednickom boravku. U cilju diskrecije u pogledu licnih podataka mozete ih dostaviti privatnom porukom.

Uz sve ovo Vas molim za malo strpljenja odgovor cete dobiti u toku nedelje.

p.s. Dubravka dobro dosli :D

majra 

Site Admin

Balansiranje prostora bojim

Postovana Majra javljam Vam se po vasem savetu privatnom porukom (licne podatke) u vezi gore navedene teme, u prilogu Vam saljem skice kompasne direkcije prizemlja i sprata.Uz put bih samo napomenula da smo veoma kratki sa vremenom i da smo vec morali da izaberemo keramiku za WC i kupatilo dok za kuhinju imamo vremena jos do petka. Za WC smo odabrali dve nijanse zelene a za kupatilo crno-bela kombinacija sa meliranom sivom na obe boje.Molimo Vas za savet i ako je neophodno nesto od ovoga izmeniti da nas upozorite dok jos imamo vremena.Ono sto bi bilo takodje korisno da nam kazete boje zidova u prostorijama.
Uzgred,veoma se zahvaljujem na dobrodoslici na forum i veoma sam sretna sto postoji konacno neko ko moze da nas posavetuje jer u literaturi koju posedujem ima jako puno nerazjasnjenih objasnjenja.
U napred zahvalna, s postovanjem.

P.S.Nisam sigurna da li se ocitava ugao kompasa u pravcu skazaljke na satu ili uopsteno samo u odnosu na sever pa sam na crtezu za ulazna vrata nacrtala i jedno i drugo...pozdrav!

Prizemjle (ulazna vrata):

Kompasna direkcija ulaza zahteva balansiranje prostora bojom u donjem spratu :
u oblasti severoistoka i jjugozapada – belo
u oblasti zapada i severozapada – zeleno ili svetlo plavo

http://img84.imageshack.us/img84/1615/35710644hm4.th.jpg

http://img75.imageshack.us/img75/5065/kompasnadirulaznavrata2ji9.th.jpg

Iz ovoga proistice da u donjem kupatilu treba da dominira bela boja, a s obzirom na kombinaciju letecih zvezda 9P 7V 2T , gde vatra stvara zemlju, no bez obzira na ovaj produktivan odnos on nije zdrav jer broj 9 ne samo sto je obeshrabren neuvremenjenom zvezdom 2, pojacava i neblagonaklon uticaj koji ima zvezda 7 u ovom periodu. . Zbog svega navedenog u ovom prostoru ne treba belu kombinovati sa crvenom, ljubicastom ili ruzicastom, vec treba posegnuti za plavom ili crnom. Tako se upravljajte i u pogledu uzorka, znaci talasate vodoravne linije ili pak da posegnete za imitacijom mermernog uzorka. Poput ovih na slikama ali bez ovakvog kitnjastog osvetljenja.

http://img90.imageshack.us/img90/6619/kupatilo04mr7.th.jpg

U dnevnoj sobi u jugozapadnom kutku planirajtre blistavo beli dekor u kombinaciji sa metalom moze to biti metalne garnisne, zavese ili pak garniture da bude mebl neki vid kombinacije bele sa zlatastim tkanjem. Elemenat metala je nuzan i (na terasi) da smanji losu narav periodicne a otrgne povoljni broj 6 od oslabljujuceg uticaja jer ga 1 voda iscrpljuje. Sustinski ovaj sector ima pozitivnu kombinaciju koja nagovestava napredovanje i uspeh u karijeri, medjutim stress povezan sa vecom odgovornoscu moze doneti napetost pa otuda nuznost metala.

http://img149.imageshack.us/img149/2420/viewimagephpkj6.th.jpg

Radna soba je u odlicnoj poziciji i tu planirajte tablet fontanu o tome cemo vise kada krenete sa uredjenjem.

Kuhinja sa kombinacijom 2P 5V 9T predtasvlja kombinaciju dve neblagonaklone zvezde iovde je nuzan metal da bi sprecio sustinski nepovoljne uplive, jer i pored toga sto je vatra (9T) stvara zemlju (2 iI 5), dakle i pored produktivnog odnosa, on nije zdrav, jer broj 9 ne samo sto je obeshrabren uticajem broja ili zvezde 5 koji naginje nevprijatnostima ozbiljnijim, vec indukuje i energiju 2-e koja moze da donese bolesti gubitak novca.

Buduci da je kuhinja sustinski “vrelo” mesto metal unesite kroz detalje, (odabira rostfraj posudja, bakra, bronze i sl. ,za neke elemente tipa drzaca, ruckica ) i plasmanom metalnih zvoncica koji ce pomoci da se smanje nepovoljni aspekti. Moze to biti i pagoda od 5 elemenata, sata sa zvonom, metalna statua, nizak sto – pokretan metal. Kao uzorak povoljni su kvadratici, vodoravne linije, siroki pravougaonici eventualno krugovi.

Generalno nastojte da svi elementi imaju zaobljenu formu ivice, moze tu bitii nadvodjenih dekorativnih elementa a boje dakle belo srbrna I da odise besprekornom cistocom, dok zelenu predlozenu za harmonizaciju unesite samo kroz detalj ili pak kroz boju istocnoga zida. Pobrinite da na kuhinjskim elementima ne bude nekih nepovoljnih elemenata tipa “krsta” od metala na staklenim vratima kako to cesto ume da se vidi u modernom dizajnu. Vas treba da je minimalisticki i decentan.

Sprat (stepenice) :

Na gornjem spratu van harmonije su oblasti:
jugozapada i severoistoka sto zahteva unosenje – crvene ili purpurne
severozapad i zapad za balans zahtevaju upotrebu crne ili mornarsko plave

http://img81.imageshack.us/img81/4599/d2su1.th.jpg

http://img135.imageshack.us/img135/8154/kompasnadirsprat3resizeqz0.th.jpg

Na gornjem spratu u jugozapadu i severoistoku najadekvatnija nijansa je boja jorgovana pa recimo dve tri nijanse tamnije za detalje (jastucice, uzorak na tepihu i sl.), zbog kombinacije zvezda ne bih posegla za nekom intenzivnom crvenom vec bih u odabiru dominantnog kolotita isla kroz valer purpura ali yin. Znaci vasa spavaca soba moze biti kombinacija ten eke lila i pistac zelene. Terasa definitivno treba da bude romantican kutak i ovde bih ja u cilju sprecavanja lose komunikacije unela energiju vatre kroz crvenu ali koral crvenu, da unesemo jasnocu u odnosu.

A severozapad i zapad kao sto sam i naglasila s tim sto zapadni sector ima izrazito povoljnu kombinaciju koju treba podrazati tako sto cete ovde drzati otvorene prozore cime cete omoguciti jang esenciju a ukoliko imate u spoljnejm okruzenju planinu ili vodu (visoka zgrada, put…), u severozapadu da bi ste smanjili finansijske i zdravtvene rizike kao posledice impulsivnog ponasanja drzite vrata od kupatila zatvorena a odabrana crno bela siva kombinacija je odlicna.

Toliko za sada ;)

majra 

Site Admin

Re: Balansiranje prostora bojim

Zahvaljujem Vam se na brzom odgovoru kao i na sugestijama koje će nam veoma pomoći u odabiru boja za naš stan.Sve što ste naveli se poklapa sa našim idejama (što nas veoma raduje), samo imamo nedoumicu oko WC-a u prizemlju. Naveli ste da boja za isti treba da bude bela kao dominantna.Da li postoji mogućnost da WC bude urađen sa belim pločicama meliranim sa zelenom nijansom imitacije mermeraili ista ta kombinacija ali sa meliranom plavom?

Bela melirana zelenim
http://xs129.xs.to/xs129/08284/iris_zid_wc398.jpg

Bela melirana plavim
http://xs129.xs.to/xs129/08284/iris_zid_wc-plava255.jpg

Puno pozdrava od Dubravke!

Keramika

Dubravka, ja bih se licno opredelila za drugi primer, znaci bela melirana sa plavim jer ako razmotrimo atribute tj. boje koje su prudruzene pojedinim fazama, zelena implicira drvenom elementu i posledicno drvo 'hrani' vatru 9 koja stvara zemlju (2); znaci iako ovo zadovoljava kriterijum da iniciramo tj. podrzimo produktivan odnos faza u ovom primeru nam to nije blagonaklono. Otuda opredeljenje za plavi tonalitet (vodenu simboliku) jer voda iscrpljuje (nagriza)metal 7 a kontrolise vatru 9. Vazno je ne hraniti ovde energiju vatre jer time unosimo mogucnost za 'pozare' u odnosima a i bukvalno.

majra 

Site Admin

Hvala za objašnjenje i sugestiju jer sam imala dilemu oko toga koju boju da stavim jer znam da voda ne bi trebalo da ide ispod stepeništa gde se nama nalazi WC.
Pozdrav! ;)